2025. december 7. vasárnap, Ambrus napja
Másodszor is magyar siker
Révay András
2019.03.23 18:51
A Budapesti Gazdasági Egyetemről elmondhatjuk, hazánk legnagyobb alkalmazott tudományok egyeteme. Nagy figyelmet fordít a gyakorlatorientált képzésre és a szakmai kapcsolatok ápolására. Folyamatosan együttműködik a vendéglátás különböző szereplőivel. Ezúttal már másodszor rendezhette meg a neves francia Olivier Roellinger melegkonyhás szakácsverseny kelet-európai szekciójának döntőjét, ahol a versenyzőknek fenntartható gazdálkodásból származó tengeri halakat, illetve más „tenger gyümölcseit” kellett alapanyagként felhasználniuk.

 A világhírű - három Michelin-csillagot szerzett - francia séf, nevével fémjelzett Olivier Roellinger szakácsversenyt az Ethic Ocean/SeaWeb Europe, a FERRANDI Paris, az Yvon Bourges Catering School in Dinard és a Relais & Châteaux szervezetek hívták életre 2010-ben. Céljuk a fenntarthatóság népszerűsítése, a veszélyeztetett tengeri élőlények, főképp a halak élővilágának megőrzése. Bár a versenyen korábban csak francia és spanyol fiatal szakácsok vettek részt, 2016-ban a szervezők ezt 30 ország részvételével európai szintre terjesztették ki. Érdekessége még, hogy csak 25 év alatti versenyzők indulhatnak. Az idei versenyen 4 nemzet összesen 7 képviselője, köztük 2 magyar BGE-s hallgató – Pacsai Martin és Tóth Attila – mérte össze tudását. A versenyzők meghatározott idő alatt, ugyanabból az alapanyagokból, fenntartható termelésből származó hal, vagy más tengeri élőlény felhasználásával kétféle versenyételt – egy „profi” és egy gyorsan, egyszerűen megfőzhető, „háziasszonyi” ételt készítettek el, majd élőszóban is bemutatták receptjeiket a zsűrinek. A tét nem volt kicsi, a kelet-európai döntő első helyezettje meghívást kap az Ethic Ocean párizsi rendezvényére, melyet 2019. június 7-én, az Óceánok Világnapján (World Oceans Day) az UNESCO székházban rendeznek. Tavaly a Budapesten rendezett döntőből még hárman juthattak tovább, közülük ketten voltak magyarok.

 A professzionális étel elkészítésére 2,5 óra állt rendelkezésre minden versenyző számára. A zsűri megkülönböztetett figyelmet fordított az értékelésnél az elkészítésre és a tálalásra, különös tekintettel arra, hogy a versenyétel a jövőben felkerülhet-e felső kategóriás éttermek étlapjára? A háziasszonyi étel elkészítésére 30 perce volt a versenyzőknek, a zsűri itt elsősorban a gyors elkészíthetőséget és az egyszerűséget díjazta az ízharmóniák mellett. A tizenkét tagú zsűriben három francia szakács, Gérard Marquoin, Michel Mouisel, Jean-Baptiste Gailly, valamint kilenc magyar foglalt helyet. Közöttük megtalálható volt például az AccorHotels Hungary, az Arany Kaviár Étterem és a Bocuse d’Or Akadémia képviselője. Ugyancsak tagja volt a magyar zsűrinek Szűcs Dániel, korábbi aranyérmes versenyző a BGE KVIK volt hallgatója.

Döntésük szerint a verseny végén a sorrend a következők szerint alakult:

1.: Pacsai Martin, Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar, Magyarország

2.: Jure Dretnik, College of Hospitality and Tourism, Maribor, Szlovénia

3.: Tim Guadanigno, Higher Vocational College for Hospitality and Tourism, Bled,

 Szlovénia

A győztes, Pacsai Martin, zalai, Keszthelyről költözött Budapestre, amikor felvételt nyert a Budapesti Gazdasági Egyetemre. Gyakorlatait az egyetem közelében a Szent Andrea étteremben töltötte és azóta is ott dolgozik. A vendéglátás korán az élete része lett, balatoni lévén sok vízparti büfét látott és már akkor elhatározta, tenni szeretne azért, hogy a magyar gasztronómiát ne a büfésor alapján ítéljék meg a látogatók. Hogy nagyobb közönséghez juthasson el a „csúcsgasztronómia”, ne csak magasabb társadalmi rétegekhez! Ezen a versenyen a pontyfilét serpenyőben vajon „kihúzatta”, így natúr ízvilágú halfilét kapott, hozzá homárhabot adott. A köret csicsóka variációk volt, mely héjból készített csipszből, csicsóka püréből, és konfitált (lassan, alacsony hőfokon elkészített) csicsókából állt. Mellé kaporzselét, friss kaprot és kaporport tálalt. A háziasszonyi étele pedig posírozott ponty volt rántott sütőtökkel és citrusokkal. A nem szakember számára kevéssé ismert kifejezés, a posírozás jelentése: fűszeres, általában savanykás lében, lassan, gyöngyözve forraló, rövid idejű főzés. Pacsai Martin a díj átvétele után elmondta: tervei között szerepel, hogy egyszer saját éttermet nyit – előbb egy kisebbet – ahol majd kimondottan magyar alapanyagokból, hagyományos magyar ételeket készít.

 

Kapcsolódó témák
2025.12.06 13:54

Lassan megszokjuk már, hogy kedvenc édességeink elkészítői minden évben összemérik tudásukat. Nagy érdeklődés kíséri a Magyar Cukrász Ipartestület torta, fagylalt, bejgli versenyeit, most pedig – ahogy a naptárra nézünk- eljött az ideje a szaloncukrok versenyének. Meg is történt. Az Év Szaloncukrát idén ismét rekord számú nevezés után, 24 gyártó 165 szaloncukra közül választották ki. A nevezésre minden gyártó, kicsi és nagy egyaránt lehetőséget kapott. A verseny 8 kategóriájában összesen közel 200 kóstoló döntött a díjazottakról, rájuk 12 000 szaloncukor várt! Az eredmény kihirdetésének a Magyar Színház adott otthont – nem véletlenül.

2025.11.25 18:43

Lassan már megszokottá vált, hogy a karácsony közeledtével a Magyar Cukrász Ipartestület meghirdeti a bejgli országos versenyét. Számítottunk is rá, de csalódnunk kellett – igaz kellemes módon. A bejglik összemérése idén a 6. alkalommal sem maradt el, de újabbal is kiegészült. Van egy másik, hagyományos karácsonyi sütemény, bár az inkább Franciaországban népszerű – a Fatörzs torta. Most ennek is meghirdették versenyét és az ötlet a vártnál sikeresebbnek bizonyult. Bőven volt jelentkező, így várható, hogy jövőre ismét válogathatunk a legjobb karácsonyi desszertek között.

2025.11.04 20:56

A mindennapok embere valószínűleg keveset tud egy programról, mely valójában sokkal több figyelmet érdemelne. A „Magyarok kenyere” program jótékonysági kezdeményezés, melyben határon inneni és túli magyar gazdák búzát adományoznak rászoruló, nehéz körülmények között élő gyermekeket segítő szervezeteknek. A 2011-ben indult kezdeményezést a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyarok Kenyere Alapítvány szervezi. Célja, hogy a felajánlott búzából sütött kenyér minden rászoruló asztalára eljusson. Az adományokat közös gyűjtőpontokon gyűjtik, majd az augusztus 20-i kenyér ünnepéhez kapcsolódóan ünnepélyes keretek között adják át.

2025.05.26 19:19

A csokoládé feltehetőleg nem a dörgicsei bortól lett mámoros, de nekünk van esélyünk rá, ha e kettő élvezetét eltúlozzuk. Nekik ugyanis van némi közük egymáshoz! A Magyar Cukrász Ipartestület az idén is megszervezte – a már joggal hagyományosnak nevezhető - Év Fagylaltja versenyt. Ám ez most országjáró „roadshow” keretében történt. A nagy népszerűségnek örvendő verseny célja a valóban kiváló minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, annak érdekében, hogy a magyar cukrászat egyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon vendégei számára. Így ezáltal is igényt támasztva a vendégekben az egészséges és minőségi, kézműves termékek iránt. Az idei versenyt ismét „fesztivál” jelleggel tartották egy városi rendezvény keretében.

2025.05.20 17:35

Valljuk be: egy piacon működő étteremről – így első hallásra – nem sok jót gondolnánk. Az hinnénk, ez valami olcsó, nem túl igényes étkezde lehet. Hát ennél nagyobbat nem is tévedhetnénk! Az étterem, amiről a továbbiakban szó lesz, valóban piacon, egy különleges helyszínen működik, nem túlzás világhírűnek nevezni. Járt itt Diana hercegnő, Margaret Thatcher miniszterelnök, több neves, külföldi filmszár is. Kitalálták? Igen, Budapesten, a Nagyvásárcsarnokban számos híresség megfordul, és ott várja vendégeit a Fakanál étterem.