2024. június 17. hétfő, Laura és Alida napja
Hogyan kövessük élőben a Kékszalagot?
Kiss Kriszta
2015.06.30 10:45
Nem kell aggódni: aki személyesen sem a vízen, sem a parton nem tudja követni a 47. Kékszalag ÁRKÁD Nagydíjat, nem fog semmiről sem lemaradni. A Kékszalagok történetének egyik legnagyobb kommunikációs és technikai csapata gondoskodik arról, hogy folyamatosan nyomon lehessen majd követni Európa legnépesebb tókerülő vitorlás versenyét. Sokan már most érdeklődtek, hogy idén milyen csatornákat érdemes figyelni - ezért most összefoglaljuk a lehetőségeket.

Élő televíziós közvetítés
 
A DigiSport televízión csütörtökön reggel 9 órakor kezdődik az élő közvetítés. 35 fős szakmai stáb gondoskodik arról, hogy aki a képernyő előtt követi a regattát, ne maradjon le semmiről. Négy kamera dolgozik majd, ebből három a vízen lévő motorosokon, egy pedig a Tihanyi-szorosban telepítve sugározza majd a képeket a LiveU rendszeren keresztül.
 
Az adást a balatonfüredi Vitorlás Étterembe (ezen a helyen köszönjük a lehetőséget és a támogatást!) települt technikai stáb fogja össze. Az étterem víz felőli teraszán rendezik be az élő „stúdiót” – innen Csisztu Zsuzsa műsorvezető az adás folyamatosan cserélődő vendégeivel kommentálja az eseményeket. A motorosokon lévő szakkommentátorok 
(Bakóczy Kálmán és Rétczey Gusztáv) segítenek majd abban, hogy a laikus nézők is értelmezni tudják a látott képeket.
 
A gyors motorosok folyamatosan lépést tudnak tartani a mezőnnyel, de hogy a rajt legszebb pillanatairól se maradjunk le, képeket kapunk majd egy paplanernyővel a hajók felett repkedő operatőrtől és egy drónról is, amely a balatonkenesei bójavételt közvetíti majd.
 
Az adás körülbelül 11 óráig csak a Kékszalaggal foglalkozik, ezután váltakozva számolnak majd be a hét második legfontosabb sporteseménye, a wimbledoni tenisztorna :) és a Kékszalag történéseiről. Élesztős Zoltán, a DigiSport szerkesztője megígérte, hogy semmilyen fontos eseményről nem maradunk majd le.
 
Az adás este 8 óráig folytatódik, s a gyors katamaránok sebeségponteciálját ismerve, így a befutó képeit biztosan látni fogjuk. Az adás egyébként a helyszínen, a Vitorlás téren elhelyezett ledfalon is nyomon követhető majd. Ahogy látni lehet majd a pénteki sebességi verseny, az Audi Ultra Cup rohanógépeit is. 
 
Online közvetítés a kekszalag.hu-n
 
A kamerák képeit illetve a DigiSport adását a weben is nyomon lehet követni. A verseny honlapján, a kekszalag.hu felületen csütörtökön már megtalálható lesz az a link, amelyen keresztül nézni lehet a televíziós közvetítést. A televízióhoz képest itt mindent 10 perc késleltetéssel látunk majd, s amikor a DigiSport éppen Wimbledonba kapcsol, akkor Dénes István szakújságíró kommentárjaival és vendégeivel élvezhetjük a versenyt.
 
Aki saját maga szeretné elemezni a hajók taktikai lépéseit, az a GPS-nyomkövetők alapján figyelheti a választott útvonalakat. A szervezők szerda este hatvan ilyen nyomkövetőt osztanak ki, ezekről azonosíthatjuk majd be az esélyeseket. A GPS-térkép szintén a kekszalag.hu-n található linkről lesz elérhető.
 
Aki csak néha tud majd ránézni az oldalra, annak „Percről percre” című rovatunkat ajánljuk majd. Itt a rendezőktől és a versenyzőktől származó információkat osztjuk meg az olvasókkal - ugyancsak a kekszalag.hu-n. 
 
Igyekszünk képekben is nyomon követni a versenyt – Szekeres László és fotóstábja motoroson követi a versenyzőket, és folyamatosan küldi a felvételeket a sajtóközpontba, ahonnét gyors feldolgozás után igyekszünk rövid idő alatt elérhetővé tenni mindenki számára. A képek megtalálhatók lesznek a Fotótárban, és regisztráció után még nagyobb méretben is letölthetők.
 
 
Kapcsolódó témák