2025. május 2. péntek, Zsigmond és Zoé napja
Megvan az Év Fagylaltja!
Révay András
2021.07.06 13:23
Mivel a meghirdetésére még igencsak a járvány ideje alatt került sor, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete az idén is rendhagyó módon szervezte meg a nagy népszerűségnek örvendő Év Fagylaltja versenyt. Céljuk – mint korábban is - a hagyományos, jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, hogy a magyar cukrászat egyre jobb fagylaltokat kínáljon vendégei számára. Ezáltal is igényt támasztva a fogyasztókban az egészséges és finom kézműves termékek iránt.

Az eredetileg május végére tervezett eseményt fesztivál jelleggel az idén sem lehetett megrendezni. Ezért - a tavalyi évhez hasonlóan – a régiós elődöntők után, ahol kész fagylaltokkal kellett indulni, az Ipartestület székházában tartották meg a döntőt. Itt helyben, a tanműhelyben kellett fagyasztaniuk a versenyzőknek. Az Év Fagylaltja versenyre idén a két kézműves kategóriában 63 fagylaltot neveztek be, mellettük a fagylalt alapanyag gyártók, forgalmazók kategóriájában 18 fagylaltkészítő mérette meg magát. Kötelező íz idén sem volt, semmi nem szabott határt a versenyzők kreativitásának. A döntőbe a kézműves kategóriákban 20 fagylalt került, melyeket a versenyzőknek a zsűri jelenlétében kellett elkészíteniük. A versenyfagylaltok csak természetes alap- és járulékos anyagokkal készülhettek. Az eredményhirdetés és a díjak kiosztásának színhelye Budapesten, a XVIII. kerületben, a méltán híres Zila Kávéház-Krisztina Cukrászda végre megnyílt terasza volt.

 A verseny három kategóriában zajlott. Az első a cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye volt. Ebbe a kategóriába olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, ami természetes anyagokból, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készültek. A szeptemberre tervezett „Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás” tiszteletére idén egy új kategóriában is nevezhettek a versenyzők olyan fagylaltokkal, melyek jellegzetes, meghatározó ízei Magyarország erdeiben és mezein megtalálható összetevőkből erednek. Végül a harmadik kategória az alapanyaggyártók, forgalmazók versenye volt. A zsűrizés ugyancsak hármas rendszerben, bár a kategóriáktól eltérően történt. A hattagú Szakmai zsűri elnöke Szűcs Árpád, az „a table! Boulangerie-pâtisserie, OJO ICE, Budapest” cégcsoport vezetője volt. Öttagú volt a Szakmai szervezetek, mint például az IPOSZ vagy a Pékszövetség. zsűrije, végül volt egy meghívott – borász, színész, táncos – résztvevőkből álló ugyancsak öttagú Közönség zsűri is.

 A zsűrizés teljes folyamatában egyetlen szót kerestünk – mondta el a díjkiosztón Szűcs Árpád, a Szakmai zsűri elnöke. Az pedig nem más, mint az egyensúly! Egyensúlyba kell hozni a nyersanyagokat, az összetevőket, az állagokat és a textúrákat valamint a fagylalthoz készült dekorációt. Ha valamit lágynak nevezünk, ne készítsünk belőle ropogóst, ha valamit marinálunk, akkor ne tegyük – csak úgy – rá a fagylalt tetejére. A Szakmai szervezetek zsűrije részéről Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség elnöke ezt még azzal egészítette ki, hogy a zsűri tagjai igazi „élmény-gasztronómiával” valódi, nagyon finom ízekkel találkoztak. Örömmel állapította meg, hogy ismét vendéglátásról beszélhetünk, mert végre vendégekkel telnek meg az üzletek. Ha ők az ország bármely pontján ezeket a remek termékeket kóstolhatják, akkor ismét megelégedett vendégről és vendéglátóról beszélhetünk majd. A Közönség zsűriről egy váratlan tikok is kiderült. Kopek Janka, a Vígszínház művésznője elárulta, nem teljesen amatőr, néhány hónap óta ugyanis cukrász iskolába jár, de amikor zsűrizni kezdett, a sok különlegesség ismét visszavarázsolta őt kislánnyá.

Az első kategóriában aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese a BÍBORKA elnevezésű fagylalt. Készítője Fehér Gergő Békéscsabán dolgozik. Valódi bravúr a teljesítménye, hiszen első ízben nevezett a versenyre és mindjárt meg is nyerte! Az ezüstérmes – és egyben a Közönségdíjat is elnyert - Balzsamos sült áfonya lágy kecskesajttal fagylalt Gödöllőről a Sissi Fagylaltozóból érkezett, készítője Koncz Andrea. Neki sincs oka panaszra, mert ezen kívül a második, az „Erdő-mező ízei” kategóriában is övé az ezüstérem, a Szelíd kender vad szederrel fagylaltért, így ő összesen három rangos díjjal lett gazdagabb! A második kategória aranyérmét Rozmaringos-málnás étcsokoládé fagylaltjáért Nagy László vihette haza a Marcipán Cukrászdába, Dunaföldvárra. A harmadik kategória, az alapanyaggyártók, forgalmazók versenyének győztese pedig a budapesti M-GEL Hungary Kft.” fagylaltja, a Fehérkávé sós karamellel lett, készítője Kádár Ferenc.

 A váratlan nagy sikert magáénak tudható Fehér Gergő fagylaltfőző mester lapunk kérdésére válaszolva, az ünnepség végén elmondta: cége, gyerekkori barátjával közös vállalkozás. Csak fagylaltfőző üzem, az ott, Szabadkígyóson készült fagylaltot a békéscsabai Café One kávézóban kóstolhatja a közönség. A receptet is ketten együtt találták ki, hogy mi illene jól a szederhez, csokoládéhoz. Azután jött a csili, mert egy harmadik jó barát arrafelé csilivel foglalkozik. Ebből ered az ötlet, miért ne házasíthatnák össze ezt a három ízt? A fagylaltban főként a szeder savassága dominál, hozzá 72 százalékos étcsokoládé pasztillát használnak és csak egy ici-pici csili az adalék. A név pedig, a Bíborka, a gyönyörű színéből adódik. A nagydíjat elnyert fagylalt pillanatnyilag még csak Békéscsabán az Andrássy út 21-ben kapható, de reménykednek benne, hogy rövidesen az ország több másik cukrászdájában is átveszik a receptet.

Kapcsolódó témák
2025.04.23 11:26

A tavasz beköszöntének, a nyár közeledtének legbiztosabb jele, hogy sorra nyitnak a szabadtéri vendéglátóhelyek. A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része. A Duna közelsége, az öreg platánfák árnyéka, a jó zene és a frissen sült hekk illata évtizedek óta visszavonhatatlanul hozzátartozik az itteni élethez. Az Evezős Sörkert nem csupán vendéglátóhely – igazi társasági tér. A több kilométeres partszakasz különleges adottságai az Evezősben válnak igazán közösségi élménnyé. Ezért mondhatjuk el róla: az Evezős Sörkert a Római-part társasági kikötője.

2025.04.19 13:36

Igaz, még nem tudjuk melyik. A Magyar Cukrász Ipartestület már tizenkilencedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt, augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A hungarikumok listáján méltán szereplő dobostorta pedig idén ünnepli megjelenésének 140. évfordulóját. Bár Dobos C. József a tortáját 1884-ben alkotta meg, de első alkalommal 1885-ben a Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatta be a nagyközönségnek. Az idei versennyel a világhírű mester munkássága előtt tisztelgünk!

2025.04.07 15:03

Ha egy étteremben, a megnyitás után pontosan egy évvel, még mindig a bejárati ajtóig áll a bent a várakozó vendégek sora, akkor az mindennél ékesebben bizonyítja, hogy az ötlet bevált. Érdemes volt török éttermet nyitni Angyalföldön, a Béke úton! Mivel önkiszolgáló étteremről van szó, a látvány nem fogható sem a pincérek, sem pedig a tálaló dolgozók lassúságára. Az ételek jók, az árak megfizethetőek, jönnek tehát az ebédelni szándékozók.

2025.01.24 13:47

Újabb mérföldkőhöz érkezett a világ legszebb kávéházaként számon tartott, 130 éves New York Café. Az Erzsébet körúti közkedvelt létesítmény– a korábbi teszt után – március elsejétől éjszakai nyitvatartással és éjszakai kínálattal várja vendégeit. Csütörtöktől vasárnapig, éjféltől még több embernek kívánnak lehetőséget adni Budapest csodás kávéházának zavartalan élvezetére.

2024.12.14 16:43

A bibliai történetet a víz borrá változtatásáról bizonyára sokan ismerik. Ám azt, hogy valami hasonló napjainkban is megesik, valószínűleg jóval kevesebben. Igaz ennek véghezvitele nem egyetlen ember cselekedete, többen vesznek részt benne. Ráadásul nem is éppen csak egyszer, már másodszor vitték véghez! Mert a tavalyi, nagy sikerű Notorious F.I.G. után, idén is elkészült a Magyarország Tortája ihlette kraftsör, amely a Magyar Cukrász Ipartestület és a FIRST Craft Beer közös munkájának gyümölcse. A kiindulási alap ezúttal a váci Édes Vonal cukrászda Mákvirág tortája volt.