2024. május 28. kedd, Emil és Csanád napja
Utazás egy szőlőszem belsejébe
Kiss Kriszta
2015.05.11 14:28
A Tokaji borvidék és az aszú elválaszthatatlan fogalmak - e köteléket Mád legújabb beruházása, az Aszúház erősíti tovább. A júniusban nyitó borarchívum és interaktív kiállítótér az egész régiót tekintve egyedi szolgáltatóközpont lesz, amelynek fő célja, hogy az aszúkészítés komplex folyamatát ismertesse meg a látogatókkal. Mindezt szórakoztató, interaktív, edukáló alkalmazásokkal; játékos, minden korosztály számára élvezhető technológiai bemutatókkal.

1461 nap - Tokaj-Hegyalján ennyi idő szükséges ahhoz, hogy az aszúszemekből bor legyen. Mád település legfrissebb beruházása, az Aszúház azt a folyamatot mutatja be, melyben a talaj adottságaitól az utolsó érlelési fázisig minden lépés különleges, csak a tokaji borrégióra jellemző.
A Mádon dolgozó, 18. generációs borászcsalád, a Szepsy család mellett olyan szakértők és befektetők hisznek a település második virágkorában, akik turisztikai-gasztronómiai fejlesztésekkel támogatják a borászati fejlesztéseket.
 
 
Interaktív utazás a szőlőszem belsejébe
 
Az Aszúház ötlete ebbe a településszintű márkaépítésbe (Szent Tamás Pincészet, Gusteau Kulináris Élményműhely, Botrytis Hotel boutique szálló, Első Mádi Borház) illeszkedik. A településre érkező vendégek kortárs alkotásokon, installációkon keresztül élményszerű eszközökkel ismerkedhetnek meg az aszúkészítés folyamatával: a termelőhelyekkel, a talajjal, a kőzetekkel, a szőlőtermesztéssel, a metszéstől az aszúszemek egyenkénti leszedéséig.
 
Interaktív eszközökkel itt állítják ki a legismertebb termelők forgalomban lévő palackjait, illetve a látogatók számára is elérhető bortrezor is működik majd a központban.
 
A Lődi Építésziroda által háromszintesre tervezett épületben egy légifelvételekből álló installáció fogadja a látogatókat, mely a mádi szőlőhegyeket mutatja különleges, felülnézeti kameraállásokból. A vendégek bevonódását olyan immerzív (térhatású) vetítéseken keresztül garantálják, melyek a terület földtörténeti adottságait, szőlőgazdálkodási, borászati lehetőségeit is rendhagyó módon ismertetik. A helytörténeti érdekességek sorában archív filmhíradó-anyagok váltják egymást Tokaj-Hegyalja elmúlt évtizedeiről, de egy interaktív animációhoz érve azt a jelenetet is újra átélhetjük, amikor 450 évvel ezelőtt Lórántffy Zsuzsanna átvette az első aszúbort Szepsi Laczkó Mátétól.
“A kiállítás jelentős része játékos Augmented Reality-eszközökkel mutatja be a szőlőhegyek alatti világot, illetve a szőlőszemek belsejében lejátszódó, csak erre a területre jellemző aszúsodási folyamatot. Egy szőnyegre vetítve például Mád térképe jelenik meg, majd egy kiterjesztett valóság-program segítségével virtuálisan is kézbe vehetőek a mádi kőzetek” – mesélnek a kiállítás részleteiről a kurátorok, Piskolti Bernadett és Lendvai Ádám. A központ tervezői minden korosztályra gondoltak: egy Augmented Reality-játékban a szőlőművelés jellegzetes feladatait lehet egyénileg vagy kis csapatokban végezni. Hasonlóan népszerű játék lehet a Borzongora, melynél a billentyűket lépcsők helyettesítik, az üvegek hangját pedig ébenfa ütők adják.
 
 
Okos fénypultok és a jövőbe tekintő bortrezor
 
Az Aszúház asztalba épített érintőképernyői Mád aktuális borait mutatják majd be. A látogató a borok jellegzetességeit, tulajdonságait az érintőképernyős kezelőpanelek segítségével ismerheti meg. Ugyanilyen érintőképernyős fénypultokon elevenedik meg a mádi borarchívum, melynek böngészése során a vendégek kézmozdulatait infrakamera követi.
 
Az épületben működő bortrezorban lehetőség nyílik a megvásárolt borok akár évtizedes szakszerű tárolására. Ha szeretjük a különleges megoldásokat, érdemes lesz élni egy egyedi ajánlattal: a gyermekünk születésekor vásárolt bort közel két évtizedig is őrizhetjük itt, 18. születésnapjáig. Az Aszúház így gondoskodik arról, hogy Mád generációk számára váljon találkozási ponttá.
 
 
HÁTTÉR
 
Mádon az elmúlt évek tudatos fejlesztéseinek köszönhetően egy kivételesen pozitív folyamat indult el. A helyi szabályzásnak megfelelően a szőlőtermesztésben jellemzővé vált a szigorú terméskorlátozás, hogy kíméljék az ásványi anyagokban gazdag talajt, a borászatban pedig a magas minőségű, dűlőszelektált borok kerültek fókuszba. A helyiek összefogása visszaállította azokat a szigorú sztenderdeket, melyek évszázadokon keresztül, más európai országokat megelőzve jellemzőek voltak a borvidékre.

Kapcsolódó témák