2019. június 19. szerda, Gyárfás napja
Búcsúzzunk borral!
Utazónet
2014.08.28 23:22
Búcsúztassuk a nyarat az évszak utolsó napjain – hívja vendégeit a „Borháló” angyalföldi üzlete. Augusztus utolsó napjaiban a Nagy-Somló, Észak-Balaton és Eger vidékének boraiból kínálnak kóstolót, egyelőre még kevéssé ismert pincészetek boraiból.

Ne ijesszen el senkit, hogy a kóstolóra kínált borokat műanyag palackok rejtik és igaz ez az állítás a boltban kapható, sok más borra is. Szó sincs arról, hogy az országnak már több városában is sikerrel működő kereskedelmi hálózat a bor névre egyáltalán nem méltó „kannás” szörnyűségeket árulná. Így kívánná behálózni a gyanútlan vásárlót. A „Borháló” egy viszonylag fiatal cég, ahol a megszokottnál nagyobb, másfél literes üvegekben és a kétliteres műanyag flakonokban nagyon is valódi, kiváló minőségű borokat találunk, közülük nem is egynek a címkéjén nemzetközi sikerekkel büszkélkedő pincészetek, borászok nevei olvashatók.

Az angyalföldi üzlet vezetője, Kozma Róbert a titokba is beavat. Az üzletlánc filozófiájának lényege, hogy nagyobb mennyiségben kedvezőbb áron kaphatják meg a borokat a vásárlók. Ezekben a palackokban a borok számottevően olcsóbbak, mintha a hét decisekben vennék őket. Kizárólag magyar borokat árulnak, szinte minden történelmi borvidékről. A mostani hétvége bemutatóján Nagy Somlóról egy Olaszrizling, egy Furmint, a Csopaki Borvidékről a négyhektáros Madaras Pincészetből Királyleányka és Sauvignon Blanc, az egri Varsányi Pincészetből pedig két rosé szerepel. Ezek a Borháló teljes kínálatában újdonságnak számítanak. A kóstoló célja éppen az, hogy megtudják, hogyan fogadja őket a borkedvelő közönség. Időponti megkötés sincs. Pénteken vagy szombaton, amikor éppen ráérnek, bejöhetnek, és szabadon kóstolhatnak. Hasonló kóstolókat kéthetente rendeznek. Erről a regisztrált vásárlókon kívül tudomást szerezhetnek a „Borászportál”, a XIII. kerületi „ittlakunk.hu” és a Borháló saját honlapjának olvasói is.

Bár a kóstoló ideje alatt szinte egymásnak adták a kilincset az érdeklődők, azért volt alkalmunk arra, hogy egy kicsit a borokról is elbeszélgessünk. A dörgicsei medencében működő Madaras Pince a tájra jellemző és a talajviszonyoknak leginkább megfelelő szőlőfajtákkal foglalkozik. A Balaton-felvidék különleges éghajlatának és vulkanikus talajának köszönhetően az itt termett szőlő íze jellegzetes. A Királyleányka savakban gazdag, hosszú ízvilágú, mégis könnyed, balatoni bor. Fröccsnek is ideális. A Sauvignon pedig – mely igazi nemzetközi fajta, szinte mindenhol megtalálható – itt elveszti tucat-jellegét és sajátos jegyekkel gazdagodik.

Barcza Bálint pincészetéből is két bor – az Olaszrizling és a Furmint - érkezett a kóstolóra. Mindkettő a Somló-hegy bazaltjára jellemző, testes, tüzes, ásványos, savas karakterű száraz bor. Az „ásványos” kifejezés a borok világában kevéssé járatosaknak nem mond sokat, de jól megvilágítja a lényeget, ha az „enyhén fémes” kifejezést is használjuk. Ugyancsak igaz, ha azt mondjuk, hogy az ilyen borok teltebb ízűek. A somlói borok közül a Juhfark a legismertebb, de azt sokan nem kedvelik, mert még keményebb, savasabb. Ezek teljesen mások, jóval kellemesebbek.

Ugyancsak két borral képviselteti magát a kóstolón az Egri Borvidéken, Verpeléten dolgozó Varsányi Pincészet. Mind a kettő rosé. A világosabb, roppant finom, kifejezetten virágos illatával hívja fel magára a figyelmet. Merlot – Kékfrankos – Zweigelt – Blauburger Cuvée. Félszáraz, ennél fogva inkább a hölgyek kedvence. A másik, a sötétebb színű, egy Merlot – Kékfrankos cuvée, viszont már teljesen száraz. Fontos jó tanács a vásárlóknak, hogy a rosét mindig hidegen kell fogyasztani, 7 – 8 fokon vagy még hidegebben is lehet. Ekkor adja ki igazán a frissességét, gyümölcsösségét, így élvezhető a legjobban. Tárolni sem nagyon érdemes őket, különösen most, hiszen Márton-napra már biztosan megérkeznek az újak. A félszáraz inkább társaságba, „bulizós” bornak ajánlható, a másik viszont valódi Jolly Joker. Beszélgetéshez éppúgy jó, mint mondjuk egy tejfölös, paprikás ételhez. Érdemes megkóstolni.

www.borhalo.com

Kapcsolódó témák

Zalakarosról azért mindenkinek mégis csak a fürdő jut először eszébe. Bár a város már 750 éves múltra tekint vissza, a fürdő ennél sokkal fiatalabb. A gyógyvizet 1962-ben találták meg, a vízkincsre épült fürdő – akkor még csak két medencével – 1965-ben nyílt meg. Azóta többször is bővítették, fejlesztették.

Felbecsülhetetlen értékű régi fotográfiák kerültek elő – szinte véletlenül a Képzőművészeti Egyetem szekrényeiből. A Művészeti Gyűjtemény rendezésekor megtalált XIX. századi felvételek egy részét most kiállításon lehet megtekinteni az Egyetem Andrássy úti épületében.

Zalakaros neve gyógyfürdőjéről vált ismertté az országban. Ugyanakkor a településen élők sokat tesznek azért, hogy a látogatóknak a fürdésen túl, többet is nyújtsanak. Az elmúlt években a szolgáltatások folyamatosan bővültek úgy, hogy az a fiataloknak, a gyermekes családoknak és az idősebbeknek is kielégíthesse az igényeit.

Szokatlan, a nézőt elgondolkodásra késztető képekből nyílt kiállítás Budapesten, a második kerületi Vízivárosi Galériában. A külföldön és idehaza egyaránt jól ismert, Munkácsy- és Mednyánszky-díjas festőművész, Végh András alkotásai március 22-ig láthatók.

Nyáron sincs hangos diszkó, jól lehet pihenni, menekülni a város zajából a természet csodáihoz. Egy helyszín, mely olyan értékekkel bír, mint a közeli Kis-Balaton, a gyógyvíz, a Kápolnapusztai Bivalyrezervátum, a nyugodt, virágos kisvárosi idill, a galamboki horgásztó, vagy a garabonci Garabonciás Farm. Ezt mindet, egyetlen szóval is ki lehet fejezni: Zalakaros.

Blog ajánló
Városlátogatások San Gimignano, a középkori Manhattan
San GimignanoSan Gimignano mint szinte minden toszkán település, egy dombtetőre épült. Történelme az ókorig nyúlik vissza, a városka eredetileg egy etruszk település volt és San Geminianus püspökről kapta a jelenlegi nevét, aki a legenda szerint megvédte a helyieket a hunok támadásától. Imáinak hatására olyan sűrű köd szállt a környékre, hogy Attila a félelmetes, „Isten ostora” jelzővel illetett hun vezér is eltévedt seregével együtt. Némileg árnyalja a romantikus történetet, hogy Szent Geminianus 397-ben halt meg, Attila pedig 405-ben született, de ki törődik ilyen apró részletekkel az évszázadok távlatából.A körös-körül olíva és szőlőültetvényekkel, magasba törő cédrusokkal övezett, etruszk falakkal körülvett, felhőkarcolókkal tarkított várost középkori Manhattan" néven is említik.A Rómába vezető zarándokút, a Via Francigena a városon haladt keresztül, ennek köszönhetően a település virágzó közlekedési és gazdasági központtá nőtte ki magát.A városka virágkorát, a XIII-XIV században élte, amikor a gazdag családok egymással versengve építkeztek, mintegy fitogtatva a hatalmukat. Mivel a város, fallal volt körülvéve, szélességben nem lehetett terjeszkedni, maradt a magasság. Magasabbnál magasabb tornyokat építve, az 1300-as években már 72 torony emelkedett az ég felé, volt, amelyik a 70 métert is elérte. Ezek a tornyok az egymással harcban álló családok védelmére is szolgáltak, mivel a bejárataik olyan magasan vannak, hogy csak létrán lehetett felmenni. A rivalizálást megelégelve a városvezetés elrendelte, hogy egy torony sem lehet magasabb, mint a városháza tornyánál (Palazzo Communale).Az 1338-ban az Európán végig söprő pestisjárvány San Gimignanot sem kímélte, a város szinte teljesen elnéptelenedett, a 72 toronyból csupán 13 maradt meg, de a város arculata ma is szinte olyan, mint a középkorban. Az építészet emlékei tökéletes állapotban maradtak fenn, úgy érzi az ember, mintha egy filmforgatás kellős közepébe csöppent volna. Nem véletlen, hogy a városka több mint 30 történelmi film forgatásának adott otthont, köztük a hét Oscar-díjat nyert Szerelmes Shakespeare, vagy a Zeffirelli által rendezett Tea Mussolinivel.Történelmi központja az UNESCO Világörökség része. Ide tartozik a többi között a Piazza del Duomo.A „Tornyok városa” híres fehér boráról. A Vernaccia di San Gimignano-t a vidék domboldalain termő ősi Vernaccia szőlőből készítenek. Ha autentikus környezetben szeretnénk megkóstolni ezt a nemes italt, látogassunk el a Strozzi hercegi birtokra, ahol a finom borok mellé, nagyszerű toszkán vacsorát is kapunk.San Gimignano minden évszakban számos programmal várja a látogatókat, a toszkán finomságokat kínáló apró üzletek, a művészeti galériák és az évről évre megrendezett történelmi játékok, fesztiválok maradandó élményt kínálnak.Nézzünk meg egy videót:https://www.youtube.com/watch?v=G0AenGQSRIY                                                                                                                                 By vinpet
Városlátogatások Ismerkedés Linz városával
Ismerkedés Linz városávalA település említésére azonnal a nálunk is kedvelt sütemény jut eszembe. Próbáljuk jobban megismerni ezt a Duna festői ölelésében fekvő szép várost.A történelme a kelta időkre nyúlik vissza, akik Lentos néven alapították a mai Linz elődjét. Később a rómaiak Lentia (Csónak) névre keresztelték a települést, mely a 19. századig csupán néhány háztömbből és a várból állt.Linz ausztriai iparváros, ma is fontos gazdasági központ, a felső-ausztriai tartomány székhelyeként a harmadik legnépesebb osztrák város, mely az elmúlt évtizedekben látványos átalakuláson ment keresztül.Linz a változások városa, ahol azonos hangsúlyt kap a tudomány, a művészet és a fejlődés. 2014-ben a város elnyerte az UNESCO-tól a Médiaművészetek városa címet is. A számos érdekesség mellett Európa egyik legmodernebb technológiai központja is itt található. Linznek saját hegye is van, az 537 méter magas Pöstlingberg. A hegytetőn emelt búcsújáró templom egyik nagy bástyájában mesevasutat rendeztek be a gyerekeknek.Kedvező időben érdemes a város felülnézetben is megtekinteni, de ehhez nem kell sárkány-repülni vagy helikopterrel körözni, elegendő csupán felsétálni a Passage bevásárlóközpont lépcsőjén, és máris a város háztetőin vezető sétaúton találjuk magunkat. A kémények magasságából pazar a kilátás az óvárosra. A belvárosban gyönyörű, barokk épületeket láthatunk. A főtér (Hauptplatz) Európa egyik legnagyobb tere. A tér középpontjában az 1716-ban felállított, 26 méter magas Szentháromság-szobor áll, a tetején aranyozott alakokkal, melyet pestisoszlopként is emlegetnek a szörnyű járvány mementójaként.Az Alter Dom Linz legnagyobb temploma. A barokk székesegyház a 17.-ik században épült.  Robusztus, égbenyúló tornyai között Szent Ignatius szobrát láthatjuk. A templombelső fából faragott szószéke és orgonája fantasztikus látvány.A püspöki templom, a Neuer Dom Ausztria második legmagasabb temploma, neogótikus tornya 134 méterre nyúlik az ég felé. Csodálatosan díszített, festett üvegablakainak egy része a második világháború alatt megsemmisült, ezeket kortárs művészek renoválták nagyszerűen.Linzben járva, feltétlenül kóstoljuk meg a város egyik jelképét, a hagyományos linzer tortát. A sütemény egy kicsit más, mint az itthoni linzerek, a töltelékben többek között mandula és dió is található. A mai gyerekek már a kor szellemének megfelelően "lézer tortának" hívják.Érdekesség, hogy egész Felső-Ausztriában tilos a városokban füvet nyírni, a méhek érdekében. A városban számtalan méhkaptár található, többnyire a házak tetején, és a különleges becsben tartott méhek érdekében vágják ritkábban a vadvirágokkal teli közterületek zöldjét.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=waP41ecrG70                                                                                                   By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!