2024. június 17. hétfő, Laura és Alida napja
Látványkoncert
Révay András
2016.05.19 23:00
Féléves előkészület után, május végén egy új, elsősorban külföldi turistáknak szánt, Európában is egyedülálló esti produkció indul Budapesten, a Tesla Múzeum bárhelyiségében. A rendezők kerülik a szokványos és középszerű megközelítéseket, inkább igényes és szórakoztató élményt kívánnak nyújtani.

A Tesla Klubot 2014-ben nyitották meg, némi útkeresés után talált rá mostani formájára – mondta el az igazgató, Brunda Mátyás. Változtatták belső kialakítását, igyekeztek a közönség igényeihez alkalmazkodni. Van tehát tapasztalatuk abban, hogyan lehet aprólékos tervezéssel összeállítani egy programot. Az intézményt befogadó Elektrotechnikai Múzeumba belépve, már a földszinten szokatlan környezet fogadja a látogatót. A szomszédos, art deco stílusú épületpár homlokzatán látható, ötvenes évekbeli neonreklám ritkaságok a belváros egyik legkülönlegesebb kerthelyiségévé teszik ezt a teret. Az emeleten a tágas, New York-i hangulatot idéző terem szinte bármilyen rendezvény megtartására alkalmas. Mellette a színházterem szintén sokoldalúan kihasználható. A működtetők célja, hogy a kimagasló színvonalú szórakoztatást, a kifinomult, de közérthető bárkultúrát ötvözzék a modern, urbánus művészet jegyeivel.

A program kitalálója és producere, Szabó György korábban Prágában már látott hasonlót. Meggyőződése, hogy Magyarországon is lehet vonzó kínálatot nyújtani úgy, hogy az üzletileg is eredményes legyen. Ilyen lesz a Ray Mirage, egy 50 perces, zárt térben megtartott látványshow, amelyet művészek fellépése és illatkompozíció emel ötdimenziós előadássá. Ez utóbbi megjelölés nem tévedés, valóban öt dimenzióról van szó. Az első három dimenzió, a látvány. Ebből háromféle van: az előadóművészek tevékenysége, filmrészletek vetítése és lézerfény mozgások. A negyedik dimenzió a zene, az ötödik pedig az illatok. Ha mindezeket egységbe tudjuk hozni, valóban egyedülálló kompozíció jöhet létre, estéről estére. Olyan, amiért szívesen bejönnek majd ide a vendégek.

Az első előadást május 25-én tartják és attól kezdve, szeptember 10-ig, vasárnap kivételével minden este 20.30-tól láthatja majd a műsort a közönség. A nyár folyamán tehát összesen 94 előadásra kerül sor. A program az emberi kultúra nagyszerűségét, az együttműködés, a szeretet-szerelem érzéskörét, a világ fenntartható fejlődéséért érzett felelősséget, Magyarország, a magyar kreativitás témakörét foglalja magába. A teljes produkciót végigkíséri két kiváló szólista játéka. Id. Kathy-Horváth Lajos, Yehudi Menuhin-díjas, Érdemes művész hegedűvirtuóz, és a Száztagú Cigányzenekar cimbalmosának Makó Józsefnek előadásában klasszikus darabok és népszerű zeneművek csendülnek majd fel. Közben a kivetítőn ismert régi filmrészletekből - mint például az Óz vagy a Doktor Zsivágó - lesznek láthatóak rövid részek és egy homokrajz művész Munkácsy, Szinnyei-Merse, Csontváry híres képeinek jellemző részleteit állítja elő – homokból!

 Nem kívánnak tömegeket beszorítani egy zsúfolt terembe, csak mintegy 70-80 embert fognak tudni kényelmesen leültetni. Az ismertető szöveg hat nyelven - hébertől japánig, beleértve a fontosabb európai nyelveket is – készül el. Az esti műsort délelőtt 10 órától 18.30-ig kiállítás egészíti ki, a magyar vizuális művészet legjobb alkotóinak műveiből. Lesz például olyan üvegkocka, melyben változtatható hologram-elemek látszanak, a falakon pedig optikai meglepetések, némiképp meghökkentő élmények szórakoztatják a látogatókat. A rendezvény kiváló és egyedi kínálatot nyújt minden Budapestre látogató turista és természetesen magyar érdeklődők számára is. A rendezők tervezik, hogy a teljes programot később más nagyvárosokban is bemutatják.

https://www.facebook.com/raymiragebp

Kapcsolódó témák