2019. szeptember 24. kedd, Gellért és Mercédesz napja
Búcsúzzunk borral!
Utazónet
2014.08.28 23:22
Búcsúztassuk a nyarat az évszak utolsó napjain – hívja vendégeit a „Borháló” angyalföldi üzlete. Augusztus utolsó napjaiban a Nagy-Somló, Észak-Balaton és Eger vidékének boraiból kínálnak kóstolót, egyelőre még kevéssé ismert pincészetek boraiból.

Ne ijesszen el senkit, hogy a kóstolóra kínált borokat műanyag palackok rejtik és igaz ez az állítás a boltban kapható, sok más borra is. Szó sincs arról, hogy az országnak már több városában is sikerrel működő kereskedelmi hálózat a bor névre egyáltalán nem méltó „kannás” szörnyűségeket árulná. Így kívánná behálózni a gyanútlan vásárlót. A „Borháló” egy viszonylag fiatal cég, ahol a megszokottnál nagyobb, másfél literes üvegekben és a kétliteres műanyag flakonokban nagyon is valódi, kiváló minőségű borokat találunk, közülük nem is egynek a címkéjén nemzetközi sikerekkel büszkélkedő pincészetek, borászok nevei olvashatók.

Az angyalföldi üzlet vezetője, Kozma Róbert a titokba is beavat. Az üzletlánc filozófiájának lényege, hogy nagyobb mennyiségben kedvezőbb áron kaphatják meg a borokat a vásárlók. Ezekben a palackokban a borok számottevően olcsóbbak, mintha a hét decisekben vennék őket. Kizárólag magyar borokat árulnak, szinte minden történelmi borvidékről. A mostani hétvége bemutatóján Nagy Somlóról egy Olaszrizling, egy Furmint, a Csopaki Borvidékről a négyhektáros Madaras Pincészetből Királyleányka és Sauvignon Blanc, az egri Varsányi Pincészetből pedig két rosé szerepel. Ezek a Borháló teljes kínálatában újdonságnak számítanak. A kóstoló célja éppen az, hogy megtudják, hogyan fogadja őket a borkedvelő közönség. Időponti megkötés sincs. Pénteken vagy szombaton, amikor éppen ráérnek, bejöhetnek, és szabadon kóstolhatnak. Hasonló kóstolókat kéthetente rendeznek. Erről a regisztrált vásárlókon kívül tudomást szerezhetnek a „Borászportál”, a XIII. kerületi „ittlakunk.hu” és a Borháló saját honlapjának olvasói is.

Bár a kóstoló ideje alatt szinte egymásnak adták a kilincset az érdeklődők, azért volt alkalmunk arra, hogy egy kicsit a borokról is elbeszélgessünk. A dörgicsei medencében működő Madaras Pince a tájra jellemző és a talajviszonyoknak leginkább megfelelő szőlőfajtákkal foglalkozik. A Balaton-felvidék különleges éghajlatának és vulkanikus talajának köszönhetően az itt termett szőlő íze jellegzetes. A Királyleányka savakban gazdag, hosszú ízvilágú, mégis könnyed, balatoni bor. Fröccsnek is ideális. A Sauvignon pedig – mely igazi nemzetközi fajta, szinte mindenhol megtalálható – itt elveszti tucat-jellegét és sajátos jegyekkel gazdagodik.

Barcza Bálint pincészetéből is két bor – az Olaszrizling és a Furmint - érkezett a kóstolóra. Mindkettő a Somló-hegy bazaltjára jellemző, testes, tüzes, ásványos, savas karakterű száraz bor. Az „ásványos” kifejezés a borok világában kevéssé járatosaknak nem mond sokat, de jól megvilágítja a lényeget, ha az „enyhén fémes” kifejezést is használjuk. Ugyancsak igaz, ha azt mondjuk, hogy az ilyen borok teltebb ízűek. A somlói borok közül a Juhfark a legismertebb, de azt sokan nem kedvelik, mert még keményebb, savasabb. Ezek teljesen mások, jóval kellemesebbek.

Ugyancsak két borral képviselteti magát a kóstolón az Egri Borvidéken, Verpeléten dolgozó Varsányi Pincészet. Mind a kettő rosé. A világosabb, roppant finom, kifejezetten virágos illatával hívja fel magára a figyelmet. Merlot – Kékfrankos – Zweigelt – Blauburger Cuvée. Félszáraz, ennél fogva inkább a hölgyek kedvence. A másik, a sötétebb színű, egy Merlot – Kékfrankos cuvée, viszont már teljesen száraz. Fontos jó tanács a vásárlóknak, hogy a rosét mindig hidegen kell fogyasztani, 7 – 8 fokon vagy még hidegebben is lehet. Ekkor adja ki igazán a frissességét, gyümölcsösségét, így élvezhető a legjobban. Tárolni sem nagyon érdemes őket, különösen most, hiszen Márton-napra már biztosan megérkeznek az újak. A félszáraz inkább társaságba, „bulizós” bornak ajánlható, a másik viszont valódi Jolly Joker. Beszélgetéshez éppúgy jó, mint mondjuk egy tejfölös, paprikás ételhez. Érdemes megkóstolni.

www.borhalo.com

Kapcsolódó témák

Zalakarosról azért mindenkinek mégis csak a fürdő jut először eszébe. Bár a város már 750 éves múltra tekint vissza, a fürdő ennél sokkal fiatalabb. A gyógyvizet 1962-ben találták meg, a vízkincsre épült fürdő – akkor még csak két medencével – 1965-ben nyílt meg. Azóta többször is bővítették, fejlesztették.

Felbecsülhetetlen értékű régi fotográfiák kerültek elő – szinte véletlenül a Képzőművészeti Egyetem szekrényeiből. A Művészeti Gyűjtemény rendezésekor megtalált XIX. századi felvételek egy részét most kiállításon lehet megtekinteni az Egyetem Andrássy úti épületében.

Zalakaros neve gyógyfürdőjéről vált ismertté az országban. Ugyanakkor a településen élők sokat tesznek azért, hogy a látogatóknak a fürdésen túl, többet is nyújtsanak. Az elmúlt években a szolgáltatások folyamatosan bővültek úgy, hogy az a fiataloknak, a gyermekes családoknak és az idősebbeknek is kielégíthesse az igényeit.

Szokatlan, a nézőt elgondolkodásra késztető képekből nyílt kiállítás Budapesten, a második kerületi Vízivárosi Galériában. A külföldön és idehaza egyaránt jól ismert, Munkácsy- és Mednyánszky-díjas festőművész, Végh András alkotásai március 22-ig láthatók.

Nyáron sincs hangos diszkó, jól lehet pihenni, menekülni a város zajából a természet csodáihoz. Egy helyszín, mely olyan értékekkel bír, mint a közeli Kis-Balaton, a gyógyvíz, a Kápolnapusztai Bivalyrezervátum, a nyugodt, virágos kisvárosi idill, a galamboki horgásztó, vagy a garabonci Garabonciás Farm. Ezt mindet, egyetlen szóval is ki lehet fejezni: Zalakaros.

Blog ajánló
Egy nap a városban Meglepően jó túrótortát ettem, túró nélkül - Cziniel
Mivel a feleségem, Évi nem ehet tejfehérjét, egyre többször futunk bele alternatív megoldásokba a vegán édességek terén, amiknél a felhasznált alapanyagok között nem lehet tejtermék. Korábban a tojást is kizártuk. Nehéz ügy. A túró például egy olyan jelenség ebben az  alternatív univerzumban, mint nálunk az ezotéria. Elvileg létező dolog, gyakorlatilag túlságosan el kell vonatkoztatni ahhoz, hogy értelmezni tudjuk. Mondjuk egy dolog mindig is segítette a hazai próbálkozásokat: nálunk általában csak rossz túrót kapni. Nem nehéz tehát egy ehhez hasonló műtúrót kreálni, és nem várt helyről érkezett a megoldás: az óbudai Cziniel cukrászda oldotta meg a kérdést. A Cziniel olyan arrafelé, mint délebbre a Daubner. Többen mennek oda megszokásból, mint meggyőződésből. Vannak egészen jó, és egyészen átlagos dolgaik. Ági például esküszik a muszkauerjükre, és tényleg egészen jó. Viszont én nem ezért jöttem, hanem mert korábban egy baráti születésnapon kínáltak meg a Cziniel áltúrótortával, ami mellesleg paleo összetevőkkel is bír. Basszus, mondom, ez simán elmenne egy átlagos túrótortának, ami nagy szó. Aztán kiderült, hogy tojás azért van benne, ebben tévedtek az akkori vendéglátóink: a túró tojásfehérjehabból, kókuszkrémből és kókuszolajból készült, amihez a cukrászdában külön kanálon érkezik az erdei gyümölcs öntet, ami meg egyenesen fantasztikus. Nem túl édes, a torta sem, viszont együtt elég komoly élményt adnak.   Ha holnaptól nem fejnénk több tehenek, ezzel ellennénk innentől kezdve. Nem lenne életünk legjobb túrója, de az átlag magyar túrót simán hozza. Gratula. CzinielCím: 1031 Budapest, Nánási út 55.
Egy nap a városban Ilyen, amikor a sztárpék fánkozót nyit - Bomboloni
A Pozsonyi úton nyílt nemrég Szabadfi Szabolcs, a Panificio il Basilico tulajdonos-pékjének új egysége. Megszoktuk, hogy az Olaszországból hazaimportált tudást itthon befektető gasztro-üzletember nem ijed meg egy-egy új hely nyitásától a munkaerőhiány kellős közepén sem, és ezek a helyek a legritkább esetben hagyományos pékségek, sőt igen változatosak. Szabi munkabírása irigylésre méltó. A legújabb hely egy fánkozó. Tudom, fánkozóból van már egy pár, és sokan arra használják ezt az édességet, hogy kevés befektetett tudással, erős marketingeszközökkel becsalják az újdonságra vágyó budapestieket, de Szabi a másik irányból érkezik. Abból az irányból, amit a “Freyja - The croissant story” mutatott be a legszebben: ha összezsugorítod a portfóliót, és csak egyvalamire koncentrálsz, akkor nemhogy arányosan kisebb lesz a sikered, de egyenesen nagyobb. Merthogy simán árulhatna egy pék fánkot, és valószínűleg árul is sok helyen, vállat vonunk rá. De ha a fánkjait egy külön üzletbe teszi, saját branddel, teljes koncentrációval, akkor eldurran az agy. Szabitól elvárható az is, hogy figyel a minőségre, a vajra, a tojásra, a lisztre. Nem is felejtette el a logó alá odaírni: by Panificio Il Basilico. A bomboloni jelentése gyakorlatilag fánk, vagyis: fánkok, a bombolone többesszáma. Olasz fánk, és persze ahány régió, annyiféle recept, amihez nyilván a pék is hozzáadja a saját ízlését és szokásait. A Bomboloni fánkjainak tésztája masszívabb, rágósabb-gumisabb állagú, íze sem az olaj és fehérliszt behízelgő találkozása, hanem egy karakteresebb fánkíz. Különféle feltétekkel kérhető, házi készítésű lekvárokat raktak el külön erre a célra - láthatóak a polcon is a hatalmas üvegek -, de kérhető pisztáciakrémes változat is, ami tényleg szemet gyönyörködtető. A krém íze remek, az állaga viszont a formázhatósági szempontok miatt túl határozott nekem, én inkább a lekvárokra voksolok, meg a krémesebb betöltött cuccokra, ha lesznek. Az árak is a termék állagához hasonlóan határozottak, a pisztáciás fánk 690 forint volt. Egy próbának jó, de nem érzem a vágyat arra, hogy visszatérjek ide, viszont a Szent István parkban játszadozó gyerekek édesség iránti vágya jobb, ha itt teljesedik ki, mint az üzletekben. Szóval jó a pozicionálás, kellett ide a Bomboloni, és sikeres is lesz. BomboloniCím: 1137 Budapest Pozsonyi út 49.
Városlátogatások A Neretva folyó völgyében
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!