2025. május 6. kedd, Ivett és Frida napja
Hableánytól a Született feleségig
Révay András
2017.06.10 13:45
A budavári Hilton Budapestben tartották a HoReCa Marketplace idei rendezvényét és ez a kijelentés nyomban némi magyarázatot is igényel. Feltételezhető ugyanis, hogy csak a beavatottak tudják: a HoReCa betűszó egy rövidítés, jelentése Hotel, Restaurant, Café. A rendezvény pedig alkalom volt arra, hogy a három terület szakemberei, éttermek, 3-4-5 csillagos budapesti és vidéki szállodák felelős munkatársai, az érintett szektorok hazai beszállítói, Magyarország iránt érdeklődő beszállítók Ausztriából és Szlovákiából, séfek, menedzserek, étteremvezetők és tulajdonosok találkozzanak egymással.

 Az esemény összekapcsolja a hazai, az osztrák és a szlovák szállodaipari, éttermi piac szereplőit, kiváló lehetőséget kínált új együttműködések kialakítására és a meglévők ápolására. A rendezvényen, a szakterületen dolgozó - ötvennél is több cég – képviselői voltak jelen és mutatták be újdonságaikat. A vendéglátóiparban az egyik legfontosabb tényező a tisztaság. E témakörben a SanOdor Kft. mindjárt két érdekességet is hozott. Magyarországon egyedül csak ők kínálnak víz nélküli, száraz takarítási eljárást. Itt a feltörlő mop olajjal impregnált. Minden olyan felületen használható, ami a vizet nem bírja vagy ahol elektronikai eszközök vannak. A mop-fejet a cég havonta kétszer cseréli, tisztítja, és frissen impregnálva adja vissza az ügyfélnek. Másik különlegességük a „vegyszermentes takarítószer”. Lényege: a saját márkájú, probiotikus tisztítószerben „jó baktériumok” vannak, melyek „rossz baktériumokkal” táplálkoznak. Ha egy fertőtlenítő vegyszerrel takarítunk, annak hatása egy idő után elmúlik, visszatérnek a rossz baktériumok. Ebben az esetben viszont a jók biofilmet képezve, hosszú ideig a felületen vannak és felfalják a rosszakat. A tisztaság tehát sokkal tovább megmarad.

 Sajátosan működő borhűtőket, boradagolókat mutatott be a Dunavox Kft. A boradagolók nagy előnye, hogy nemcsak pontosan tölteni lehet belőlük a bort a pohárba, hanem a felbontott palackban lévő drágább bort egy ideig tartósítja is. A készülékben ugyanis nitrogén, illetve argon gáz található, így – levegőtől elzárva – a nyitott palackban a bor négy hétig megőrzi a minőségét! Felbontás után, amikor az üveget a készülékbe helyezik, egy hosszú szívószál merül a borba, azon keresztül, a túlnyomás segítségével, kívülről pontosan lehet adagolni a kívánt mennyiséget. A zárt tároló homlokzatán kiválasztható, hogy mennyi bor kerüljön a pohárba. A tároló szekrénynek több típusa is van, 2-4-8 vagy még annál is több palack helyezhető el bennük. A nagyobb modellek különlegessége, hogy kártyával is működtethetők. Borbárokban, éttermekben, szállodákban lehetőséget nyújt egy ilyen arra, hogy a vendég kapjon egy bizonyos pénzértékkel feltöltött kártyát, és maga válogathat, kóstolgathat a rendelkezésére álló borokból. A rendszer előnye, hogy vele a tulajdonos képet kap a fogyasztói igényekről, látja, melyik borok fogynak jobban, melyek kevésbé.

 Ha pedig van már hűtő-adagoló, bor is kell bele. A Badacsonyban és Tóti-hegyen két és fél hektáron, Rizlinget, Szürkebarátot, Irsai Olivért és Merlot termelő Nyitnikék Borműhely palackjai láttán önkéntelenül is az juthat a szemlélő eszébe, hogy ha a Hableánynak felfigyelnek a Dekoltázsára, akkor később kiderülhet, hogy Született feleség lett belőle! Hiszik vagy sem, ezek a nevek borospalackok címkéin olvashatók. A névválasztás titkait Szigeti Andrea főborász, a cég egyetlen borásza kész volt elárulni. Boraik már második éve kaphatók. A Hableány Szürkebarátból készült, némi széndioxid hozzáadásával enyhén habzó, inkább gyöngyözőborrá vált. A Dekoltázs alapja is száraz Szürkebarát. Mivel a dekoltázs felerősíti a nőiességet, ennél a bornál az íz, illat kiemelését szintén egy pici széndioxiddal érik el. A Született feleség nevét már hosszabb keresgélés után találták meg. Az Olaszrizlingből készült száraz bor kellemes, simulékony, bár az elején kissé rakoncátlan volt. Ez adta a névadás ötletét. A sorból kissé kilóg a Frizzling, mely ugyancsak Olaszrizling, de széndioxid tartalma sokkal több, szinte már habzóbornak tekinthető. Kellemes, laza, majdnem pezsgő-érzetet kelt.

 Egy másik asztalon erdélyi italkülönlegességek sorakoztak. A Csíksomlyói Áfonya sokak számára, mint Erdély nemzeti itala ismert. Főleg Székelyföldön népszerű a fekete áfonyából, gyümölcságyon készült likőr, de Magyarországon is roppant közkedvelt. A vadáfonyát hozzá a Csíki Havasokban gyűjtik, a végtermék likőr, tehát nem pálinkafőzési eljárással készül. Az alapja gabonaszesz, amit áfonyasűrítménnyel ízesítenek, így szép, lilás-opálos színű ital keletkezik. Ezt követően még hat hónapig gyümölcságyon érlelik és a palackba is kerül pár szem áfonya. Csíkszerdában palackozzák és onnan hozzák Magyarországra. Legalább ilyen híres viszont a két Salvator is. A Keserűlikőr 40 százalékos alkoholtartalmú, különböző gyógynövényekből és fűszernövényekből áll. Ezeket szintén az erdélyi havasokban, vadon élő növényekből gyűjtik. A párja a Gyógynövénylikőr, kicsit lágyabb, nőiesebb, 38 százalékos, a Havasokban gyűjtött növényekből, Csíkszeredában készül, összetételét természetesen titokban tartják.

Kapcsolódó témák
2025.04.23 11:26

A tavasz beköszöntének, a nyár közeledtének legbiztosabb jele, hogy sorra nyitnak a szabadtéri vendéglátóhelyek. A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része. A Duna közelsége, az öreg platánfák árnyéka, a jó zene és a frissen sült hekk illata évtizedek óta visszavonhatatlanul hozzátartozik az itteni élethez. Az Evezős Sörkert nem csupán vendéglátóhely – igazi társasági tér. A több kilométeres partszakasz különleges adottságai az Evezősben válnak igazán közösségi élménnyé. Ezért mondhatjuk el róla: az Evezős Sörkert a Római-part társasági kikötője.

2025.04.19 13:36

Igaz, még nem tudjuk melyik. A Magyar Cukrász Ipartestület már tizenkilencedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt, augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A hungarikumok listáján méltán szereplő dobostorta pedig idén ünnepli megjelenésének 140. évfordulóját. Bár Dobos C. József a tortáját 1884-ben alkotta meg, de első alkalommal 1885-ben a Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatta be a nagyközönségnek. Az idei versennyel a világhírű mester munkássága előtt tisztelgünk!

2025.04.07 15:03

Ha egy étteremben, a megnyitás után pontosan egy évvel, még mindig a bejárati ajtóig áll a bent a várakozó vendégek sora, akkor az mindennél ékesebben bizonyítja, hogy az ötlet bevált. Érdemes volt török éttermet nyitni Angyalföldön, a Béke úton! Mivel önkiszolgáló étteremről van szó, a látvány nem fogható sem a pincérek, sem pedig a tálaló dolgozók lassúságára. Az ételek jók, az árak megfizethetőek, jönnek tehát az ebédelni szándékozók.

2025.01.24 13:47

Újabb mérföldkőhöz érkezett a világ legszebb kávéházaként számon tartott, 130 éves New York Café. Az Erzsébet körúti közkedvelt létesítmény– a korábbi teszt után – március elsejétől éjszakai nyitvatartással és éjszakai kínálattal várja vendégeit. Csütörtöktől vasárnapig, éjféltől még több embernek kívánnak lehetőséget adni Budapest csodás kávéházának zavartalan élvezetére.

2024.12.14 16:43

A bibliai történetet a víz borrá változtatásáról bizonyára sokan ismerik. Ám azt, hogy valami hasonló napjainkban is megesik, valószínűleg jóval kevesebben. Igaz ennek véghezvitele nem egyetlen ember cselekedete, többen vesznek részt benne. Ráadásul nem is éppen csak egyszer, már másodszor vitték véghez! Mert a tavalyi, nagy sikerű Notorious F.I.G. után, idén is elkészült a Magyarország Tortája ihlette kraftsör, amely a Magyar Cukrász Ipartestület és a FIRST Craft Beer közös munkájának gyümölcse. A kiindulási alap ezúttal a váci Édes Vonal cukrászda Mákvirág tortája volt.