2021. augusztus 3. kedd, Hermina és Kíra napja
Három születésnap
Révay András
2019.06.25 20:55
Mindössze két repülőgéppel alakult meg 1959 decemberében a tajvani illetőségű China Airlines. Az idén hatvanadik születésnapját ünneplő légitársaság útvonalhálózatában ma már a világ 29 országa és 156 városa szerepel. Összes európai járatán a legújabb Airbus 350-900 típusú repülőgépek közlekednek.

A közelgő ünnep alkalmából tartott tájékoztatón Doris Chen asszony, a légitársaság közép-kelet-európai igazgatója kiemelte: gépeik non-stop teszik meg a távolságot Európa és Tajpej között, négy órával megrövidítve a repülési időt. Ez a legfejlettebb technikájú, a legenergiatakarékosabb, a legkörnyezetkímélőbb és legcsendesebb utasszállító a világon jelenleg üzemelő repülők között. A farok függőleges vezérsíkján szilvavirág jelzést viselő gépek legújabb Rolls-Royce típusú hajtóművei a csökkentett üzemanyag fogyasztásuknak köszönhetően 25%-al kevesebb széndioxidot bocsájtanak ki. A magyar utasok körében Tajvanon kívül a legnépszerűbb China Airlines úti célok: Ausztrália, Új-Zéland, Bali, Vietnám, 13 japán város, a Fülöp-szigetek, Mianmar és Kambodzsa, de elérhető az USA, akár Hawaii is.

 A járatok Bécsből indulnak, de több utasnak vagy csoportoknak a China Airlines Budapest - Bécs között transzfert is biztosít. Az Új-Zélandra repülők megszakíthatják útjukat Ausztráliában. Az érkezők három hónapot vízummentesen tölthetnek Tajvanon. Az átszállásoknál lehetőség van zuhanyozásra, felfrissülésre, a várakozási idő kitölthető ingyenes városnézéssel is délelőtt vagy délután. Kedvező árúak a – szinte külön kabint kínáló - business osztályú jegyek, ám a legnépszerűbbek a Premium Economy osztályúak, a jó ár-érték aránynak, és a kínált kényelemnek köszönhetően. A turista osztály is rendkívül vonzó az utazók számára, nem csak a kiváló minőség, hanem a kedvező ár szempontjából is. Nagy várakozással tekint a légitársaság a 2020-ban rendezendő japán olimpiai játékokra, hiszen gépeivel Tajpejen keresztül 13 japán városba juthatnak el a sportolók és a rajongók, rövid utazási idővel.

 Fontos információ az Új-Zélandra utazóknak, hogy 2019. október 1-től a magyar állampolgárok, akik vízum mentesen utazhatnak Új-Zélandra, a jövőben egy NZeTA (New Zealand Electronic Authority) előregisztrációt kell végezzenek. Nélküle a légitársaságok, hajóstársaságok az utasokat nem veszik fel. Az NZeTA visszaigazolása minimum 72 órát vesz igénybe. Bevezették a környezetvédelmi adót - International Visitor Conservation and Tourism Levy (IVL) is - amely minden, az országba érkező turistának kötelező. Ezek sajnos nem is olcsók. Az NZeTA költsége mobil applikáció használata esetén 9 új-zélandi dollár, míg a weboldalon igényléskor 12 NZ$-t kell érte fizetni, az IVL ára 35 NZ$. A díjakat együtt is ki lehet fizetni, de akik két éven belül többször is beutaznak, mindet csak egyszer fizetik.

 Ugyancsak születésnapot ünnepel az 1994-ben alapított Hahn Air. A világ vezető e-ticketing légitársasága 20 évvel ezelőtt kezdte meg a repülőjegy értékesítést és 2019-re több mint 359 partnerrel büszkélkedhet, 5 kontinens 196 országában és mintegy százezer utazási irodában használják a HR szolgáltatásait. A hazai utazási irodák körében is népszerű légitársaság - mára „világhatalommá” nőtt. Évente sok millió utas veszi igénybe, akik 4000-nél több célállomásra repülhetnek HR okmányon kiállított jegyekkel A világ 3900 pontján, átlagosan hat másodpercenként fogadnak el egy HR dokumentumon kiállított repülőjegyet. A Hahn Air csoport a világ számos országában rendelkezik saját irodával, telefonos utas segítő szolgáltatása a nap 24 órájában elérhető. A Hahn Air csoporton belül a Hahn Air Lines, mint IATA légitársaság, belföldi és nemzetközi, valamint charterjáratokat üzemeltet. A Hahn Air Lines-szal repülő utasok - függetlenül attól, hogy melyik osztályon repülnek - az induló és érkezési állomásokon igénybe vehetik a VIP vagy business várótermeket. Idén megújult a Hahn Air Lines honlapja. A felhasználóbarát honlap az utazóknak és a szakmának egyaránt szól.

A China Airlines, Hahn Air és a Havas Creative Tours közös magyarországi képviselte, az Aviation Co. vezetője, Sárdi Rezső, a Rio de Janeiróban működő - idén harmincéves fennállását ünneplő - Havas Creative Tours tevékenységéről szólva az iroda rendkívül sokoldalú szolgáltatásaira hívta fel a figyelmet. Tulajdonosa, a magyar származású és magyarul kitűnően beszélő Franciso Havas irodája megnyitása előtt az idegenforgalom több, különböző területén dolgozott, egyebek mellett például a Brazil Turisztikai Hivatalnál is. Most saját cégénél különleges érdeklődéssel figyeli a magyar turizmus helyzetének változásait, jelenleg közel húsz magyar utazásszervező irodával áll közvetlen kapcsolatban. A foci VB alkalmával ötvenezer utas programját szervezte és hasonló méretű ügyfélköre volt az Olimpia idején is.

A köztudattal ellentétben elmondható, hogy Brazília nem csupán Rio de Janeiro. Az USA után földünk ötödik legnagyobb országában szinte minden megtalálható a dzsungeltől a mocsárvidéken át a történelmi városokig, nem is beszélve a 8 ezer kilométeres tengerpartról. A rövidebb, általában 2 hetet Brazíliában tartózkodó utazók hagyományos útvonala Rio de Janeiro, Salvador da Bahia és az Iguassu vízesés, de hosszabb tartózkodás esetén még egy dzsungeltúra is beiktatható. Szinte ismeretlen előttük a Pantanal 160 000 km2 kiterjedésű mocsárvidéke, mely ritka növény- és állatvilágával a top listán foglal helyet. Rengeteg növény-, madár-, hal-, emlős- és hüllőfaj, valamint jaguár, fekete kajmán, sörényes farkas, óriásvidra, óriástatú, vízidisznó és a brazil tapír is él itt. A mocsárvidéken 10 millió aligátor él. A vidék felejthetetlen élményt nyújt az ökoturizmus rajongóinak. Népszerűek az amazonasi hajóutak, a 25 éve a régió folyóin hajózó Desafío kétárbocos vitorlással. Ennek során megismerkedhetünk az esőerdők izgalmas világával és az ott élő indián törzsekkel.

A vallási turizmus szintén alig ismert a magyar utazók körében. Kuriózum a Nova Jerusalem-ben (Recifétől 200 km-re) minden évben megrendezett Krisztus keresztre feszítését bemutató passiójáték. A világ legnagyobb színháza több mint 550 szereplővel és statisztával működik 10000 m2-es területen. Egyszerre 10000 néző tekintheti meg az előadást. Ezek a helyek jól megközelíthetők repülővel, a BAP (brazil légibérlet) használatával. A repülési költségek így lényegesen olcsóbbak a nagy távolságokhoz viszonyítva. Akik rövidebb időre érkeznek és kerülni szeretnék a belföldi repülőutakat, csökkentve a költségeket, a Rio de Janeiro-i érkezést követően Costa Verde tengerpartján busszal mehetnek Sao Paulo-ba, megállva egy-egy tengerparti városnál. Anga dos Reis vagy Paraty az Unesco Világörökség része, majd egy rövid Sao Paulo-i tartózkodás után átrepülhetnek a három ország határán fekvő Iguassu vízeséshez, amely vízhozamával szintén a legek csoportjába tartozik.

 Jövőre, február 21-24 között kerül sor a Riói karneválra, a győztesek parádéjára pedig február 29-én. Ez is egyre népszerűbb a turisták körében a nyugalmasabb környezet, és a lényegesen kedvezőbb árak miatt. A program viszont legalább akkora élményt nyújt, mint maga a karnevál. Akik szeretnék elkerülni a karneváli nyüzsgést, egész évben ellátogathatnak a legnevesebb szamba iskolákba, megtekinthetik a karneváli felkészülést, ízelítőt kaphatnak az iskola táncaiból, zenéjéből. Maguk is karneváli öltözékbe bújhatnak és megtapasztalhatják a karneváli érzést. Aki viszont nem kíváncsi a karneválra, az inkább kerülje az utazást februárban Brazíliába, mivel ilyenkor a szolgáltatások és a repülőjegyek is jóval drágábbak. Jó hír viszont, hogy Rióban – mint minálunk – szintén ingyenes a tömegközlekedés a 65 évnél idősebbeknek. Ajánlatos ezért az útlevél adatoldalának egy másolatát magunknál tartani.

Kapcsolódó témák
Blog ajánló
Városlátogatások Tata, az élővizek városa
Tata, az élővizek városa A város a nevét II. Béla magyar király nevelőjéről kapta, mert az uralkodó gyerekként így hívta tanítómesterét: "öreg tata”Az ifjúból magyar király lett és nevelőjének földbirtokot adományozott, amelyre várat építtetett és a településnek a Tata nevet adta.Kedvező földrajzi fekvése miatt igazi központtá Luxemburgi Zsigmond magyar király uralkodása alatt vált, aki a királyi székvárost Buda várából Tata várába telepítette át, a királyi törvénykezés székhelye pedig Pozsony lett. Egy monda szerint közeli Vértes hegy is Zsigmond királynak köszönheti a nevét, mert a magyar könnyűlovas sereget hívták vértesnek. Ennél sokkal hihetőbb történet, hogy amikor I. András király seregei legyőzték III. Henrik német-római császár hadát, katonái vértjeiket eldobálva fejvesztve menekültek. A sok elhagyott vért szinte beborította a hegyet, és innen a név eredete.1765-ben itt alapították meg a Piarista Gimnáziumot, melynek gyermekkorunk kedvenc fizika professzora, Öveges József is a tanára volt.Történelmi érdekesség, hogy 1809-ben, a napóleoni háborúk idején, Ferenc Habsburg király kénytelen volt a franciák elől Tatára menekülni, és itt a kastélyban írta alá a megalázó békét Napóleonnal.A XIX. század közepétől a település és környéke földesurai az Esterházy grófok voltak, akiknek a birtokközpontja az Öreg-tó partján álló kastély volt. Az igényesen felújított kastély régi fényében várja a látogatókat. A korhűen berendezett enteriőrök felidézik az Esterházyak múltját. A vízimalmok városa A település folyamatos vízellátását az Öreg-tavon átfolyó Által-ér biztosítja, a Cseke-tó egy mesterségesen létrejött tó. A városban nagyon sok vízimalom épült: a Pötörke-malom, amelynek névadója a tulajdonos Pötörke Julianna volt, a Miklós-malom, aminek Gróf Esterházy Miklós lett a névadója.Az 1860-as évek végén az addig különálló Tata, Tóvároskert és Tóváros településeket Tata néven egyesítették.Mivel Tata a vízimalmok városa védőszentje Nepomuki Szent János, akinek szobra is van az Öreg-tóban.Az Angolkert és a Cseke tó A Cseke tavat övező  Angolkert a tataiak kedvenc kirándulóhelye. Az árnyas fák takarásában érdekes műromokat is találunk, szimbolizálva egy letűnt kor szépségét. Ezek eleve romnak épültek, felhasználva a vértesszentkereszti apátság középkori romjait és római sírkövek maradványait. A gyönyörű platánsor mellett Tatán ültették hazánkban először a szomorú füzeket. Ebben a festői környezetben bújik meg a copf stílusú Esterházy kiskastély is. A Fényes Forrás A Tatai Fényes Forrás tanösvényen végig sétálva megcsodálhatjuk a lápvidék növényeit, miközben hallgatjuk a madarak csicsergését. A  különleges láperdő minden évszakban más arcát mutatja, állandó változásban van. A lápos  vidéket langyos vízű források tápláltak, melyek a  bányászat miatt  elapadtak és szinte teljesek kiszáradt  a láperdő. A bányászat megszűntével  a források újra életre keltek, sok helyen hallható, ahogy a föld mélyéből előtörő víz bugyborékol, a felszínre érkező buborékok pedig csodás látványt nyújtanak. A hídon sétálva hallható, ahogy a föld mélyéből előtörő víz „bugyborékol”, több helyen pedig csodás látványt nyújtanak a felszínre érkező buborékok.Nézzünk meg néhány videót. A város: https://www.youtube.com/watch?v=Yv1Bmzh9PE8 A vár: https://www.youtube.com/watch?v=SwT5IRLcOvs A kastély: https://www.youtube.com/watch?v=CFFjXKDUZvQ A Cseke tó: https://www.youtube.com/watch?v=zJqOCe86CAQ A Fényes Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=JwEfYR6wRZ8
Városlátogatások Tata Fényes Forrás
 Tata Fényes Forrás-tanösvény A Tatai Fényes Forrás tanösvényen végig sétálva megcsodálhatjuk a lápvidék növényeit, miközben hallgatjuk a madarak csicsergését.A különleges láperdő minden évszakban más arcát mutatja, állandó változásban van. A lápos vidéket langyos vízű források tápláltak, melyek a bányászat miatt elapadtak, és szinte teljesek kiszáradt a láperdő.A bányászat megszűntével a források újra életre keltek, sok helyen hallható, ahogy a föld mélyéből előtörő víz bugyborékol, a felszínre érkező buborékok pedig csodás látványt nyújtanak.A fokozatosan emelkedő víz a száraz lábon álló fák egy részét elpusztította, a pusztuló csonkok Bakonybélen lévő Hubertlaki tavat idézik, vagy távolabbra tekintve az erdélyi Gyilkos tó képe sejlik fel.A természet folyamatos megújulása, újra éledése hatására számos növény  megtelepedett és burjánzani kezdett. Tavirózsa virágzik, pillangók, szitakötők repdesnek, a fák koronái közül élénk madárcsicsergés hallatszik. A kiszáradt fákon nagyobb madarak pihennek, a békákat inkább hallani lehet mintsem látni. A 20-22 fokos víz még télen sem fagy be, ezért több madár választja telelőhelyének. Számos különlegesség is él a láperdőben. A korábbi forrástavak közül ma már csak a Katonai-forrásban szabad fürdeni, a többit „visszakapta” a természet. A tóban régebben katonák tanultak búvárkodni, innen kapta a nevét is. Ha végig járod a tanösvényt, nem csupán a Fényes-források különleges növény- és állatvilágából kaphatsz ízelítőt, hanem történelmi vonatkozásokról, legendákról, a víz energiájáról és a régi arai fürdőéletről, valamint megismertetünk a globális klímaváltozás miatt szükséges tennivalókkal. Nézzünk meg egy videót is: https://www.youtube.com/watch?v=JwEfYR6wRZ8   Egy kis ismertető a láperdőről. Mielőtt egy igen különleges, korábban szinte teljesen ismeretlen világba lépnél, ismerd meg a láperdők néhány alapvető jellegzetességét! A láperdők csaknem állandó vízborítás alatt álló erdők, melyek domináns fafaja itt az enyves éger (Alnus glutinosa). A fák gyökérzete a talaj szintje felett kiszélesedik és támasztékként szolgáló ún. égerlábakat alkot. A vízállás itt mindig magas, szabad talajfelszín nyáron, szárazság idején sem látható. A lápok pangó vize oxigénszegény körülményeket teremt, a lassan rothadó növényi részéktől a víz barnás színűvé válik. A lápok is élnek, változnak, fejlődnek az évszázadok, évezredek folyamán. A Fényes-források langyos hőfokú vizeivel áztatott égerlápok szinte „úsznak" az alulról folyamatosan fakadó karsztvizen. Ahogy változik a lápot tápláló források vízhozama, vagy ahogy egyes láperdö részek elöregednek, netán beszakadnak, leülnek, úgy maga az egész láperdő is más-más képet mutat. Ha alaposabban szemügyre vesszük a Fényes környéki lápokat, lápszemeket, azt tapasztaljuk, hogy ezek a lápfejlődés különböző fázisaiban vannak. Azok a lápszemek, amelyek néhány évszázaddal ezelőtt még olyan forrástavak, vagyis a felszínközeli triász alapkőzetig beszakadó forrástölcsérek voltak, mint a Sarki-forrás, mára esetleg teljesen eltömődtek és a szukcesszió előre haladtával lápréti, majd láperdei növényzet borította be. Más lápszemek helyén ingólápok fejlődtek. A lapok tehát folyamatosan változnak, és ez a változás ma is tart. Az itt látható láperdő azért is különleges, mert magán viseli a XX. század emberi hatásait is. Amikor a Fényes-források 1973-ban elapadtak, az addig úszó-lebegő égerláperdő egyre inkább süllyedni kezdett, majd szinte „leült", térdre rogyott az elmúlt fél évszázad széncsatáinak áldozataként. Csaknem 1 métert süllyedt addig, amíg - az utolsó utáni pillanatban - 2001-ben újra fakadtak a források. Bármilyen hihetetlen, de ahol most körülöttünk vizet látunk, ott szinte mindenütt száraz lábbal járható erdők voltak másfél évtizeddel ezelőtt! Az azóta meglehetősen gyorsan (évente átlagosan 1-2 méterrel) emelkedő karsztvíz a megsüllyedt égereseket igen gyorsan öntötte el és a fák jelentős része szinte „megfulladt" a hirtelen magassá váló vízben. Ezek a pusztuló erdőrészek különösen ott szembetűnők, ahol források fakadnak vagy a víz erősen áramlik.                                                                          Forrás: Fényes Fürdő  
Egy nap a városban Élet a válság után - Vendéglátás emberi kapcsolatokra épülve
Azt hiszem, a válság és a vendéglátás közöshalmazának mélypontja volt a legsikeresebb éttermes, Zsiday Roy nemrégiben tett kifakadása azon vendéglátósok ellen, akik jótékonysággal, házhoz szállítással és hasonlókkal próbáltak talpon maradni úgy, hogy a munkavállalók nagy részét megtartják, és nem engedik el a kezüket. Persze, volt vendéglátós, aki úgy hazaküldött mindenkit, mint a sicc, ők aztán a válság után nyilván fizetett hirdetésekben reklámozzák majd az összetartó csapatba, a komplex gasztronómiai élményekbe és az emberi összefogás nagyságába vetett hitüket, és gyere hozzánk dolgozni, mert megbecsülnek. Közben nagyon várják a turistákat, de várhatóan azok nem jönnek, úgyhogy megy a fejvakarás. Most mit csináljunk? A vendégek nem hülyék. Most azért elvált a búza az ocsútól, és ennek már nincs köze ahhoz, hogy mennyire számolta ki a belsőépítész a lámpák dimmelési fokát, hogy mennyire hajol meg a főpincér téged üdvözölve vagy hogy mit jelent az éttermi élmény, a tulajdonos szerint. Ugyanis az éttermi élmény egy egészen más dolgot jelent immár sokaknak. Mondom, mire gondolok. Itt írtam a közösség erejére támaszkodó helyekről korábban. Abban azt találgattam, vajon a profitot legfontosabb értékmérőnek tartott helyek fenntarthatóak-e abban az értelemben, ahogy a szélsőségesen változó körülmények közötti fennmaradást tekintjük a legfontosabbnak, szemben a változatlan, és egyébként kedvező piaci és turisztikai körülmények közötti megtérüléssel. A kettő nagyon nem ugyanaz. Mert miközben voltak olyan nagyon fontos helyek, akiket elsorvasztott a kormány segélycsomagja, úgy akadtak olyanok is, akiknek kifejezetten jól jött a járvány. Utóbbiba tartozott volt a Mészáros utcai zöldséges is Simon István elmondása szerint, hiszen az emberek elkezdték felkutatni a környezetükben, sétatávra elérhető vállalkozókat, a hipermarketek napi sok ezer ember által látogatott standjai helyett inkább választva a kisebb boltokat, ahol a járvány kevésbé tud terjedni. Erősödtek a lokális beszerzési források, ezzel együtt pedig az emberek arra is rájöttek, hogy a sarki zöldséges általában jobban figyel az árura, a minőségre, meg lehet vele beszélni, mit szeretnénk, beszerzi, amit kérünk, és egy emberi kapcsolat kezd kialakulni köztünk, és a minket etető személy között, ahogy ennek egyébként lennie is kellene. A termelő és a konyhaasztalunk között tátongó tökéletesen fekete doboz ugyanis minden, csak nem megnyugtató. Én nem Budapesten vészeltem át a járvány miatti bezártságot, hiszen néhány éve kiköltöztem a városból, minél közelebb az érintetlen természethez, és innen látogattam be a városba - ez egyébként épphogy jót tett a kapcsolatunknak -, és ez a kettősség, a városi nyüzsgés és a vidéki csend kettőssége hozott egyensúlyba. Az itteni legközelebbi becsületes éttermet - Malackert vendéglő - egyébként korábban is kedveltem, mert a kemencében sült húsainak minősége egészen különleges egy főút menti vendéglőhöz képest, és sokáig tartott, mire rájöttem, hogy miért van ez. Az étterem lelke Marcsi, a hely tulajdonosa, egyben konyhafőnöke, aki úgy képes két segédszakáccsal lenyomni egy telt házat, hogy el sem tudom képzelni, hogy csinálja, szigorúan tartva a maga által felállított minőséget. A fia az egyik felszolgáló. Nem fenszi hely, a fogások nem különlegesek, csak egyszerűen becsületesek, és a maguk nemében szinte hibátlanok.   Szóval jó kemencés sültek vannak itt, nagyon baráti áron, emiatt rendszeres vendég voltam, de azért nem ANNYIRA rendszeres. Egyrészt ugye folyamatosan kutattam az új helyeket Budapesten, másrészt a sültekre is hamar ráunok, izgalmasabb ételekre vágyom, vagy épp több zöldségre. Csakhogy az önként vállalt karantén elején rájöttünk, hogy a két kis gyerekkel együtt, a munka mellett nem lesz időnk főzni, én meg nem tudok hozni jártamban-keltemben távoli helyekről semmit, így nagy izgalommal fedeztük fel Marcsi új ötletét: lesz menü. Ideális forrás, hiszen a személyzet gyakorlatilag az étterem meletti házakban él, az alapanyagokat a közelből szerzik be, vagy hozzák nekik hűtőautóval, és szinte Heves megyében vagyunk, ahol meg alig volt fertőzés a hivatalos adatok szerint (14 volt a legmagasabb szám). Szóval elhatározták, hogy kiszállítós menüt adnak ezentúl, 400 forintos levesekkel és 800-900 forintos főételekkel. És ez nem csak azt jelentette, hogy a korábbinál is olcsóbb lett egy adag, amit így meg tudtunk venni minden nap, hanem így megjelentek a repertoárban az olyan ételek is, amik nem feltétlenül a hús körül forognak: töltött káposzta, rakott krumpli, főzelékek és így tovább. De azért maradt a hús is uralkodó. A hús mindenhol hangsúlyos, hiába, az ide járó közönség igényli is ezt. Mi azért néha kikönyörögtünk zöldségköretet magában, meg sima lecsót és hasonlókat. Marcsi élvezte az új helyzetet, mert mindig is akart ilyesmiket is főzni. Mi is élveztük, mert változatosabb volt így a felhozatal, ráadásul kiderült, hogy Marcsi nagyon is jól tudja főzni ezeket a klasszikusokat, anyáink és nagyanyáink legjobb pillanatait idézve minden nap, Horváth Ilona útján járva. Úgyhogy mentem is, minden nap. Van azonban a családunkban egy kis bökkenő, ami most újra felszínre került: a lányom és Évi nem ehetnek tejterméket, sem tojást. Ez egy klasszikus magyar konyha esetében kihívás, különösen egy szűkített menülap esetében, de Marcsi mindig megoldotta a dolgot. Eleinte úgy, hogy vett fel a menübe olyan fogást, ami nekünk is jó. Aztán úgy, hogy elkezdett felkutatni vegán tejfölt, vegán tejszínt (sokkal drágábbak, mint a hagyományos tejes verziók), tojásmentes tésztákat, és nekünk ezt használta, külön készítve nekünk adagokat anélkül, hogy előre megbeszéltük volna! Nem számolt fel érte plusz pénzt. Gyorsan a matek: míg az éttermi kiszolgálás esetén az ÁFA 5%, addig kiszállításnál 27%. Ezen nem változtatott a kormány válságintézkedése, annak ellenére, hogy minden kiszállításra ment, így egy 800 forintos, egyébként kiadós, és tisztességesen elkészített főétel valójában csak 630 forintos bevételt jelent, ha nem tudnak belőle leírni ÁFA-t (nyilván valamennyit tudnak, az alapanyag-beszerzésnél). A menüztetés elvileg arról szól, hogy tömegesen készítesz el tök egyforma tányérokat, és így esetleg lehet egy pici nyereséged a végén. De 27% ÁFA mellett, és úgy, hogy figyelsz a tejmentessé tett fogásokra, nehezen. Ennek ellenére Marcsi odafigyelt arra is, hogy ha rakott krumplit kértem, és elfelejtettem szólni, hogy maradhat a tojás, akkor ahelyett készített egy külön gombás-hagymás réteget az ételbe, hogy jó legyen. Ha azt kértem, hogy a rántott hús helyett csak süsse meg a húst (tojás nuku), akkor nem bedobta a serpenyőbe, hanem grillezte, külön fűszerezve, pácolva a natúr húst. Ha két palacsintát kértem, hármat vagy négyet csomagolt. Ha négyet kértem, ötöt vagy hatot. Felfoghatatlan energiákat tett a menüztetésbe úgy, hogy szerintem lehetett vagy 10-20 olyan törzsvendége, akik minden nap jöttek ételért, tehát a bevétel nem verdeste a csillagokat. Viszont tudjátok, mit kapott? Olyan törzsvendégeket, akikre számíthat a bajban, és akik már nem csak azért mennek oda, mert éhesek, hanem mert nekik jó, hogy úgy beszélhetik meg az ebédet, mint otthon. Kérhetik, hogy mit főzzön aznap. Vagy olyanokat, mint én, aki mostani újranyitás előtt kidolgozta nekik a menüztetésben megszokott újfajta, egyszerűbb, háziasabb ételek megtartását, ennek piaci kommunikációját úgy, hogy ne legyen kockázat, ételt se kelljen kidobni, és a hagyományos étlap fogásait se veszélyeztesse az olcsóbb fogás. Marcsi nem tudja, mivel foglalkozom, így eleinte meglepődve - kissé kétkedve - vette a segítségnyújtásra vonatkozó javaslatomat, de amikor kidolgoztam az ötletet, nagyon örült neki. Emberi kapcsolatok. Te segítettél nekünk, amikor szükségünk volt rá, nem törődve a megtérüléssel. Most én teszem ugyanezt. Ezt jelenti a vendéglátás, emberi kapcsolatokra helyezve. Nem fogsz bezárni, mert nem hagyjuk. Mert fontos nekünk. Nem azért fontos, mert “fontos”. Nem úgy, ahogy a világ összes cégének fontos a világ összes pozitív törekvése. Nem azért, mert megtérül, vagy jól fest és mutogatni lehet, mert professzionális vagy szép. A fontos szó jelentése végre elválik a marketing bullshittől, mert mélyebben gyökerezik. Vannak olyan vendéglősök, akik még mindig kinevetik az ilyen gondolatokat. Nem professzionális. A professzionális az, ha bezársz, szevasztok, mindenki menjen haza, majd lesz valaki más. Akinek a profit a legfontosabb, annak más szempontok vannak a fejében, és sikeres csak így lehet, amennyiben a sikert profitban mérjük. De mi van, ha ez a siker csak “siker”? Mi van, ha a sikernek is vannak mélyebben gyökerező rétegei, ami a számukra láthatatlan? Ahogy a fontos dolgoknak. Ezt jól tudják azok, akik nem a pénzért élnek, hanem jól akarják érezni magukat abban a komplex élményben, amit a munkájuk jelent. Nem a céljuk felé úsznak, mint a cápák, hanem élvezettel lubickolnak az általuk megteremtett mini-világban, nem törődve vele, hogy kishalak. A járvány miatt ők kerültek reflektorfénybe, legalábbis a lokális közösség szemében, és az ő sikerük, az általuk fontosnak tartott dolgok egy pillanatra mindannyiunk számára fontosak lettek. És nagyon szeretném hinni, hogy ez így is marad. Malackert vendéglőCím: 2182 Fenyő út 3., Domonyvölgy
Egy nap a városban Élet a járvány után - Figyelem, pékrobbanás következik
Mielőtt beütött volna a krach, épp akartam írni egy posztot a második generációs pékekről. Aztán mára már a harmadik generáció képviselői fontolgatják otthon, nyissanak-e saját helyet. A járvány nagyon begyorsította itt a folyamatokat. Az első generációs kézműves pékek azok, akik külföldi példák segítségével sajátították el a kovászos kenyér készítését, lévén Magyarországon akkorra kihalt a tudás írmagja is. Ezek a pékek, akikről a blogon a nyitásuk után írtam az utóbbi tíz évben (Józsiról még akkor, amikor nem is volt boltja), ma már “rocksztárok”, ahogy az egyik olvasónk írta. A második generáció az, akiket az első generáció tanít meg a kenyérsütésre. A második generáció ennek megfelelően százszor annyi potenciális pékből áll, mint az első. Sok-sok évig az első generáció volt nekünk, de most nagy robbanás előtt állunk. A harmadik generáció pedig az, akiket a második tanít. Épp most. Facebook csoportokban, személyesen, blogokon keresztül. Még többen vannak, és a létrejöttüket nagyban segítette a járvány, ugyanis ők voltak azok, akik felvásárolták a kenyérlisztet a boltokban, miközben előtte soha nem tettek ilyet, és elkezdték kipróbálni, milyen az otthonsütés. Rengetegen vannak, akik személyesen megismerték a kovászt, a kovász az új vegánság és crossfit, mindenki bemutatja a világnak, hogy ő is csinálja. Az én közvetlen környezetemben is többen kezdtek bele ebbe, miközben korábban elképzelhetetlennek tartották ezt, és értek el jó eredményeket a kovásszal. És persze egyáltalán nem automatizmus, hogy egy otthonsütőből hivatásos pék legyen, hiszen elég sokan vezetnek autót, mégsem megy mindenki hivatásos sofőrnek, de a mostani gazdasági helyzetben, amikor sokan elveszítik a munkájukat, meg a vállalkozásuk bevételeit, azoknak elég biztos megoldás lehet egy pékség. Egy jó pékségnél gyorsan kialakul a törzsközönség, ennek tanúja voltam az utóbbi hónapokban a város legkülvárosibb és egyben egyik legfiatalabb pékségében, a Külvárosi Pékségben. Úgyhogy igen. Minél többen sütnek otthon, annál több jó pékség nyitása várható. Van azonban egy nagyon fontos különbség, amit észrevettem az első és a második generáció között, ami nyilván hatással lesz a harmadikra is. A “rocksztárok”, akik közül többet személyesen is ismerek, összességében alázatosan állnak a tésztához, a kenyérsütéshez. Azok, akikből a második generáció kiválása várható, valamint azok, akiket ők tanítanak, tehát egy elvi harmadik generáció tagjai lehetnek, helyenként elviselhetetlenül elitista képet festenek az online térben. Elég bemenni egy ilyen csoportba, és gyorsan bele lehet futni néhány nanecseszdfelazagyam-ba. Aki olvasta a Vadkovászos pékségről szóló írásomat, emlékezhet, hogy három tényező együttállása miatt örültem nagyon a találatomnak: távol a város középpontjától nehéz jobb minőségű pékárukat találni, az pedig, hogy minőségibb cuccokat viszonylag olcsón lehet kapni egy buszvégállomáson lévő bódéban, örömteli volt. Két dolog nem volt tisztázva a posztban, mert balga fejjel azt gondoltam, érthető: mi az a kenyérnél, hogy minőség (milyen szintjei vannak), és mi az, hogy olcsó (mennyiért lehet jó kenyeret készíteni). A poszt hatására a kovászszerető közösség ugyanis felháborodott. Állítólag ugyanis nem lehet igazán jó kovászos kenyeret készíteni ennyi pénzért (épp ezért dicsértem ugye a kenyér ár-érték arányát, ami úgy lehet magas, ha az érték relatív magas, vagy az ár relatív alacsony). Valaki konkrétan a fejemhez vágta, hogy én ugyan ne írjak semmit a kenyérről, mert képes voltam örülni egy “full élesztős kenyérnek". Az élesztő lett, úgy tűnik, az új sátán. Hogy ez mennyire balga dolog, arról egy gyors magyarázat. A kovászos kenyér a legjobb kenyér - ezt az állítást axiómaként kell a továbbiakhoz elfogadnunk, mintha azt mondanánk, hogy a direkttermő szőlők bora silányabb. Egyszerűen jobb az ízük, állaguk, héjuk, nemesebb és egyben hagyományosabb módon elkészíthető, összetettebb élelmiszerek. Úgyhogy a továbbiakban csak a kovászosra figyelünk, akkor is, ha néha szívesen lehúzok egy pohár othellót, szigorúan pinceszagú kávéspohárban. De nem elég a kovászos kenyeret keresnünk. Fontos megértenünk, hogy kovász és kovász között is van különbség, az elnevezés nem takar egyértelmű módot az elkészítésre vonatkozóan. Hagyományos értelemben az a kovász, amit lisztből és vízből készítenek, az adott hely természetesen előforduló élesztőgombái és baktériumai részvételével. Ez az a a kovász, amit egyszer elkészít a sütő vagy a pék, és onnantól életben van, és életben is kell tartani. Az élőlény évtizedekig, évszázadokig élhet, a pult alatt, egy hordóban, mindig, szinte minden nap kell vele foglalkozni. Ha az élőlényből egy darabot átvisznek egy másik helyre, akkor az ott található élesztőgombák és baktériumok “fertőzik meg”, és onnantól kezdve a kovász átalakul egy arra a helyre jellemző kovásszá. A kovász ezt, és csak ezt jelentette egészen addig, amíg a nagy pékségek el nem kezdtek ismét kovászt használni. A kovász másik, higított típusa az, amikor a kovászt gyorsan vagy lassan - de inkább gyorsan - előállítják, egy adott feladatra. Megerjed egy kevésbé nemes, kevésbé sajátságos gomba segítségével - konkrétan sütőélesztőt tesznek a masszába -, ettől élni kezd, aztán meg is sütik, el is pusztítják az egészet. A folyamat nem tart tovább három óránál, ami több, mint a sütőipari termékként árult gyorskenyér (a ma eladott kenyerek túlnyomó része), de kevesebb, mint a hagyományos kovásszal készült kenyerek fél napos babusgatásával töltött idő. Emiatt irtózni kell az élesztőtől? Nem. A helyén kell kezelni. Ugyanis élesztővel lehet tisztességes kenyeret készíteni, tökéleteset nem. Hagyományos, fél napos babusgatással lehet tökéletes kenyeret készíteni, olcsót nem. Tudjátok, miben van még sütőélesztő, és mi készül “kamukovásszal”? A Freyja csúcs-croissant-jai. Ja, a tésztához adnak egy kevés élesztőt, és ott a hordóban náluk a poolish, ami pontosan egy hosszú érlelésű, sokszor élesztős - Freyjánál vad - kovász. Rohadt jó dolgok készülnek sütőélesztővel, jelzem. A liszt minősége: na, az már tényleg game changer. “Kamukovász” - ezt a szót használják az élesztős kovászra a kézművesek, akik babusgatnak. Ezzel nekem csak az a problémám, hogy nagyon pejoratív. Ennek mentén aztán el is kezdődött egy káros folyamat ebben a nagyon-nagyon fiatal, csak második generációját élő közösségben. Az elitizmus gőgje kezdett terjedni. A Garat malom még a járvány első heteiben megfeküdt - a többivel együtt, persze -, amikor megrohamozták a tömegek, kenyérlisztért. A Garat malom egyike a legjobb malmoknak az országban, és ezidáig általában csak az vásárolt náluk - nyilván magasabb áron - lisztet, akinek fontos volt a minőség. A koronavírusos pánik miatt azonban bezárták a webshopjukat, és kiírták többek között az alábbiakat:   “Nem vagyunk felkészülve, hogy átvegyük azokat a vevőket a multiktól, akiknek eddig jó volt az ő lisztjük is.” Édes jóistenem. Én azt hittem, hogy egész idáig ezt csináltátok. Én azt gondoltam, hogy ezidáig boldogok voltatok, hogy eggyel több a törzsvevői kör, eggyel több ember hagyja ott a multilisztet - akármi is az -, és veszi a minőséget, és lehet edukálni, meg végre eggyel többen vagyunk. De ezek szerint a klub zártkörű lett lassan, és amint eléri egy malom az erőforrásai határát, elkezdhet fölényeskedni. Az ilyen hangulat is csak erősíti a leendő minőségi pékek gőgjét. Aki most találkozik először a kovásszal, és szeretne többet megtudni róla, annak nem jó, ha egy kellemetlen közösséggel találja szembe magát, mert nem kizárt, hogy egy életre elmegy a kedve attól, hogy ennek része legyen. A folyamat hirtelen a visszájára fordul. Nem jó, hogy azok maradnak szívesen, akik két perc alatt be tudnak állni a dühös kenyérelit táborba, és simán felpofozzák egy héttel korábbi önnön valójukat. Ne náculjunk be: lehet tisztességes, jó kenyeret csinálni anélkül, hogy természetes kovászt etetnénk minden nap, és a tökéletességre törekednénk. A tökéletességnek is megvan a helye, meg a tisztességes dolgoknak is. Ha minden embernek, a kispénzűeknek is, akarsz adni egy kiló kenyeret minden másnap, akkor nem törekedhetsz a tökéletességre, mert a világon nincs annyi kézműves pék, hogy ellássa őket, nekik meg nincs pénzük kifizetni a napi 200 kenyeret sütni képes emberek és eladók napi fizetését, szétdobva (plusz adók, járulékok, rezsi, bérlet, áram, nyereség). És ahogy a második, majd a harmadik generáció elkezdi kitermelni a kézműves pékségeket, és egyre többen lesznek szerte a városban, és minden csúcskenyérre vágyó, fizetőképes vendég válogathat már a közeli pékségek között, a jó pékek is kénytelenek lesznek tisztességes, olcsóbb kenyeret adni, hogy szélesebb közönséget vonzzanak. Nagyon nagy szükség lesz a tisztességes dolgokra, a tökéletes mellett. Egyvalamivel azonban tényleg baj van. Az elnevezéssel. Mert jelenleg az, hogy “kovászos kenyér”, sajnos nagyon sok dolgot jelenthet, és így a vásárló becsapására szolgál. Aki megkóstolja az egyiket és a másikat, az pontosan tudni fogja, mi a különbség, de ez így nem jó. Nem jó, ha a név, az elnevezés nem takarja az elnevezés tárgyát. Kell új szó a kétféle kovásznak, amivel megkülönböztetjük őket. És akkor talán megállíthatjuk a második generációs elitistákat is, akiknek többé nem kell pejoratív hangulatú, erőszakkal létrehozott szavakkal bizonygatniuk, hogy ők a kovászjedik, mindenki más pedig alja munkát végez, mert ez egyébként nem is igaz.
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!