
Az Év Pálinkás Bonbonja verseny célja a Hungarikum magyar pálinka, mint nemzeti italunk, és a kiváló minőségi csokoládék közös élvezeti értékeinek népszerűsítése. További cél a hazai kézműves csokoládés műhelyek, cukrászüzemek, édesipari termékeket is előállító vendéglátóhelyek, és a minőségi gyümölcspálinkákat gyártó cégek szakmai együttműködésének előmozdítása. Mindezeken túlmenően pedig azt sem szabad figyelmen kívül hagynunk – mint ahogyan azt a közelmúltban lezajlott bejgli verseny is bizonyítja – az ilyen rendezvény erős serkentő hatással van a szakma képviselőire. Újdonságokkal rukkolnak ki, a nyertesek elismertsége jelentősen megnő, ez utóbbi tény pedig a vásárlóik számának növekedésében is megmutatkozik.

Az első alkalommal tavaly hirdetett versenyre 107 nevezés érkezett, ez felülmúlta a szervezők számításait. A krémtöltelékkel (trüffel, ganache, marcipán, karamell, gyümölcs, réteges, egyéb) készült pálinkás bonbon kategóriába 66 mintával neveztek, míg a meggypálinkával (bármilyen fajtájú nemes meggy, vagy vadmeggy) készült bonbon esetében 41 nevezés érkezett. Veszely Attila zsűrielnök szerint fontos, hogy 2024-ben egy új versenykiírással tovább emeljék a szintet. Ezzel ismét komoly kihívások elé állítják az indulókat: Két új kategóriát is meghatároztak. Lesz egy mindenmentes kategória, illetve szintén új kategóriaként az oktatási intézmények jelentkezését is várják azért, hogy a különféle szakmai képzésekben résztvevő cukrász tanulók is megmérettethessék magukat egy-egy rangos versenyen.

A versenyre idehaza és a határon túl, olyan működő, (adószámmal bíró) vállalkozók, vállalkozások, mint kézműves csokoládé műhelyek, cukrászüzemek, vendéglátóhelyi cukrászok, chef-ek, és egyéb édesipari termékeket előállítók, oktatóhelyek jelentkezhetnek, akik minőségi alapanyagokból készített termékeikben a 2008. évi LXXIII. számú pálinka törvényben rögzített kereskedelmi célú pálinkafőzdék pálinkáit használják fel. Nevezési időszak: 2024. február 1. (csütörtök) és 2024. április 12. (péntek) 18.00 óra között. A termék beérkezési határideje: 2024. április 17. szerda, 12.00 óra. Egy versenyző tetszőleges számú tétellel indulhat! Az zsűrizés időpontja: 2024. április 18. csütörtök, az eredmények kihirdetése 2024. május 18-án, szombaton történik majd.

Nevezni a www.gyulaipalinkafesztival.hu honlapon, a Bonbonverseny menüpontban letölthető „Vállalkozás” és „Termék” regisztrációs lapok kitöltésével, és elküldésével lehet. Minden bonbon fajtához külön-külön kell „Termék Regisztrációs Lap”-ot beküldeni, melyeken fel kell tüntetni a felhasznált gyümölcspálinka fajtáját, gyártóját, a cukrásztermék összetevőit, illetve egy rövid gyártói receptúrát, gyártástechnológiai elemeket. A zsűri ezek alapján tudja majd értékelni az ötlet eredetiségét és megvalósítását. Minden nevezett termékből legalább 20 db bonbont kell a zsűrizéshez beküldeni! Az elmúlt évben érkezett ajánlások, és kérések alapján a versenyre jelentkezők az idén már négy kategóriában mérhetik össze képességeiket.

A versenyművek minőségi csokoládé (ét, tej, ruby, fehér, illetve ezek kombinációja), és hozzá bármilyen típusú gyümölcspálinka felhasználásával készülhetnek. Az első kategóriában szerepelnek a krémtöltelékkel (trüffel, ganache, marcipán, karamell, gyümölcs, réteges, egyéb) készült kézműves pálinkás bonbonok 8-12 gramm súllyal. A Gyulai Pálinkafesztiválon 2024-ben az „év gyümölcse” a birs, így a második kategóriába a bármilyen fajtájú nemes birs, vagy vadbirs pálinkával és 8-12 gramm súllyal készült kézműves bonbonok kerülnek. A harmadik kategóriát a „Mindenmentes” cukor-, glutén-, tejtermék-, tojásmentesen készült, IR-barát, és vegán kézműves pálinkás bonbonok alkotják, ugyancsak 8-12 gramm súllyal. Végül az oktatási intézményekben a legkülönbözőbb képzésben résztvevő cukrász tanulók által készített (az 1-3 kategóriában felsorolt bármely típusú) kézműves 8-12 gramm súlyú bonbon jelenti a negyedik kategóriát.

A zsűriben kiváló, nemzetközileg is elismert cukrászmesterek, csokoládémesterek, édesipari és pálinkás szakemberek vesznek részt, akik garantálják a verseny kiemelkedő szakmai hitelességét. A zsűri elnöke: Veszely Attila mestercukrász, csokoládémester, nemzetközi csokoládébíráló. Versenyigazgató: Fabulya Attila okleveles pálinkabíráló, sommelier, dipWSET nemzetközi párlatszakértő. A zsűri a nemzetközi versenyeken is alkalmazott szempontok alapján bírálja, és pontozza a termékeket. A főbb szempontok: megjelenés-esztétika; szerkezeti felépítés; külső és beltartalmi értékek; krémesség – fűszerek - alkohol komplexitása; kreativitás – egyediség; összbenyomás - harmónia. Minden mintát legalább hárman kóstolnak, egymástól függetlenül, majd kötelesek egyetértésre jutni. A mintákat 50 pontos rendszerben értékelik, szöveges értékelést is adnak róluk. A versenyzők az eredményhirdetést követő 15 napon belül kapják meg a bírálati lapot, benne a pontozás szöveges értékelésével. A pontszámok alapján a bonbonok arany, ezüst, bronz minősítésben részesülhetnek.
Új színfolttal gazdagodott Újpest, és a Szent István tér környéke. A tér és az azonos nevű utca sarkán – alaposan átalakítva – megnyílt a Központ bisztró, melynek sokoldalúságát az is mutatja, hogy a nevéhez még két szó csatlakozik: kávézó bár. Arra pedig, hogy az átalakítás nem csak látszólagos, hanem igazi változást is eredményez, az üzemeltető a garancia. A vendégek valószínűleg nem figyelnek fel rá, de a „szakmában” fontos jel, hogy a hely az Eventrend Group üzemeltetésében működik tovább. A cégcsoport a magas kategóriájú – Gundel, New York, Centrál kávéház - működtetéséről ismert, mégis különösen fontos számára, hogy új minőséget, új gondolkodásmódot mutasson meg. Velük most most egy más irány is hangsúlyt kap: a kiváló minőségű, mégis elérhető árú, városi hétköznapokra hangolt vendéglátás.
Rövid próba után kiderült, hogy még az olaszul tudók között sem érti mindenki pontosan a feliratot egy Szt. István körúti üzlet homlokzatán. Pedig érdemes megjegyezni, hogy ott, közel a Margit hídhoz, egy világbajnok dolgozik és az is világbajnok, ami kikerül a keze alól. A Forni Di Napoli ajtaján belépve Itáliába érkezik a látogató és túl azon, hogy valódi, hamisítatlan olasz ízek várják, az étel, amit a tányérjára tesznek, bizonyítottan a világ legjobbja! Ha pizzáról van szó – mert az már a feliratról is kiderül - mondhatjuk: na jó, az olaszoknak könnyű. Ám nem csekély meglepetésünkre, azt is gyorsan megtudjuk: a pizzakészítés világbajnoka magyar, a világbajnok pizza Budapesten készül!
Lassan megszokjuk már, hogy kedvenc édességeink elkészítői minden évben összemérik tudásukat. Nagy érdeklődés kíséri a Magyar Cukrász Ipartestület torta, fagylalt, bejgli versenyeit, most pedig – ahogy a naptárra nézünk- eljött az ideje a szaloncukrok versenyének. Meg is történt. Az Év Szaloncukrát idén ismét rekord számú nevezés után, 24 gyártó 165 szaloncukra közül választották ki. A nevezésre minden gyártó, kicsi és nagy egyaránt lehetőséget kapott. A verseny 8 kategóriájában összesen közel 200 kóstoló döntött a díjazottakról, rájuk 12 000 szaloncukor várt! Az eredmény kihirdetésének a Magyar Színház adott otthont – nem véletlenül.
Lassan már megszokottá vált, hogy a karácsony közeledtével a Magyar Cukrász Ipartestület meghirdeti a bejgli országos versenyét. Számítottunk is rá, de csalódnunk kellett – igaz kellemes módon. A bejglik összemérése idén a 6. alkalommal sem maradt el, de újabbal is kiegészült. Van egy másik, hagyományos karácsonyi sütemény, bár az inkább Franciaországban népszerű – a Fatörzs torta. Most ennek is meghirdették versenyét és az ötlet a vártnál sikeresebbnek bizonyult. Bőven volt jelentkező, így várható, hogy jövőre ismét válogathatunk a legjobb karácsonyi desszertek között.
A mindennapok embere valószínűleg keveset tud egy programról, mely valójában sokkal több figyelmet érdemelne. A „Magyarok kenyere” program jótékonysági kezdeményezés, melyben határon inneni és túli magyar gazdák búzát adományoznak rászoruló, nehéz körülmények között élő gyermekeket segítő szervezeteknek. A 2011-ben indult kezdeményezést a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyarok Kenyere Alapítvány szervezi. Célja, hogy a felajánlott búzából sütött kenyér minden rászoruló asztalára eljusson. Az adományokat közös gyűjtőpontokon gyűjtik, majd az augusztus 20-i kenyér ünnepéhez kapcsolódóan ünnepélyes keretek között adják át.