2024. április 21. vasárnap, Konrád napja
Segítenek a diplomaták
Révay András
2015.11.24 20:38
Ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten az InterContinental Szálló báltermében, november 29-én, vasárnap, 10 és 16 óra között a Diplomata Vásárt. A rendezvény a Diplomata Házastársak Budapest, és a szálloda közös szervezése, melynek célja, hogy rászoruló magyar intézmények támogatására pénzalapot gyűjtsenek.

Amikor első alkalommal megszervezték a vásárt, mindjárt kétmillió forint bevételre tettek szert. A rendezvény népszerűsége folyamatosan növekedett, míg végül tavaly a jótékony célra fordítható összeg már meghaladta a hétmilliót! Ebből a pénzből támogatást kapott „A Mi Házunk” Gyermekotthon Esztergomban roma gyerekek nevelési programjához; a Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon Bicskén; a XVIII. kerületi SOFI Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény; a Cházár András EGYMI – Cházár András Óvoda, Általános Iskola, Fejlesztő Iskola, Szakiskola, Speciális Szakiskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, Diákotthon, Gyermekotthon és Pedagógiai Szakszolgálat Vác; valamint a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, Vakvezetőkutya-kiképző iskola.

A rendezők fő célja – mondta el Skapér Katalin, a Diplomatic Spouses Budapest alelnöke – azon túl, hogy megismertessék a látogatókkal a közreműködő ötven ország kultúráját, a pénzgyűjtés, jótékony célra. A vakvezető kutya képzése például már egy éve folyik, de még nem tart ott, hogy munkába állhasson. Nagyon sok vizsgán kell megfeleljen, amíg egy embert rá lehet bízni. Az igazán színvonalas egész napos színpadi program mellett közel harminc ország képviselteti majd magát az ételsarokban, ahol nemzeti ételeiket kóstolhatják meg az odalátogatók. Az országok kiállítói asztalánál – többek között – Jordániára, Nigériára, Katarra, Koreára, Japánra, Kuvaitra, Algériára jellemző dísztárgyakat, ajándéktárgyakat lehet majd vásárolni. Expressz tombola egész nap lesz, a tombola főnyereményét, a kétszemélyes jordániai utazást, délután háromkor húzzák majd. A remek hangulatú rendezvény családoknak is jó szórakozást kínál, mert a szervezők külön gyereksarokról gondoskodnak.

 Érthető is ez, hiszen a munkában részt vevő Diplomata Házastársak Szövetségének túlnyomó többsége nő. Ezért is választanak gyermekintézményeket a támogatásra. A SOFI és az esztergomi Gyermekotthon kezdetektől szerepel a listán, őket még az „alapítók” választották ki. A diplomaták megbízatása egy idő után lejár, a szervezetben dolgozók cserélődnek, de a programot fenntartják. Az elbírálási szempontok nagyon egyszerűek, odamennek, körülnéznek és látják, mire van szükség. Olyanokat adnak, ami igazán fontos. Vettek már gyermekintézménynek mosógépet, szakmai munkához eszközöket, de segítettek konyha és játszótér felújításában is. A SOFI-nál mentálisan sérült gyerekek is vannak, ők például rendszeresen indulnak a számukra szervezett olimpián, Amerikában, ahonnan rendszeresen szép eredményekkel térnek haza. Négy-öt gyerek utazási költségét is a Szövetség fizeti. A rendezvénnyel a szervezők most azt várják, hogy az idén a korábbi bevételeket is túlszárnyalják. A belépés gyerekeknek ingyenes, a felnőttek jelképes, ötszáz forintos belépőt vásárolhatnak.

Kapcsolódó témák