2024. június 18. kedd, Arnold és Levente napja
Zenének szentelt szálloda
Révay András
2015.05.28 22:45
A hivatalos, ünnepélyes megnyitóra még nem került sor, a tapasztalatokat összegző próbaüzem zajlik, de máris roppant nagy érdeklődés kíséri Magyarország első és egyetlen, ötcsillagos – zenei irányultságú - szállodáját. A Hotel Aria Budapest március 15-től fogadja a vendégeket.

Az ötcsillagos luxusszálló a külföldi Library Hotel Collection lánc tagja, melyhez Aria néven New Yorkban négy, Las Vegasban, Prágában és Torontóban, legújabban pedig Budapesten egy-egy szálloda tartozik. A New- York-i szállodák nem zenei irányultságúak. A tematikus szállodák ősatyjának a Library Hotelt tartják, ennek kilenc – különböző stílusban épült – emeletén rengeteg könyv várja a vendégeket. A többi szálloda szintén valamilyen tematikát követ, de az első zenei stílusú a prágai lett – és igen kedvező fogadtatásra talált. Budapesten, a Bazilika közvetlen közelében álló hotel egy gyönyörű, az 1870-es években banknak készült, később lakóházként szolgált történelmi épületből jött létre. Amikor mai - magyar és szlovák kötődésű, de amerikai - tulajdonosa öt évvel ezelőtt átvette, már elég rossz állapotban volt. Az utcai homlokzat kivételével szinte az egészet lebontották, ám az újjáépítés során a jellegzetességét megőrizték. Két új szint, egy nagyméretű spa és a gépház a föld alá került, ennek köszönhetően a tetőn alig van gép. Helyette ott bárt, éttermet és rendezvényekre alkalmas teret alakítottak ki, több mint háromszáz négyzetméteren.

A szálloda szolgáltatásai is különlegesek. Egész szellemiségét a zene hatja át, mely minden apró kis részletében megtalálható valamilyen formában. A Music Gardenben és a Stradivari étteremben, a vendégek – a reggel héttől tizenegy óráig tartó időben - „farm to table” rendszerű, svédasztalos reggelivel kezdhetik a napot, ahol biogazdálkodóktól és kiskereskedőktől beszerzett alapanyagokból, frissen készülnek a fogások. Ellentétben a más szállodákban tapasztaltakkal, itt a szokásos, „svédasztalos” jellegű reggeli mellett étlap szerint is választhatnak, akár a legegyszerűbb bundás kenyértől a nem kis konyhai ügyességet igénylő sonkaszalonnás buggyantott tojásig. Tizenegy óra után az étteremben átmeneti szünet van, de kinyitnak a bárok, ahol könnyű ételek szintén rendelhetők, akár még a tetőteraszon is.

 A jellegzetesen magyaros fogásokra építő étterem délben nyit újra. A végleges étlapja még nem készült el, de az elmaradás szándékos. Szeretnék ugyanis felhasználni a vendégek véleményét, és – mint azt már említettük is – a szálloda jelenleg még a próbaüzem időszakát éli. A munkatársak gyűjtik a tapasztalatokat. Ugyancsak máshol nem tapasztalható jelenség, de máris roppant népszerű, hogy minden nap, délután négytől hatig ingyenes, magyar bor- és sajtkóstolást kínálnak a szállóvendégeknek. Egy ilyen kis szállodában mindenkit szinte személyesen ismernek, így erre a hívatlan besurranóknak az utcáról bejutni kicsi az esélyük. Annál is inkább, mert jó idő esetén a kóstolóra a párját ritkítóan csodálatos kilátást nyújtó, hangulatos tetőteraszon kerül sor.

A szobák felszerelése a lehető legkorszerűbb. Mindegyikben nagyméretű TV, hangprojektor, DVD lejátszó, Ipad található, hozzájuk még csatlakozók mindenféle elektronikai eszközök töltésére. A kiváló minőségű technikai berendezések kiegészülnek a zenei könyvtár szolgáltatásával. A szállodának külön zenei igazgatója és több mint háromezer DVD-ből, CD-ből álló gyűjteménye van. Ezekből a vendégek – elbeszélgetve a zenei igazgatóval – ízlésük szerint válogathatnak, kölcsönözhetnek ingyenesen, hogy azután kiváló hang és képminőségben élvezhessék a kiválasztott darabokat. Ám ugyanezt megtehetik akkor is, ha visszatérnek a szobáikba, ahol minden az általuk kedvelt zenei irányzat légkörét árasztja.

Négy fő stílus jelenik meg bennük, szinte ezek az egész szálloda pillérei: a klasszikus, az opera, a jazz és a kortárs zene. A „kortárs” irányzat itt a hatvanas-hetvenes évek amerikai popzenéjét jelenti, kiegészítve néhány mai előadóval. Ennek megfelelően az épületben is négy szárny található, az összesen 48 szoba – egyenletesen elosztva – helyezkedik el bennük. Eltérés csupán csak annyi, hogy a lakosztályok a klasszikus szárnyban találhatók. A szobák is négy kategóriába sorolhatók. A Standard Luxury 33 m2, ezt követi a Grand Luxury 37, majd az Aria Signature 42 négyzetméterrel és a lakosztályok is különböző méretűek. Minden kategóriában mindegyik zenei stílusú szoba egyaránt helyet kapott.

A páratlan stílus érzékeléséhez elég belépni a szállodába. Az érkező mindjárt a hallban szembetalálkozik egy feltűnő különlegességgel. A Bogányi Gergely művész úr által ihletett, alkotott zongorából mindössze három létezik. Egy van a Zeneakadémián, egy a Milánói Világkiállításon, a harmadik pedig itt, ebben a szállodában. Megszólaltatására többször is sor került már. Néhány héttel ezelőtt egy orosz vendég ült le mellé és – csak úgy, kedvtelésből – adott gyönyörű mini-koncertet alkalmi hallgatóságának, de az igazgatóság is hívott már meg hivatásos jazz és klasszikus zongoristákat, akik az esti órákban hosszabb előadásokat tartottak. A Budapestre jellemző, általános kulturális légkör szinte meg is kívánja, hogy a szálloda része legyen a város zenei életének. Adottságai viszont csak kisebb méretű rendezvények befogadását engedik meg. Gondolni kell arra is, hogy a szálloda lakói pihenni szeretnének, ezért az egyensúly megtalálása a vezetőség nagy figyelmét és tapintatát igényli.

www.ariahotelbudapest.com

Kapcsolódó témák