2025. május 1. csütörtök, Fülöp és Jakab napja
Karácsonyi ajándék? Megoldva!
Révay András
2017.10.20 21:34
Bár karácsonyig még több, mint két hónap van hátra, a tervezgetés már bizonyára sok helyen elkezdődött. Legalább a listaírás, hogy ki ne maradjon senki a megajándékozottak közül. Ha a kinek, már megvan, jöhet a mit? Ehhez pedig egy jó tanács sosem jöhet elég korán. Igaz?

Egy doboz, rajta a mindenki által ismert évszám; 1867, mely fordulópont lett Magyarország történelmében. Az évszám fölött egy aláírás, Ferenc József osztrák császáré, aki véreskezű hóhérból néhány évtized alatt a kedves, öreg „ferencjóska” lett. A fordulópont, a Kiegyezés, melynek éppen idén van 150. évfordulója. Az eseményre a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete egy süteménykollekcióval eleveníti fel a Monarchia tradicionális édességeit. Az emlékezetünkben mai napig „Boldog békeidők” néven rögzült időszak ízeit, zamatát zárták a jelenkor legkiválóbb magyar cukrászai egy dobozba, megőrizve–megváltoztatva kissé annak a kornak cukrászati remekeit. Karácsony előtt – míg a háziasszonyok főznek – többnyire a férfiakat küldik: szerezze be az ajándékokat. Az ő feladataikat könnyíti meg a dobozban elhelyezett, hat különféle, nagyszerű sütemény, melynek egészen biztosan mindenki örülni fog.

Nekünk, cukrászoknak – emlékeztetett rá a sütemények bemutatásakor az Ipartestület képviseletében Vojtek Éva – ez a százötven évvel ezelőtti időszak hozta el a felemelkedést. Számos céhlegény indult felfedező útra. Elég, ha most csak a leghíresebb cukrászdáinkra, a Hauer-re vagy a Gerbeaud-ra gondolunk. Ízek receptek is vándoroltak az egész birodalomban. Ezekből próbáltunk most néhányat felidézni az „Édes kiegyezés” kollekcióban. A hat darab egyenként nem, csak a dobozban, együtt vásárolható meg. Ára 3200 forint lesz és ajánlatos az átadásig hűtőben tartani. Azokban a cukrászdákban, ahol a beszerzésre lehetőség lesz, mindenhol egységes plakát jelzi majd. A vevők a süteményekről, a receptekről is kaphatnak tájékoztatást. A minőség felügyeletét az Ipartestület vállalta, így kívánják elérni, hogy mindenhol azonos minőségű és méretű süteményeket áruljanak. Mindezeken felül az akcióban részt vevő cukrászdákban előadásokat is tartanak pályaválasztó fiataloknak, akik érdekességeket ismerhetnek meg a Kiegyezés koráról, az akkori életről. Hátha valaki a cukrász szakmához is kedvet kap. Az „Édes kiegyezés” komoly érdeklődést keltett Ausztriában és Szlovákiában, az együttműködésről már folynak a tárgyalások. A kollekciót 2017. november 8-tól 2018. március végéig lehet megvásárolni az ország húsz cukrászdájában, de számuk várhatóan nőni fog. Listájukat a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete honlapján, (https://www.cukraszat.net) lehet majd megtalálni.

 A sütemények bemutatását a szombathelyi Mészáros Gábor, az esemény egyik mentora kezdte. A dobozba három osztrák és három magyar eredetű sütemény került. Igyekeztek a receptekben megőrizni a korhűséget, de igazodtak kissé a mai ízléshez is. Az általa készített Anna szelet Ludwig Dehne cukrásznak, a bécsi Császári és Királyi udvari cukrászatnak leghíresebb darabja, már 1786-ban ismert volt. Citrusok héjával ízesített, csokoládés piskótatészta, Amaretto likőrrel átitatva. Erre mézes tejszínhab és egy mandula-pralinés réteg került. Az egészet vékony, tejcsokoládés lap zárta. Most a tészta receptjéhez nem nyúltak, a rétegeket ropogós mandula-forgácsokkal tettek még izgalmasabbá. A tetejére mandulával kevert tejcsokoládés, nagyon könnyű, tejszínhabos mousse-t tettek, amit egy ugyancsak könnyű, narancsos zselé réteg fed be.

A kóstolóhoz összekészített tálon az Anna szelet az alsó sorban középen kapott helyet, a bal felső sarokban viszont a Tápiószecsőn dolgozó Ipacs Balázs Arisztokrata kuglófja látszik. A Monarchia idején a kuglóf az egyik leggyakrabban készített süteményfajta volt. Számtalan változatát sütik a mai cukrászatban is. Az Arisztokrata kuglóf legjobban talán a gyümölcskenyérre hasonlít, sok vajjal, tojással, liszttel, porcukorral készül, aszalt gyümölcsök is vannak benne. Leginkább kandírozott citromhéj, narancshéj, körte, sárgabarack, szilva is mehet bele. A tésztát sárgabarack-pürével áztatják át, ízét a Cointreau likőr teszi lágyabbá. Az elegy mintegy huszonnégy óráig pihen utána a tésztával összekeverve öntik a kuglófformába. Ez a sütemény a háztartásokban is nagyon népszerű.

A megjelenésében is igazán nőies, rózsaszín, Blaha Lujza szelet a Frer Cukrászdában, Budapesten készült. Alkotója, Erdélyi Balázs. A torta alján diós lap húzódik, rajta vékony réteg málnalekvárt, majd egy Dobos-lapot találunk, amit szintén lekentek málnalekvárral. Könnyedségét a Mascarponés, tejszínes málna mousse adja. Díszítése málnából, tejszínből, fehér csokoládéból készült hab és egy csokoládé pasztilla. A másik, barnás tortaszelet egy titokkal övezett sütemény. Az Eszterházy szelet keletkezésére mai napig nem derült fény. Ami majd a dobozba kerül, az a Salgótarjánban dolgozó G & D Cukrászat mesterének Szó Gellértnek munkája. Szerinte az eredeti krémje nagyon vajas volt, a tészta pedig túl tömör. A cukortartalmat is csökkentette, de meglocsolta a tésztát egy kis rummal. Mascarponés, tejszínes, tojássárgájás krémmel töltötte, gorombára darált diót is adott hozzá jócskán. Igen finom, diós ízével, talán a legjellegzetesebb darabja a kollekciónak.

 A csákvári Csuta Zsolt Indiánerének megjelenése Bécshez kötődik. A legenda szerint nagy sikerrel szerepelt ott egy sötétbőrű, indiai művész, akit indiánnak hittek. Pálffy gróf – a bécsi színház intendása felkérte a saját szakácsát, hogy alkosson a művészhez hasonló színű süteményt. Ebből született az Indiáner fánk, két piskóta-halom, tejszínhabbal, csokoládéval összeragasztva. Hatalmas sikere lett és elterjedt az egész Monarchia területén. Jelen formájában – a régi külsőt megőrizve – pikáns ribizli lekvárral töltve kínálják. A hatodik sütemény az ugyancsak híres és szintén a művészettel kapcsolatos Rigó Jancsi. Történetét szinte mindenki ismeri, a cigányprímás és a hercegné szerelme máig közmondásos. Ezt a süteményt a szombathelyi Mészáros cukrászda mestere, Varga Ádám adja a kollekcióhoz. Alakja új, nem kocka, hanem tortaszelet. Az alján csokoládés piskótalap, rajta ropogós, étcsokoládés réteg, csokoládé mousse. Kapott egy tejszínhab töltést és egy csokoládélapot a tetején, rajta csillag a díszítés. Bizonyosra vehető, hogy aki ezt a díszdobozt – telve finomabbnál finomabb süteményekkel, Karácsonykor megkapja, számára az ajándék sokáig emlékezetes lesz.

Kapcsolódó témák
2025.04.23 11:26

A tavasz beköszöntének, a nyár közeledtének legbiztosabb jele, hogy sorra nyitnak a szabadtéri vendéglátóhelyek. A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része. A Duna közelsége, az öreg platánfák árnyéka, a jó zene és a frissen sült hekk illata évtizedek óta visszavonhatatlanul hozzátartozik az itteni élethez. Az Evezős Sörkert nem csupán vendéglátóhely – igazi társasági tér. A több kilométeres partszakasz különleges adottságai az Evezősben válnak igazán közösségi élménnyé. Ezért mondhatjuk el róla: az Evezős Sörkert a Római-part társasági kikötője.

2025.04.19 13:36

Igaz, még nem tudjuk melyik. A Magyar Cukrász Ipartestület már tizenkilencedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt, augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A hungarikumok listáján méltán szereplő dobostorta pedig idén ünnepli megjelenésének 140. évfordulóját. Bár Dobos C. József a tortáját 1884-ben alkotta meg, de első alkalommal 1885-ben a Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatta be a nagyközönségnek. Az idei versennyel a világhírű mester munkássága előtt tisztelgünk!

2025.04.07 15:03

Ha egy étteremben, a megnyitás után pontosan egy évvel, még mindig a bejárati ajtóig áll a bent a várakozó vendégek sora, akkor az mindennél ékesebben bizonyítja, hogy az ötlet bevált. Érdemes volt török éttermet nyitni Angyalföldön, a Béke úton! Mivel önkiszolgáló étteremről van szó, a látvány nem fogható sem a pincérek, sem pedig a tálaló dolgozók lassúságára. Az ételek jók, az árak megfizethetőek, jönnek tehát az ebédelni szándékozók.

2025.01.24 13:47

Újabb mérföldkőhöz érkezett a világ legszebb kávéházaként számon tartott, 130 éves New York Café. Az Erzsébet körúti közkedvelt létesítmény– a korábbi teszt után – március elsejétől éjszakai nyitvatartással és éjszakai kínálattal várja vendégeit. Csütörtöktől vasárnapig, éjféltől még több embernek kívánnak lehetőséget adni Budapest csodás kávéházának zavartalan élvezetére.

2024.12.14 16:43

A bibliai történetet a víz borrá változtatásáról bizonyára sokan ismerik. Ám azt, hogy valami hasonló napjainkban is megesik, valószínűleg jóval kevesebben. Igaz ennek véghezvitele nem egyetlen ember cselekedete, többen vesznek részt benne. Ráadásul nem is éppen csak egyszer, már másodszor vitték véghez! Mert a tavalyi, nagy sikerű Notorious F.I.G. után, idén is elkészült a Magyarország Tortája ihlette kraftsör, amely a Magyar Cukrász Ipartestület és a FIRST Craft Beer közös munkájának gyümölcse. A kiindulási alap ezúttal a váci Édes Vonal cukrászda Mákvirág tortája volt.