2024. július 22. hétfő, Magdolna és Magda napja
Még lehet gombászni
Révay András
2019.10.17 20:43
Érte némi meglepetés azokat, akik az elmúlt hétvégén, Budapesten, a Tűzoltó utcában betértek az egyik romkocsma területén működő, „Pancs gasztroplacc” termelői piacra. A máshol is megszokott választékot itt most egy gombabolt gazdagította, de önmagában még ez is kevés. A piacon valóságos szarvasgomba minifesztivált rendeztek

 

Három éve működik már a TRIFFLA Első Pesti Gombabolt – mondta el róla a bolt képviselője, Péter Anna. erdei és termesztett gombákkal, elsősorban mégis inkább szarvasgombával és szarvasgombás termékekkel foglalkoznak. Ez utóbbiakat maguk gyártják. Bevezetőben - azoknak, akik maguk szeretnek gombát gyűjteni – szolgált egy két jó tanáccsal. Fontos előzetesen felkészülni, hogy hol, mit akarunk gyűjteni. Magyarország gombatermő területei rendkívül gazdagok, nagyon sok helyen lehet gyűjteni. A legfőbb gombaszezon az ősz, ilyenkor rengeteg gombafajta terem, szeptember – októberben 19 fajtát is mutat a gombagyűjtők naptára. Gombát bárki gyűjthet, de el ne fogyassza anélkül, hogy szakembernek megmutatná! Arról, hogy mely piacokon, mikor van ingyenes gombaszakellenőri vizsgálat, a NÉBIH internetes oldalán lehet tájékozódni!

Fontos szabály, hogy gyűjtéskor ne viselkedjünk úgy, mint a dúvadak! Ne túrjuk szét, ne pusztítsuk el a területet, ne tépjük ki a gombát, késsel vágjuk le! Ha felismerünk mérgező gombát, azt se rúgjuk fel, az is a természet része, nem öljük meg azért, mert számunkra ehetetlen. Ha ismeretlen fajt találunk, inkább fényképezzük le. Gombát gyűjteni is csak a természet tiszteletével szabad! A bevizsgált, biztosan ehető gomba is csak rövid ideig tárolható. Száraz, illatmentes papírtörlőbe vagy tiszta ruhába tekerve, a hűtőszekrényben 4 fokon néhány napig eltartható az erdei és a vásárolt, termesztett gomba is. Ha túl sok gombát szedtünk, akkor vékony, félcentis szeletekre vágva, a gombafajok nagy része szárítható és száraz tiszta üvegben sokáig eláll. A gombák megtisztítva vagy akár megpárolva, fagyaszthatók is.

A gomba sokoldalú elkészítéséhez jó példát is mutattak. Kóstolható volt a TRIFFLA pultjánál egy egészen különleges erdei gombaragu, melynek a receptjét sem tartották titokban Péter Anna mindjárt az elején elárulta, hogy – bármennyire is hihetetlen - a gomba elsőszámú fűszere a kávé, minden gombás étel ízét kiemeli! Az erdei gombaragu készítésekor először is karamellizál nagyon sok vöröshagymát kevés konyakkal, olyan zsiradékon, ami jó ízt ad. Rádobja a gombát – lehet többféle, kevert is – kicsit átforgatja, majd felönti barna sörrel, „meglöttyinti” előre lefőzött kávéval, szór bele egy kevés 99 százalékos étcsokoládét, fűszerként használva. Valódi fűszerekből – ízlés szerint - só, koriandermag, petrezselyem, gyömbér, citromlé és szegfűbors követi. Az összefőzéskor vigyázott, hogy ne puhuljon meg túlságosan a gomba, roppanós maradjon. A legjobb hozzá talán a laskagomba és a csiperke. A ragu mellé az asztalon sört is kínáltak. A kifejlesztés állapotában tart egy nyolcfokos, szarvasgombás sör, ez volt a legelső próbafőzet. Annyi máris kiderült, hogy több gombát kell beletenni. Ebben is van kávé, kakaó, ami segít, de a szarvasgomba ízét igazán a zsiradékok hozzák ki. Sörbe pedig nem lehet zsiradékot rakni, a feladat tehát nem egyszerű.

A pulton látható, kapható volt még a cég saját gombatermékeinek kínálata, például szarvasgombás vargányakrém, és kétféle friss szarvasgomba is. A krém rizottókhoz, tésztákhoz, mártásokhoz a legvégén hozzákeverve kitűnő. az ízét különösen a tejes, tejszínes mártásokban adja ki igazán Sokan hiszik a szarvasgombáról, hogy drága, de ez tévedés, ugyanis mindössze pár grammot használunk belőle. Olyan, mintha vaníliát vennénk vagy fekete borsot. A szarvasgomba fűszergomba, belőle nem készítünk pörköltet. Már az ősi Egyiptomban is használták az ételekhez. Magyarországon szinte mindenhol megtalálható, a bükkösöket, tölgyeseket szereti. A föld alatt, a fák gyökerén él, betanított, vizsgázott kutyákkal lehet megkeresni, ám ez engedélyhez kötött tevékenység. A cég pultjánál két szarvasgomba volt kapható, a ritkább fehér vagy isztriai szarvasgomba és a gyakoribb, a sötét színű nyári szarvasgomba. Sok különbség nincs köztük kávés hasonlattal élve a fekete az eszpresszó, a fehér a kapucsínó, íze krémesebb, könnyebb. Érdemes kipróbálni.

 

Kapcsolódó témák

Ha egy önkiszolgáló étteremben már a megnyitás napján, még este hét órakor is a kiszolgáló pulttól az ajtóig áll bent a sor, az már önmagában jelzi: van érdeklődés az éterem iránt. Nem is alaptalanul. Gyorsan híre ment, hogy egy új, török étterem nyílt Angyalföldön, a Béke utcában. Jó a helye, közel a Vasas pályához, előtte villamos, mellette buszmegálló van, körülötte a kisebb utcákban még parkolni is lehet. Mindez jó dolog, de igazán az a fontos, ami a tányérokba kerül. Nos, az első vélemények szerint azzal sincs hiba!

Az édességeket kedvelők bizonyára örültek annak, amikor tavaly első alkalommal hirdettek meg egy korábban még nem létezett versenyt. „Az Év Pálinkás Bonbonja” verseny nagy sikernek bizonyult, ezért a szervezők, a Gyulai Pálinkafesztivál és a Magyar Cukrász Ipartestület vezetői úgy döntöttek – idén is meghirdetik. A nevezéseket 2024. február 1. és április 12. között fogadják.

2023.12.04 13:24

A címben szereplő tanácsot Kiss Zoltán cukrászmester adta a résztvevőknek az Év Bejglije verseny eredményének kihirdetésekor – nem véletlenül. Feltételezzük, az otthoni bejglisütésre vállalkozók is tudják ezt, de azért nem árt ismételni. A versenyt a Magyar Cukrász Ipartestület a negyedik alkalommal hirdette meg és az idén már ötvennél is több alkotás versengett a díjakért és a kitüntető címekért.

A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhetedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt, az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A versenyt hatalmas érdeklődés kíséri, részben – ami érthető – a cukrász szakma képviselői részéről, de bebizonyosodott, hogy a közönség, a fogyasztók is évről évre egyre többen és egyre nagyobb kíváncsisággal várják az ünnepi tortát.

Az édességek kedvelő jól ismerik, és évek óta figyelik is – az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyeket, keresik, vásárolják a díjnyertes tortákat, fagylaltokat. Más a helyzet a bejglivel! Korábban eddig még csak kétszer volt versenye, a harmadikra idén került sor, ötven cukrász nevezett be rá. Az eredményhirdetésnek az eddigiekben már jól bevált, pestszentlőrinci, híres Zila kávéház és cukrászda adott otthont.