2018-ban új, még jobban megközelíthető helyszínen, a Hősök tere mellett, a Műcsarnok buszparkolójában rendezik meg a VI. Budapesti Halfesztivált, március 2. és 4. között. A belépés természetesen mindenki számára ingyenes! A fesztivállal mindenekelőtt ösztönözni szeretnék a hazai halfogyasztást és erősíteni a halkultúrát a magyar gasztronómiában. A halfogyasztás évszázadok óta a magyar gasztronómia szerves része, ünnepnapjaink elengedhetetlen része. Mára azonban kezd feledésbe merülni. A magyarok évi halfogyasztása átlagosan 5 kg/év/fő, mely érték Európában a legalacsonyabbak közé tartozik. A hal jótékony hatásai köztudottak, a halhús fogyasztása kihat a szív- és érrendszeri megbetegedések veszélyének csökkentésére. A fesztiválon a látogatókat több, mint 100 hazai és nemzetközi halétellel várják. Az eseményen minden halból készül, még a kolbász és a tepertő is. Lesz óriásbogrács, óriásharcsa-sütés, harcsa szalonna füstölés és még megannyi különlegesség Európa legnagyobb Halfesztiválján!
A személyenkénti halfogyasztás világátlaga húsz kiló fölött van – hívta fel a figyelmet a súlyos lemaradásra Németh József mesterszakács, a Magyar Gasztronómiai Szövetség képviselője. Amikor a legelső Halfesztivált megrendezték, mindenki szkeptikus volt. Azóta bebizonyosodott, hogy ez a rendezvény rendkívül népszerű és sokan látogatják. A halat tehát szeretjük! Persze nagyon sok múlik az elkészítés módján. Azt mondjuk, a hal zsírszegény étel, fogyókúrások is ehetik. De ha bepanírozva, bő zsírban sütjük ki, mindjárt nem ez lesz a helyzet. Főzve viszont sokkal zsírszegényebb, sokkal értékesebb étel lehet belőle. Ez a rendezvény pont azt a célt szolgálja, hogy bemutassa, hányféle változatos módon lehet a halat elkészíteni! Nyaranta sokan főznek halászlét és mindenki meg van győződve arról, hogy az övé a legkiválóbb. A vizeinkben 84 féle hal él és a halászlé elkészítésének a szakirodalom 800 féle módját ismeri!
A halfogyasztás a divat részévé vált és vannak tudatos vásárlói csoportok, akik odafigyelnek az omega-3 -6 és -9 zsírsavak bevitelének alakulására. A busában például négyszer annyi van belőlük, mint a makrélában ráadásul nagyon ízletes, szálkamentes kolbász készíthető ebből a halból. Életmód- és szemléletváltás tanúi vagyunk – állapította meg Szabó Péter, halkereskedő, séf, Magyarország egyik legnagyobb halszakértője. Ám érdekes módon ő legalább ilyen fontosnak tartja az osztriga fogyasztását is! A csigák kagylók, tehát a puhatestűek világa nagyon változatos. Az osztriga megosztja a közönséget, vagy szeretik vagy egyáltalán nem. A minősége roppant fontos, mert a jó osztriga izgalmas, máshol nem tapasztalható ízélményt ad. Előfordulhat, hogy a kagylóhéj felnyitásakor kevés folyadékot ki kell önteni belőle, de a kóstolása előtt az illatolás pont olyan elengedhetetlen, mint a boroknál. Utána pici citrommal megcsöpögtetve fogyasztjuk.
A Halfesztiválok állandó résztvevője a Hello Hal és tulajdonosa, Horváth Szabolcs. Fontos feladatának tartja a halfeldolgozás és az elkészítés sokszínűségének népszerűsítését. Szívesen állít össze kizárólag hazai halakból készült ételeket felvonultató menüsorokat. Némi túlzással azt állítja, hogy mindent el lehet készíteni hazai halból, amit a magyar konyhában csirkéből és sertéből állítanak elő. Ők még gyümölcslevesbe is tesznek halat! Hosszú ideig csak a természetes vizekben élő halakkal foglalkoztak, de az ottani halászat megszűnése és néhány faj védetté nyilvánítása után a termelők által kínált halakat - mint például az afrikai harcsát - is feldolgozzák. Sok embert a szálka tart vissza a halfogyasztástól, de megfelelő elkészítéssel lehetségessé válik, hogy a szálka ne zavarja a gasztronómiai élvezetet. A látogatók erről meg is győződhetnek a VI. Budapesti Halfesztiválon.
A csokoládé feltehetőleg nem a dörgicsei bortól lett mámoros, de nekünk van esélyünk rá, ha e kettő élvezetét eltúlozzuk. Nekik ugyanis van némi közük egymáshoz! A Magyar Cukrász Ipartestület az idén is megszervezte – a már joggal hagyományosnak nevezhető - Év Fagylaltja versenyt. Ám ez most országjáró „roadshow” keretében történt. A nagy népszerűségnek örvendő verseny célja a valóban kiváló minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, annak érdekében, hogy a magyar cukrászat egyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon vendégei számára. Így ezáltal is igényt támasztva a vendégekben az egészséges és minőségi, kézműves termékek iránt. Az idei versenyt ismét „fesztivál” jelleggel tartották egy városi rendezvény keretében.
Valljuk be: egy piacon működő étteremről – így első hallásra – nem sok jót gondolnánk. Az hinnénk, ez valami olcsó, nem túl igényes étkezde lehet. Hát ennél nagyobbat nem is tévedhetnénk! Az étterem, amiről a továbbiakban szó lesz, valóban piacon, egy különleges helyszínen működik, nem túlzás világhírűnek nevezni. Járt itt Diana hercegnő, Margaret Thatcher miniszterelnök, több neves, külföldi filmszár is. Kitalálták? Igen, Budapesten, a Nagyvásárcsarnokban számos híresség megfordul, és ott várja vendégeit a Fakanál étterem.
A tavasz beköszöntének, a nyár közeledtének legbiztosabb jele, hogy sorra nyitnak a szabadtéri vendéglátóhelyek. A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része. A Duna közelsége, az öreg platánfák árnyéka, a jó zene és a frissen sült hekk illata évtizedek óta visszavonhatatlanul hozzátartozik az itteni élethez. Az Evezős Sörkert nem csupán vendéglátóhely – igazi társasági tér. A több kilométeres partszakasz különleges adottságai az Evezősben válnak igazán közösségi élménnyé. Ezért mondhatjuk el róla: az Evezős Sörkert a Római-part társasági kikötője.
Igaz, még nem tudjuk melyik. A Magyar Cukrász Ipartestület már tizenkilencedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt, augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A hungarikumok listáján méltán szereplő dobostorta pedig idén ünnepli megjelenésének 140. évfordulóját. Bár Dobos C. József a tortáját 1884-ben alkotta meg, de első alkalommal 1885-ben a Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatta be a nagyközönségnek. Az idei versennyel a világhírű mester munkássága előtt tisztelgünk!
Ha egy étteremben, a megnyitás után pontosan egy évvel, még mindig a bejárati ajtóig áll a bent a várakozó vendégek sora, akkor az mindennél ékesebben bizonyítja, hogy az ötlet bevált. Érdemes volt török éttermet nyitni Angyalföldön, a Béke úton! Mivel önkiszolgáló étteremről van szó, a látvány nem fogható sem a pincérek, sem pedig a tálaló dolgozók lassúságára. Az ételek jók, az árak megfizethetőek, jönnek tehát az ebédelni szándékozók.