2024. április 16. kedd, Csongor és Joachim napja
Sikerrel zárult a Magnus Fusion NatGeo Expedíció
Kiss Kriszta
2015.04.13 11:17
Másfél hónap és 12 ezer megtett kilométer után hazatértek a Fellegvándorok! „Valósítsd meg az álmaidat, akkor is, ha mindenki bolondnak néz” – ezzel a mondattal köszöntötte Hankusz Kálmán fotós-producer az újságírókat, miután csaknem 50 nap elteltével Földi Zoltán pilótával visszatértek a Liszt Ferenc Repülőtér 1-es termináljára, a Földközi-tenger körüli Magnus Fusion NatGeo Expedícióról. A Fellegvándorok már készülnek a következő megmérettetésre: ősszel szeretnék körberepülni a Földet.

Földi Zoltán és Hankusz Kálmán február 19-én indult a magyar fejlesztésű Magnus Fusion repülőgéppel a Földközi-tengert megkerülő expedícióra. A 100 lóerős, négyhengeres gép 95-ös autóbenzinnel 800 kilométert tud megtenni. Tömege 300 kg, utazósebessége 200 km/h. Az eredeti terv az volt, hogy a géppel egy hónap alatt megteszik a 12 ezer kilométeres távot, de az utazás picit hosszabbra sikerült.

 - Nem tudom, lehet hogy azért, mert Vízangyal a gép neve, de mindenhol esett, olyan helyeken is, ahol egyébként soha nem szokott – kezdte Földi Zoltán a budapesti landolást követően. – Egyiptomban a helyiek táncot jártak, annyira örültek a csapadéknak, mi természetesen nem ugráltunk örömünkben, hiszen ezzel sok időt veszítettünk. Nem repültünk mindennap, amikor igen, akkor napi 3-4 órát, összesen pedig 80 órát töltöttünk a levegőben.

Arra a kérdésre, hogy melyik Földközi-tengeri ország tetszett neki leginkább, különös választ adott Földi Zoltán pilóta: - Azért is megérte bevállalni ezt az expedíciót, mert kiderült, hogy Magyarország a legszebb hely a világon. De ez a túra most egy bemelegítés volt, ősszel szeretnénk megkerülni a Földet, ami akár ezzel a géppel is lehetséges, kisebb átalakításokkal.

Földi Zoltán útitársa, Hankusz Kálmán több ezer felvételt készített az expedíció során. A videós- producer a túra legkellemetlenebb emlékét idézte fel.

- Akadtak nehéz pillanatok, a legrázósabb eset az volt, amikor Olaszország felett előbb megrepedt, majd leszakadt a kabintetőnk. Ennek köszönhetően egy ideig kabrióban érezhettük magunkat, ami félelmetes volt, mivel a vákuum szinte mindent kiszippantott a fülkéből, szerencsére minket nem, mert be voltunk kötve. Kénytelenek voltunk kényszerleszállást végrehajtani a 20 kilométerre fekvő albengai repülőtéren. Az egyik helyi újságíró megkérdezte tőlünk, hogy féltünk-e? Erre visszakérdeztem: „Ő hogy érezné magát a levegőben 200 km/órás sebességnél, ha a sérült kezéből a vér az arcába csapódna?” Pár nap alatt azonban szerelők megjavították a tetőt és folytathattuk az utunkat. Többségében vannak azonban a szép emlékek, így akár most azonnal belevágnék egy hasonló kalandba.

A Földközi-tengert megkerülő túra Bánhidi Antal és Bisits István 82 évvel ezelőtti, hasonló expedíciójának állított emléket.

 

Az expedícióról készült lenyűgöző felvételeket és további információkat az alábbi linkeken talál:

http://www.natgeotv.com/hu/magnus-fusion-expedicio

http://magnusexpedition.com/

Kapcsolódó témák