- elérhetőségeink telefon: +36 20 539 6061
e-mail: utazonet@utazonet.hu
2018-ban új, még jobban megközelíthető helyszínen, a Hősök tere mellett, a Műcsarnok buszparkolójában rendezik meg a VI. Budapesti Halfesztivált, március 2. és 4. között. A belépés természetesen mindenki számára ingyenes! A fesztivállal mindenekelőtt ösztönözni szeretnék a hazai halfogyasztást és erősíteni a halkultúrát a magyar gasztronómiában. A halfogyasztás évszázadok óta a magyar gasztronómia szerves része, ünnepnapjaink elengedhetetlen része. Mára azonban kezd feledésbe merülni. A magyarok évi halfogyasztása átlagosan 5 kg/év/fő, mely érték Európában a legalacsonyabbak közé tartozik. A hal jótékony hatásai köztudottak, a halhús fogyasztása kihat a szív- és érrendszeri megbetegedések veszélyének csökkentésére. A fesztiválon a látogatókat több, mint 100 hazai és nemzetközi halétellel várják. Az eseményen minden halból készül, még a kolbász és a tepertő is. Lesz óriásbogrács, óriásharcsa-sütés, harcsa szalonna füstölés és még megannyi különlegesség Európa legnagyobb Halfesztiválján!
A személyenkénti halfogyasztás világátlaga húsz kiló fölött van – hívta fel a figyelmet a súlyos lemaradásra Németh József mesterszakács, a Magyar Gasztronómiai Szövetség képviselője. Amikor a legelső Halfesztivált megrendezték, mindenki szkeptikus volt. Azóta bebizonyosodott, hogy ez a rendezvény rendkívül népszerű és sokan látogatják. A halat tehát szeretjük! Persze nagyon sok múlik az elkészítés módján. Azt mondjuk, a hal zsírszegény étel, fogyókúrások is ehetik. De ha bepanírozva, bő zsírban sütjük ki, mindjárt nem ez lesz a helyzet. Főzve viszont sokkal zsírszegényebb, sokkal értékesebb étel lehet belőle. Ez a rendezvény pont azt a célt szolgálja, hogy bemutassa, hányféle változatos módon lehet a halat elkészíteni! Nyaranta sokan főznek halászlét és mindenki meg van győződve arról, hogy az övé a legkiválóbb. A vizeinkben 84 féle hal él és a halászlé elkészítésének a szakirodalom 800 féle módját ismeri!
A halfogyasztás a divat részévé vált és vannak tudatos vásárlói csoportok, akik odafigyelnek az omega-3 -6 és -9 zsírsavak bevitelének alakulására. A busában például négyszer annyi van belőlük, mint a makrélában ráadásul nagyon ízletes, szálkamentes kolbász készíthető ebből a halból. Életmód- és szemléletváltás tanúi vagyunk – állapította meg Szabó Péter, halkereskedő, séf, Magyarország egyik legnagyobb halszakértője. Ám érdekes módon ő legalább ilyen fontosnak tartja az osztriga fogyasztását is! A csigák kagylók, tehát a puhatestűek világa nagyon változatos. Az osztriga megosztja a közönséget, vagy szeretik vagy egyáltalán nem. A minősége roppant fontos, mert a jó osztriga izgalmas, máshol nem tapasztalható ízélményt ad. Előfordulhat, hogy a kagylóhéj felnyitásakor kevés folyadékot ki kell önteni belőle, de a kóstolása előtt az illatolás pont olyan elengedhetetlen, mint a boroknál. Utána pici citrommal megcsöpögtetve fogyasztjuk.
A Halfesztiválok állandó résztvevője a Hello Hal és tulajdonosa, Horváth Szabolcs. Fontos feladatának tartja a halfeldolgozás és az elkészítés sokszínűségének népszerűsítését. Szívesen állít össze kizárólag hazai halakból készült ételeket felvonultató menüsorokat. Némi túlzással azt állítja, hogy mindent el lehet készíteni hazai halból, amit a magyar konyhában csirkéből és sertéből állítanak elő. Ők még gyümölcslevesbe is tesznek halat! Hosszú ideig csak a természetes vizekben élő halakkal foglalkoztak, de az ottani halászat megszűnése és néhány faj védetté nyilvánítása után a termelők által kínált halakat - mint például az afrikai harcsát - is feldolgozzák. Sok embert a szálka tart vissza a halfogyasztástól, de megfelelő elkészítéssel lehetségessé válik, hogy a szálka ne zavarja a gasztronómiai élvezetet. A látogatók erről meg is győződhetnek a VI. Budapesti Halfesztiválon.
A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhetedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt, az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A versenyt hatalmas érdeklődés kíséri, részben – ami érthető – a cukrász szakma képviselői részéről, de bebizonyosodott, hogy a közönség, a fogyasztók is évről évre egyre többen és egyre nagyobb kíváncsisággal várják az ünnepi tortát.
Az édességek kedvelő jól ismerik, és évek óta figyelik is – az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyeket, keresik, vásárolják a díjnyertes tortákat, fagylaltokat. Más a helyzet a bejglivel! Korábban eddig még csak kétszer volt versenye, a harmadikra idén került sor, ötven cukrász nevezett be rá. Az eredményhirdetésnek az eddigiekben már jól bevált, pestszentlőrinci, híres Zila kávéház és cukrászda adott otthont.
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete az idén a 25. alkalommal hirdette meg a nagy népszerűségnek örvendő Év Fagylaltja versenyt. A negyedszázados születésnap szép évforduló, hát még akkor, ha ebben az egész ország érintett. Céljuk volt – mint korábban mindig - a hagyományos, jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, hogy a magyar cukrászat egyre jobb fagylaltokat kínáljon vendégei számára. A díjnyertes fagylaltokat ugyanis az egész ország területén kóstolhatjuk majd!
Amint arról korábban már beszámoltunk (https://www.utazonet.hu/protokolldesszert-c1003.html) az ötlet még tavaly nyáron fogalmazódott meg, és idén áprilisban jelentették be, hogy a Magyar Cukrász Ipartestület, a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezete, a Gróf Széchenyi Család Alapítvány, valamint a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum egyszeri, különleges, gasztrodiplomáciai desszertpályázatot hirdet. A verseny eldőlt, az eredmény kihirdetésére július 7-én került sor a Stefánia Palotában.
Nem járnánk messze az igazságtól, ha inkább Különleges Ínyencségek Fesztiváljának neveznénk a budapesti Millenáris Parkban két év szünet után ismét megnyílt Gourmet Fesztivált. A három nap alatt mintegy 70 étterem és cukrászda kínálatában, összesen közel 200 étel és desszert között válogathatott a látogató. Az ételeket az ország legjobb boraival, pezsgőivel, söreivel, pálinkáival és különleges koktélokkal lehet leöblíteni. Az pavilonok között sétáló gyakran hallhatta a megjegyzést: ide jövőre is visszajövünk!