2025. május 3. szombat, Tímea és Irma napja
Száz csapból folyik a sör
Utazónet
2014.06.07 17:38
Ausztráliától Spanyolországig, mintegy negyven sörfőző százféle különböző italát kóstolhatják a látogatók a XIV. Csabai Sör- és Csülökfesztiválon. Mellettük 120 csapat vesz részt a csülökfőző versenyen, június 12. és 15. között Békéscsabán.

A rendezvény első napján a szokásoknak megfelelően - ejtőernyősök segítségével - az égből érkezik az első söröshordó. Nemcsak az országban, de talán még a világon sem volt olyan sörfesztivál, ahol mintegy százfajta csapolt sörrel ismerkedhetnek meg a látogatók, és a bátrabbak végig is kóstolhatják. A fesztiválon a Borsodi Sörgyár és a Pécsi Sörfőzde erre az alkalomra gyártott kézműves termékei mellett figyelmet érdemelnek a kisüzemi házi sörfőzdék, akik igazi különlegességeket hoznak el a fesztiválra. De lesznek spanyol, cseh, német, angol és szlovák sörök is, mint például a lime-al ízesített cseh sör, a Köstritzer – német fekete sör, az Estrella – spanyol világos sör vagy a grapefruitos búzasör. Az országban a fesztiválon debütál elsőként a Sümegi Sörfőzde Dínók csemegéje nevű nedűje, amely egy igazi ribizlisör! A sörök közül mintegy hetvennek részletes ismertetése a fesztivál programfüzetében is megtalálható.

A legelső fesztivált ezer négyzetméter területen szervezték meg – emlékezett vissza a kezdetekre Bora Imre, a fesztivál főszervezője. Ma ezt a rendezvényt külföldön is számon tartják és nagy figyelem övezi. A négy nap a sör és a csülök jegyében telik majd el. Olyan kis sörfőző üzemek lesznek jelen, akiknek a termékei máskor csak a közvetlen környékükön elérhetők, most viszont ország-világ megismerheti őket. Mint minden másban, a sörben is van divat. Jelenleg a gyümölcssörök divatosak – főleg a hölgyek keresik. Ezen a fesztiválon biztosan nem hiba! Persze a hagyományos világos és barna sörök még nagyobb választékából lehet majd válogatni.

Itt a tiszteletet is megadják a jó söröknek. Sehol nem mérik műanyagpohárba. Magyarország leglátogatottabb sörfesztiválján és egyetlen csülökparádéján a hagyományokhoz híven a sört hatdecis és egyliteres korsókból fogyaszthatják a folyékony kenyér szerelmesei. A fesztivál söre, mint mindig, idén is a Hunyadi Mátyás sör, amelyet nem csak a megszokott világos formában lehet majd megkóstolni. Külön a fesztivál tiszteletére ebben az évben barna, meggyes, szilvás, apátsági-barna, szűrt, szűretlen és citromos alkoholmentes változatban vernek csapra a különlegesen finom, válogatott italokból.

Azt pedig már igazán nehéz volna eldönteni, hogy a sörhöz illik jobban a csülök vagy a csülökhöz a sör? Egy biztos: csülökből sem lesz hiány: lesz itt füstölt, főtt, grillezett és a hagyományos szaftos-ragadós csülökpörkölt is. A versenyre eddig százhúsz csapat nevezett be, a hazaiakon kívül a Felvidékről, a Vajdaságból, Erdélyből. A háromszemélyes csapatoknak a szervezőktől a helyszínen átvett három egész, csontos, hátsó, sertéscsülökből pörköltet kell készíteni, természetesen „kozma úr” látogatása nélkül. A bográcsot, konyhai eszközöket, fűszereket és a tűzifát a versenyzők hozzák magukkal. Gázpalackot nem használhatnak.

Az egyéni tudás csillogtatására is lesz lehetőség – árulta el Prohászka Béla, a rendezvény gasztronómiai házigazdája. Szombaton a „Kondorosi betyárnapok” keretében betyáros csülkös étel készül, a szarvasiak pedig szilvás–csülkös étellel érkeznek. Hiszen, ha már van szilvás sör, akkor bizonyára lehetséges finom, szilvás-csülkös étel is. A csapatok a szervezőktől kapják a magyar vöröshagymát, fokhagymát, zöldpaprikát, paradicsomot, őrölt fűszerpaprikát, így mindenki egyenlő esélyekkel versenyezhet. Itt az étel, az íz dönt. A zsűri „vakpontozással” dolgozik, csak egy megszámozott adag kerül a bírálók elé. A győztes csapat díja 100 000 Ft, míg a második helyezett 50 000 Ft-os, a harmadik helyezett csapat 25 000 Ft-os díjazásban részesül. A verseny során a három legszebb megjelenésű csapatot a Békés Megyei Önkormányzat különdíjban részesíti.

A közönségnek sem lesz oka panaszra, mert amikor százhúsz csapat elkezd főzni, akkor az illatorgia már önmagában is páratlan élményt nyújt. A versenyzők saját ételeiket nem árulhatják – a csapat és a rokonok persze elfogyaszthatják – a fesztiválon a megjelent közönség mindhárom napon a vendéglátóknál vásárolhat pörköltet, ropogós sültet, csülöknyársat, kolbásszal töltött csülköt. A sertéshús mellett biztosan lesz jó fokhagymás, rozmaringos báránycsülök, borjúcsülök, a pulykának, kakasnak csülke is roppant változatosan készíthető.

Fesztivált, akár sörfesztivált is viszonylag könnyű szervezni. Kell hozzá néhány különbözőfajta sör és némi program. Itt ennél sokkal többet tesznek. Olyan kulturális, zenei programokat kínálnak, olyan légkört teremtenek, ahol mindenki találhat magának kedvére valót. Persze feltehetjük a kérdést: mit keres egy színház egy gasztronómiai fesztiválon? Fel is tette ezt magának Fekete Péter, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója. Ő úgy látja: a színháznak nemcsak az a feladata, hogy a falai közé csábítsa a nézőket, de az is, hogy kimenjen az emberek közé. Tavaly már megtették ezt és a fesztiválon tapasztaltak igazolták, hogy az a tízezernél több ember, aki a kulturális programokat látogatta, mintegy a színház által „megszólítottá” válik. Erre építve az idén is jelen lesznek előadásokkal, gyermekprogramokkal a fesztiválon. Vasárnap pedig a népzenei kultúra és a néptánc sztárjait hívják meg fellépésre, tanítják is majd a táncokat, főleg a gyerekeknek. Ott lesznek a TV „Felszállott a páva” műsorának döntősei is, a helyi fiatalok ennek a műsornak a díszletei között táncolhatnak.

Egyedi sajátossága a fesztiválnak a Kárpát-medence Nemzeti Értékei című kiállítás és vásár. Itt olyan dolgokat mutatnak be mintegy négyszáz négyzetméteren, amik talán eltűnnének a hétköznapokban, pedig érdemesek arra, hogy piacot kapjanak – hívta fel a figyelmet Farkas Zoltán, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke. A kiállítás három napja során a cél, hogy a Kárpát-medencében működő, magyar kötődésű, illetve hazai kis- és középvállalkozások, családi gazdaságok, kézművesek és egyéb értékeket képviselő szervezetek megjelenjenek, kiállítsák és bemutassák termékeiket, értékesíthessék azokat.

Lesznek az idén a rendezvényen kiállítók Székelyudvarhelytől kezdve Tiszafüreden és Letenyén át Mohácsig. Olyan remek mesterségeket, értékeket mutatnak majd be, mint a különféle sajtok, a csipkeverés, a korondi kerámia, az ütőfás mézeskalács, illetve a mangalica termékek. Békés megye 75 települése közül 31-ben működik helyi értéktár, ahol már folyamatosan gyűjtik mindazokat, amikre büszkék lehetünk. Ilyen például a szilvalekváros papucs, ami a legrégebbi receptek szerint hájas tésztából készül vagy a Csabagyöngye fehérbor. Sokan nem tudják, hogy a futballpályákat borító, legjobb minőségű fű megtalálásával már Puskás Ferenc is foglalkozott. A fesztivál eseményeiről további részletek a www.csabaisorfesztival.hu oldalon találhatók.

Kapcsolódó témák
2025.04.23 11:26

A tavasz beköszöntének, a nyár közeledtének legbiztosabb jele, hogy sorra nyitnak a szabadtéri vendéglátóhelyek. A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része. A Duna közelsége, az öreg platánfák árnyéka, a jó zene és a frissen sült hekk illata évtizedek óta visszavonhatatlanul hozzátartozik az itteni élethez. Az Evezős Sörkert nem csupán vendéglátóhely – igazi társasági tér. A több kilométeres partszakasz különleges adottságai az Evezősben válnak igazán közösségi élménnyé. Ezért mondhatjuk el róla: az Evezős Sörkert a Római-part társasági kikötője.

2025.04.19 13:36

Igaz, még nem tudjuk melyik. A Magyar Cukrász Ipartestület már tizenkilencedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt, augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A hungarikumok listáján méltán szereplő dobostorta pedig idén ünnepli megjelenésének 140. évfordulóját. Bár Dobos C. József a tortáját 1884-ben alkotta meg, de első alkalommal 1885-ben a Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatta be a nagyközönségnek. Az idei versennyel a világhírű mester munkássága előtt tisztelgünk!

2025.04.07 15:03

Ha egy étteremben, a megnyitás után pontosan egy évvel, még mindig a bejárati ajtóig áll a bent a várakozó vendégek sora, akkor az mindennél ékesebben bizonyítja, hogy az ötlet bevált. Érdemes volt török éttermet nyitni Angyalföldön, a Béke úton! Mivel önkiszolgáló étteremről van szó, a látvány nem fogható sem a pincérek, sem pedig a tálaló dolgozók lassúságára. Az ételek jók, az árak megfizethetőek, jönnek tehát az ebédelni szándékozók.

2025.01.24 13:47

Újabb mérföldkőhöz érkezett a világ legszebb kávéházaként számon tartott, 130 éves New York Café. Az Erzsébet körúti közkedvelt létesítmény– a korábbi teszt után – március elsejétől éjszakai nyitvatartással és éjszakai kínálattal várja vendégeit. Csütörtöktől vasárnapig, éjféltől még több embernek kívánnak lehetőséget adni Budapest csodás kávéházának zavartalan élvezetére.

2024.12.14 16:43

A bibliai történetet a víz borrá változtatásáról bizonyára sokan ismerik. Ám azt, hogy valami hasonló napjainkban is megesik, valószínűleg jóval kevesebben. Igaz ennek véghezvitele nem egyetlen ember cselekedete, többen vesznek részt benne. Ráadásul nem is éppen csak egyszer, már másodszor vitték véghez! Mert a tavalyi, nagy sikerű Notorious F.I.G. után, idén is elkészült a Magyarország Tortája ihlette kraftsör, amely a Magyar Cukrász Ipartestület és a FIRST Craft Beer közös munkájának gyümölcse. A kiindulási alap ezúttal a váci Édes Vonal cukrászda Mákvirág tortája volt.