2020. március 29. vasárnap, Auguszta napja
Riótól Pekingig – I. rész
Révay András
2016.03.12 21:08
Ismét körüljárhattuk a Földet. A 39. budapesti UTAZÁS kiállításon 28 ország 350 kiállítójának ajánlatait ismerhették meg a látogatók. A korábbi kettő helyett az idén már három díszvendég kapott meghívást. A szakmai díszvendég Kína, a kulturális díszvendég Brazília és a belföldi díszvendég pedig a főváros, Budapest volt.

 Kína, mint szakmai díszvendég, jelentős helyet foglalt el a kiállítás szakmai programjában és területi elhelyezkedésében is. A delegáció vezetője kiemelte: gazdasági kapcsolataink erősödését mutatja, hogy a Kínai Turisztikai Hivatal Budapesten nyitja meg regionális központját. Magyarországon tavaly 40 százalékkal nőtt a kínai vendégek száma, de még tovább szeretnék erősíteni népszerűségüket a magyar és az európai lakosság körében. Ezt valószínűleg elősegíti a közvetlen Budapest – Peking légijárat is. A hatalmas ország összes tartománya képviseltette magát a kiállításon, így turisztikai kínálatukról beszámolni szinte lehetetlen. Ha példaként csak egyet, a természeti szépségekben gazdag, nálunk kevéssé ismert Guangxi-t emeljük ki, déli fekvése és tengerpartja miatt igen jó úti cél lehet az európaiaknak. A tartomány 236 700 km² területének 85%-a hegység. A partvidék éghajlata szubtrópusi. Konyhája az itt lakó Zhuang nép ízlését követi, számos helyi jellegzetességgel fűszerezve. Kultúrájuk is erősen eltér Kína más területeitől, mert őrzik még több már etnikai kisebbség hagyományait is. A tartomány Kínán belül vonattal, autóval és repülőgéppel egyaránt jól megközelíthető, így várható, hogy rövidesen felkelti az utazási irodák érdeklődését.

Brazília az UTAZÁS kiállítás kulturális díszvendége volt. Ezen túlmenően viszont azért is döntöttek úgy, hogy részt vesznek a kiállításon, mert ez a nagy ország számos látványosságot kínál. Ezt szeretnék bemutatni. A magyarok általában Rióba mennek, de nagyon szeretik az Iguassu vízesést, és az ország észak-keleti régiójának strandjai is vonzóak. Az Amazonas élővilága páratlan. A különböző hírekkel ellentétben, egészségügyi szempontból Brazília biztonságos. Jelenlegi ismereteink szerint a zika vírus csak a terhes nőkre, a magzatra veszélyes. Másoknál a fertőzés olyan, mint egy gyenge megfázás, alacsony lázzal jár, egy hét alatt gyógyszer nélkül, magától gyógyul. A magyarok számára – időjárás és ár szempontjából - az utazásra a legkedvezőbb időszak októbertől januárig és nagyon jó még a március – április is.

Az 1992 óta független Abházia először jelent meg Budapesten, az UTAZÁS kiállításon. Nevének jelentése az ott élők eredeti nyelvén: a szív és a lélek országa. Fővárosa, Sukhum, 2500 éves! Bemutatkozásuk megkönnyítésére igen előzékeny módon, magyar nyelvű tájékoztatókat is hoztak. Bár az ország a Fekete-tenger partján fekszik, manapság inkább csak az egyéni utazók keresik fel, ezért szeretnék jobban magukra irányítani az utazási irodák figyelmét. Barátságos emberek lakják és ezt a zászlójuk is szimbolizálja. A hosszanti négy zöld és három fehér csík a muszlimok és keresztények békés együttélését jelzi, a nyitott tenyér pedig a jóságot, vendégszeretetet mutatja. A turizmust igen fontosnak tartják, a több mint hetven üdülőhelyen évente általában egymillió vendég fordul meg. A bortermelés híres, kezdete a bronzkorig nyúlik vissza. Mivel az ország megközelítése csak Oroszországon keresztül lehetséges, a beutazáshoz orosz vízumra is szükség van. A hivatalos pénznem is az orosz rubel.

Törökország hosszú időn keresztül kedvelt úti célja volt a magyaroknak. Mostanában ez mintha kissé megváltozni látszana. Sajnos a terrorizmus sok országban okoz gondot. A káros hatások kivédésére Törökország a külföldi utazási irodáknak támogatást ad. Ugyanakkor az is elmondható, hogy a közbiztonság a tengerparti részeken egyáltalán nem romlott. Betörés vagy autófeltörés szinte nem is létezik. Az üdülőhelyek bejáratát őrzik. Az idén újdonságnak számít, hogy Dalaman repülőtere is fogad turistákat szállító gépeket, ez főleg a török tengerpart ékkövének számító Marmaris szempontjából lesz fontos. A tengerpart homokos, a vendéglátók kedvesek és a magyarok előtt ez a terület eddig nem nagyon volt ismert. Innen például két óra alatt elérhető a „gyapotvár”, a Világörökség részének számító Pamukkale, csakúgy, mint Epheszosz, a világ legnagyobb szabadtéri múzeuma és közel van a Holt-tenger is.

 A Via Sale Travel iroda figyelemre érdemes új kezdeményezése, hogy többé nem adnak ki nyomtatott katalógust. Rájöttek, hogy sokan csak a színes képek miatt viszik el a katalógust és ez túl nagy – meg nem térülő kiadást – jelent. Az online katalógus minden igénynek megfelel, lapozgatható, az összes kérdésre megtalálható benne a választ. A kiállításon már egy egész led falfelülettel szerettek volna megjelenni, de az építési feltételek ezt nem engedték meg. Inkább tableteken mutatták be a vásárlóknak ajánlataikat. Ezek közül újdonságnak számít, hogy nyáron tíznapos, kéthetes utakat, télen rövidebbeket kínálnak. Nem csak Tenerifén, hanem Gran Canarián is, mert már van közvetlen Budapest - Las Palmas járat. Az egynapos „sziget-túra” azoknak jó, akik általános képet szeretnének kapni valamelyik szigetről. Bemutatja a természeti szépségeket, a helyi gasztronómiát, Tenerifén 3300 méter magasra, a hegyre is felmennek. Ezen a szigeten van a Siam Park, Európa legnagyobb vízi vidámparkja. Különösen a gyerekek szeretik. A másik kedvenc pedig az Aqua Park, ahol a belépő ára a csúszdák korlátlan használatát, valamint a delfinshow megtekintését is tartalmazza. A Loro Park az állatvilág kedvelői számára jelent tökéletes szórakozást. Az iroda olyan belépőjegyet kínál, amelyik a Siám és a Loro meglátogatására is érvényes.

 A TSTour kínálatát tavaly Albániával bővítette és ez jó döntésnek bizonyult. Az ország külső környezetében kialakult bizonytalan helyzet Albániára nem jellemző, ezért az ide irányuló utasforgalom várhatóan nőni fog. Az a tény, hogy az Albán Turisztikai Minisztérium is megjelent a budapesti kiállításon azt mutatja, hogy kezdenek bennünket egy kicsit komolyabban venni Albániában. A magyar közönség számára különösen fontos az ár. Horvátország elég drága és már Montenegró is az orosz turistákhoz igazította az árait. Egyiptomban, Tunéziában gondok vannak, Jordánia ugyan biztonságos, de oda is egyre kevesebben mennek, mert közel az ISIS – ezért értékelődik fel Albánia. Itt nincs migránsválság, nincsenek terrormerényletek. Van viszont érintetlen természet, tisztaság, szinte egy kitakarított, új országba, frissen épített szállodákba érkezünk. Több mint 380 kilométeres tengerpartjának homokos szakasza is van. Mindenki a saját igényei szerint választhat Albániában olyat, ami neki megfelelő. Nincs tömeg, csendes tengerparti szállodák és – mondjuk Duresban – nyüzsgés, vidámság között lehet választani. Az árak pedig számunkra is kényelmesen megfizethetőek, az olcsóság itt nem igénytelenséget jelent!

(folytatjuk)

Kapcsolódó témák
Blog ajánló
Egy nap a városban És most akkor hogyan élvezzük a tavaszt a városban?
Csodás idő van odakint, még néhány napig, aztán visszatér a hideg. Természetes, hogy mindenkinek viszket valamije, hogy ugyan már, menjünk ki egy picit. És mivel nincs kijárási tilalom, csak ajánlás, sokan teljesen figyelmen kívül hagyják ezeket. Emlékszem, mennyire meghökkentem mindig, hogy a mi milyen gyorsan és ellentmondást nem tűrően bevezettük a cigitilalmakat annak idején, most is azt gondolom, hogy egy kijárási tilalom is fegyelmezettebben működne nálunk, mint egy átlagos európai országban. De mivel nincs, a városban a változás sem annyira észrevehető. Ági, az Egy nap a városban túravezetője például úgy védekezik, hogy egyedül marad otthon, és egyedül is megy mindenhová (jellemzően boltba). Nem közelít senkihez két méternél közelebb, vagyis kiválasztja a szélesebb utcákat és kevesebb embert, meg általában biciklivel jár. A Margit hídon hazafelé bekanyarodott a szigetre is, és ott látta a fenti jeleneteket. Ami egyébként tökéletesen alkalmas a vírus mindennél gyorsabb terjedésére: az egyik csoportban ha csak egy ember fertőz, az egész csoport megfertőződik, és amikor elindul mindenki haza, a többi földön ülő csoport mellett elhaladva tuti lesz egy-két újabb fertőzés, ami megint csak egy-két teljes csoportot betegít meg. Egy ember képes pár óra alatt 30-40 ember megfertőzésére. Szóval nem, nem csak a nyugdíjasok flangálnak és trécselnek az utcán. Persze, túl lehet élni, de én nem lennék senki helyében egy-két hét múlva, amikor elkezdi gyanítani, hogy tüdőgyulladása van. Egy korombeli ismerősöm végigment most ezen: hazaküldés, félrediagnosztizálás, kórházból elküldés másik kórházba, későn befektetés, súlyosbodás, azóta bent fekvés. Koronavírusra mondjuk nem tesztelték, neki állítólag máshonnan lett tüdőgyulladása. Én ezen nem akarok végigmenni, és amikor majd ott lesznek, hát ők sem. A legjobb, ha otthon maradunk. Ha ki kell mennünk valamiért, akkor itt tesszük ki magunkat veszélynek: A lépcsőházban, a korlátokat sok ember megfogta, mi ne tegyük. Lehetőleg úgy menjünk ki az ajtón, hogy ne találkozzunk szembe senkivel a szűk folyosókon. Ha családi házban lakunk, az előny, mert most úgy ülhetünk be az autóba, hgoy tuti nem érintkezünk senkivel még csak időeltolással sem. Sokan mennek autóval most mindenhová, valójában tényleg jobb a tömegközlekedésnél és a gyalog sétánál. A bicikli is lehet jó, mert távol vagyunk az emberektől, de itt is nagyobb a kockázat az autóhoz képest. Kisebb autós kirándulásokat például tehetünk, egy kör ki a városból, ha nem is szállunk ki, az a legjobb. Megállunk valami festői helyen, elővesszük a szendvicseket, és megesszük, napfénytető előnyben. Rengeteg olyan sétahely van a városban, ahol nincsenek emberek, és könnyű két méteren kívül maradni mindenkitől, vagy akár nem is találkozni senkivel. Ezt szintén leellenőrizhetjük autóban ülve, és ha nem megfelelő a helyzet, egyszerűen álljunk tovább. Ha megfertőz valaki, és te tovább fertőzöl, azzal 3-4 héttel hosszabbodik a járvány vége, ami így akár egy évig vagy még tovább is elhúzódhat. Könnyű belátni, hogy ezzel szemben ha mostantól senki nem fertőz meg senkit, akkor meg 3-4 hét alatt vége az egésznek. Ahogy azonban most csináljuk, az az első forgatókönyvhöz van közelebb, ami elhúzódó otthonülést, ezáltal klausztrofób őrületet és olyan gazdasági visszaesést hoz, hogy abból jó darabig nem lábal ki senki. Persze, marha jó tavasszal a barátokkal dumálni a fűben ülve. És eddig a világ legsúlytalanabb dolga volt. De most a legsúlyosabb tettek egyike lett, rögtön az egymás arcába köhögés után. Értékeljük át ezt a dolgot. Úgyhogy én azt csinálom, hogy otthon tervezek. A budapesti túra helyett megtervezem a jövőbeli budapesti túráimat. Előveszem a Budapest témájú könyveimet (van jó pár, itt írtam néhányról), és elkezdem végre bújni azokat is, amiket félretettem az esős napokra. Ha érdekességre találok, felírom, hol történt, és bejelölöm a térképen, vagy a Google Mapsen ráteszek egy jelölést. Odaírom, melyik könyv hányadik oldalán van a ráutaló rész. Tegyetek így ti is, antikváriumokból simán lehet online rendelni. Így, amikor már lehet, és elmúlik a járvány, mindennél jobb túrákat tehettek, akár a barátokkal, és ti lesztek az idegenvezetők. A saját városotokban, az ezerszer bejárt helyeken, de most mégis friss szemmel: eszetekbe jut a karantén idején elolvasott érdekes sztorik halmaza. Várhatóan én is és Ági is ír majd a blogra könyvajánlókat, hogy ezt a tervező munkát megtehessük, és képzeletben úgy sétálhassunk a városban, ahogy csak szeretnénk.
Egy nap a városban Mi lesz most az Egy nap a városban bloggal?
Úgy tűnik, hogy a járványra való tekintettel az Egy nap a városban blog egy darabig nem tud olyan klasszikus posztokat szolgáltatni, amit megszoktatok tőle. Tudniillik hogyan élvezzük a várost, a városi nyüzsgést és a jó helyeket. Mert most inkább mindenki maradjon otthon, és legyünk rajta túl minél gyorsabban és fájdalommentesebben. Ez nem jelenti azt, hogy a blog teljesen bezár, de az biztos, hogy alapanyag híján ritkábban és más jellegű anyagokkal - például történelmivel vagy publicisztikával - jelentkezem. Én az új helyzetre való tekintettel másfajta tartalmakat fogok írni a következő időben, de nem a blogra, mert ezek az írások már nem férnek bele az Egy nap a városban blog Csaba és általam kialakított, 2010-es fókuszába. Az “Ádám ma otthon marad” című blogon jelentetem meg a mostani helyzetre reflektáló, meg mindenféle egyéb gondolataimat, tapasztalataimat. Mivel az egy személyes blog, ezért valamennyi érdeklődési köröm helyet kap majd rajta, elég veszélyes kilengéseket produkálva időnként. Első írásom az oldalon: Újraindítjuk a világot, és ez minden jónak a forrása lehet. Első posztként leírtam, hogyan tudjuk a legjobbat kihozni a mostani helyzetből. Majdnem az Egy nap a városban blogra töltöttem fel, de aztán átolvasva láttam, hogy ez már más. Már más iránya van benne a gondolatoknak, a város teljesen eltűnt, és előbukkant az, amiről eddig keveset írtam: hogy én hol és hogyan élek. És itt is fogok tartózkodni mostantól az idő nagy részében. Természetesen, hogy nehéz lesz a városra koncentrálnom innen. Még csak az ablakból sem azt látom. Úgyhogy akinek van kedve, kövesse a Facebook oldalon az írásaimat, vagy nézegesse a blogot rendszeresen. Ezen a Facebook oldalon minden írásom megjelenik majd, legyen az Egy nap a városban, Ádám Ma Otthon Marad vagy más helyekre írt anyagom, a készülő regényemmel kapcsolatban is várhatóak infók. Sőt, azzal kapcsolatban majd segítséget is kérek időnként. Mindig benne volt a levegőben, hogy egy fokkal személyesebb helyre is írok, így most a sors adta, hogy gyorsan megtörténjen. Szóval azért kövessétek az Egy nap a városbant, mert lesznek anyagok, és egyébként kövessétek az egyéb írásaimat is, az ÁMOM-on (Ádám Ma Otthon Maradon). Vigyázzatok magatokra, egymásra, és segítsetek egymásnak. Most jött el a segítségnyújtás és -elfogadás időszaka, nem csak a betegek körében. És dolgozzunk azon, hogy ha ennek vége, ne a régi világ álljon fel újra, méretes szedáltságban, hanem valami jobb, a maga teljességében. Ámen.
Városlátogatások A napfényes Olaszország
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!