A célt, mely szerint a jövőben ételeinkbe kevesebb mesterséges adalék és több természetes összetevő kerüljön, a két verseny fővédnöke, Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára fogalmazta meg. Kiemelte: az elmúlt évek alatt 29-ről 79 milliárd forintra emelték a szociális gyermekétkeztetésre szánt forrásokat, ez pedig fedezetet teremt arra, hogy a korábbiaknál jobb minőségű alapanyagokból tudjanak a – közben lényegesen korszerűbbé tett és jobban felszerelt - konyhákban dolgozni. A széles körben meghirdetett szakácsversenyek és a hasonló kezdeményezések jelentősége abban is áll, hogy hatásukra új receptek alapján még egészségesebb ételeket tudnak készíteni az éttermek vendégeinek és az iskolákban étkező tanulóknak.
A Budapesti Gazdasági Egyetem, hazánk legnagyobb alkalmazott tudományok egyeteme, nagy figyelmet fordít a gyakorlatorientált képzésre és a szakmai kapcsolatok ápolására. Folyamatosan együttműködik a vendéglátás különböző szereplőivel. Büszkék arra, hogy hallgatóik rendszeresen vesznek részt segítőként neves gasztronómiai eseményeken és jelentős eredményeket érnek el a hazai és nemzetközi versenyeken egyaránt. Idén márciusban az Egyetem rendezi meg a neves francia Olivier Roellinger melegkonyhás szakácsverseny kelet-európai szekciójának döntőjét, ahol a versenyzőknek fenntartható gazdálkodásból származó tengeri halakat kell majd alapanyagként felhasználniuk – mondta el dr. Jancsik András, az egyetem oktatási rektorhelyettese. Dr. Dietz Ferenc, a BGE kancellárja ezt még azzal egészítette ki, hogy az elmúlt években felújították az egyetem Alkotmány utcai tankonyháját, így a naprakész, azonnal alkalmazható tudás mellett, nemzetközi szinten is versenyképes technológiai környezetben tudnak gyakorlati képzést nyújtani hallgatóiknak. Dr. Lugasi Andrea, az egyetem Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának dékánja azt hangsúlyozta, hogy törekvéseikkel összhangban kiemelt figyelmet fordítanak a fenntartható vendéglátás, valamint az egészséges életmód és a kiegyensúlyozott táplálkozás népszerűsítésére, e területek oktatására és kutatására Céljuk, hogy a vendéglátás minél több területét bemutassák hallgatóiknak.
A versenyek kiírói és lebonyolítói szeretnének egyszerre több célt is elérni. Kizökkenteni a szürkeségből a közétkeztetést, javítani az ott dolgozó, túlterhelt munkatársak hangulatát, növelni a magyar vendéglátás nemzetközi presztízsét és minél több szakácsot motiválni, hogy keressék az újat, a korszerűt, az egészségeset kínálatuk összeállításában. Hasznos lesz mindez az üzleteknek is, mert kész, új recepteket kapnak és ezzel remélhetőleg több vendéget csábíthatnak magukhoz. Lesz az ételeknek allergénmentes változata is, az ugyanis már ma is tapasztalható, hogy ez mind több ember számára fontos. A „Magyarország étele 2018” országos melegkonyhai szakácsversenyt az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND) hirdeti meg. Győztese a „Magyarország étele 2018” cím jogos használója lesz. A szakértői zsűri elsősorban magyar alapanyagokból építkező, könnyen elkészíthető, ám a klasszikus ízvilágot modern formába öntő, innovatív ételt vár a versenyzőktől. A szervezők a nevezést 2018. március 16-ig várják, a feltételek elérhetők a www.magyarorszagetele.hu weboldalon.
Az „OKÉS” Országos Közétkeztetési Szakácsversenyt az ÉTREND és az Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (ÉLOSZ) közös szervezésében hirdetik meg. Célja az ételek modernizálása mellett az ellátási lánc rövidítése, a fenntartható gasztronómia társadalmi jelentőségének fókuszba állítása. Az idei év mottója is erre a tematikára épül: „Innovatív közétkeztetés a fenntarthatóság jegyében”. A szervezők és a zsűri a magyarországi realitásoknak megfelelő, nagy adagszámban elkészíthető, étvágygerjesztő, kiváló ízharmóniájú 3 fogásos menü elkészítését várják a nevezőktől. Alacsony nyersanyagnormából (nettó 350 Ft/fő) kell a 3 fogásos menüt készíteni, de 20 százalékkal magasabb norma áll rendelkezésére annak, aki a tudatosságra és a bio alapanyagok felhasználásra is gondol. A verseny során készülő ételek kötelező alapanyaga a köles és a csirkecomb. A szervezők a nevezést 2018. március 16-ig várják, a részletek elérhetők a www.etrendegyesulet.hu/okes weboldalon. Mindkét verseny résztvevői számára jó tanáccsal szolgálhat Marcus Aurelius egy mondása: „Szeresd a magad mesterségét, amibe beletanultál, és találd meg benne a kedvedet!”
A tavasz beköszöntének, a nyár közeledtének legbiztosabb jele, hogy sorra nyitnak a szabadtéri vendéglátóhelyek. A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része. A Duna közelsége, az öreg platánfák árnyéka, a jó zene és a frissen sült hekk illata évtizedek óta visszavonhatatlanul hozzátartozik az itteni élethez. Az Evezős Sörkert nem csupán vendéglátóhely – igazi társasági tér. A több kilométeres partszakasz különleges adottságai az Evezősben válnak igazán közösségi élménnyé. Ezért mondhatjuk el róla: az Evezős Sörkert a Római-part társasági kikötője.
Igaz, még nem tudjuk melyik. A Magyar Cukrász Ipartestület már tizenkilencedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt, augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A hungarikumok listáján méltán szereplő dobostorta pedig idén ünnepli megjelenésének 140. évfordulóját. Bár Dobos C. József a tortáját 1884-ben alkotta meg, de első alkalommal 1885-ben a Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatta be a nagyközönségnek. Az idei versennyel a világhírű mester munkássága előtt tisztelgünk!
Ha egy étteremben, a megnyitás után pontosan egy évvel, még mindig a bejárati ajtóig áll a bent a várakozó vendégek sora, akkor az mindennél ékesebben bizonyítja, hogy az ötlet bevált. Érdemes volt török éttermet nyitni Angyalföldön, a Béke úton! Mivel önkiszolgáló étteremről van szó, a látvány nem fogható sem a pincérek, sem pedig a tálaló dolgozók lassúságára. Az ételek jók, az árak megfizethetőek, jönnek tehát az ebédelni szándékozók.
Újabb mérföldkőhöz érkezett a világ legszebb kávéházaként számon tartott, 130 éves New York Café. Az Erzsébet körúti közkedvelt létesítmény– a korábbi teszt után – március elsejétől éjszakai nyitvatartással és éjszakai kínálattal várja vendégeit. Csütörtöktől vasárnapig, éjféltől még több embernek kívánnak lehetőséget adni Budapest csodás kávéházának zavartalan élvezetére.
A bibliai történetet a víz borrá változtatásáról bizonyára sokan ismerik. Ám azt, hogy valami hasonló napjainkban is megesik, valószínűleg jóval kevesebben. Igaz ennek véghezvitele nem egyetlen ember cselekedete, többen vesznek részt benne. Ráadásul nem is éppen csak egyszer, már másodszor vitték véghez! Mert a tavalyi, nagy sikerű Notorious F.I.G. után, idén is elkészült a Magyarország Tortája ihlette kraftsör, amely a Magyar Cukrász Ipartestület és a FIRST Craft Beer közös munkájának gyümölcse. A kiindulási alap ezúttal a váci Édes Vonal cukrászda Mákvirág tortája volt.