2024. április 21. vasárnap, Konrád napja
Idén is lesz bobonverseny
Révay András
2024.01.15 17:22
Az édességeket kedvelők bizonyára örültek annak, amikor tavaly első alkalommal hirdettek meg egy korábban még nem létezett versenyt. „Az Év Pálinkás Bonbonja” verseny nagy sikernek bizonyult, ezért a szervezők, a Gyulai Pálinkafesztivál és a Magyar Cukrász Ipartestület vezetői úgy döntöttek – idén is meghirdetik. A nevezéseket 2024. február 1. és április 12. között fogadják.

Az Év Pálinkás Bonbonja verseny célja a Hungarikum magyar pálinka, mint nemzeti italunk, és a kiváló minőségi csokoládék közös élvezeti értékeinek népszerűsítése. További cél a hazai kézműves csokoládés műhelyek, cukrászüzemek, édesipari termékeket is előállító vendéglátóhelyek, és a minőségi gyümölcspálinkákat gyártó cégek szakmai együttműködésének előmozdítása. Mindezeken túlmenően pedig azt sem szabad figyelmen kívül hagynunk – mint ahogyan azt a közelmúltban lezajlott bejgli verseny is bizonyítja – az ilyen rendezvény erős serkentő hatással van a szakma képviselőire. Újdonságokkal rukkolnak ki, a nyertesek elismertsége jelentősen megnő, ez utóbbi tény pedig a vásárlóik számának növekedésében is megmutatkozik.

Az első alkalommal tavaly hirdetett versenyre 107 nevezés érkezett, ez felülmúlta a szervezők számításait. A krémtöltelékkel (trüffel, ganache, marcipán, karamell, gyümölcs, réteges, egyéb) készült pálinkás bonbon kategóriába 66 mintával neveztek, míg a meggypálinkával (bármilyen fajtájú nemes meggy, vagy vadmeggy) készült bonbon esetében 41 nevezés érkezett. Veszely Attila zsűrielnök szerint fontos, hogy 2024-ben egy új versenykiírással tovább emeljék a szintet. Ezzel ismét komoly kihívások elé állítják az indulókat: Két új kategóriát is meghatároztak. Lesz egy mindenmentes kategória, illetve szintén új kategóriaként az oktatási intézmények jelentkezését is várják azért, hogy a különféle szakmai képzésekben résztvevő cukrász tanulók is megmérettethessék magukat egy-egy rangos versenyen.

A versenyre idehaza és a határon túl, olyan működő, (adószámmal bíró) vállalkozók, vállalkozások, mint kézműves csokoládé műhelyek, cukrászüzemek, vendéglátóhelyi cukrászok, chef-ek, és egyéb édesipari termékeket előállítók, oktatóhelyek jelentkezhetnek, akik minőségi alapanyagokból készített termékeikben a 2008. évi LXXIII. számú pálinka törvényben rögzített kereskedelmi célú pálinkafőzdék pálinkáit használják fel. Nevezési időszak: 2024. február 1. (csütörtök) és 2024. április 12. (péntek) 18.00 óra között. A termék beérkezési határideje: 2024. április 17. szerda, 12.00 óra. Egy versenyző tetszőleges számú tétellel indulhat! Az zsűrizés időpontja: 2024. április 18. csütörtök, az eredmények kihirdetése 2024. május 18-án, szombaton történik majd.

Nevezni a www.gyulaipalinkafesztival.hu honlapon, a Bonbonverseny menüpontban letölthető „Vállalkozás” és „Termék” regisztrációs lapok kitöltésével, és elküldésével lehet. Minden bonbon fajtához külön-külön kell „Termék Regisztrációs Lap”-ot beküldeni, melyeken fel kell tüntetni a felhasznált gyümölcspálinka fajtáját, gyártóját, a cukrásztermék összetevőit, illetve egy rövid gyártói receptúrát, gyártástechnológiai elemeket. A zsűri ezek alapján tudja majd értékelni az ötlet eredetiségét és megvalósítását. Minden nevezett termékből legalább 20 db bonbont kell a zsűrizéshez beküldeni! Az elmúlt évben érkezett ajánlások, és kérések alapján a versenyre jelentkezők az idén már négy kategóriában mérhetik össze képességeiket.

A versenyművek minőségi csokoládé (ét, tej, ruby, fehér, illetve ezek kombinációja), és hozzá bármilyen típusú gyümölcspálinka felhasználásával készülhetnek. Az első kategóriában szerepelnek a krémtöltelékkel (trüffel, ganache, marcipán, karamell, gyümölcs, réteges, egyéb) készült kézműves pálinkás bonbonok 8-12 gramm súllyal. A Gyulai Pálinkafesztiválon 2024-ben az „év gyümölcse” a birs, így a második kategóriába a bármilyen fajtájú nemes birs, vagy vadbirs pálinkával és 8-12 gramm súllyal készült kézműves bonbonok kerülnek. A harmadik kategóriát a „Mindenmentes” cukor-, glutén-, tejtermék-, tojásmentesen készült, IR-barát, és vegán kézműves pálinkás bonbonok alkotják, ugyancsak 8-12 gramm súllyal. Végül az oktatási intézményekben a legkülönbözőbb képzésben résztvevő cukrász tanulók által készített (az 1-3 kategóriában felsorolt bármely típusú) kézműves 8-12 gramm súlyú bonbon jelenti a negyedik kategóriát.

A zsűriben kiváló, nemzetközileg is elismert cukrászmesterek, csokoládémesterek, édesipari és pálinkás szakemberek vesznek részt, akik garantálják a verseny kiemelkedő szakmai hitelességét. A zsűri elnöke: Veszely Attila mestercukrász, csokoládémester, nemzetközi csokoládébíráló. Versenyigazgató: Fabulya Attila okleveles pálinkabíráló, sommelier, dipWSET nemzetközi párlatszakértő. A zsűri a nemzetközi versenyeken is alkalmazott szempontok alapján bírálja, és pontozza a termékeket. A főbb szempontok: megjelenés-esztétika; szerkezeti felépítés; külső és beltartalmi értékek; krémesség – fűszerek - alkohol komplexitása; kreativitás – egyediség; összbenyomás - harmónia. Minden mintát legalább hárman kóstolnak, egymástól függetlenül, majd kötelesek egyetértésre jutni. A mintákat 50 pontos rendszerben értékelik, szöveges értékelést is adnak róluk. A versenyzők az eredményhirdetést követő 15 napon belül kapják meg a bírálati lapot, benne a pontozás szöveges értékelésével. A pontszámok alapján a bonbonok arany, ezüst, bronz minősítésben részesülhetnek.

Kapcsolódó témák

Ha egy önkiszolgáló étteremben már a megnyitás napján, még este hét órakor is a kiszolgáló pulttól az ajtóig áll bent a sor, az már önmagában jelzi: van érdeklődés az éterem iránt. Nem is alaptalanul. Gyorsan híre ment, hogy egy új, török étterem nyílt Angyalföldön, a Béke utcában. Jó a helye, közel a Vasas pályához, előtte villamos, mellette buszmegálló van, körülötte a kisebb utcákban még parkolni is lehet. Mindez jó dolog, de igazán az a fontos, ami a tányérokba kerül. Nos, az első vélemények szerint azzal sincs hiba!

2023.12.04 13:24

A címben szereplő tanácsot Kiss Zoltán cukrászmester adta a résztvevőknek az Év Bejglije verseny eredményének kihirdetésekor – nem véletlenül. Feltételezzük, az otthoni bejglisütésre vállalkozók is tudják ezt, de azért nem árt ismételni. A versenyt a Magyar Cukrász Ipartestület a negyedik alkalommal hirdette meg és az idén már ötvennél is több alkotás versengett a díjakért és a kitüntető címekért.

A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhetedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt, az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A versenyt hatalmas érdeklődés kíséri, részben – ami érthető – a cukrász szakma képviselői részéről, de bebizonyosodott, hogy a közönség, a fogyasztók is évről évre egyre többen és egyre nagyobb kíváncsisággal várják az ünnepi tortát.

Az édességek kedvelő jól ismerik, és évek óta figyelik is – az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyeket, keresik, vásárolják a díjnyertes tortákat, fagylaltokat. Más a helyzet a bejglivel! Korábban eddig még csak kétszer volt versenye, a harmadikra idén került sor, ötven cukrász nevezett be rá. Az eredményhirdetésnek az eddigiekben már jól bevált, pestszentlőrinci, híres Zila kávéház és cukrászda adott otthont.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete az idén a 25. alkalommal hirdette meg a nagy népszerűségnek örvendő Év Fagylaltja versenyt. A negyedszázados születésnap szép évforduló, hát még akkor, ha ebben az egész ország érintett. Céljuk volt – mint korábban mindig - a hagyományos, jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, hogy a magyar cukrászat egyre jobb fagylaltokat kínáljon vendégei számára. A díjnyertes fagylaltokat ugyanis az egész ország területén kóstolhatjuk majd!