2025. július 1. kedd, Tihamér és Annamária napja
Még lehet gombászni
Révay András
2019.10.17 20:43
Érte némi meglepetés azokat, akik az elmúlt hétvégén, Budapesten, a Tűzoltó utcában betértek az egyik romkocsma területén működő, „Pancs gasztroplacc” termelői piacra. A máshol is megszokott választékot itt most egy gombabolt gazdagította, de önmagában még ez is kevés. A piacon valóságos szarvasgomba minifesztivált rendeztek

 

Három éve működik már a TRIFFLA Első Pesti Gombabolt – mondta el róla a bolt képviselője, Péter Anna. erdei és termesztett gombákkal, elsősorban mégis inkább szarvasgombával és szarvasgombás termékekkel foglalkoznak. Ez utóbbiakat maguk gyártják. Bevezetőben - azoknak, akik maguk szeretnek gombát gyűjteni – szolgált egy két jó tanáccsal. Fontos előzetesen felkészülni, hogy hol, mit akarunk gyűjteni. Magyarország gombatermő területei rendkívül gazdagok, nagyon sok helyen lehet gyűjteni. A legfőbb gombaszezon az ősz, ilyenkor rengeteg gombafajta terem, szeptember – októberben 19 fajtát is mutat a gombagyűjtők naptára. Gombát bárki gyűjthet, de el ne fogyassza anélkül, hogy szakembernek megmutatná! Arról, hogy mely piacokon, mikor van ingyenes gombaszakellenőri vizsgálat, a NÉBIH internetes oldalán lehet tájékozódni!

Fontos szabály, hogy gyűjtéskor ne viselkedjünk úgy, mint a dúvadak! Ne túrjuk szét, ne pusztítsuk el a területet, ne tépjük ki a gombát, késsel vágjuk le! Ha felismerünk mérgező gombát, azt se rúgjuk fel, az is a természet része, nem öljük meg azért, mert számunkra ehetetlen. Ha ismeretlen fajt találunk, inkább fényképezzük le. Gombát gyűjteni is csak a természet tiszteletével szabad! A bevizsgált, biztosan ehető gomba is csak rövid ideig tárolható. Száraz, illatmentes papírtörlőbe vagy tiszta ruhába tekerve, a hűtőszekrényben 4 fokon néhány napig eltartható az erdei és a vásárolt, termesztett gomba is. Ha túl sok gombát szedtünk, akkor vékony, félcentis szeletekre vágva, a gombafajok nagy része szárítható és száraz tiszta üvegben sokáig eláll. A gombák megtisztítva vagy akár megpárolva, fagyaszthatók is.

A gomba sokoldalú elkészítéséhez jó példát is mutattak. Kóstolható volt a TRIFFLA pultjánál egy egészen különleges erdei gombaragu, melynek a receptjét sem tartották titokban Péter Anna mindjárt az elején elárulta, hogy – bármennyire is hihetetlen - a gomba elsőszámú fűszere a kávé, minden gombás étel ízét kiemeli! Az erdei gombaragu készítésekor először is karamellizál nagyon sok vöröshagymát kevés konyakkal, olyan zsiradékon, ami jó ízt ad. Rádobja a gombát – lehet többféle, kevert is – kicsit átforgatja, majd felönti barna sörrel, „meglöttyinti” előre lefőzött kávéval, szór bele egy kevés 99 százalékos étcsokoládét, fűszerként használva. Valódi fűszerekből – ízlés szerint - só, koriandermag, petrezselyem, gyömbér, citromlé és szegfűbors követi. Az összefőzéskor vigyázott, hogy ne puhuljon meg túlságosan a gomba, roppanós maradjon. A legjobb hozzá talán a laskagomba és a csiperke. A ragu mellé az asztalon sört is kínáltak. A kifejlesztés állapotában tart egy nyolcfokos, szarvasgombás sör, ez volt a legelső próbafőzet. Annyi máris kiderült, hogy több gombát kell beletenni. Ebben is van kávé, kakaó, ami segít, de a szarvasgomba ízét igazán a zsiradékok hozzák ki. Sörbe pedig nem lehet zsiradékot rakni, a feladat tehát nem egyszerű.

A pulton látható, kapható volt még a cég saját gombatermékeinek kínálata, például szarvasgombás vargányakrém, és kétféle friss szarvasgomba is. A krém rizottókhoz, tésztákhoz, mártásokhoz a legvégén hozzákeverve kitűnő. az ízét különösen a tejes, tejszínes mártásokban adja ki igazán Sokan hiszik a szarvasgombáról, hogy drága, de ez tévedés, ugyanis mindössze pár grammot használunk belőle. Olyan, mintha vaníliát vennénk vagy fekete borsot. A szarvasgomba fűszergomba, belőle nem készítünk pörköltet. Már az ősi Egyiptomban is használták az ételekhez. Magyarországon szinte mindenhol megtalálható, a bükkösöket, tölgyeseket szereti. A föld alatt, a fák gyökerén él, betanított, vizsgázott kutyákkal lehet megkeresni, ám ez engedélyhez kötött tevékenység. A cég pultjánál két szarvasgomba volt kapható, a ritkább fehér vagy isztriai szarvasgomba és a gyakoribb, a sötét színű nyári szarvasgomba. Sok különbség nincs köztük kávés hasonlattal élve a fekete az eszpresszó, a fehér a kapucsínó, íze krémesebb, könnyebb. Érdemes kipróbálni.

 

Kapcsolódó témák
2025.05.26 19:19

A csokoládé feltehetőleg nem a dörgicsei bortól lett mámoros, de nekünk van esélyünk rá, ha e kettő élvezetét eltúlozzuk. Nekik ugyanis van némi közük egymáshoz! A Magyar Cukrász Ipartestület az idén is megszervezte – a már joggal hagyományosnak nevezhető - Év Fagylaltja versenyt. Ám ez most országjáró „roadshow” keretében történt. A nagy népszerűségnek örvendő verseny célja a valóban kiváló minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, annak érdekében, hogy a magyar cukrászat egyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon vendégei számára. Így ezáltal is igényt támasztva a vendégekben az egészséges és minőségi, kézműves termékek iránt. Az idei versenyt ismét „fesztivál” jelleggel tartották egy városi rendezvény keretében.

2025.05.20 17:35

Valljuk be: egy piacon működő étteremről – így első hallásra – nem sok jót gondolnánk. Az hinnénk, ez valami olcsó, nem túl igényes étkezde lehet. Hát ennél nagyobbat nem is tévedhetnénk! Az étterem, amiről a továbbiakban szó lesz, valóban piacon, egy különleges helyszínen működik, nem túlzás világhírűnek nevezni. Járt itt Diana hercegnő, Margaret Thatcher miniszterelnök, több neves, külföldi filmszár is. Kitalálták? Igen, Budapesten, a Nagyvásárcsarnokban számos híresség megfordul, és ott várja vendégeit a Fakanál étterem.

2025.04.23 11:26

A tavasz beköszöntének, a nyár közeledtének legbiztosabb jele, hogy sorra nyitnak a szabadtéri vendéglátóhelyek. A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része. A Duna közelsége, az öreg platánfák árnyéka, a jó zene és a frissen sült hekk illata évtizedek óta visszavonhatatlanul hozzátartozik az itteni élethez. Az Evezős Sörkert nem csupán vendéglátóhely – igazi társasági tér. A több kilométeres partszakasz különleges adottságai az Evezősben válnak igazán közösségi élménnyé. Ezért mondhatjuk el róla: az Evezős Sörkert a Római-part társasági kikötője.

2025.04.19 13:36

Igaz, még nem tudjuk melyik. A Magyar Cukrász Ipartestület már tizenkilencedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt, augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A hungarikumok listáján méltán szereplő dobostorta pedig idén ünnepli megjelenésének 140. évfordulóját. Bár Dobos C. József a tortáját 1884-ben alkotta meg, de első alkalommal 1885-ben a Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatta be a nagyközönségnek. Az idei versennyel a világhírű mester munkássága előtt tisztelgünk!

2025.04.07 15:03

Ha egy étteremben, a megnyitás után pontosan egy évvel, még mindig a bejárati ajtóig áll a bent a várakozó vendégek sora, akkor az mindennél ékesebben bizonyítja, hogy az ötlet bevált. Érdemes volt török éttermet nyitni Angyalföldön, a Béke úton! Mivel önkiszolgáló étteremről van szó, a látvány nem fogható sem a pincérek, sem pedig a tálaló dolgozók lassúságára. Az ételek jók, az árak megfizethetőek, jönnek tehát az ebédelni szándékozók.