2024. április 21. vasárnap, Konrád napja
Valódi agora született
Révay András
2019.06.29 13:21
Az épület alapkövét 2017 áprilisában rakták le, 26 hónap múlva pedig a hivatalos átadására kerülhetett sor. Már a terveit is kimagasló minőségűnek ítélte, és díjazta az építészszakma, leglátványosabb megoldása, hogy egy zöld domb alá süllyesztették az üzleteket. A 4,3 milliárd forintos önkormányzati beruházásban felépült Klapka Központ a legkorszerűbb építészeti elképzelések megvalósítása mellett a környezettudatos gondolkodást is tükrözi.

Ennek az új épületnek az igénye még 2012-ben fogalmazódott meg. A tervpályázaton győztes KÖZTI Zrt. alkotása elnyerte a Média Építészeti Díját is, nagyvonalú, a környezetre érzékeny és a fenntarthatóságot figyelembe vevő tervével. A helyi lakosok és a kerület hosszú távú fejlődésének érdekeit egyaránt figyelembe vevő épület jött létre. Bérlakásokkal, orvosi rendelőkkel kisebb bevásárló központtal és egy sűrű beépítésű városrészben még sehol nem látott különlegességgel, egy dombházzal változtatja frissé a környék arculatát. A Klapka Központ révén a XIII. kerületben olyan helyi kisközpont jött létre, amely széles palettájú, minőségi szolgáltatásaival jelentősen növeli a környékbeli lakosság, illetve az itt megforduló emberek komfortérzetét, és a terület rekreációs funkcióját is erősíti a jelentős zöldfelülettel.

 Az átalakuló XIII. kerület nemcsak a Váci út mentén mutat új látványosságokat – emelte ki az ünnepségen dr. Tóth József polgármester. A lakónegyedekben is sorra születnek olyan létesítmények, melyek kreatív megoldásokkal a „rozsdazóna” felszámolását szolgálják. Az új „dombház” épülete és a környezete a lakhatást, az itt élők vásárlási, kikapcsolódási lehetőségeit együttesen segíti. A kerületi Önkormányzat számára régóta egyértelmű volt, hogy ez a terület sokkal értékesebb, mint amilyennek látszik. Kikértük a helyi lakosság és a környék vállalkozóinak véleményét, ennek alapján a pályázatba meghirdetett program folyamatosan finomodott. A plázák elszigetelt, külön világával szemben, olyan helyet szándékoztunk teremteni, amely a kereskedőket közelebb hozza a vásárlókhoz. A közel tízezer m2 terület egyharmad része kereskedelmi, egyharmad része lakás, egyharmad része pedig zöldfelület.

 A sétautak által egy zöld, nyugodt, autóktól mentes területen pihenésre is lehetőséget kínál. A városfejlesztésben a kerületre jellemző „kisközpontosítás” kortárs, igényes építészeti arculatot tükröz, a városrésznek egyedi képet adó építészeti, kertészeti mikrokörnyezetet teremt. Figyelembe vettük, hogy kétféle településszerkezet határán álló terület fejlesztését kell megoldani. Egy karakteres, egyediséget sugárzó épület jött létre. Az enyhe lejtésű, fedett tető-ereszcsatornába gyűjti az esővizet és azt a zöldfelület öntözésére használják. A kereskedelmi egységek ideális, gazdaságos méretet kaptak. A két – kereskedelmi – szint fölött harminchárom lakás épült, ezek 44 és 90 m2 közöttiek. Az épület belső helyiségeiben is környezetbarát, energiafelhasználást csökkentő műszaki és technológiai megoldásokra helyezték a hangsúlyt a tervezők. A pinceszint összesen 100 parkolóhelyéből 4 akadálymentesített, 2 töltőállomást az elektromos üzemű gépkocsik számára létesítettek, és ugyanott alakítottak ki 36 kerékpártárolót.

A terület intenzív fejlődésére tekintettel, július 2-án megnyílik itt két háziorvosi rendelő, de másik kettő is létesült, mert a tágabb környezetben még további 1500 lakás épül. A élelmiszer áruház és a kisebb üzletek a zöld domb gyomrában kaptak helyet. A térre terebélyesedő passzázs átlósan metszi a területet, lerövidítve ezzel a Tüzér és Kassák utcák közötti gyalogutat. Itt kialakul egy találkozási pont mely a szabadtéri aktivitás különböző formáit teszi lehetővé a tér használói számára. A domb az év minden szakában a gyerekek kedvelt játszótere lehet, a korzó pedig az időskorúak pihenőhelyévé válhat. Összességében elmondhatjuk róla, hogy egy valódi agora született. A Pattantyús és a Tüzér utca menti parkfelület összekapcsolása a főváros városszerkezetében is meghatározó méretű parkot eredményez. Nagyságában szinte vetekszik a Károlyi-kerttel. Az épület a környezettudatos gondolkodás bizonyítéka, körülött egyedi megjelenésű közösségi tér alakult ki, kertészeti megoldásai különlegesek, élményt nyújtó játszótér, pihenő terület jött létre, melyek újszerű ötletei az építészetben és felhasználási lehetőségeiben is példát mutatók. A 4,3 milliárd forintos beruházás teljes összegében a XIII. kerület saját forrásaiból valósult meg.

Kapcsolódó témák