Az Év Pálinkás Bonbonja verseny célja a Hungarikum magyar pálinka, mint nemzeti italunk, és a kiváló minőségi csokoládék közös élvezeti értékeinek népszerűsítése. További cél a hazai kézműves csokoládés műhelyek, cukrászüzemek, édesipari termékeket is előállító vendéglátóhelyek, és a minőségi gyümölcspálinkákat gyártó cégek szakmai együttműködésének előmozdítása. Mindezeken túlmenően pedig azt sem szabad figyelmen kívül hagynunk – mint ahogyan azt a közelmúltban lezajlott bejgli verseny is bizonyítja – az ilyen rendezvény erős serkentő hatással van a szakma képviselőire. Újdonságokkal rukkolnak ki, a nyertesek elismertsége jelentősen megnő, ez utóbbi tény pedig a vásárlóik számának növekedésében is megmutatkozik.
Az első alkalommal tavaly hirdetett versenyre 107 nevezés érkezett, ez felülmúlta a szervezők számításait. A krémtöltelékkel (trüffel, ganache, marcipán, karamell, gyümölcs, réteges, egyéb) készült pálinkás bonbon kategóriába 66 mintával neveztek, míg a meggypálinkával (bármilyen fajtájú nemes meggy, vagy vadmeggy) készült bonbon esetében 41 nevezés érkezett. Veszely Attila zsűrielnök szerint fontos, hogy 2024-ben egy új versenykiírással tovább emeljék a szintet. Ezzel ismét komoly kihívások elé állítják az indulókat: Két új kategóriát is meghatároztak. Lesz egy mindenmentes kategória, illetve szintén új kategóriaként az oktatási intézmények jelentkezését is várják azért, hogy a különféle szakmai képzésekben résztvevő cukrász tanulók is megmérettethessék magukat egy-egy rangos versenyen.
A versenyre idehaza és a határon túl, olyan működő, (adószámmal bíró) vállalkozók, vállalkozások, mint kézműves csokoládé műhelyek, cukrászüzemek, vendéglátóhelyi cukrászok, chef-ek, és egyéb édesipari termékeket előállítók, oktatóhelyek jelentkezhetnek, akik minőségi alapanyagokból készített termékeikben a 2008. évi LXXIII. számú pálinka törvényben rögzített kereskedelmi célú pálinkafőzdék pálinkáit használják fel. Nevezési időszak: 2024. február 1. (csütörtök) és 2024. április 12. (péntek) 18.00 óra között. A termék beérkezési határideje: 2024. április 17. szerda, 12.00 óra. Egy versenyző tetszőleges számú tétellel indulhat! Az zsűrizés időpontja: 2024. április 18. csütörtök, az eredmények kihirdetése 2024. május 18-án, szombaton történik majd.
Nevezni a www.gyulaipalinkafesztival.hu honlapon, a Bonbonverseny menüpontban letölthető „Vállalkozás” és „Termék” regisztrációs lapok kitöltésével, és elküldésével lehet. Minden bonbon fajtához külön-külön kell „Termék Regisztrációs Lap”-ot beküldeni, melyeken fel kell tüntetni a felhasznált gyümölcspálinka fajtáját, gyártóját, a cukrásztermék összetevőit, illetve egy rövid gyártói receptúrát, gyártástechnológiai elemeket. A zsűri ezek alapján tudja majd értékelni az ötlet eredetiségét és megvalósítását. Minden nevezett termékből legalább 20 db bonbont kell a zsűrizéshez beküldeni! Az elmúlt évben érkezett ajánlások, és kérések alapján a versenyre jelentkezők az idén már négy kategóriában mérhetik össze képességeiket.
A versenyművek minőségi csokoládé (ét, tej, ruby, fehér, illetve ezek kombinációja), és hozzá bármilyen típusú gyümölcspálinka felhasználásával készülhetnek. Az első kategóriában szerepelnek a krémtöltelékkel (trüffel, ganache, marcipán, karamell, gyümölcs, réteges, egyéb) készült kézműves pálinkás bonbonok 8-12 gramm súllyal. A Gyulai Pálinkafesztiválon 2024-ben az „év gyümölcse” a birs, így a második kategóriába a bármilyen fajtájú nemes birs, vagy vadbirs pálinkával és 8-12 gramm súllyal készült kézműves bonbonok kerülnek. A harmadik kategóriát a „Mindenmentes” cukor-, glutén-, tejtermék-, tojásmentesen készült, IR-barát, és vegán kézműves pálinkás bonbonok alkotják, ugyancsak 8-12 gramm súllyal. Végül az oktatási intézményekben a legkülönbözőbb képzésben résztvevő cukrász tanulók által készített (az 1-3 kategóriában felsorolt bármely típusú) kézműves 8-12 gramm súlyú bonbon jelenti a negyedik kategóriát.
A zsűriben kiváló, nemzetközileg is elismert cukrászmesterek, csokoládémesterek, édesipari és pálinkás szakemberek vesznek részt, akik garantálják a verseny kiemelkedő szakmai hitelességét. A zsűri elnöke: Veszely Attila mestercukrász, csokoládémester, nemzetközi csokoládébíráló. Versenyigazgató: Fabulya Attila okleveles pálinkabíráló, sommelier, dipWSET nemzetközi párlatszakértő. A zsűri a nemzetközi versenyeken is alkalmazott szempontok alapján bírálja, és pontozza a termékeket. A főbb szempontok: megjelenés-esztétika; szerkezeti felépítés; külső és beltartalmi értékek; krémesség – fűszerek - alkohol komplexitása; kreativitás – egyediség; összbenyomás - harmónia. Minden mintát legalább hárman kóstolnak, egymástól függetlenül, majd kötelesek egyetértésre jutni. A mintákat 50 pontos rendszerben értékelik, szöveges értékelést is adnak róluk. A versenyzők az eredményhirdetést követő 15 napon belül kapják meg a bírálati lapot, benne a pontozás szöveges értékelésével. A pontszámok alapján a bonbonok arany, ezüst, bronz minősítésben részesülhetnek.
A csokoládé feltehetőleg nem a dörgicsei bortól lett mámoros, de nekünk van esélyünk rá, ha e kettő élvezetét eltúlozzuk. Nekik ugyanis van némi közük egymáshoz! A Magyar Cukrász Ipartestület az idén is megszervezte – a már joggal hagyományosnak nevezhető - Év Fagylaltja versenyt. Ám ez most országjáró „roadshow” keretében történt. A nagy népszerűségnek örvendő verseny célja a valóban kiváló minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, annak érdekében, hogy a magyar cukrászat egyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon vendégei számára. Így ezáltal is igényt támasztva a vendégekben az egészséges és minőségi, kézműves termékek iránt. Az idei versenyt ismét „fesztivál” jelleggel tartották egy városi rendezvény keretében.
Valljuk be: egy piacon működő étteremről – így első hallásra – nem sok jót gondolnánk. Az hinnénk, ez valami olcsó, nem túl igényes étkezde lehet. Hát ennél nagyobbat nem is tévedhetnénk! Az étterem, amiről a továbbiakban szó lesz, valóban piacon, egy különleges helyszínen működik, nem túlzás világhírűnek nevezni. Járt itt Diana hercegnő, Margaret Thatcher miniszterelnök, több neves, külföldi filmszár is. Kitalálták? Igen, Budapesten, a Nagyvásárcsarnokban számos híresség megfordul, és ott várja vendégeit a Fakanál étterem.
A tavasz beköszöntének, a nyár közeledtének legbiztosabb jele, hogy sorra nyitnak a szabadtéri vendéglátóhelyek. A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része. A Duna közelsége, az öreg platánfák árnyéka, a jó zene és a frissen sült hekk illata évtizedek óta visszavonhatatlanul hozzátartozik az itteni élethez. Az Evezős Sörkert nem csupán vendéglátóhely – igazi társasági tér. A több kilométeres partszakasz különleges adottságai az Evezősben válnak igazán közösségi élménnyé. Ezért mondhatjuk el róla: az Evezős Sörkert a Római-part társasági kikötője.
Igaz, még nem tudjuk melyik. A Magyar Cukrász Ipartestület már tizenkilencedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt, augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A hungarikumok listáján méltán szereplő dobostorta pedig idén ünnepli megjelenésének 140. évfordulóját. Bár Dobos C. József a tortáját 1884-ben alkotta meg, de első alkalommal 1885-ben a Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatta be a nagyközönségnek. Az idei versennyel a világhírű mester munkássága előtt tisztelgünk!
Ha egy étteremben, a megnyitás után pontosan egy évvel, még mindig a bejárati ajtóig áll a bent a várakozó vendégek sora, akkor az mindennél ékesebben bizonyítja, hogy az ötlet bevált. Érdemes volt török éttermet nyitni Angyalföldön, a Béke úton! Mivel önkiszolgáló étteremről van szó, a látvány nem fogható sem a pincérek, sem pedig a tálaló dolgozók lassúságára. Az ételek jók, az árak megfizethetőek, jönnek tehát az ebédelni szándékozók.