2024. július 24. szerda, Kinga és Kincső napja
Sörök Csehországból
Révay András
2015.04.27 21:27
A Prágától kilencven kilométerre található Humpolec városa – talán nem túlzás azt mondani – mindeddig lényegében ismeretlen volt Magyarországon. Esetleg véletlenül vetődött oda valaki. Nem kell különösebb jóstehetség annak kijelentéséhez, hogy ez valószínűleg nem sokáig marad így.

A jövendölés megerősítéséhez viszont nem árt elöljáróban némi sörológia. A humpoleci Bernard sörgyár bemutatóján először egy 4,9 százalékos alkohol- és 12 % szárazanyag-tartalmú világos, szűrt sört ajánlottak kóstolásra. A sörkedvelők körében már itt vita van: szűrt vagy szűretlen az igazi? A szűrés ugyanis elég sok ízanyagot, vitamint is eltávolít. Ennek a sörnek viszont  így is remek, karakteres íze van, testes, mint a bor, szép aranyszínű, a komló jól érvényesül benne. A söröknek – általában – két típusa van, az alsó- és a felsőerjesztésű. A XVIII. század közepéig csak felsőerjesztésű söröket készítettek. A kifejezés azt jelenti, hogy az erjesztőkádakban a folyamat végén az élesztő-törzsek kemény hab formájában váltak ki a sör tetején. A folyamat l5 - 20 fok környékén ment végbe és 5-8 napig tartott. Amint a hűtést meg tudták oldani, új élesztő-törzseket kezdtek alkalmazni. A hideg, 0 – 5 fok közötti hőmérsékleten az álló tornyokban, az erjesztés végeztével az élesztő leülepszik a torony aljába. A „sörészetben” két másik fogalmat is használnak, olykor a palackokon is olvasható a „lager” és az „ale”. Mindkettő az erjesztésre utal, az alsóerjesztésűt szokták lager-nek, a felsőt ale-nek nevezni.

A városkát kezdetben főleg ezüstbányászok lakták, a nevét írásban először 1178-ban említik. A sörgyárat Humpolecben 1597-ben alapították és kezdetben nem volt több, olyan kisüzemnél, amilyenből szinte minden faluban volt egy Csehországban. Az 1949-es államosítás nem tett jót neki, épületei, berendezései leromlottak. A változás akkor következett be, amikor – 1991-ben - Stanislav Bernard tulajdonába került. Az épületeket felújíttatta, a gépeket kicserélte, az üzemmel szemközti házban pedig valóságos söráruházat alakított ki. Elkezdődött egy jó minőségű, új márka felépítése. Ennek érdekében később saját malátázót is vásároltak. A színvonalra külföldön is felfigyeltek és néhány év után a cég felét a belga Duvel Moortgat vállalat vette meg. Ettől kezdve egyenletesen magas minőségű sör készítése folyik Humpolecben.

 Bernard úr humorérzéknek sincs híján. Csehországban több útmenti óriásplakáton ő maga látható, amint palotaőri egyenruhában, őrbódéban strázsál. A plakát felirata szerint az „eurosör” ellen kívánja megvédeni az országot. Eurosörön pedig az uniformizált, egyforma ízű, azonos jellegű, tehát szinte megkülönböztethetetlen söröket érti. Erre azért érzi feljogosítva magát, mert nála valóban válogatott, kiváló alapanyagokból készül a sör. A különlegesen lágy vizet a Cseh-Morva Magasföldről, saját forrásukból veszik és ugyancsak saját élesztő-kultúrát adnak hozzá. A főzésnél a hagyományos megoldást alkalmazzák, az elő- és utóerjesztést külön végzik, egyiket álló, másikat hűtött, fekvő tartályokban. A söröket nem pasztörizálják, inkább 30-40 napig érlelik. Sokkal jobb marad az ízük, mert az italt nem éri „hősokk”.

 A csapolt sörök íze, színe kifejezetten jellegzetes, a palackosak pedig könnyen felismerhető, csatos üvegekben jutnak el a vásárlóhoz. A palackok töltésekor további élesztőt juttatnak az üvegbe, ami az utóerjedés során elhasználódik. A címkéken jól látszik, hogy ezzel az eljárással, rangos nemzetközi versenyeken hány díjat nyertek. A pasztörizálás helyett mikrofilteres szűréssel készült sörök szavatossági ideje nyolc hónap. Újdonságuk a Bohemian Ale sör, melynek – a felsőerjesztéshez használt élesztő kivételével – minden összetevője Csehországból származik. Sima, kiegyensúlyozott íze miatt sokan kedvelik. Söreik nyolcvan százalékát Csehországban, 10 százalékát Szlovákiában adják el, a többi távolabbi exportra megy.

 A különböző cseh és nemzetközi versenyeken a legtöbb díjat a barna lager sörükkel kapják. A kétszer erjesztett, szűretlen barna sör kétszer is elnyerte a Világ Legjobb Sötét Lager Söre címet. Alkoholtartalma 5,1 százalék, legfontosabb tulajdonságaiban a világoshoz hasonlít. Ezt sem pasztörizálják és az üvegbe a töltés során még élesztő kerül. A Bernard sörgyár termékeinek többségénél feltüntetheti a České pivo védjegyet. Ennek használatát az Európai Bizottság kizárólag olyan cseh sörfőzdék számára engedélyezte, melyek garantálják, hogy a sör csakis cseh alapanyagból, Csehországban készült és a gyártás során a hagyományos technológiát használták.

Kapcsolódó témák