2024. május 26. vasárnap, Fülöp és Evelin napja
Közösséget építünk
Révay András
2015.08.26 17:50
Augusztus 28-án, péntek reggel zúgni kezdenek a motorok, és útjára indul a jubileumi, 20. Magyar Borok Útja Rallye. A száz autóból álló mezőny a Városligetből vág neki a közel 1000 kilométeres távnak. A hazai turizmust, borokat és a közlekedésbiztonságot népszerűsítő háromnapos bortúra idén a Tokaji, Egri és Mátrai Borvidéket fogja bejárni.

Az elmúlt tizenkilenc év alatt a rendezőknek volt alkalmuk kellő gyakorlatot szerezni egy ilyen nagyszabású rendezvény lebonyolításában. Az induló párosok között is akad jócskán olyan, akiknél két számjeggyel jelölhető már a nevezéseik sora. Az exkluzív boros autótúra mára az egyik legjelentősebb hazai (bor)kulturális társadalmi, társasági eseménnyé nőtte ki magát. A résztvevők között neves politikai, közéleti, üzleti, művészeti, sport és média személyiségekkel találkozhatunk. Húsz évvel ezelőtt a kiváló autóversenyző, Ferjáncz Attila és az ismert pr-üzletember, Regőci Attila ötlete volt a magyar borút kalandozás. Nem pusztán a hazai borok megismertetése volt a cél, hanem az ezeréves magyar borkultúrát ötvözték gasztronómiánk, idegenforgalmi vonzerőnk, környezetvédelmünk és közlekedésbiztonságunk népszerűsítésével. Az eseménysorozat azóta szinte minden borvidéket, egyben történelmi, kulturális, turisztikai térséget érintett.

 A 20. alkalom egy kis visszaemlékezésre is okot adhat. Büszkék vagyunk arra, hogy a bor, béke, barátság és biztonság elvének mindenkori szem előtt tartásával az elmúlt két évtizedben 20 ezer kilométert tettünk meg személyi sérüléses baleset nélkül – mondta Regőci Attila, a verseny alapítója és elnöke. „Mindeközben a 35 ezer nevezőből kiválasztott 2000 induló csapat 4000 versenyzőjével jó néhányszor körbejártunk hazánk huszonkét történelmi borvidékét. A versenyzők ilyenkor nem csak autózgatnak. Számukra idén is különféle meglepetésekkel készülünk. Az Rallye állomásain három nap alatt összesen húsz különböző feladat vár a mezőny tagjaira, köztük több közlekedésbiztonsági jellegű, ügyességi és boros tudásszintet felmérő tesztfeladat is. Őrizzük és gondozzuk a jól bevált hagyományokat, ugyanakkor teret engedünk az újdonságoknak, melyre úgy gondolom garanciát jelent a lendületes, fiatalos, kiváló szakemberekből álló megújult szervező csapat, akiknek bátran és jó szívvel adom kezébe a stafétabotot.”

 Különleges év számomra a 2015. – erősítette meg Megay Róbert Péter, a rendezvényt szervező Regő Kft. tulajdonosa. „Több szempontból is kalandos, kihívásokkal és reményekkel teli. Az idei évtől tulajdonosként veszek részt a Magyar Borok Útja Rallye életében, ami nagy felelősséggel járó feladat. Szervezőtársaimmal célunk, hogy a nagy múltú versenysorozat jól csengő nevéhez méltóan a hagyományok megőrzése mellett folyamatosan frissnek és érdekesnek tartsuk meg a rendezvényt. Ezért a régi jó barátságoknak köszönhetően fogadóállomásként beiktatott pincészetek mellett új borászatokat is meglátogatunk, ahol a régi és új versenyzőtársakkal új ízeket kóstolva új élményeket szerzünk. A megújulás jegyében igyekeztünk együttműködéseket kialakítani az autóipar jelentős szereplőivel. Ennek sikerességét mutatja, hogy a Ford Hovány, az Opel Magyarország, a Peugeot Hungária Kft, valamint a DS márka magyarországi forgalmazójaként a Citroën Hungária Kft. is részt vesznek a versenyen, és saját indulóik mellett közel félszáz vadonatúj autót kölcsönöznek a résztvevők számára a versenytáv teljesítéséhez. A felajánlott gépjárműveket a rajt előtti napokban sorsoljuk ki versenyzők között. Közösséget építünk, barátságokat szövünk, hazánk turisztikai, borászati és gasztronómiai értékeit hirdetjük és dicsőítjük. Ehhez kívánok minden résztvevőnek élményekben gazdag jó versenyzést, a szurkolóknak és érdeklődőknek jó szórakozást!” – osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel az új tulajdonos.

 A jubileumi Rallye rajtja augusztus 28-án pénteken reggel 7:30-tól lesz Budapesten, a Városliget Olof Palme sétányán. Az indulás előtt, 7:10-kor megnyitóbeszédet mond dr. Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter, aki – most először - maga is részt vesz a rallyen. A versenyzőknek az első nap 470 kilométert, a második nap 350 kilométert, a záró napon pedig 60 kilométert kell teljesíteniük. A befutóra, a 20. születésnapi bulira és az ünnepélyes eredményhirdetésre augusztus 30-án, vasárnap délután kerül sor Gyöngyös főterén, ahol a szervezők meglepetésekkel és értékes díjakkal várják a borok és az autózás szerelmeseit.

A legfrissebb hírekért és meglepetésekért érdemes figyelemmel kísérni a Magyar Borok Útja Rallye Facebook oldalát és honlapját (www.borokutja.hu). 

Kapcsolódó témák