2024. június 15. szombat, Jolán és Vid napja
Még másfél hónapig költhető el a SZÉP Kártyára tavalyelőtt utalt pénz
Kiss Kriszta
2015.04.28 13:07
Még 2,8 milliárd forint van a 2013-ban feltöltött SZÉP Kártyákon, ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium felhívja az érintett kártyabirtokosok figyelmét a lejáró összeg elköltésének közelgő határidejére. A szabályozás értelmében a pihenőkártyákra tavalyelőtt utalt pénzt május 31-ig lehet elkölteni, ezt követően a kártyán maradt összeg a kártyabirtokosok számára elvész.

A belföldi turizmus növekedésének továbbra is fő motorja a SZÉP Kártya mellyel 24 ezer munkáltató több mint 1 millió 56 ezer dolgozója rendelkezik. A kártyákra feltöltött összeg, és a segítségével igénybe vett szolgáltatás mértéke évről évre nő. A turizmusért felelős tárca számára kiemelten fontos, hogy a SZÉP Kártyákon lévő pénz minél nagyobb arányban hasznosuljon az ágazatban.

2013-ban 67,8 milliárd forintot töltöttek fel Széchenyi Pihenőkártyára, mely keret mostanra 2,8 milliárd forintra apadt, ami a teljes feltöltésnek mintegy 4%-a (az előző évben másfél hónappal a lejárat előtt ez az arány majdnem 5% volt). 2014-ben már 75,9 milliárd forintot töltöttek fel a cégek, ami 12%-os növekedést jelent.

A SZÉP Kártya birtokosok első lépésben a kibocsátó intézmények honlapjain – az OTP (www.otpszepkartya.hu), az MKB (www.mkbszepkartya.hu), vagy a K&H (www.kh.hu) honlapján – vagy telefonos ügyfélszolgálatain tájékozódhatnak a kártyájukon lévő lejáró összeg nagyságáról. A felhasználást könnyíti, hogy szálláshely-szolgáltatásért és fürdő belépőért mindhárom zsebből lehet fizetni, vagyis bármelyik zsebben is maradt még 2013-as pénz, azt akár egy hétvégi családi program alkalmával is fel lehet használni. Sőt, ha a kártyabirtokos valamiért végképp nem tudja május 31-ig elkölteni a kártyáján lévő pénzt, akkor lehetősége van arra, hogy a kibocsátó bank honlapján keresztül befoglaljon és leelőlegezzen egy későbbi nyaralást a lejáró keret terhére. Ehhez hasonló lehetőség az ajándékutalvány, avagy voucher vásárlása is, amely lehetővé teszi, hogy a választott szolgáltatást későbbi időpontban vegyük igénybe. (Természetesen az ajándékutalványnak is mindenben meg kell felelnie a SZÉP Kártyát érintő szabályoknak.)

Az NGM a tavalyi tapasztalatok birtokában okkal bízik abban, hogy elkövetkező másfél hónap elég lesz ahhoz, hogy a még el nem költött 2,8 milliárd forint döntő része betöltse küldetését, és valóban a munkavállalók pihenését, rekreációját szolgálja. A minőségi szolgáltatási kínálat látványos bővülésének köszönhetően a hazai turisztikai ágazat felkészült arra, hogy egyre színesebb, egyre több igényt kielégíteni képes keretet biztosítson a belföldi vendégek kikapcsolódásához.

 

Nemzetgazdasági Minisztérium

Kapcsolódó témák