2024. június 17. hétfő, Laura és Alida napja
Madáravató
Révay András
2014.11.04 23:29
Játszótér, gyerekek, madarak. Vannak-e más dolgok, ennél természetesebben összetartozók? Valószínűleg nincs vagy csak igen kevés. Annyi bizonyos, hogy Budapesten, a XIII. kerület egyik játszóterén ez a kapcsolat napszaktól és évszaktól függetlenül most már igen erős marad.

 A kerámia szoborcsoport már néhány hete a helyén áll, de hivatalos átadása még csak most történt meg. A rövid késedelemre azért került sor, hogy az eseményt senki ne nevezhesse választási kampányfogásnak – mondta el a helyszíni ünnepségen dr. Tóth József, a kerület polgármestere. Egy településnek hármas funkciója van: munkahelyi, lakóhelyi és rekreációs, ez a kerület mindháromban hosszú távú tervekkel dolgozik. A nemrég elfogadott új, húszéves fejlesztési tervnek fontos része az építési kultúra. Az előző hasonló program során sok közterület újult meg, díszítésüket 87 szobor és húsz dombormű szolgálja, csak az elmúlt négy évben hetet adtak át közülük. A következő években szobrot kap majd Radnóti Miklós és Papp László is.

A Kassák parkban most Minya Mária, Munkácsy-díjas keramikusművész hét darabból álló szoborcsoportját állították fel. Iparművész, formatervező, munkásságában a kerámiához való kötödés a leginkább szembetűnő. Nemzetközi téren is elismert. A fémvázakon álló kompozíció is határozott egyediséget tükröz. Legmagasabb pontja két méter nyolcvan centi. Alatta rózsaágyás kapott helyet. Az alkotás teljes költsége ötmillió forint, ebből 3,5 milliót pályázati forrásból, másfél milliót pedig a kerület saját költségvetéséből teremtett elő. Régebben volt olyan törvény, hogy a beruházások költségének egy részét művészi alkotásokra kell fordítani. Ez ma már érvényét vesztette, de a kerület magára nézve továbbra is kötelezőnek tekinti. Ügyelnek arra is, hogy kiváló, rangos művészek alkotásaival ékesítsék a területet. Most sincs ez másként.

 Minya Mária visszaeső! Ráadásul többszörösen visszaeső – jelentette ki dr. Lovag Zsuzsa, Ferenczy Noémi-díjas művészettörténész, az Iparművészeti Múzeum nyugalmazott főigazgatója. Bizonyítéka, hogy a kerületben általa elkészített két díszkút egyikén szintén madarak vannak, egy gubbasztó, pihenő és egy éppen szárnyalni készülő. Készít kisebb, porcelánmadarakat is, ahol a finom anyag őrzi a művész kézmozdulatát, de itt most több nagyobb madár talált végleges otthonra. A játszótérhez hozzátartozik a madár, bizonyára igazi madarak is járnak erre és remélhetőleg nem fognak megijedni ezektől a kerámiáktól. Az élő madarak és a műalkotások harmonikus látványt nyújthatnak.

 Saját bevallása szerint a hét és a kilenc Minya Mária szerencseszáma. Éppen ezért cseppet sem véletlen, hogy ebbe a parkba éppen hét stilizált, kerámia madár került. Nem galamb vagy sirály – madár, csak úgy általában. A csoport felállításánál gondoltak arra, hogy itt sok gyerek lesz, a szerkezet nagyon erős. A csövek statikailag megbízható módon, beton alapban állnak. Minden csőben felül egy erős „nyaktag” a rögzítő elem, ami belemegy a kerámia testébe. Minden madár más, egyéniségük van, ugyanakkor összetartozó csoportot alkotnak. Színeik nem harsányak, inkább visszafogottak. Nincs rajtuk festék, az anyaguk különböző fémsókkal színezett. Ez némi meglepetést is hozhat, mert a kiégetés után kicsit másként jönnek vissza a színek. Így a művész szándéka mellett a természet erői, a tűz, a fémek is megszólalási lehetőséget kaptak.

Kapcsolódó témák