2019. augusztus 20. kedd, István és Vajk napja
Győzzön a legjobb!
Révay András
2016.05.12 22:16
A felszólítás akár mottója is lehetne a Sirha – Budapest kiállításnak, melyet először rendeztek meg Magyarországon. A világ egyik legnagyobb és legsikeresebb élelmiszer- és vendéglátóipari szakkiállítását a kőbányai vásárvárosban, a HUNGEXPO területén láthatta a közönség.

Az persze senki nem tudta előre, hogy terrorveszéllyel kell szembenézni és halált megvető bátorságról kell tanúbizonyságot adni annak, aki úgy döntött, hogy kilátogat erre a kiállításra. A bejáratnál ugyanis a HUNGEXPO eddigi sok évtizedes múltjában példátlan biztonsági rendszabályok várták az érkezőket. Persze az érdeklődést a szervezők már rosszul becsülték fel. A három fémdetektoros kapu kevésnek bizonyult a repülőtéri beléptetéshez hasonló, a ruházatra is kiterjedő átvizsgáláshoz. Ezért a több száz várakozó folyamatosan negyedórás – félórás sorállásra kényszerült. Teljesen céltalanul, mert nincs az a Bruce Willis trükkjein nevelkedett, Die Hard-on iskolázott tizenéves, aki öt perc alatt át ne látná, miként lehet majmot csinálni ebből az egész, fölösleges biztonságosdiból. A hisztéria-keltés tehát működött, a szervezés annál kevésbé. A hideg, esős idő ellenére, bent az épületben ruhatár például nem volt!

 Pedig várható volt, hogy sokan lesznek kíváncsiak erre a rendezvényre, ahová tizenkilenc országból, több mint 350 kiállító érkezett, és amelyet Lyon, Isztambul, Genf, Rió és Mexikó után most hoztak először Budapestre. Tartozunk az igazságnak annyival, hogy elismerjük, hazai kiállítóinknak nem volt szégyenkezni valójuk. A több mint huszonegy éve működő vállalkozás, a Fulker Kft. gasztronómiai fogyóeszközöket, porcelánokat, poharakat, evőeszközöket kínált – igen magas színvonalon. Mindent, amivel a vendég találkozhat és – a gépek kivételével - mindent, amit a konyhában is használnak. Nagyon sokféle porcelán áru kapható náluk, a kétcsillagostól az ötcsillagos szállodák, éttermek igényeinek kielégítésre képesek. A wellnes kedvelői számára törhetetlen, a medence mellett használható, polikarbonátból készült felszereléssel is szolgálhatnak. Az egyik legújabb érdekességüket a három évvel ezelőtt Törökországban megalakult Bonna gyár szállítja, sokféle színben és formában. A minőségükről elég annyit elmondani, hogy bizonyos termékeknél a gyár élethosszig tartó csorbulási és máz garanciát vállal. Ha az edény széléről mégis lepattanna valami, díjmentesen kicserélik.

 A Magyarbólyi Pálinkamester asztalán feltűnően szép palackok vonzották a tekintet. A Villányi Borvidéken működő vállalkozás főként törkölypálinkát, szőlőpálinkát készít, alapanyagát a borászoktól szerzi be. A környéken termesztett gyümölcsökből is prémium minőségű pálinkákat állítanak elő. Tapasztalataik szerint a magyar fogyasztó a hagyományos pálinkákat keresi, a szilva, a barack a kedvenc, ezekből is a „sima”, és nem az ágyas fajtákat. Kezd felnőni egy fiatal generáció, akik inkább a különlegességeket szeretik, nekik készült 2014-ben a Zölddió likőr, 2016 őszén pedig piacra kerül a Meggyes-mákos likőr. Ez picit könnyedebb, pálinkának a mák miatt nem nevezhető, de az alapja valóban meggypálinka. Bizonyosos ízesítőt adnak még hozzá – erről természetesen nem árulnak el többet – és az egészet mák ágyon pihentetik. Sokan kedvelik a „nőies” ízeket, mint például az ágyas muskotályt, a férfiak viszont annál jobban szertik a 70 százalékos törkölypálinkát! Büszkék arra, hogy a Destillata pálinkaversenyről már több első díjat is elhoztak.

Az utcán sétálva is lépten-nyomon találkozhatunk a Fornetti névvel és ez nem véletlen, hiszen 1997 óta dolgoznak Magyarországon. Jelenleg 2500 franchise üzletük van az országban, ezekben helyben sütött pékárut kínálnak. A kezdeti 3-4 féléről mára 200 különböző, édes és sós péksüteményre növekedett a választék. Kapható náluk néhány kenyérféleség, kakaós csiga, túrós vagy más töltelékkel készülő leveles pékáru, szalámis, magvas, tarjás baguette. Sikerüket bizonyítja, hogy a közép-kelet-európai régióban közel 5000 helyen készítik ezeket a süteményeket. A Ferenciek-terén április elején nyitottak egy kibővült termékkínálattal működő pékséget. Itt a választék inkább a street-food irányába hajlik, azoknak szól, akik a napi munkába, iskolába rohanás közben szeretnének – önkiszolgáló rendszerben – gyorsan bekapni valamit. Itt újdonságuk a wrap, ez vékony kenyértésztába töltött zöldség- és húskombináció és egy energiacsökkentett üdítőital termékcsalád: vadcseresznye, citrus-menta, szőlő, alma, ice-tea és sárkánygyümölcs ízben.

 A kiállításnak szinte a közepén egy olyan terület állította meg a látogatót, melyet ha körbejár minden oldalon jobbnál jobb villányi borokat kóstolhatott. Kilenc pincészet, a Bock, a Csányi, Gere Attila, Gere Tamás és Zsolt pincészete, a Malatinszky Organikus Szőlőbirtok, a Mokos pincészet, Tiffán Ede, a Vinatus és a Vylyan pincészet mutatta be a borait és külön helyet kapott az új, a Villányi franc minőségi kategória is, melynek megismertetése eddig leginkább a borászati kiállításokon történt. Ez a bor egy kicsit már több, mint Cabernet. Külön eredetvédelmi bizottság bírálja, hogy használhassa a márkanevet. Olyan magas minőséget képvisel, ami miatt a vidék legjobb, tehát szuper prémium borának is nevezhető. Összetett karakterű, nagy mélységű, telt, hosszú érlelésű és magas alkohol-tartalmú, igazi ünnepi bor! Most csak a 2013-as vagy annál korábbi évjáratból kóstolható, ugyanis ezt a bort legalább egy évig hordóban, utána pedig egy évig palackban kell érlelni és csak utána kerülhet forgalomba.

A villányi borbemutató szomszédságában, egy másik kiállítóhelyen a „Villányi vad” felirat hívta fel magára figyelmet. Ám, mint kiderült, nincs közük a borvidékhez. Villányi Péter családi gazdasága a Börzsöny lábánál, Váctól tizenöt kilométerre, Nógrád községben található. Kettőszáz hektáron gazdálkodnak, van egy 110 hektáros vadasparkjuk, 25 hektár gyümölcsös és egy uniós minőségű vadfeldolgozó képezi a birtokot. Ez utóbbiban évente mintegy kétezer nagyvadat dolgoznak fel, szalámi, sonka, kolbász, vadmájas és egyéb, vadból készült termékek gyártásával, forgalmazásával foglalkoznak. Az így feldogozott állatokat lőtt vadként, az ország egész területéről vásárolják. Minden termékük Nemzeti Park-díjas, a Büki Nemzeti parknál és a Duna-Ipoly Nemzeti Parknál az összes kiállításon díjat nyer a vaddisznó, szarvas szalámi és kolbász és sonka. Egy új terméket, emuból készült szalámit is most vezetnek be a piacra. A vadasparkból nagy genetikai értékű élő állatokat adnak el bel- és külföldre, más vadasparkoknak.

Hivatalosan talán nem, de a bemutatott áruk gazdagságát tekintve Olaszország joggal nevezhető a kiállítás díszvendégének. Kétszáznegyven négyzetméteren, négy dél-olasz tartományból (Campania, Calabria, Szicília és Puglia) tizenegy olasz cég érkezett és hozott magával az olívaolajtól a szicíliai édességeken és szarvasgombán át – egészen a borokig szinte mindent. Tartottak mozzarella készítési bemutatót, hiszen kevesen tudják, hogy ezt a sajtfajtát a vízibivaly zsíros tejéből állítják elő. Megkóstolhatták a látogatók Olaszország egyik vezető vörösborát, a Nero di Troia-t és ennek a története is érdekes. Még 1960-ban döntött úgy Pugliában 27 vakmerő termelő, hogy szövetkezeti pincészetet alapít. Ma már hatszáz taguk van és több mint ezer hektáron gazdálkodnak. A névadó a szőlőfajta, mely elegáns, testes, illatos bort ad. Hat hónapig barrique hordóban, utána ugyanannyi ideig acéltartályban érlelik, ezt követően palackozzák. Nehezebb húsételek és sajtok mellé ajánlják.

Kapcsolódó témák

Budapest Főváros és Városépítési Főosztálya együttműködésben a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft-vel pályázatot hirdetett Terasz Budapest 2015 címmel. Idén második alkalommal rendezték meg a teraszkereső pályázatot, amelyre ezúttal kétszer annyi – 93 – nevező jelentkezett, mint tavaly. A verseny igen szoros volt.

A Budavári Pálinka- és Kolbászfesztiválon kordonnal körbevett őrzött display-ben mutatják be a piacon jelenleg elérhető legmagasabb minőségű és árú szuperprémium pálinkát, a Márton és Lányai kristályüveges Crystallumját. A fesztivál vendégpárlata idén a gin, sztárfellépők az Anna and The Barbies, a Vad Fruttik, és Szabó Balázs Bandája.

Negyedik alkalommal rendezi meg az Őrzők Alapítvány és a Magyar Állami Operaház a Zongoraáriák estet, amelynek bevételét a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán kezelt daganatos és leukémiás gyerekek gyógyítási feltételeinek javítására fordítják. Idén – Liszt Ferenc október 22-i születésnapja előtt - október 19-én várják a közönséget az Operába.

Hiánypótló imázsfilm készült a turisztikailag stratégiai fontosságú Lillafüred és Miskolctapolca térségéről. Az elmúlt években látványos idegenforgalmi fejlesztések történtek a régióban, megépült a Lillafüredi Sport- és Kalandpark, felújították a Lillafüredi Függőkertet, a Diósgyőri Várat és a Miskolctapolcai Barlangfürdőt. A régiós összefogást teremtő filmmel a nagyközönség figyelmét a Lillafüred környéki látnivalókra szeretnék irányítani. Az alkotást a helyszínek biztosításával a miskolci városvezetés támogatta.

Egyedülálló látványossággal bővül a történelmi dűlőiről és világhírű borairól híres Tokaj- Hegyaljai település, Mád. A festői szépségű mádi térségbe illeszkedő kulturális központ állandó élmény-kiállításoknak, játszóháznak, és kulturális műhelynek ad otthont.

Blog ajánló
Városlátogatások Karlovy Vary – Karlsbad
Karlovy Vary – KarlsbadA híres fürdőváros neve szó szerint „Károly forrását” jelenti. A fáma szerint, az uralkodó vadászat közben járt erre, és lenyűgözte a táj szépsége. Később, várost alapított itt, melyet róla neveztek el Karlsbadnak.Számos híres ember fordult meg itt: Goethe, Gogol, Tolsztoj, Liszt Ferenc, Chopin, Beethoven valamint I. Péter, és most V. Péter látogatott ide.Arany így írt a fürdőről: a Toldi szerelmében: "Ha a vizek a doktoroknál jobbak nem lennének, az emberek bizony mind – mind elvesznének."  A városban több száz kisebb-nagyobb gyógyvíz-forrás található, melyek hőmérséklete 34 és 73 fok között van, de a gyakorlatban 12 forrást használnak gyógyításra, a 13.-ik is jelentős gyógyerővel rendelkezik, ez aBecherovka. Érdekes módon ennek a hatása látszik meg a leghamarabb.A híres Grandhotel Pupp-ban foglaltunk szállást, tudjátok ez az, amelyikben a Last Holiday (Utolsó vakáció) című film is játszódik, melyben Depardieualakítja a szálló főszakácsának szerepét. Egyébként fogattak itt egy James Bond filmet is. /Casino Royal/                                          A híres tükörteremA szállodát nem volt könnyű megtalálni a rengeteg sétálóutca miatt, itt már teljesen eldobta az agyát a GPS, ezért, közel egy órát bolyongtunk mire ráleltünk erre a gyöngyszemre. A fogadtatás méltó volt a hotel hírnevéhez, már a parkolóban név szerint vártak, és azonnal jött a londiner a csomagokért. A szobában a Tv-t bekapcsolva, ez a kép fogadott:Karlovy Vary, igazi kozmopolita város, rengeteg náció fordul itt elő, de túltengnek az orosz vendégek, ami azért probléma, mert felverik az egyébként is magas árakat, és igénytelenségükkel rontják a színvonalat. Itt már nem a spájzban vannak, hanem a lakosztályokban. Képesek susiban, vagy gatyában lejönni, reggelizni, és a pénzük miatt nem szól rájuk a személyzet.No, de térjünk vissza a gyógyforrásokhoz.Ivókúra:Szinte minden sétálgató ember kezében, furcsa formájú csőrös pohárkát láthatunk, melyből időnként kortyolnak egyet-egyet. Eleinte irigykedve néztem, mert azt hittem mindenki Becherovkát iszik. Később tudtam meg, hogy a poharakban meleg, ásványi sókban gazdag forrásvíz van. Rögtön eszembe jutott gyermekkori élményem, amikor a Dagály strandon a tízórai zsíros-döngő befalása után az ivókúthoz mentem, és melyből számomra borzalmas ízű meleg-víz jött, ami azonnal kihozta a tízórait is.Ma erre mondják, hogy búvárital, azaz lemegy, körülnéz és visszajön. Tehát a tapasztalataim birtokában, én csak a 13-as számú gyógyvizet ittam, bár kíváncsiságból megkóstoltam egy 52 fokos gyógyforrás vizét, de egy félreeső helyen diszkréten kiköptem.                Ez az ősforrás, melyből rotyogó, sós forró víz tör elő                       Nem lehet elég korán kezdeni a gyógyfürdőzéstBecherovka:Eredeti neve: "karlsbadi Becher-keserű", nevét Josepf Becher patikusról kapta, aki, másokkal együtt, kikísérletezte, a 21 fajta gyógynövényből álló összetételt, ami természetesen szigorúan titkos.A környékén található több mint száz természetes gyógyforrás közül csak tizenkettőt használnak gyógyításra, de több mint 40 éven át, a Becherovkát is gyógyszerként árusították. Angol keserűként is ismert volt /English Bitter”/,mivel egy angol orvos is közreműködött a recept kidolgozásában. Koktélokat is készítenek belőle, az egyik legnépszerűbb, a „beton”, ez becherovka és tonik keveréke. A múzeum-látogatáson igazi nemzetközi társaság vett részt. Rajtunk kívül voltak svédek, spanyolok, egyiptomiak és lengyelek, csak, Rejtőt idézve: csak az orosz hússaláta hiányzott.Karlovy Vary-ban a környezet is a teljes kikapcsolódást szolgálja: az erdőkkel körülvett dimbes-dombos város területének közel felét borítják erdők, ligetek, vagy parkok, a híres promenádok és sétálóutcák. A Teplá folyó hídjain hangulatos kiülőkből gyönyörködhetünk a fantasztikus panorámában.   Ez a híres kolonnád, ahol találjuk a különböző hőfokú forrásokat                      Akár belsőleg, akár külsőleg igényled a fürdőzést, ebben a régióban minden kényeztetést megtalálsz.Nézzünk meg egy videót:  https://www.youtube.com/watch?v=JqRhPgqs_eI                                                 
Egy nap a városban Ilyen, amikor egy igazi olasz fagyis Bud Spencert idéz Budapesten
Újlipótvárosban kerestem meg azt az IGAZI olasz fagyizót, amit egyik olvasónk ajánlott, így: A tulaj, Vittorio készíti és árulja a fagyit, ami tényleg olyan mintha Olaszországban ennéd, sőt, igazi olasz ristrettója is van (nem az a vizes magyar espresso). Kicsit olyan a srác, mintha Roberto Benini tesója lenne, és az egész több mint egy szimpla fagyizás, nagyon barátságos csóka, szívesen mesél magáról is ha kérdezzük. Nem lehet eltéveszteni, a Visegrádi és Kádár utca sarkán észre fogjuk venni a Vittorio nevet a cégtáblán. És Bud Spencert: a cégérnél is kiemeltebben kapjuk magunk elé gyerekkorunk legbarátságosabb óriását, aki Terence Hilllel a mai napig letörölhetetlen vigyort csal az arcomra, és a most felnövő generáció ugyanolyan imádattal nézi a filmjeiket, ha megismertetjük őket ezekkel. Az örökkévalóságnak szóló filmek ezek. A felirat kissé különös. Egyértelmű, hogy az idézet abból a jelenetből van, amikor Johnny Firpo szeretne mindenáron pisztáciát enni, de Charlie momentán kifogyott belőle (És megint dühbe jövünk c.). Ami a fura, hogy mi úgy ismerjük a kínálatot gyerekkorunk óta, hogy van: vanília karamell tutti-frutti rumosdió és kávé A táblán meg ez olvasható: vanília csokoládé eper citrom kávé Azt meg ugye mindenki tudja, hogy “csokoládé nem is volt”, úgyhogy végképp nagy a zavar. Odabent divatos szemüvegben, belőtt séróval, sportos ötvenes benyomást keltve várja a betérőket Vittorio. Angolul lehet vele beszélgetni, meg persze olaszul. Megkérjük, hogy jöjjön ki, és olvassa fel nekünk az eredeti kínálatot, amit Charlie Firpo tartott, hiszen mi végig abban a hitben voltunk, hogy tutti-frutti és rumosdió is van. Íme:   Odabent egyébként Vittorio is egészen jó fagyikat árul, hátul figyelnek a gépek, amikkel készíti. A honosítás itt is látszik, hiszen egy méretes PUNCS felirat is látszik, alatta a szokásos színű fagyi. “Bármit ajánlok, csak azt nem, nem is értem, hogy miért szeretik ezt, de hát kell ilyet is tartanom” - mondja Vittorio. Tessék, kérem, nem csak a tutti-frutti az, ami különös lényként megjelent a fagyik magyarítása közben. Vittorio kávéja tényleg jó, olaszos, de vannak savai, van teste, a presszó is elég erős, én nem mozdultam rá a kétszer töményebb - egyébként meg koffeinben szükségképp szegényebb - ristrettóra. Itt az első korty után, mikor rájöttem, hgoy ez tényleg jó: Vannak itatóedények is a járdán, mindenféle állat számára (volt egy MÉHEK feliratú is, de makrolencsés felvételt nem tudtam): Itthon megkerestem a jelenetet olaszul, Charlie sokkal szelídebb itt, mint a magyar verzióban: Tényleg úgy volt, ahogy a felirat mutatta: vanília csokoládé eper citrom kávé Gelateria VittorioCím: 1132 Budapest Visegrádi utca 6.
Egy nap a városban Megéri kipróbálni a Beyond Meat húspogácsát, ami valójában nem is hús?
Annyira nagyot szólt, hogy itt a Beyond Meat nemhúspogácsa, és hogy a Vegan Love-ban bárki vehet magának egy tényleg hús ízre hasonlító zöldségkészítményt, hogy az utóbbi napokban még a politikai újságírókat is kiküldték tesztelni, hogy mindenképp mondjanak véleményt a cuccról. Olyan felfokozott volt az érdeklődés, hogy először azt hittem, hogy kereskedelmi forgalomban kapható a sejtből növesztett steak, de aztán láttam, hogy még nem tartunk itt. Még csak a hússzerű nemhús az áttörés. Az állítás leginkább nem is a vegánok körében terjedt hangosan, hanem épp a húsevők adták egymásnak a kilincset. Ez nem meglepő, sok vegán témájú posztban írtam már arról, hogy egy-két év vegánság után a vegán étrend megváltoztathatja az ízlést, új kedvenceink lesznek, és egyáltalán nem a hús íze az, amire akkor vágyunk. Senki nem is gondolhatja, hogy a vegán közösség titokban tényleg telesírja minden este a párnáját, hogy ma sem éreztem a számban a lapocka ízét. Persze én is kíváncsi voltam, mert azoknak, akik szép lassan egyre kevesebb húst fogyasztanak, és egyre több vega és vegán fogást helyeznek el az étrendjükben - mint én -, azoknak fontos lehet a húspótló. Na nem az olyan, mint a 827 vegán sonkája, aminek az íze az állott káposztához áll a legközelebb. Az többet árt, mint használ. Szóval én is elmentem, és kértem a 2900 forintos hamburgerből. “Luxus” - írták róla sokan, de ők nyilván nem ettek még Budapesten kézműves burgert, mert akkor tudnák, hogy ezek alapján a buszvégállomásos csalamádést leszámítva minden az. Ez az ár - sajnos - simán előfordul marhaburgereknél is, és nem kellett ehhez szakéval masszírozni sem a gulyást, sem a kondást. Ránézésre a Beyond Meat pogácsak tényleg húsnak tűnik. Basszus, állagra is. Ha szobrászművészeti alkotásként kellene értékelni, azt mondanám, egész jól sikerült, már csak a feketére égetett részeket kellene rávarázsolni, meg még egy kis csillogó zsírt - olajat -, és kész. És az íze? Az is hússzerű! Olyan, mint egy löncshús, nagyjából, nagyon sok füst ízzel, hogy ezt elnyomják. A kezeden is löncshús-szerű illatot hagy, ha megfogod, de a szádban végül is a füst dominál. Az ízkép tényleg mutat hasonlóságokat a hússal, és egyáltalán nem húzza meg a fejedben a “romlott ez az étel” triggert, de a helyzet az, hogy egyáltalán nem akkora élmény, mint a Vegan Love bármelyik másik burgere, amik viszont a hedonizmust hozzák el. Aki nem tudja marha nélkül elképzelni a burgert, most sem fogja. Annak várnia kell a laborban nyomtatott marhanyakra és vesefaggyúra. Aki ad egy esélyt a Vegan Love-nak, az Istvánffynak, Matrjoskának, azok ehetnek jó vegán burgert, egészen más összhangokkal. A Beyond Meat egy nagyon szép művészeti alkotás, egy ehető szobor, és tényleg elismerésem, de úgy jár majd, mint a Blu-ray. Kronologikusan indokolt, de egy idő után alapvetően lecserélt műfaj lesz, mert más, sokkal ésszerűbb vagy változatosabb, vagy kényelmesebb megoldások vonzóbbak lehetnek. Érdemes kipróbálni? Persze, mint egy időszaki kiállítást. Rendszeres fogyasztók leszünk? Nem hinném, hogy bárki az lenne, akár vegán étrendet folytat, akár nem. És hogy miből áll a Beyond Meat? Íme az összetevő-lista: Víz Borsófehérje Repceolaj Finomított kókuszdióolaj Cellulóz bambuszból metilcellulóz Burgonyakeményítő Természetes aroma maltodextrin Élesztőkivonat Só Napraforgóolaj Növényi glicerin Szárított élesztő Gumiarábikum Citruskivonat Aszkorbinsav Répa juice kivonat Ecetsav Borostyánkősav Módosított élelmiszer-keményítő A Vegan Love-ról, és a jó vegán burgerekről itt írtam.
Városlátogatások Hollókő vára
Hollókő váraA Kacsics nemzetség ősi birtoka volt a környék. A tatárjárás után, IV. Béla király parancsára, a XIII. század közepén kezdték el építeni a község fölé magasodó erődítményt, hogy a portyázó tatárokkal szemben megvédje a környék lakósait.Hollókő várát Károly Róbert 1313-ban Szécsényi Tamás vajdának adományozta és ebből az időszakból származik első írásos említése is "Castrum Hollokew" néven.1552-ben török kézre került a vár, mely a közel 150 éves török uralom alatt felváltva volt török és magyar kézen.  Egy legenda szerint a várat furfangos módon foglalták vissza. Néhány magyar vitéz kereskedőnek öltözve bekérezkedett a várba, ahol portékájukkal lekötötték a törökök figyelmét, majd leeresztették a felvonóhidat és beengedték a kint lesben álló magyar katonákat. Kilátás a várból:A várat véglegesen 1683-ban Sobieski János lengyel király szabadította fel a török iga alól, majd I. Lipót császár 1701-ben kiadott rendelete kimondta a magyar végvárak megszűntetését, így 1711-ben Hollókőn is bontási munkálatokat kezdtek, de felrobbantására nem került sor. Így maradhatott meg Hollókő vára Nógrád megye legépebb XIII. századi végváraként.Helyreállítása 1996-ban fejeződött be. A külső várudvaron álló két gazdasági épültben kiállítás mutatja be az erődítmény történetét, kutatását, helyreállítási munkálatait.Nézzünk meg egy videót a várról és erről a gyönyörű településről!https://www.youtube.com/watch?v=t5MQrulkFqUhttp://www.youtube.com/watch?v=9mDtGK2l1JY                                                                                       vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!