2024. április 15. hétfő, Anasztázia és Tas napja
Régiből újat: egy kastély újjászületésének története
Kiss Kriszta
2015.06.30 15:11
Mindig jó azt látni, amikor egy lepusztult, romokban álló épület helyét átveszi a felújított, szemet gyönyörködtető változata. Kiváltképp igaz ez a kastélyokra, amelyek még megviselt állapotban is sugároznak egyfajta arisztokratikus megjelenést, megidézve ezzel a régi korokat. De hogyan is zajlik egy ilyen kastély rekonstrukciója?

Magyarországon számos olyan kúriát találhatunk, amely omladozó, romos állapotban vár arra, hogy valaki a megmenekítésére siessen. Ám egy ilyen folyamat hosszú előkészítést, sok tervezést, időt, energiát és pénzt igényel. „Bármilyen jellegű rekonstrukcióról van szó, elengedhetetlen, hogy hozzáértő szakemberek végezzék el a munkát” – hangsúlyozza Patartics Zorán építész. Először szükséges egy építéstörténeti kutatás, amely egy 2-3 hónapot igénybe vevő, megalapozó munkarész, és ezután lehet meghatározni a tervezési folyamatot. „Azt már az elején fontos eldönteni, hogy a beruházás után milyen célra akarják használni a létesítményt. Az az ideális, ha a régi és az új funkció között összhang van. A szakember szerint rendkívül fontos, hogy odafigyeljenek a belső elrendezésre is, amely ugyanúgy a kastély szerves része, mint a külső megjelenés.

„Úgy kell megcsinálni a rekonstrukciót, hogy az üzletileg és építészetileg is magas színvonalú legyen, és mind a tulajdonos, mind a megfelelően pozícionált célközönség számára hosszú távon értékes és használható létesítmény jöjjön létre” – hangzik el az építésztől.

Építési engedélyezési terv, teljes körű kiviteli terv, belsőépítészeti tervezés, engedélybeszerzés – ez mind-mind szükséges egy kastély rekonstrukciójánál. A kivitelezéssel együtt összességében kb. 1,5-2 év alatt valósítható meg mindez. „Fontos kiemelni, hogy történelmi épület esetében a tervezésben és a kivitelezésben is az átlagosnál nagyobb, illetve attól eltérő szakértelem lehet szükséges, hiszen speciális szakismeretek igénye merülhet fel, mint pl. a mállott kőelemek konzerválása vagy díszműbádogos szerkezetek újragyártása stb.”– mondja Patartics Zorán.

Nemrég hasonló, teljes körű felújításon esett át a Tolna megyei Bölcske-Szentandráspusztán található Szent András Kastély is. A 19. század közepén épült, klasszicista stílusú kúria sokáig érintetlenül, romos állapotban állt, mígnem magánkézbe került. Az új tulajdonos a felújítás során arra törekedett, hogy a kastély az eredeti formáját megtartva kelhessen új életre, az eredmény pedig egy letisztult stílusú, az antik és a modern stílusjegyeket igényesen vegyítő épület lett. A szálláshelyként és tréning-, valamint esküvői helyszínként is igénybe vehető, pezsgőpincészettel is rendelkező Szent András Kastély május 20-án nyitotta meg újra a kapuit.

 

Bővebb információ az alábbi elérhetőségeken kérhető:

Belasics Edit

a Szent András Kastély és Pezsgőpincészet vezetője és tulajdonosa

Email: info@szentandraskastely.hu

Tel.: +36-30/936-3390

www.szentandraskastely.hu

Kapcsolódó témák