2024. május 25. szombat, Orbán napja
Vége az albérletnek
Utazónet
2014.08.30 22:42
Augusztus 30-án, szombaton délelőtt, a Hungexpo G épületében megvalósult egy álom! Az egymondatnyi hír mögött egy ember elhatározása, százak munkája és ezrek reménysége bújik meg. Valami olyan történt, amiből sokra, nagyon sokra volna még szükség.

A Nagy Keresés Napját először tavaly hirdették meg. Akkor a budapesti Szent István parkban és környékén sok ezren vettek részt a kincskeresésben és egy autót lehetett nyerni. Az ötlet kitalálója, a megvalósítás motorja, rendezője dr. Palotás János, egykori országgyűlési képviselő, a VOSZ elnöke, ismert vállalkozó volt, aki sajtótájékoztatón jelentette be: a rendezvényt az idén megismétlik. Persze nem egyedül szervezi, segítségére vannak a Dominium Vini borklub tagjai. A tavalyi rendezvény sikere láttán most előbb az interneten megkérdezték: autó, lakás vagy világkörüli út közül ki, mit nyerne meg legszívesebben? A válaszadók 70,5 százaléka lakásra szavazott így a nyeremény egy budapesti, tehermentes, új, társasházi garzonlakás végleges és teljes tulajdonjoga lett. Adómentesen. A nyertest semmiféle fizetési kötelezettség nem terheli, egyetlen feltétel van csupán: két évig nem adhatja el.

A keresésre az idén tizenháromezer jelentkezés futott be, ezért a szervezők egy közpark helyett a kőbányai Hungexpo területére tették át a rendezvényt. Gondoltak az egészséges életmódra is, a helyszínt vagy autóval vagy csak mintegy tízperces gyaloglással lehetett megközelíteni. Máskor a Hungexpo a 100-as busszal volna elérhető, de az a hétvégeken nem jár. Ám ez nem szegte kedvét a reménykedőknek. A jelképes startpisztoly pontban 10 órakor dördült el. A rendezők tájékoztatták a résztvevőket, hogy nagyon szigorúan fogják venni a Versenyszabályzatban leírt azon kitételeket, melyek a keresés módjára vonatkoznak! A kereséshez semmire nem kell és nem szabad felmászni, semmit nem kell és nem szabad szétszedni, nem kell és nem szabad a tereptárgyakat elmozdítani, nem kell és nem szabad a növényágyásokat feltúrni, azokba bemenni. Általánosságban igaz, hogy nem kell és nem szabad semmi olyat tenni, amit egyébként a közterületeken, mások birtokain a hétköznapok során sem tehetünk meg!

Azt gondolnánk, hogy ilyenkor a győzelemhez nagyfokú szerencse kell, ám itt másként történt: az ész győzött! A miskolci születésű, de Budapesten albérletben lakó Rózsa Ágnes inkább a kapott információkra figyelt. Segítőjével, Nimsz Teréziával együtt arra következtetett, hogy itt nem egy valódi lakáskulcsot kell megtalálni – és igaza lett. Felfigyelt arra, hogy a kezdés előtt kiosztott katalógusban aláhúzva szerepelt a „fordított nap” kifejezés és alatta volt az a telefonszám, amit a magát nyertesnek gondolónak fel kell hívni. Először „simán” felhívta a telefonszámot – eredménytelenül. Azután gondolt egyet és fordított sorrendben tárcsázta a számokat – és nyert! Számára vége az albérletnek.

Amint az a díjátadás során kiderült, a lakást nem üresen kapja a nyertes. Palotás János elmondta: amikor hozzáfogott a szervezéshez, megkérdezte a barátait; „álmodtam valamit, velem álmodsz?” Mind igent mondtak arra, hogy segítsenek majd egy ismeretlen embernek az ő álmai megvalósításában. A mai átpolitizált világban ugyanis egy valaki, egyedül nem tud egy ilyen álmot megvalósítani, de sokan összefogva megtehetik, és fődíj mellé még sok egyebet is adhatnak. A színpadon állók közül elsőként László Ágnes, a Kossuth Kiadó kommunikációs igazgatója jelentette be, hogy a Britannica Hungarica nagylexikon 25 kötetét, valamint a nyertes két gyereke és az unokája számára értékes gyermekkönyveket ajándékoznak. Csatlakozott hozzá a fürdőszobát berendező RAVAK Kft., a Budatech Kft. Hőszivattyús berendezést ajándékozott a fűtés korszerűsítésére, a VS Fürdőszobaszalon a díszburkolatot adta, az UNION Biztosítónál pedig egy évig ingyenes a lakás biztosítása. A Juventus rádió wellness hétvégével egészítette ki a nyereményt, a költözés fáradalmainak kipihenésére. Az egészet elindító Dominium Vini Társaság, melynek 600 magánszemély és 200 vállalkozás a tagja 12 palack prémium borhoz tartozó – az ország bármelyik borvidékén kiválasztható - birtokegység tízéves haszonbérleti jogát engedi át a nyerteseknek.

A tavalyi rendezvényhez Komáromi István dalt komponált, melynek a szövege is figyelemre méltó. Érdemes meghallgatni a 2013-as keresést megörökítő https://www.youtube.com/watch?v=BJO8m-HUFN0 oldalon. Ilyeneket mond: „ültessünk a jövőnek valamit és érezzük, hogy hozzánk tartozik”…”ami a miénk, az a miénk legyen, él a remény, hogy új csodát tegyen, mert az álom valóság lehet!” A dal most már az idei – és várhatóan a további – rendezvénynek is főcím zenéjévé vált. Az ugyanis egyre nyilvánvalóbb: manapság még összefogva is csak kevesen engedhetik meg maguknak, hogy tízezrekben reményt keltve, egyvalakinek pedig évről-évre bebizonyítva mutassák meg, hogy csodák igenis léteznek, de nekünk is segítenünk kell, hogy valakire rátalálhasson! Az idei rendezvény díjátadó ünnepsége ennek a dalnak közös eléneklésével zárult.

www.dominiumvini.hu

Kapcsolódó témák