2024. június 17. hétfő, Laura és Alida napja
Közvetlenül Torontóba
Révay András
2022.02.07 19:30
Budapestről, májustól októberig újra közvetlenül elérhetővé válik Kanada legnagyobb városa, Toronto. Az Air Canada légitársaság Boeing 787-9 Dreamliner gépei hetente összesen 894 helyet kínálnak majd az utasoknak. A heti három járat szerdán, pénteken és vasárnap, 13 órai felszállással indul Budapestről, míg Torontóból vissza kedden, csütörtökön és szombaton, 20:50-es felszállással indulnak a járatok a magyar fővárosba. Az első május 3-án, kedden indul Torontóból, Budapestről pedig május 4-én utazhatunk először közvetlen járattal az észak-amerikai világvárosba.

 

A hír sokkal több egy légitársaság új járatának bejelentésénél. Bizonyára sokan emlékeznek még rá, hogy első, közvetlen menetrend szerinti járatát 1999. március 30-án indította a MALÉV Torontóba. A siker akkor kemény munka eredményeként jött létre. A két ország között az egyezség több éves, nehéz tárgyalások után született. A járat megnyitásához a MALÉV nemzetközi tekintélye mellett a diplomácia segítségére is szükség volt. A Boeing 767-es akkor hetente egyszer - kedden - később kétszer, kedden és csütörtökön szelte át az óceánt. Az időpontok kialakításánál az volt a cél, hogy a Kanadából érkezők a MALÉV gépeivel, rövid átszállási idővel repüljenek tovább Európa városaiba, a Torontóba igyekvők pedig a legjobb MALÉV csatlakozással jussanak el Észak-Amerikába.

Ez a cél, a lényegét tekintve, azóta sem változott sokat, bár sajnos a MALÉV közben – vitatható körülmények között, éppen tíz évvel ezelőtt – megszűnt. Utána Budapestről 2016-ban, az Air Canada Rouge indított először közvetlen járatot. A koronavírus-járvány első hulláma alatt bevezetett utazási szigorítások következtében azonban – több tengerentúli járathoz hasonlóan – a közvetlen Budapest–Toronto járatot is fel kellett függeszteni. A jelenlegi enyhülő utazási korlátozások, az átoltottság és az utazási kedv növekedése azonban lehetővé tette, hogy Ontario tartomány fővárosa, Kanada gazdasági és pénzügyi központja, újra elérhető legyen a budapesti menetrendben is. A tengerentúli járat idén nem a korábban közlekedő Rouge, hanem az Air Canada terméke.

 Az újrainduló járatot Boeing 787-9 Dreamlinerek szolgálják ki, amelyek három osztályon összesen 298 üléssel várják az utazni vágyókat. A kéthajtóműves, széles törzsű gépen az utasok 9 óra 25 perc alatt jutnak el a magyar fővárosból a kanadai célállomásra. Az Air Canada torontói útvonalának járatai a Toronto Pearson International repülőtérre érkeznek majd. A Föld forgásából következő érdekesség, hogy Torontóból Budapestre viszont 8 óra 25 perc alatt érkezik meg a járat. Az Air Canada torontói járatának további előnye, hogy remek összeköttetést kínál az Egyesült Államok, Mexikó, a Karib-térség, Közép- és Dél-Amerika, valamint Ázsia számos városába, így a Budapestről utazók a továbbutazási célállomások széles választékát is élvezhetik.

Elég egy pillantást vetni a térképre, hogy nyilvánvaló legyen, az új, közvetlen járat megindulásával komoly lehetőség nyílik ki a magyar utasok számára. Kanadában összesen 350 ezernél is több magyar, illetve magyar származású ember él. Ha az ők – és a magyarországi rokonaik - utazási kedve talán még nem is volna elég indok a járatindításra, Torontóhoz amerikai szemmel nézve, nagyon közel van Detroit. Az Egyesült Államokban az elmúlt mintegy kétszáz évben ez lett az egyik legtöbb magyarnak otthont adó város, persze New York és Chicago után. Akik az Air Canada új járatának várható utaslétszámát tervezték, szinte bizonyos, hogy ezt a tényt nem hagyták figyelmen kívül. Bátran remélhetjük, hogy a járványveszély csökkentével erre a járatra sokáig biztosan számíthatnak majd az utazók!

Kapcsolódó témák