- elérhetőségeink telefon: +36 20 539 6061
e-mail: utazonet@utazonet.hu
A Békebeli cukrászda, Cegléd központjától mintegy tízpercnyi sétára, található, a Vörösmarty téren. Tulajdonosa, Lajos Mary, az első sütemény elkészítését tízévesen, a nagymamájától tanulta. Filozófiája, hogy „Gyermekkorom ízeit ötvözöm az újdonságokkal. Hagyomány és modernség kettőssége jellemez. Így válnak egyedivé az általam alkotott desszertek.” Azóta persze sok idő telt el és sok tanulás is kellett hozzá, hogy valóban messze földön híres süteményeket készíthessen. Amikor 2005-ben megnyitottak, nem volt cukrászda, ahol a hagyományos, régi technológiával dolgoztak volna. Ezért is választották a „Békebeli” nevet. A különleges ízek mellett süteményeik igazi esztétikai élményt is kínálnak, miközben nem idegenkednek újításoktól sem.
Az üzlet nemcsak cukrászat, hanem csokoládé manufaktúra is, ami azt jelenti, hogy helyben készítik a kézzel merített csokoládét. Azt sokan tudják, hogy a csokoládé a kakaófa terméséből, a kakaóbabból készül. De azt már kevesebben, hogy az első kakaóültetvényeket a mayák már i.e. 600 körül létrehozták. A kakaóbab fizetőeszköz és a vallásos jelentőségű keserű víz „chocolatl” alapanyaga volt. A csokoládéitalt a spanyol udvarnak Cortez mutatta be. A csípős, keserű italt a spanyolok cukorral és vaníliával ízesítették, így gyorsan népszerűvé vált. Itáliába 1606-ban került, onnan terjedt el egész Európában. Angliában a kávéházak mellett csokoládéházak nyíltak és 1765-ben Amerikában is megalapították az első csokoládégyárat.
Az üzlet egyik csokoládé remeke a Huszárkocka. Sehol máshol nem kapható, itt találták ki 2014-ben, Cegléd város fennállásának 650. évfordulójára. A Békebeliben szinte majdnem minden desszert tartogat valami meglepetést. Az egyik például a valódi szarvasgombával ízesített csokoládé trüffel. A Dakar viszont barna- és fehércsokoládéba mártott fél narancsszeletet rejt. A ropogós francia karamellát fekete hawaii sóval kínálják. Olyan süteményük is van, amiben semmi liszt sincs! Tortáik a gyümölcs- és virágdíszítés miatt kedveltek. A tulajdonos öt évet szánt a macaron elkészítésének megtanulására, ma már harmincnál is több, kézműves variációt készítenek ebből a kedvelt édességből. Nem félnek attól sem, hogy hagyományos magyar édességet új köntösbe öltöztessenek. A híres cigányprímás, Rigó Jancsi történetére máshol torta emlékeztet. Itt papírpohárban a fiatalok kedvence lett. Tavaly volt százéves az operett, erre született a Csárdáskirálynő desszert. Receptjét már híres francia mestercukrászok is elkérték.
Cegléden nagy becsben áll Kossuth Lajos személye. Több sütemény köthető hozzá. Közöttük a leghíresebb a „Kossuth kedvence”. Régen azt mondták: ha egy lány ezt kifogástalanul el tudja készíteni, férjhez is mehet. Valószínűleg ma sokan pártában maradnának egy ilyen vizsga után. Ez a sütemény szinte utazó nagykövetnek is tekinthető, igen sok helyen bemutatták már – mindig sikere volt. A 150 éve változatlan recept szerint készülő édesség jeles külföldi szakemberek elismerését is kivívta egész Európában. Ennek egyik oka – a lelkiismeretes és szakszerű munka mellett talán az is volt, hogy ebben a cukrászdában térfogatnövelőt, állományjavítót egyetlen termékükhöz sem használnak. Tisztában vannak ugyanis azzal, hogy ezek a szerek hónapokig a fogyasztó emberek szervezetében maradnak és hatásukat, például a térfogatnövelést, ott is kifejtik!
Most már bizonyos, hogy Rióba, az olimpiára négy ceglédi sportoló – Czigány Dóra, Ungvári Miklós, Lőricz Viktor és Lőrincz Tamás - utazik. Az ő tiszteletükre készült a „Rió-rió Cegléd” nevű desszert. Alapja egy mákos felvert, azon vanília krém, rajta tejszínes bodzakrém, a tetején pedig málna pudig foglal helyet, négy szívvel dekorálva. A cukrászda vendégei között ez is gyorsan népszerű lett, de a boltot nem csak ezért látogatják sokan. A cukrászatot jól felismerhető, kialakult ízvilág jellemzi. Termékeik folyamatosan, egésznap frissen készülnek. Az alapanyagok között igen jelentős a valódi tejtermékek felhasználása (tej, vaj, túró, tejföl, tejszín és sajtfélék), valamint a nemes kakaó fajták, illetve a magas minőségű valódi csokoládék használata. Figyelnek arra, hogy szezonális ajánlataik tükrözzék a különböző évszakokhoz hagyományosan kötődő friss gyümölcsök variációit is.
A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhetedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt, az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A versenyt hatalmas érdeklődés kíséri, részben – ami érthető – a cukrász szakma képviselői részéről, de bebizonyosodott, hogy a közönség, a fogyasztók is évről évre egyre többen és egyre nagyobb kíváncsisággal várják az ünnepi tortát.
Az édességek kedvelő jól ismerik, és évek óta figyelik is – az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyeket, keresik, vásárolják a díjnyertes tortákat, fagylaltokat. Más a helyzet a bejglivel! Korábban eddig még csak kétszer volt versenye, a harmadikra idén került sor, ötven cukrász nevezett be rá. Az eredményhirdetésnek az eddigiekben már jól bevált, pestszentlőrinci, híres Zila kávéház és cukrászda adott otthont.
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete az idén a 25. alkalommal hirdette meg a nagy népszerűségnek örvendő Év Fagylaltja versenyt. A negyedszázados születésnap szép évforduló, hát még akkor, ha ebben az egész ország érintett. Céljuk volt – mint korábban mindig - a hagyományos, jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, hogy a magyar cukrászat egyre jobb fagylaltokat kínáljon vendégei számára. A díjnyertes fagylaltokat ugyanis az egész ország területén kóstolhatjuk majd!
Amint arról korábban már beszámoltunk (https://www.utazonet.hu/protokolldesszert-c1003.html) az ötlet még tavaly nyáron fogalmazódott meg, és idén áprilisban jelentették be, hogy a Magyar Cukrász Ipartestület, a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezete, a Gróf Széchenyi Család Alapítvány, valamint a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum egyszeri, különleges, gasztrodiplomáciai desszertpályázatot hirdet. A verseny eldőlt, az eredmény kihirdetésére július 7-én került sor a Stefánia Palotában.
Nem járnánk messze az igazságtól, ha inkább Különleges Ínyencségek Fesztiváljának neveznénk a budapesti Millenáris Parkban két év szünet után ismét megnyílt Gourmet Fesztivált. A három nap alatt mintegy 70 étterem és cukrászda kínálatában, összesen közel 200 étel és desszert között válogathatott a látogató. Az ételeket az ország legjobb boraival, pezsgőivel, söreivel, pálinkáival és különleges koktélokkal lehet leöblíteni. Az pavilonok között sétáló gyakran hallhatta a megjegyzést: ide jövőre is visszajövünk!