2020. január 19. vasárnap, Sára és Márió napja
Riótól Pekingig – I. rész
Révay András
2016.03.12 21:08
Ismét körüljárhattuk a Földet. A 39. budapesti UTAZÁS kiállításon 28 ország 350 kiállítójának ajánlatait ismerhették meg a látogatók. A korábbi kettő helyett az idén már három díszvendég kapott meghívást. A szakmai díszvendég Kína, a kulturális díszvendég Brazília és a belföldi díszvendég pedig a főváros, Budapest volt.

 Kína, mint szakmai díszvendég, jelentős helyet foglalt el a kiállítás szakmai programjában és területi elhelyezkedésében is. A delegáció vezetője kiemelte: gazdasági kapcsolataink erősödését mutatja, hogy a Kínai Turisztikai Hivatal Budapesten nyitja meg regionális központját. Magyarországon tavaly 40 százalékkal nőtt a kínai vendégek száma, de még tovább szeretnék erősíteni népszerűségüket a magyar és az európai lakosság körében. Ezt valószínűleg elősegíti a közvetlen Budapest – Peking légijárat is. A hatalmas ország összes tartománya képviseltette magát a kiállításon, így turisztikai kínálatukról beszámolni szinte lehetetlen. Ha példaként csak egyet, a természeti szépségekben gazdag, nálunk kevéssé ismert Guangxi-t emeljük ki, déli fekvése és tengerpartja miatt igen jó úti cél lehet az európaiaknak. A tartomány 236 700 km² területének 85%-a hegység. A partvidék éghajlata szubtrópusi. Konyhája az itt lakó Zhuang nép ízlését követi, számos helyi jellegzetességgel fűszerezve. Kultúrájuk is erősen eltér Kína más területeitől, mert őrzik még több már etnikai kisebbség hagyományait is. A tartomány Kínán belül vonattal, autóval és repülőgéppel egyaránt jól megközelíthető, így várható, hogy rövidesen felkelti az utazási irodák érdeklődését.

Brazília az UTAZÁS kiállítás kulturális díszvendége volt. Ezen túlmenően viszont azért is döntöttek úgy, hogy részt vesznek a kiállításon, mert ez a nagy ország számos látványosságot kínál. Ezt szeretnék bemutatni. A magyarok általában Rióba mennek, de nagyon szeretik az Iguassu vízesést, és az ország észak-keleti régiójának strandjai is vonzóak. Az Amazonas élővilága páratlan. A különböző hírekkel ellentétben, egészségügyi szempontból Brazília biztonságos. Jelenlegi ismereteink szerint a zika vírus csak a terhes nőkre, a magzatra veszélyes. Másoknál a fertőzés olyan, mint egy gyenge megfázás, alacsony lázzal jár, egy hét alatt gyógyszer nélkül, magától gyógyul. A magyarok számára – időjárás és ár szempontjából - az utazásra a legkedvezőbb időszak októbertől januárig és nagyon jó még a március – április is.

Az 1992 óta független Abházia először jelent meg Budapesten, az UTAZÁS kiállításon. Nevének jelentése az ott élők eredeti nyelvén: a szív és a lélek országa. Fővárosa, Sukhum, 2500 éves! Bemutatkozásuk megkönnyítésére igen előzékeny módon, magyar nyelvű tájékoztatókat is hoztak. Bár az ország a Fekete-tenger partján fekszik, manapság inkább csak az egyéni utazók keresik fel, ezért szeretnék jobban magukra irányítani az utazási irodák figyelmét. Barátságos emberek lakják és ezt a zászlójuk is szimbolizálja. A hosszanti négy zöld és három fehér csík a muszlimok és keresztények békés együttélését jelzi, a nyitott tenyér pedig a jóságot, vendégszeretetet mutatja. A turizmust igen fontosnak tartják, a több mint hetven üdülőhelyen évente általában egymillió vendég fordul meg. A bortermelés híres, kezdete a bronzkorig nyúlik vissza. Mivel az ország megközelítése csak Oroszországon keresztül lehetséges, a beutazáshoz orosz vízumra is szükség van. A hivatalos pénznem is az orosz rubel.

Törökország hosszú időn keresztül kedvelt úti célja volt a magyaroknak. Mostanában ez mintha kissé megváltozni látszana. Sajnos a terrorizmus sok országban okoz gondot. A káros hatások kivédésére Törökország a külföldi utazási irodáknak támogatást ad. Ugyanakkor az is elmondható, hogy a közbiztonság a tengerparti részeken egyáltalán nem romlott. Betörés vagy autófeltörés szinte nem is létezik. Az üdülőhelyek bejáratát őrzik. Az idén újdonságnak számít, hogy Dalaman repülőtere is fogad turistákat szállító gépeket, ez főleg a török tengerpart ékkövének számító Marmaris szempontjából lesz fontos. A tengerpart homokos, a vendéglátók kedvesek és a magyarok előtt ez a terület eddig nem nagyon volt ismert. Innen például két óra alatt elérhető a „gyapotvár”, a Világörökség részének számító Pamukkale, csakúgy, mint Epheszosz, a világ legnagyobb szabadtéri múzeuma és közel van a Holt-tenger is.

 A Via Sale Travel iroda figyelemre érdemes új kezdeményezése, hogy többé nem adnak ki nyomtatott katalógust. Rájöttek, hogy sokan csak a színes képek miatt viszik el a katalógust és ez túl nagy – meg nem térülő kiadást – jelent. Az online katalógus minden igénynek megfelel, lapozgatható, az összes kérdésre megtalálható benne a választ. A kiállításon már egy egész led falfelülettel szerettek volna megjelenni, de az építési feltételek ezt nem engedték meg. Inkább tableteken mutatták be a vásárlóknak ajánlataikat. Ezek közül újdonságnak számít, hogy nyáron tíznapos, kéthetes utakat, télen rövidebbeket kínálnak. Nem csak Tenerifén, hanem Gran Canarián is, mert már van közvetlen Budapest - Las Palmas járat. Az egynapos „sziget-túra” azoknak jó, akik általános képet szeretnének kapni valamelyik szigetről. Bemutatja a természeti szépségeket, a helyi gasztronómiát, Tenerifén 3300 méter magasra, a hegyre is felmennek. Ezen a szigeten van a Siam Park, Európa legnagyobb vízi vidámparkja. Különösen a gyerekek szeretik. A másik kedvenc pedig az Aqua Park, ahol a belépő ára a csúszdák korlátlan használatát, valamint a delfinshow megtekintését is tartalmazza. A Loro Park az állatvilág kedvelői számára jelent tökéletes szórakozást. Az iroda olyan belépőjegyet kínál, amelyik a Siám és a Loro meglátogatására is érvényes.

 A TSTour kínálatát tavaly Albániával bővítette és ez jó döntésnek bizonyult. Az ország külső környezetében kialakult bizonytalan helyzet Albániára nem jellemző, ezért az ide irányuló utasforgalom várhatóan nőni fog. Az a tény, hogy az Albán Turisztikai Minisztérium is megjelent a budapesti kiállításon azt mutatja, hogy kezdenek bennünket egy kicsit komolyabban venni Albániában. A magyar közönség számára különösen fontos az ár. Horvátország elég drága és már Montenegró is az orosz turistákhoz igazította az árait. Egyiptomban, Tunéziában gondok vannak, Jordánia ugyan biztonságos, de oda is egyre kevesebben mennek, mert közel az ISIS – ezért értékelődik fel Albánia. Itt nincs migránsválság, nincsenek terrormerényletek. Van viszont érintetlen természet, tisztaság, szinte egy kitakarított, új országba, frissen épített szállodákba érkezünk. Több mint 380 kilométeres tengerpartjának homokos szakasza is van. Mindenki a saját igényei szerint választhat Albániában olyat, ami neki megfelelő. Nincs tömeg, csendes tengerparti szállodák és – mondjuk Duresban – nyüzsgés, vidámság között lehet választani. Az árak pedig számunkra is kényelmesen megfizethetőek, az olcsóság itt nem igénytelenséget jelent!

(folytatjuk)

Kapcsolódó témák
Blog ajánló
Egy nap a városban Tényleg őserdőt építettek egy belvárosi udvarban - Twentysix
A pesti belső udvaros bérházak alternatív felhasználása nem idegen a várostól. A romkocsma-kultusz kitermelte már a színházteremmé avanzsált udvarokat, de erdőt is láttam már kinőni így: a Grandio Hostel udvarán valóban a földből nőttek ki a csemeték, de dzsungel helyett ott inkább csak olyan érzésem volt, mint amikor kivágnak egy erdőt, és pár évvel később a helyén elkezdenek nőni a csemeték. Ha viszont belépünk a Király utca 26.-ba, az egykori V.A.M. Design Center épületébe, eláll a szavunk. Mindenki, aki először lép be, megáll, és csak néz egy ideig. Banánfa, fikusz, begónia, pálma, meg még egy csomó növény, “simán nagy” és “baromi nagy” kivitelben - van, amelyik több mint 70 éves -, behálózzák a helyet, takarják ki előlünk a kiálás egy részét, akárhová állunk. A belső udvarba fentről egy hatalmas csillár lóg be, ami valahogy ezt az egyébként is grandiózus teret még grandiózusabbá teszi. Hangyaként érzem magam, ha felnézek. Ilyen a tér a hely saját fotóin, a gangról lőve: De lentről ennél sokkal zöldebb: Este: Szerda este léptem be először, és igyekeztem a hozzám lépő felszolgálóra koncentrálni, aki nagyon kedvesen elmondta, hogy tele vannak, de a bárpultnál üldögélhetek. Az asztaloknál a dress code a kinyalt volt, ahogy körülnéztem, én viszont a hideg ellen inkább hegymászónak öltöztem (városi sétaprogramot szerveztem magamnak). Mivel voltak szabad asztalok, úgy éreztem, hogy gyakorlatilag ki vagyok küldve, nagyon udvariasan és finoman. De nem hagyott nyugodni a dolog. Másnap elmentem kora délután, kipuhatolni, hogy jó volt-e a megérzésem, nem akartam elhamarkodottan ítélkezni, nektek meg az első benyomás alapján írni valami hülyeséget. Megint csak sokan voltak, de azért nem annyian. Ilyenkor reggelihez lezárják az őserdőt (csak a vécékhez lehet hátramenni), és az oldalt található shopot nyitják meg. Itt kapott helyet a konyha is, valamint a péksütis rész, na meg egy csomó dizájndarab, tálak, tányérok, illatok (az Awen magyar illattervező márkája, aki saját, személyre szóló illatot is készít megrendelésre). Csakhogy annyian voltak, hogy az őserdő egy részét is megnyitották. Megint sétálgattam bent, mint valami parkban, tátottam a számat, egy hölgy odalépett hozzám olyan mosollyal, mintha ezer éve ismernénk egymást (előző este is megtette, de aztán, miután megkapta az infót, hogy nincs asztal, suhant is tovább). Fejemben felvillant a “felismert” lámpa, főleg miután elkezdett körbevezetni a helyen. Nem csak úgy, hogy hol üljek le, és mindjárt jön a kollegina, hanem hogy rendesen idegenvezetést kaptam. Egy ponton már rákérdeztem: “bocsi, de te tudod, hogy mivel foglalkozom, ugye?” Nagyon zavarba jött szegény, és elpirultan mondta, hogy ne haragudjak, tök ciki, de fogalma sincs. Ekkor meg én jöttem zavarba, de tudnom kellett, látnom kellett a reakcióját. “Komolyan azt mondod, hogy ha meglátsz egy érdeklődő vendéget síruhában, tartasz vele egy tíz perces sétát a helyen?” - le voltam döbbenve. Mint kiderült, ő Poisson-Angeli Barbara, a hely megálmodója, és az egyik tulajdonos. A reakcióját látva elhittem, hogy így van. Fél nap alatt az első benyomás átalakult a gyökeres ellentétjévé. A hely egy laza, kedves, kötetlen központnak tűnt már, ahol jógateremben váltják egymást a programok, hátul rendezvényteremben lehet közösen főzni, a shopban pedig teljesen nyitott konyhában szorgoskodik a nyitott tekintetű, láthatóan elhivatott olasz séf. A kínálatról nem sokat szóltam, de egyelőre nem is sokat tudok. Vacsorázni ugye nem tudtam, a vacsoraétlap délután nem elérhető, ebéd pedig csak később lesz. Így választhattam reggelit, amit meg is tettem: Kiváló volt, de a vacsoráról nem sokat árul el. A céklás hummusz az egyik legjobb, amit a műfajban ettem (úgy tűnik, Budapest lassan hummusz-nagyhatalom lesz, annyi az izraeli/arab konyha már), fantasztikus, rengeteg fajta olivabogyó, tiszta ízű labneh és egy buggyantott tojás. Kellemes volt, látszott, hogy az alapanyagokra nagyon figyelnek, és a konyha igényes, de mást nem tudtam ebből megállapítani. Ja igen. A kávéjuk is jó, kilencpontos (tízből) olasz fajta. A Twentysix, aminek a neve egyszerre utal a házszámra (meh), és a bent uralkodó, a fák számára ideális állandó hőmérsékletre (hű), egy nagyon sok arcot felmutató hely. Multifunkciós tér, étterem, reggeliző, kávézó, shop, sport-stúdió, közösségi tér. Ha semmit nem akarunk, vagy tele van a hely, akkor is menjünk be szájat tátani. Barbara ötlete, a Király utcai dzsungel ugyanis fantasztikus ötlet volt, aminek az igényes megvalósításához szerencsére voltak kellő tőkével beszálló befektetők is. Szombatig minden asztaluk foglalt, de reggelizni még mindig érdemes. TwentysixCím: 1061 Budapest Király utca 26.(A fogyasztást természetesen szokás szerint fizettük, nem is engedtük volna másképp, a kínos szitu ellenére)
Egy nap a városban Hihetetlen minőségű ebéd a lakótelep árnyékában - AUM
Az Árpád híd egyik oldala sem híres arról, hogy elkényeztetne minket gasztronómiájával. A budai oldalon még a Kéhli vendéglő (jézusom, most látom, hogy nem írtam még róla, na ezt bepótolom) századfordulós bája és megingathatatlanul szinten tartott “jó vendéglős” minősége még mindig zarándokhellyé teszi a Krúdy-negyedet, de egyebet nem tudnék kiemelni. Így amikor a Flórián üzletközpontban megnyitott az AUM étterem, a világon senki nem gondolta volna, hogy ez lesz belőle, a tulajokon kívül. Teljesen bizarr helyen, a lelakott üzletközpont oldalából kinövő fűtött kitüremkedésben hoztak létre egy bambuszból, csobogókból álló kis nyugodt szigetet, ahol mellesleg a lokációhoz képest hihetetlen konyhát visznek. Amikor csobogót mondtam, nem vicceltem: a helyen két helyről is árad felénk a víz hangja, ami baromi megnyugtató tud lenni, még egy ilyen zajos, forgalmas pontban is. A berendezés igényes nem olcsó, fatányérokon hozzák ki az ételeket, amik deszkán foglalnak helyet. Ebédeltetés, leállás, vacsoráztatás, külön étlappal. Ebből is látszik, hogy a konyha igényes a saját munkájára, és megadja a módját annak, hogy mindig a maximumot tudja adni. Az ebéd ára a legalacsonyabb, amit jó ebédért el lehet kérni (most már Budapesten is egyre több helyen ezt a szintet lövik be a korábbi "főzelékeztetős" 1000-1500 helyett): két fogás 2250, három fogás 3250 forint. Ilyen áron jó éttermek nagy élményeket ugyan nem adnak, de azért egy kiváló, a nap további részének mosolyt adó ebédet tudnak adni. Az AUM pedig szinte már túl is lő ezen a szinten: a gombás-tofus leves kiváló, gazdag cucc, tiszta ízű, friss, szinte tavaszi felhangokkal. A főételnek kért sárga tészta hoisin szósszal és gombával inkább csak ennek a folytatása, főételesítése volt, de ebédre teljesen normális, hogy az ugyanazon alapanyagok több helyen visszaköszönnek (pl. gomba), volt még két fogás, elkerülhettem volna a gombát. Mindenesetre így is baromi jó ebédem volt egy szerényebb gyorskajás menü árából. A kávéhoz kihoznak négyféle cukrot, ami elég különleges húzás. Főleg úgy, hogy a kávéhoz - ha jó - természetesen nem iszom cukrot. Kíváncsi voltam, itt kell-e. Nem kellett. A cukorral csak vicceltek, illetve az étterembe betérő, láthatóan csak kávézni szándékozókat szólítják meg, akik nem tudják elképzelni máshogy a feketéjüket. Ha ez az ebédszint, alig várom, hogy idejöjjek vacsorázni. A 6 fogásos vacsoramenü 12.250 forint, borral 16.500, és ódákat zengenek róluk, az ebéd minősége felett, messze az élménykategória tetején van állítólag, mondjuk árban is kilő az ebédtől, de ez inkább a déli nyomott árakról árulnak el sokat. És a vacsora, megint, a lokációhoz képest szürreális élmény lehet. Alig várom. Mindenesetre mentsétek el a fejetekben, hogy ha napközben erre jártok, a Flórián térnél olyan ázsiai ebédet ehettek, hogy megemlegetitek. AUMCím: 1033 Budapest Flórián tér 6-9
Városlátogatások Egy nap Splitben – One day in Split
Egy nap Splitben – One day in SplitHorvátország második legnagyobb városa, Közép-Dalmácia igazgatási és gazdasági központja. Az ókori város számos gyönyörű látnivalót kínál az érdeklődők számára.Egy kis történelem:Történészek szerint a település neve a görög aszpalathosz (tüskebokor) szóból származik és némi római hatásra lett az olasz Spalato, végül ez módosult Split-re. A római uralmat megelőzően görögök lakták a helyet, de igazi várossá Diocletianus római császár idején vált. Az uralkodó hatalmas palotát építtetett a tengeröbölhöz, melyet a négy égtáj felől a Tengeri, az Arany, az Ezüst és a Bronz kapun keresztül lehet megközelíteni. Lemondása után a császár ide vonult vissza, itt töltötte „nyugdíjas” éveit. Az impozáns épületerőt sugárzott és biztonságot jelentett, ezért egyre többen telepedtek meg itt.A palota körül alakult ki a későbbi város, melynek fordulatokban gazdag történelme során többször is kapcsolódott a magyar történelemhez. 1105-ben a város behódolt Könyves Kálmán magyar király előtt, aki katonai beavatkozás nélkül szerezte meg az uralmat. A magyar uralkodó esküt tett Split szabadságjogainak a megtartásáról, a város polgárai pedig hűséget fogadtak a magyar királynak.Később Velence foglalta el a várost, majd II. Béla hadjáratát követően közel harminc évig újra magyar fennhatóság alá került Split. A tatárjárás idején ide menekült IV. Béla, itt vannak eltemetve leányai, Katalin és Margit.Látnivalók:Split óvárosa lényegében az egykori Diocletianus-palota falai között található. Az egész történelmi negyed felkerült a Világörökség listájára.A történelmi falak között is eluralkodott a mediterrán hangulat, a belváros szűk, labirintusszerű utcáin és sikátoraiban pezsgő élet zajlik. A kétezer éves műemlékek között számos kiülős étterem, kávézó és pizzéria működik, ahol ki lehet próbálni a helyi ételkülönlegességeket és a hűsítő söröket. A pénztárcánkra nem árt vigyázni, itt nem is annyira zsebtolvajoktól kell tartani, a helyi árak olyanok, hogy az gondolja az ember, hogy a császári palota felújítására gyűjtenek.Apropó, mit gondolsz, hogy Horvátországban miért isznak a turisták szinte kizárólag bort vagy sört? bor – vino - sör – pivo - üdítő - osvježavajuće piće.A kikötő is pazar látvány nyújt, érdemes itt is egy kellemes sétát tenni.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=apUvj5aoipY                                                                                              Készítette: vinpet
Városlátogatások Kefalonia
Kefalonia, az érintetlen természet csodájaKefalonia a Jón tenger legnagyobb szigete, melyet már Homérosz is megemlített az Iliászban. A zöldellő hegyekkel és dombokkal tarkított sziget az elmúlt évszázadokban volt török, velencei, angol, francia uralom alatt, majd 1864-ben csatlakozott Görögországhoz.Szinte minden turisztikai tájékoztató hangsúlyozza, hogy itt forgatták Louis de Bernières angol író regényéből készült, „Corelli kapitány mandolinja” című filmet Nicolas Cage és Penelope Cruz főszereplésével. A forgatási helyszínek Sami város kikötője valamint Komitata falu voltak. A fővárosban látható egy katona szobor, melyet előszeretettel fényképeznek a látogatók, de az nem a híres kapitányt ábrázolja.Kefalonia a csend a béke szigete, még nem árasztották el a turisták, ezért kiválóan alkalmas pihenésre, kikapcsolódásra. A sziget természeti látványosságai a Kathavothres víznyelő a káprázatos Melissani tavasbarlang és a Drogarati cseppkőbarlang is részei a sziget természeti kincseinek.Argostoli:Argostoli, a főváros trópusi hangulatú pálmafákkal övezett főutcáján egymást érik az éttermek, kávézók és ajándékboltok. Itt található a sziget legnagyobb kikötője, mely óceánjáró hajókat is képes fogadni.A kikötő fekete és fehér gyöngykavicsokkal kirakott parti sétánya minden napszakban gyönyörű. A halászok itt kínálják frissen fogott zsákmányukat eladásra.Sétáljunk vagy kis-vonatozzunk a fővárosban:Nézzünk meg egy videót a városról és hallgassuk meg a kikötőből elhajózó óriáshajó búcsúdalát.https://www.youtube.com/watch?v=AoS3lDAToYIhttps://www.youtube.com/watch?v=VQ_jiVA4HR8                                                                                                              By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!