2020. április 8. szerda, Dénes napja
Győzzön a legjobb!
Révay András
2016.05.12 22:16
A felszólítás akár mottója is lehetne a Sirha – Budapest kiállításnak, melyet először rendeztek meg Magyarországon. A világ egyik legnagyobb és legsikeresebb élelmiszer- és vendéglátóipari szakkiállítását a kőbányai vásárvárosban, a HUNGEXPO területén láthatta a közönség.

Az persze senki nem tudta előre, hogy terrorveszéllyel kell szembenézni és halált megvető bátorságról kell tanúbizonyságot adni annak, aki úgy döntött, hogy kilátogat erre a kiállításra. A bejáratnál ugyanis a HUNGEXPO eddigi sok évtizedes múltjában példátlan biztonsági rendszabályok várták az érkezőket. Persze az érdeklődést a szervezők már rosszul becsülték fel. A három fémdetektoros kapu kevésnek bizonyult a repülőtéri beléptetéshez hasonló, a ruházatra is kiterjedő átvizsgáláshoz. Ezért a több száz várakozó folyamatosan negyedórás – félórás sorállásra kényszerült. Teljesen céltalanul, mert nincs az a Bruce Willis trükkjein nevelkedett, Die Hard-on iskolázott tizenéves, aki öt perc alatt át ne látná, miként lehet majmot csinálni ebből az egész, fölösleges biztonságosdiból. A hisztéria-keltés tehát működött, a szervezés annál kevésbé. A hideg, esős idő ellenére, bent az épületben ruhatár például nem volt!

 Pedig várható volt, hogy sokan lesznek kíváncsiak erre a rendezvényre, ahová tizenkilenc országból, több mint 350 kiállító érkezett, és amelyet Lyon, Isztambul, Genf, Rió és Mexikó után most hoztak először Budapestre. Tartozunk az igazságnak annyival, hogy elismerjük, hazai kiállítóinknak nem volt szégyenkezni valójuk. A több mint huszonegy éve működő vállalkozás, a Fulker Kft. gasztronómiai fogyóeszközöket, porcelánokat, poharakat, evőeszközöket kínált – igen magas színvonalon. Mindent, amivel a vendég találkozhat és – a gépek kivételével - mindent, amit a konyhában is használnak. Nagyon sokféle porcelán áru kapható náluk, a kétcsillagostól az ötcsillagos szállodák, éttermek igényeinek kielégítésre képesek. A wellnes kedvelői számára törhetetlen, a medence mellett használható, polikarbonátból készült felszereléssel is szolgálhatnak. Az egyik legújabb érdekességüket a három évvel ezelőtt Törökországban megalakult Bonna gyár szállítja, sokféle színben és formában. A minőségükről elég annyit elmondani, hogy bizonyos termékeknél a gyár élethosszig tartó csorbulási és máz garanciát vállal. Ha az edény széléről mégis lepattanna valami, díjmentesen kicserélik.

 A Magyarbólyi Pálinkamester asztalán feltűnően szép palackok vonzották a tekintet. A Villányi Borvidéken működő vállalkozás főként törkölypálinkát, szőlőpálinkát készít, alapanyagát a borászoktól szerzi be. A környéken termesztett gyümölcsökből is prémium minőségű pálinkákat állítanak elő. Tapasztalataik szerint a magyar fogyasztó a hagyományos pálinkákat keresi, a szilva, a barack a kedvenc, ezekből is a „sima”, és nem az ágyas fajtákat. Kezd felnőni egy fiatal generáció, akik inkább a különlegességeket szeretik, nekik készült 2014-ben a Zölddió likőr, 2016 őszén pedig piacra kerül a Meggyes-mákos likőr. Ez picit könnyedebb, pálinkának a mák miatt nem nevezhető, de az alapja valóban meggypálinka. Bizonyosos ízesítőt adnak még hozzá – erről természetesen nem árulnak el többet – és az egészet mák ágyon pihentetik. Sokan kedvelik a „nőies” ízeket, mint például az ágyas muskotályt, a férfiak viszont annál jobban szertik a 70 százalékos törkölypálinkát! Büszkék arra, hogy a Destillata pálinkaversenyről már több első díjat is elhoztak.

Az utcán sétálva is lépten-nyomon találkozhatunk a Fornetti névvel és ez nem véletlen, hiszen 1997 óta dolgoznak Magyarországon. Jelenleg 2500 franchise üzletük van az országban, ezekben helyben sütött pékárut kínálnak. A kezdeti 3-4 féléről mára 200 különböző, édes és sós péksüteményre növekedett a választék. Kapható náluk néhány kenyérféleség, kakaós csiga, túrós vagy más töltelékkel készülő leveles pékáru, szalámis, magvas, tarjás baguette. Sikerüket bizonyítja, hogy a közép-kelet-európai régióban közel 5000 helyen készítik ezeket a süteményeket. A Ferenciek-terén április elején nyitottak egy kibővült termékkínálattal működő pékséget. Itt a választék inkább a street-food irányába hajlik, azoknak szól, akik a napi munkába, iskolába rohanás közben szeretnének – önkiszolgáló rendszerben – gyorsan bekapni valamit. Itt újdonságuk a wrap, ez vékony kenyértésztába töltött zöldség- és húskombináció és egy energiacsökkentett üdítőital termékcsalád: vadcseresznye, citrus-menta, szőlő, alma, ice-tea és sárkánygyümölcs ízben.

 A kiállításnak szinte a közepén egy olyan terület állította meg a látogatót, melyet ha körbejár minden oldalon jobbnál jobb villányi borokat kóstolhatott. Kilenc pincészet, a Bock, a Csányi, Gere Attila, Gere Tamás és Zsolt pincészete, a Malatinszky Organikus Szőlőbirtok, a Mokos pincészet, Tiffán Ede, a Vinatus és a Vylyan pincészet mutatta be a borait és külön helyet kapott az új, a Villányi franc minőségi kategória is, melynek megismertetése eddig leginkább a borászati kiállításokon történt. Ez a bor egy kicsit már több, mint Cabernet. Külön eredetvédelmi bizottság bírálja, hogy használhassa a márkanevet. Olyan magas minőséget képvisel, ami miatt a vidék legjobb, tehát szuper prémium borának is nevezhető. Összetett karakterű, nagy mélységű, telt, hosszú érlelésű és magas alkohol-tartalmú, igazi ünnepi bor! Most csak a 2013-as vagy annál korábbi évjáratból kóstolható, ugyanis ezt a bort legalább egy évig hordóban, utána pedig egy évig palackban kell érlelni és csak utána kerülhet forgalomba.

A villányi borbemutató szomszédságában, egy másik kiállítóhelyen a „Villányi vad” felirat hívta fel magára figyelmet. Ám, mint kiderült, nincs közük a borvidékhez. Villányi Péter családi gazdasága a Börzsöny lábánál, Váctól tizenöt kilométerre, Nógrád községben található. Kettőszáz hektáron gazdálkodnak, van egy 110 hektáros vadasparkjuk, 25 hektár gyümölcsös és egy uniós minőségű vadfeldolgozó képezi a birtokot. Ez utóbbiban évente mintegy kétezer nagyvadat dolgoznak fel, szalámi, sonka, kolbász, vadmájas és egyéb, vadból készült termékek gyártásával, forgalmazásával foglalkoznak. Az így feldogozott állatokat lőtt vadként, az ország egész területéről vásárolják. Minden termékük Nemzeti Park-díjas, a Büki Nemzeti parknál és a Duna-Ipoly Nemzeti Parknál az összes kiállításon díjat nyer a vaddisznó, szarvas szalámi és kolbász és sonka. Egy új terméket, emuból készült szalámit is most vezetnek be a piacra. A vadasparkból nagy genetikai értékű élő állatokat adnak el bel- és külföldre, más vadasparkoknak.

Hivatalosan talán nem, de a bemutatott áruk gazdagságát tekintve Olaszország joggal nevezhető a kiállítás díszvendégének. Kétszáznegyven négyzetméteren, négy dél-olasz tartományból (Campania, Calabria, Szicília és Puglia) tizenegy olasz cég érkezett és hozott magával az olívaolajtól a szicíliai édességeken és szarvasgombán át – egészen a borokig szinte mindent. Tartottak mozzarella készítési bemutatót, hiszen kevesen tudják, hogy ezt a sajtfajtát a vízibivaly zsíros tejéből állítják elő. Megkóstolhatták a látogatók Olaszország egyik vezető vörösborát, a Nero di Troia-t és ennek a története is érdekes. Még 1960-ban döntött úgy Pugliában 27 vakmerő termelő, hogy szövetkezeti pincészetet alapít. Ma már hatszáz taguk van és több mint ezer hektáron gazdálkodnak. A névadó a szőlőfajta, mely elegáns, testes, illatos bort ad. Hat hónapig barrique hordóban, utána ugyanannyi ideig acéltartályban érlelik, ezt követően palackozzák. Nehezebb húsételek és sajtok mellé ajánlják.

Kapcsolódó témák

Budapest Főváros és Városépítési Főosztálya együttműködésben a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft-vel pályázatot hirdetett Terasz Budapest 2015 címmel. Idén második alkalommal rendezték meg a teraszkereső pályázatot, amelyre ezúttal kétszer annyi – 93 – nevező jelentkezett, mint tavaly. A verseny igen szoros volt.

A Budavári Pálinka- és Kolbászfesztiválon kordonnal körbevett őrzött display-ben mutatják be a piacon jelenleg elérhető legmagasabb minőségű és árú szuperprémium pálinkát, a Márton és Lányai kristályüveges Crystallumját. A fesztivál vendégpárlata idén a gin, sztárfellépők az Anna and The Barbies, a Vad Fruttik, és Szabó Balázs Bandája.

Negyedik alkalommal rendezi meg az Őrzők Alapítvány és a Magyar Állami Operaház a Zongoraáriák estet, amelynek bevételét a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán kezelt daganatos és leukémiás gyerekek gyógyítási feltételeinek javítására fordítják. Idén – Liszt Ferenc október 22-i születésnapja előtt - október 19-én várják a közönséget az Operába.

Hiánypótló imázsfilm készült a turisztikailag stratégiai fontosságú Lillafüred és Miskolctapolca térségéről. Az elmúlt években látványos idegenforgalmi fejlesztések történtek a régióban, megépült a Lillafüredi Sport- és Kalandpark, felújították a Lillafüredi Függőkertet, a Diósgyőri Várat és a Miskolctapolcai Barlangfürdőt. A régiós összefogást teremtő filmmel a nagyközönség figyelmét a Lillafüred környéki látnivalókra szeretnék irányítani. Az alkotást a helyszínek biztosításával a miskolci városvezetés támogatta.

Egyedülálló látványossággal bővül a történelmi dűlőiről és világhírű borairól híres Tokaj- Hegyaljai település, Mád. A festői szépségű mádi térségbe illeszkedő kulturális központ állandó élmény-kiállításoknak, játszóháznak, és kulturális műhelynek ad otthont.

Blog ajánló
Városlátogatások Húsvéti köszöntő.
Városlátogatások Húsvéti köszöntő.
Egy nap a városban És most akkor hogyan élvezzük a tavaszt a városban?
Csodás idő van odakint, még néhány napig, aztán visszatér a hideg. Természetes, hogy mindenkinek viszket valamije, hogy ugyan már, menjünk ki egy picit. És mivel nincs kijárási tilalom, csak ajánlás, sokan teljesen figyelmen kívül hagyják ezeket. Emlékszem, mennyire meghökkentem mindig, hogy a mi milyen gyorsan és ellentmondást nem tűrően bevezettük a cigitilalmakat annak idején, most is azt gondolom, hogy egy kijárási tilalom is fegyelmezettebben működne nálunk, mint egy átlagos európai országban. De mivel nincs, a városban a változás sem annyira észrevehető. Ági, az Egy nap a városban túravezetője például úgy védekezik, hogy egyedül marad otthon, és egyedül is megy mindenhová (jellemzően boltba). Nem közelít senkihez két méternél közelebb, vagyis kiválasztja a szélesebb utcákat és kevesebb embert, meg általában biciklivel jár. A Margit hídon hazafelé bekanyarodott a szigetre is, és ott látta a fenti jeleneteket. Ami egyébként tökéletesen alkalmas a vírus mindennél gyorsabb terjedésére: az egyik csoportban ha csak egy ember fertőz, az egész csoport megfertőződik, és amikor elindul mindenki haza, a többi földön ülő csoport mellett elhaladva tuti lesz egy-két újabb fertőzés, ami megint csak egy-két teljes csoportot betegít meg. Egy ember képes pár óra alatt 30-40 ember megfertőzésére. Szóval nem, nem csak a nyugdíjasok flangálnak és trécselnek az utcán. Persze, túl lehet élni, de én nem lennék senki helyében egy-két hét múlva, amikor elkezdi gyanítani, hogy tüdőgyulladása van. Egy korombeli ismerősöm végigment most ezen: hazaküldés, félrediagnosztizálás, kórházból elküldés másik kórházba, későn befektetés, súlyosbodás, azóta bent fekvés. Koronavírusra mondjuk nem tesztelték, neki állítólag máshonnan lett tüdőgyulladása. Én ezen nem akarok végigmenni, és amikor majd ott lesznek, hát ők sem. A legjobb, ha otthon maradunk. Ha ki kell mennünk valamiért, akkor itt tesszük ki magunkat veszélynek: A lépcsőházban, a korlátokat sok ember megfogta, mi ne tegyük. Lehetőleg úgy menjünk ki az ajtón, hogy ne találkozzunk szembe senkivel a szűk folyosókon. Ha családi házban lakunk, az előny, mert most úgy ülhetünk be az autóba, hgoy tuti nem érintkezünk senkivel még csak időeltolással sem. Sokan mennek autóval most mindenhová, valójában tényleg jobb a tömegközlekedésnél és a gyalog sétánál. A bicikli is lehet jó, mert távol vagyunk az emberektől, de itt is nagyobb a kockázat az autóhoz képest. Kisebb autós kirándulásokat például tehetünk, egy kör ki a városból, ha nem is szállunk ki, az a legjobb. Megállunk valami festői helyen, elővesszük a szendvicseket, és megesszük, napfénytető előnyben. Rengeteg olyan sétahely van a városban, ahol nincsenek emberek, és könnyű két méteren kívül maradni mindenkitől, vagy akár nem is találkozni senkivel. Ezt szintén leellenőrizhetjük autóban ülve, és ha nem megfelelő a helyzet, egyszerűen álljunk tovább. Ha megfertőz valaki, és te tovább fertőzöl, azzal 3-4 héttel hosszabbodik a járvány vége, ami így akár egy évig vagy még tovább is elhúzódhat. Könnyű belátni, hogy ezzel szemben ha mostantól senki nem fertőz meg senkit, akkor meg 3-4 hét alatt vége az egésznek. Ahogy azonban most csináljuk, az az első forgatókönyvhöz van közelebb, ami elhúzódó otthonülést, ezáltal klausztrofób őrületet és olyan gazdasági visszaesést hoz, hogy abból jó darabig nem lábal ki senki. Persze, marha jó tavasszal a barátokkal dumálni a fűben ülve. És eddig a világ legsúlytalanabb dolga volt. De most a legsúlyosabb tettek egyike lett, rögtön az egymás arcába köhögés után. Értékeljük át ezt a dolgot. Úgyhogy én azt csinálom, hogy otthon tervezek. A budapesti túra helyett megtervezem a jövőbeli budapesti túráimat. Előveszem a Budapest témájú könyveimet (van jó pár, itt írtam néhányról), és elkezdem végre bújni azokat is, amiket félretettem az esős napokra. Ha érdekességre találok, felírom, hol történt, és bejelölöm a térképen, vagy a Google Mapsen ráteszek egy jelölést. Odaírom, melyik könyv hányadik oldalán van a ráutaló rész. Tegyetek így ti is, antikváriumokból simán lehet online rendelni. Így, amikor már lehet, és elmúlik a járvány, mindennél jobb túrákat tehettek, akár a barátokkal, és ti lesztek az idegenvezetők. A saját városotokban, az ezerszer bejárt helyeken, de most mégis friss szemmel: eszetekbe jut a karantén idején elolvasott érdekes sztorik halmaza. Várhatóan én is és Ági is ír majd a blogra könyvajánlókat, hogy ezt a tervező munkát megtehessük, és képzeletben úgy sétálhassunk a városban, ahogy csak szeretnénk.
Egy nap a városban Mi lesz most az Egy nap a városban bloggal?
Úgy tűnik, hogy a járványra való tekintettel az Egy nap a városban blog egy darabig nem tud olyan klasszikus posztokat szolgáltatni, amit megszoktatok tőle. Tudniillik hogyan élvezzük a várost, a városi nyüzsgést és a jó helyeket. Mert most inkább mindenki maradjon otthon, és legyünk rajta túl minél gyorsabban és fájdalommentesebben. Ez nem jelenti azt, hogy a blog teljesen bezár, de az biztos, hogy alapanyag híján ritkábban és más jellegű anyagokkal - például történelmivel vagy publicisztikával - jelentkezem. Én az új helyzetre való tekintettel másfajta tartalmakat fogok írni a következő időben, de nem a blogra, mert ezek az írások már nem férnek bele az Egy nap a városban blog Csaba és általam kialakított, 2010-es fókuszába. Az “Ádám ma otthon marad” című blogon jelentetem meg a mostani helyzetre reflektáló, meg mindenféle egyéb gondolataimat, tapasztalataimat. Mivel az egy személyes blog, ezért valamennyi érdeklődési köröm helyet kap majd rajta, elég veszélyes kilengéseket produkálva időnként. Első írásom az oldalon: Újraindítjuk a világot, és ez minden jónak a forrása lehet. Első posztként leírtam, hogyan tudjuk a legjobbat kihozni a mostani helyzetből. Majdnem az Egy nap a városban blogra töltöttem fel, de aztán átolvasva láttam, hogy ez már más. Már más iránya van benne a gondolatoknak, a város teljesen eltűnt, és előbukkant az, amiről eddig keveset írtam: hogy én hol és hogyan élek. És itt is fogok tartózkodni mostantól az idő nagy részében. Természetesen, hogy nehéz lesz a városra koncentrálnom innen. Még csak az ablakból sem azt látom. Úgyhogy akinek van kedve, kövesse a Facebook oldalon az írásaimat, vagy nézegesse a blogot rendszeresen. Ezen a Facebook oldalon minden írásom megjelenik majd, legyen az Egy nap a városban, Ádám Ma Otthon Marad vagy más helyekre írt anyagom, a készülő regényemmel kapcsolatban is várhatóak infók. Sőt, azzal kapcsolatban majd segítséget is kérek időnként. Mindig benne volt a levegőben, hogy egy fokkal személyesebb helyre is írok, így most a sors adta, hogy gyorsan megtörténjen. Szóval azért kövessétek az Egy nap a városbant, mert lesznek anyagok, és egyébként kövessétek az egyéb írásaimat is, az ÁMOM-on (Ádám Ma Otthon Maradon). Vigyázzatok magatokra, egymásra, és segítsetek egymásnak. Most jött el a segítségnyújtás és -elfogadás időszaka, nem csak a betegek körében. És dolgozzunk azon, hogy ha ennek vége, ne a régi világ álljon fel újra, méretes szedáltságban, hanem valami jobb, a maga teljességében. Ámen.
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!