2024. december 9. hétfő, Natália és Natasa napja
Negyedszer is négy napig, a Bazilika előtt
Révay András
2016.08.19 19:33
A bor és a kereszténység jól megfér egymás mellett, hiszen a bornak szakrális értelmezése is van. Talán ez is közrejátszhatott abban, hogy a Fiatal Borászok Egyesülete és a DiVino borbár minden borkedvelőt egy közös ünnepre és találkozóra hív az ország egyik legszebb terén, Budapesten, a Bazilika elé.

 Négy napon keresztül, augusztus 25-től 28-ig biztosan a Bazilika előtt lesz a legnagyobb az országban az egy négyzetméterre jutó borászok száma. Kötetlen kóstolókkal, fogadóórával, finom falatokkal, ismerős arcokkal és jó hangulattal várnak mindenkit. A Fiatal Borászok Egyesülete, a Junibor, elsődleges célja, hogy a jövő borász generációjának szakmai fejlődését elősegítse. Az Egyesület a 40 év alatti borászokat tömöríti, meghívásos alapon: a tagok szavaznak az új tagok felvételéről. Jelenleg 34 tagjuk van, életkoruk 23 és 39 év között oszlik meg. A rendezvény lényege tehát igen egyszerűen összefoglalható: 4 nap, 34 fiatal borász, 100-nál több bor, 96 óra a legizgalmasabb magyar borok társaságában! A DiVino borbár és a Junibor Egyesület között szoros a kapcsolat. Minden évben, itt a Bazilikával szemben szervezik meg ezt a borünnepet, idén már negyedszerre kerül rá sor. Itt mind a harmincnégy fiatal borász bemutatkozik és az elmúlt év legjobb borait megkóstoltatja a vendégekkel

 A Fiatal Borászok Egyesülete nyolc évvel ezelőtt alakult, azért, hogy a szakmán belül megteremtse a kapcsolatot a fiatalok között. Hogy meg tudják vitatni egymással aktuális gondjaikat, megismerhessék egymást – emlékezett vissza a kezdetekre Hernyák Tamás. Akkoriban előfordult, hogy fiatal szakemberek, akik már tíznél több éve dolgoztak a saját borászatukban a Balaton két partján, a harmincas éveik derekán találkoztak egymással először. Ezért tűzték ki célul, hogy borvidékeken keresztül, az egész országra kiterjedően ismerjék meg egymást. Azt is megszervezték, hogy minden évben találkozzanak, mutassák meg boraikat és ezen keresztül lemérhető: tudtak-e fejlődni? Kezdetben ezt Etyeken tették, kicsi, de hangulatos találkozók jöttek létre. Ezt rövidesen kinőtték, és ezért hozták be a Junibor borbárjához, a DiVino-ba. Itt ugyanis kizárólag a Junibor tagjainak borai kaphatók! Minden évben kitaláltak valamit, ami tovább gazdagítja a rendezvényt. Tavaly ilyen volt a „Zöld szüret”, a kedvencek kóstolója, amit az idén is megismételnek.

 Valóban, erre az idén is sor kerül – erősítette meg Árvay Angelika. A boraink mind a négy napon kaphatók lesznek, de azt nem tudjuk elérni, hogy mindenki, mindig, reggeltől-estig itt legyen közülünk. Ezért a Facebook oldalunkon megtekinthető egy beosztás a „fogadóórákról”, amikor személyesen lehet találkozni, minden egyes tagunkkal. Ezen túlmenően viszont 27-én, szombaton valóban itt lesz mindenki! Az egyik program lesz a „Zöld szüret”, ami viszont nem nyilvános. Ekkor a JUNIBOR Egyesület bemutatkozási lehetőséget kínál húsz, fiatal (35 év alatti) borász számára, előzetes jelentkezés alapján. Ám amint ennek vége, kezdődik a „Kedvencek kóstolója” – ritkaságok, máshol nem kóstolható tételek a Juniborászoktól augusztus 27-én 16:00-19:00-ig a Bazilika előtti téren. Jegyek a DiVinoban kaphatók, az ára: 3500 Ft. Ebben egy ajándék pohár is benne van és korlátlan kóstolásra nyújt lehetőséget.

Az első DiVino borbár 2011. május 27-én nyílt meg a Bazilikánál és rövid időn belül Budapest egyik légnépszerűbb borozója lett. Ez volt az első olyan borbár Magyarországon, amelyik csak fiatal magyar borászok borait kezdte el árulni. A sikeren felbuzdulva, 2013 nyarán a másik üzlet is kinyitott, az akkor átépített és vendéglátóhelyek egész sorát befogadó Gozsdu udvarban. Itt a város legnagyobb borteraszával várják a látogatókat. A Bazilikánál működő üzlet konyhafőnöke, Erdei János véleménye szerint a bor és a sajt igen jó barátok. Persze nem mindegy mivel mit kínálunk együtt. Személyes kedvencei a markáns, erőteljes ízű, kék penészes, érlelt sajtok. Ezek elsősorban a testes vörösborokhoz illenek. A fehérborokhoz viszont inkább a lágyabb, fehérpenészes vagy a „rúzsos” sajtok valók.

 A bemutató egyik – a közönség által kevéssé ismert – bora a Zöldveltelíni. Nem sokan foglalkoznak vele. Inkább Mór, Etyek, Sopron, Eger környékén termelik, tehát az ország északibb vidékein. Igen bőtermő fajta. Régen főleg azért telepítették, mert nagyon nagy fürtöket hoz, szinte akkorákat, mint a csemegeszőlő. Ha engedik, hogy a tőke annyit teremjen, amennyit bír, akkor 4-5 kiló is lehet a hozama. Olyan gazdaságokban, ahol a mennyiség a fontos, ez igen jó tulajdonság, ahol viszont inkább a minőség, ott terméskorlátozással kell élni. Ha két kiló alá visszük a tőketerhelést, ez a szőlő csodákra képes! Persze kell hozzá a megfelelő évjárat – mint amilyen a 2015-ös volt – ekkor október közepéig volt halasztható a szüret. Rövid, fahordós érlelés után neutrális, nem túl behízelgő illatú, de kellemes ízű bor lett belőle.

Az Ivánvölgyi Bikavér a Sebestyén testvérpár, Csaba és Csilla munkáját dicséri. Csilla szerint ez a pincészet legfontosabb – dűlőszelektált – bora. A 2012-es nagyon meleg évjárat volt. Szekszárdon előírás, hogy legalább 45 %-ban Kékfrankos kell legyen a Bikavérben, 5 % pedig Kadarka. A bor felét tehát kárpát-medencei fajtáknak kell adni! A meleg miatt ahhoz az elegáns stílushoz, amit a pince képvisel, az arány 50 és 16 % lett a két fajta esetében. Került még bele 20 % Merlot, a többi pedig Cabernet Franc és Sauvignon. Mindegyik bort külön érlelték, különféle – többségében magyar, kevés francia - hordóban. A házasításra két év után került sor. A borokat úgy válogatták össze, hogy mindegyik fajta a legelőnyösebb oldalát mutathassa. Egyik sem uralhatja a másikat és a hordó sem nyomhatja el a fajtakaraktereket. Ez, a 2012-es évjárat most van a csúcson, most érdemes meginni, legfeljebb még öt évig tárolható. Ugyanakkor a 2013-14-15-ös évjárat ugyanebből a borból még tizenöt éves korában is tökéletes állapotban lesz.

www.juniborunnep.hu

Kapcsolódó témák