2024. április 16. kedd, Csongor és Joachim napja
Hiszünk a magyar borokban
Révay András
2020.10.12 17:53
A vírus sajnos közbeszólt. A Bormedence idei rendezvénye nem egészen úgy sikerült, mint azt korábban megszoktuk, és mint ahogy azt a rendezők – és a látogatók - szerették volna. Összesen 47 borász érkezett meg, Szerbiából már nem engedték át a határon az eljönni szándékozókat. Néhány külhoni borász legalább a borait el tudta küldeni – 11 érkezett - azokat egy közös Bormedence-asztalon, illetve az ismertető kurzusokon matatták be a közönségnek a szervezők.

A Borbély Családi Pincészet már nem először van jelen a Bormedence rendezvényein. Boraik minőségét önmagában már az a tény is jól jelzi, hogy az asztaluk előtt mindig sok kóstolni vágyó csoportosul. Nem volt ez másként az idén sem. Három bort mutattak be. Elhozták díjnyertes borukat a 2016-os Rajnai Rizlinget, Ötszáz literes tölgyfahordóban erjesztették, majd öt hónapig érlelték a 2017 tavaszán végzett palackozás előtt. Ettől számíthatjuk a palackos érlelés kezdetét és bátran elmondhatjuk róla, hogy kiváló minőségét még legalább 3-4 évig meg is fogja tartani. Szintén 2016-os évjáratú a Bácshegyi Olaszrizling, mely tízhektós, nagy fahordós erjesztés, hathónapos érlelés után került a palackokba. Ezeknél frissebb a 2019-es Pinot Noir rosé. A fiatalok által kedvelt bor a „Kinn a gangon” fantázia nevet kapta, mellyel egy életérzést próbálnak kifejezni. Könnyed, gyümölcsös, van benne egy kevés, hozzáadott CO2 is.

 A Petrény Családi Pincészet 2001-ben alakult, szőlői Verpelét, Feldebrő, Egerszólát határában találhatók. Új telepítésű ültetvényeiken 14 fehér- és 10 kékszőlő fajtával foglalkoznak. A fehérek között a Hárslevelű, a kékszőlők között pedig a Syrah nevezhető meghatározónak. A Hárslevelűből készül, gyümölcsös, fiatalos, de „komolyabb” barikolt, száraz is. Ennek házasításával jött létre a Solaria, mely eleinte főleg Lengyelországban fogyott, ezért kapott ott is kimondható nevet. Az Astra nevet is ezért viseli egy másik bor, ami már a superior minőségű Egri Csillag csoportba tartozik. Hozzájuk most kóstolni valónak még egy 2018-as Királyleányka csatlakozott. Vörösboraikból erre a bemutatóra két Bikavért hoztak. Az egyik a 2014-es, „klasszikus” – alapja a Kékfrankos, van még benne Merlot, Syrah, és Pinot Noir. Kicsit selymesebb, behízelgőbb. Franciaországban és Bécsben is aranyérmet nyert. A másik „Big Band” címke alatt rejtőzik, mindenből a legjobb van benne, mint egy igazi nagy zenekarban. Kékfrankos, Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon és Cabernet frank alkotja. Ez az „ötösfogat” mutatja meg legjobban a Petrény pincészet arculatát.

 A Bormedence egyik érdekessége volt, hogy a kóstoltatók között részt vett egy borbár, a Ménesi is. Budapesten, a Móricz Zsigmond körtér környékén található és kizárólag magyar borok kaphatók benne. „Mi hiszünk a magyar borokban” – mondták és a bemutatóra csupa újbort hoztak. A soproni Taschner pincészet nagyon szép illatú Irsai Olivére volt az idén az első, ami megjelent a piacon, mellette ott volt az asztalon egy Portugieser, Kékfrankos és Pinot Noir házasításból készült rosé a Lelovits pincéből. Könnyed, gyümölcsös, jól iható bor. A hűtőtál közepén álló bor címkéje viszont igazi különlegesség. Mint kiderült, valóban 108 éves tőkéről származik a szőlője, Szekszárdról, az Eszterbauer pincészetből. Ők azt vallják, a Kadarkát ma is úgy kell elkészíteni, ahogyan 4-500 évvel ezelőtt tették. Találtak egy területet, ahol valóban 108 éves tőkék álltak, onnan szereztek oltványokat. Ezt a bort inni felér egy időutazással!

Ludányi Gábor, a Go Bri pincészet borásza, tulajdonosa elárulta: őt hívta a keresztapja így gyerekkorában. Rá emlékezve tartotta meg a nevet. Az ültetvény Gyöngyöstarján környékén fekszik, három fehér- és két kékszőlővel dolgoznak. Zöldveltelini, Olaszrizling, Sárga Muskotály, Kékfrankos és Cabernet Franc adja a választékot. A Zöldveltelini a Mátrában ritkaság, inkább Sopron környékén ismert, de én hiszek a Mátrában – erősítette meg a tulajdonos. Ezt a bort két stílusban is elkészíti, az egyik könnyedebb, nagyon gyümölcsös, citrusos, szinte „légies”, a másik magasabb minőségű, jobban mutatja a terület ásványos adottságait. Érett, a déligyümölcsök íze ismerhető fel benne. Hozamkorlátozással, kevesebb fürt érlelésével érik el ezt a hatást. A 2016-os évjáratú Olaszrizling inkább „terroir bornak” mondható, nem a fajtajellegek dominálnak, hanem a Puttonos-dűlő talajának sajátosságai. Nagyon jó évjárat volt, benne is az érett gyümölcsök ízét lehet felfedezni.

 Zala megyében, Keszthelyen van a Bezerics Pince feldolgozó része, a szőlőik viszont Pogányváron, a Kis-Balaton fölött, 300 méter magasan találhatók. A fiataloknak készítik a két Szexi nevet viselő gyöngyöző bort, kimondottan a szexi, nyári balatoni érzést kínálják. A pincében közel húszféle boruk van, a legtöbb mégis a két Szexiből fogy. Az egyik Irsai, a másik Pinot Noir rosé. Készítenek fajsúlyosabb borokat is finom seprőn érlelve, ezek a Furmint és a Pátria. Ez utóbbi csak náluk kapható, magyar nemesítés, a szőlőt dr. Bakonyi Károly állította elő Keszthelyen. Olaszrizling – Tramini hibrid. Kimondottan testes, illatát szép harmónia jellemzi, íze hosszan megmarad a szájban. Olyan „elmélkedő” bor. Hoztak a bemutatóra még egy Chardonnay-t is, ez egy behízelgő, igazi női természetű bor. Minden időjárási és talajkörülményekhez alkalmazkodni képes. Mindenhol a legjobb borok közé tartozik, olyan, mint egy jó feleség!

Először volt jelen a borbemutatón egy Pálinkaház is, Dunakilitiről: a Szigetköz lelke. A családi vállalkozás 2009 óta dolgozik, pálinkákat, párlatokat készít, idén pedig megjelentek egy ginnel is. Nevét a tulajdonos lánya, Rácz Rubina adta, ő gin rajongó és ennek a terméknek az ihletője. Részt vett a recept összeállításában is. Az új – London Dry típusú - gin alapja a gabonaszesz, a borókabogyó mellett került belé még néhány trópusi vagy mediterrán gyümölcs valamilyen része Kétszer párolták. A pálinkák között a legérdekesebb talán a Vadcseresznye volt, tökéletesen mutatja a gyümölcs minden jellemzőjét, hozzá még a „maghatást” is. Felismerhető benne a keserűmandulás, marcipános íz, de ezzel együtt kellemes, itatja magát. A gyümölcs a pálinkaház saját ültetvényéről származik.

Kapcsolódó témák