2020. január 23. csütörtök, Zelma, Rajmund és Emerencia napja
Szlovákia rejtett kincse
Révay András
2015.05.27 23:01
Turisztikai tájékoztatóval egybekötött könyvbemutatót tartott Budapesten a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal és a Szlovák Intézet, amelyen a Szlovák Paradicsom és annak idegenforgalmi központja, Igló városa mutatkozott be. A rendezvény a végén szabályos könyvkeresztelővel zárult.

 Ismét egy titkot árult el magáról őexcellenciája, Rastislav Káčer, a Szlovák Köztársaság budapesti nagykövete. Mivel Selmecbánya környékén nőtt fel, ez a vidék – érhető módon – egy kicsit közelebb áll a szívéhez. Ha létezik az a Paradicsom, amit a Biblia ígér számunkra, akkor bizonyára nagyon kell hasonlítson arra, amit ma Szlovák Paradicsomnak nevezünk. Joggal mondják róla, hogy Szlovákia egyik rejtett kincse! Egyedülálló abban is, hogy nem csupán természeti, de épített és kulturális kincseket tartalmaz. A természeti szépségek itt nem a nagyságukkal, hanem az intimitásukkal nyűgözik le a látogatót. Tiszta vizű zuhatagok, mély szakadékok látványa, kitűnő horgászhelyek hívogatják a vendégeket. A Szepesség történelmi nevezetességeit sem hallgathatjuk el. Az itteniek Európa legkeletibb gótikus építményei. A kiemelkedő történelmi személyiségek közül is sokan e régió szülöttei. Ők alkotnak kapcsot Lengyelország, Szlovákia, Magyarország között már évszázadok óta. Mindazok, akik ezzel a most megjelent könyvvel a kezükben keresik fel a vidéket, sok szépséggel, ízes falatokkal és italokkal találkozhatnak majd.

 Budapest számunkra kapu a világ felé és remélhetőleg ez a könyv kaput nyit a Szlovák Paradicsom felé – vette át a szót Ján Voľný, Igló város polgármestere. A cseh turisták után a magyarok látogatnak el a legnagyobb számban Iglóra. Ez nem véletlen, hiszen ezzel a két országgal évszázadokon át közös volt a történelmünk. Valószínűleg nagyon kevesen tudják, hogy Liszt Ferenc utódai ma is ott élnek a városban. Sokan állapították már meg, hogy talán sehol a világon máshol nem koncentrálódik ennyi szépség ilyen kis helyen. Hasonló értékek máshol is vannak, de sok száz kilométert kell utazni egyiktől a másikig, ha látni akarjuk őket. Akik már jártak a Szepességben, igazolhatják ezt az állítást, akik pedig még nem jártak ott, igazolni fogják a látogatásuk után! A polgármester azt is elmondta: gimnáziumuk jövőre ünnepli 150. születésnapját! Ez alkalomból bemutatják Farkas Imre, 1909-ben írt Iglói diákok című operettjét. Az előadás érdekessége lesz, hogy a darabot Iglón már játszották a 100. születésnap okán is és a mostani előadásban részt vesznek olyanok, akik ötven évvel ezelőtt is a színpadon voltak.

A 2009-ben megjelent könyv címe „Hetvenhét túra a Szlovák Paradicsomban” volt – emlékezett vissza Nagy Árpád, az új könyv szerzője. Az valóban csak túrakalauz volt, ez most Igló – Szepes vármegye legjelentősebb városa - ismertetésével egészült ki. Tény, hogy valóban mind többen, kimondottan ennek a vidéknek, városnak a megismerése céljából mennek oda. A szurdokvölgyek egyik legszebb látványossága a rengeteg vízesés. Sok közülük jól megközelíthető, közvetlenül mellettük biztonságos létrákon, lépcsőkön vezet el turistaösvény. A terület egyik leglátogatottabb pontja a Tamásfalvi kilátó, mely könnyű sétával is elérhető. Az új kiadás igazi értékét az Iglóról szóló részletes beszámoló adja. Megjelöli a város legszebb részeit, a legértékesebb építészeti emlékeket, amiket igazán érdemes megtekinteni.

 A környék érdekességeiről Jana Barbuščáková, az iglói Tourinform Iroda igazgatója részletesebben is szólt. A Budapesttől 260 kilométerre fekvő területet 1988-ban Nemzeti Parknak nyilvánították és szigorú védelem alatt áll. Az ott feltörő források és az eső vizét két folyó vezeti le: a Hernád és a Nyilas. A környező, mészköves talajba mindkettő keskeny kanyont vájt, a Hernád-áttörést és a Sztracenai-kanyont, melyeket nagyszámú geológiai képződmény tesz látványossá. A nemzeti park nagy természeti kincse a fenyőerdő, amely a terület kilencven százalékát borítja. A szinte egymást érő, számos szakadék és szurdok, a változatos állat és növényvilág, egyedülálló, nemcsak a Kárpátokban, hanem világviszonylatban is.

A Szlovák Paradicsom területén a kijelölt turistaösvények hossza háromszáz kilométer, köztük hét „természettani” útvonal található. A Hernád, a Káposztafalu nevű település után hagyja el a katlanát, majd éles kanyarral visszafordul dél felé, mintegy tizenhat kilométer hosszú kanyont képezve. A Hernád- áttörés a leghatalmasabb és legizgalmasabb képződmény ezen a vidéken. A kirándulók számára 1974-től teljes hosszában átjárható, ez időtől a Kolostorárok torkolatánál kötélhágcsó, illetve palló épült, a hegyi mentőszolgálat ösvényének részeként. Az ösvényen még 7 fémpalló, mintegy 320 méter hosszú kapaszkodólánc, 140 hágcsófok, kúszóvas és 70 méter hosszú fapalló teszi lehetővé a biztonságos közlekedést, még a gyakorlatlan kirándulók számára is.

A Szlovák Paradicsom kapuja, Igló városa a Hernád folyó két partján fekszik. Itt megy el a fő vasútvonal is Kassáról Pozsonyba. Történelme gazdag, már a VIII. században lakott volt, írásban először 1268-ban említik. Az összesen 67 km2-nyi területén 37 ezer ember él. A város érdekessége a nyújtott orsó alakú főtér, mely egész Szlovákia leghosszabb főtere. Ugyancsak itt található Szlovákia legmagasabb, 87 méter magas templomtornya, ahová fel is lehet menni. A téren álló görög-katolikus templom különlegessége pedig, hogy ez az egyetlen szakrális építmény Szlovákiában, aminek a belsejét mozaikok díszítik. A város legismertebb rendezvényei közé tartozik a fél évszázadnál is hosszabb múltra tekintő Szepesi Vásár. A négynapos ünnepélyt minden év júliusában látogatók ezrei keresik fel. A nyári rendezvények közül kiemelkedik a Szepesi Rock Fesztivál, ősszel pedig a Népi Mesterségek Piacán gazdagodhat egyedi, kézműves termékekkel a vásárló.

 Magyarországon nem szokás, Szlovákiában annál inkább, hogy a valamilyen szempontból fontosnak tartott könyv megjelenésekor „könyvkeresztelőt” tartanak. Keresztapából persze ilyenkor több is van, jelen esetünkben éppen négy: a nagykövet, a polgármester, a szerző és Pusztay Sándor a Kornétás Kiadó igazgatója. A könyvről szólva ő azt is elmondta: néhány évvel ezelőtt egyszer már megjelentették, de akkor csak a Szlovák Paradicsomról szólt. Olyan nagy volt az érdeklődés iránta, hogy indokolt volt egy második megjelenés, természetesen már kibővítve, új adatokkal ellátva. Közben Igló a területnek nemcsak gazdasági, de kulturális központja is lett, részletesebb bemutatását mind többen igénylik. Jelzi ezt az is, hogy az új könyv megjelenésének másnapján már ezrével vitték a könyvterjesztők.

                         Nagy Árpád
                         Igló és a Szlovák Paradicsom
                         Kornétás Kiadó - 2015
                         ISBN 978-615-5058-52-3
Kapcsolódó témák

Az idei UTAZÁS kiállítás külföldi díszvendége Algéria volt. Mellette viszont szomszédos, közeli és igen csak távoli országok felkeresésére is egyaránt talált magának lehetőséget, aki azért látogatott a Vásárközpontba, hogy eldönthesse: eddig meg nem valósult tervei közül végül az idén melyiket választja vagy akinek még terve sem volt és most ötletet akart kapni a nyaralásához. Vizsgálódásaink során az újdonságokra helyeztük a hangsúlyt.

Látványos fesztivállal köszöntötték Budapesten a kínai Holdújévet, a közelgő Tavaszünnepet. Mivel erre a rendezvényre Magyarországon már harmadik alkalommal került sor, a szervező, a Magyar-Kínai Kulturális Egyesület, stílszerűen, háromnaposra tervezte az eseményt. Az ünnepség jelentőségét emelte, hogy idén van a magyar – kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének hetvenedik évfordulója is.

A kulturális és turisztikai együtt működés további elősegítése érdekében a kínai Shaanxi tartomány kormányzóságának Kulturális és Turisztikai Osztálya nagyszabású bemutatót tartott Budapesten, az InterContinental Szálló báltermében. A rendezvényen megemlékeztek arról, hogy Magyarország és a Kínai Népköztársaság között a diplomáciai kapcsolatok felvételének idén van a hetvenedik évfordulója!

Bár az utazás egyik célja egy kis vidéki kikapcsolódás volt, New York vonzereje leküzdhetetlen. Sorozatunk befejező részében oda látogatunk. A négy keréken másfélórányi távolság amerikai szemmel nézve macskaugrás, semmiből sem áll tehát egy-egy egész napot eltölteni a városban, melyről tudjuk: sohasem alszik. Látnivalókban pedig nem napokra, de akár évekre is ellát bennünket, csak győzzünk válogatni!

Ha az Egyesült Államokról esik szó, többnyire legelőbb New York, Washington, Las Vegas, Los Angeles, San Francisco – a nagyvárosok jutnak eszünkbe. Pedig hát, tudjuk jól, az a hatalmas ország nemcsak városokból áll. E cikksorozat első két részéből már kiderült: utunk célja ezúttal Pennsylvania volt, és ott sem egy nagyváros.

Blog ajánló
Egy nap a városban A jövő kocsmájában jártam, de tényleg, ilyen lesz - Schrödinger macskája
Amikor a jövő kocsmájáról beszélek, nem valami futurisztikus izé jár a fejemben. A jövő kocsmája a fejemben energiatakarékos, tehát sötét. A piák baromi drágák, mert már csak a tisztességesen elkészített piákat lehet eladni, valamint a távolról érkező, egzotikus piák utaztatási költsége különadóval sújtott. A jövő kocsmájában karcos blúz szól az alacsony fogyasztású USB-s hangszórókból. Az asztaloknál alig valaki, akik mégis ott ülnek, a létezés mibenlétén merengnek, vagy verseket olvasnak. Itt jártam én a minap. Pont itt. A Schrödinger macskája pub a Kertész utcában van, ami így télen - meg egyébként nyáron is - eléggé kimarad a turista-fősodorból. Sok itt a lehúzott roló, a közepes vendéglátóhely (NEM az M étteremre gondolok, ők például szuperek). Az utca sötét és - ha esik az eső - nyirkos. A lehelet csíkot húz utánam, ha hideg van. Lábam fázik, ha nincs rajtam meleg cipő. Ebben a sötét utcában van egy pub, ami nagyon is beleilleszkedik ebbe a negatív fénykavalkádba a maga erőteljes módján. A Schrödinger macskája pubot alig vesszük észre, pedig nagy üvegtáblák engednek betekintést a benti ürességre. Persze, benyitok. Miért is ne? A belső dizájn egyébként tetszetős. Jól néz ki a nyerstégla a ráccsal, jó minőségűek az asztalok, hátul gyerekzáras gyerekajtó biztosítja, hogy kiskorúak véletlenül se jussanak hozzá a piához. A felnőttek át tudják lépni, persze.  A pult mögött létrázható polcokon rengeteg egzotikus pia. Rögtön egy a távoli Mauritiusról érkező itallal nyitunk, a rumot természetesen egy kihalt állatról nevezték el. Mi sem illik jobban egy kocsmához, a jövőből. A Lazy Dodo nagyon kellemes ital, hosszan marad a szájban és a pohárban, gyümölcsös-élénk. Ha pedig az ok-okozat mentén egy szinttel feljebb haladunk, és a világ problémáit még jobban felfedezzük, akkor csak kilyukadunk a 20 éves Dictator mellett. Ebből is kérünk egyet, vastag, szivarfüstös ital, bőven a hordó, de nagyon szép egyensúlyba hozva. Igazi kortyolgatós rum, olyanoknak is, akik nem tudják elképzelni, hogy apró kortyokban élvezzék a nagy töménységű italokat. Egy világ nyílik meg ezzel számotokra! A két ital darabja a 3000 forintot nyaldossa, de lehet kapni gin-tonicot is, majdnem 5000-ért. A hely specialitása ugyanis ez, kézműves tonicok, különleges, távoli vidékről érkezett ginek egymásra hatása olyan terület, amivel korábban már én is kísérleteztem, és tényleg az egyik legizgalmasabb irány, amit a fenszi koktélokat nem kedvelők is élvezhetnek keverék fronton. A hely tulajdonosa, Martin egyébként nem volt bent ezen a napon, így egy kedves kollégája segített választani, rumokban mondjuk nem volt annyira képben. Nem baj, a blogon élményekről írunk, nem riportokat készítünk, így simán belefért ez. Egyébként Martin nyilván tud pluszt nyújtani, ahogy a helyre rendszeresen szervezett koncertek is. Ja, és ígértem még filozófiát: ezt én szolgáltattam. A hely szelleme és a rumok annyira megihlettek, hogy barátomnak hosszan kifejtettem, miszerint szinte biztos vagyok benne: ha nincsenek élőlények, nincs jelen sem, szükségszerűen pedig az univerzum sem képzelhető el térként, így aztán nem lehet más, csak illúzió. Hétköznap volt. Schrödinger macskája pubCím: 1073 Budapest Kertész utca 42-44
Egy nap a városban Hivatalosan is gőzgombóc-őrület van Budapesten, a kínálat nagyon szűk
Lehet, hogy lemaradtál róla, de a helyzet az, hogy kitört a gőzgombóc-láz. Nem tudni, hogy a síelős szezonnak köszönhető-e, hogy a hütték csemegéjét kívánja a budai-pesti nép, mindenesetre ez az igazság. Kevés hely árul gőzgombócot, én konkrétan kettőről tudok. Az egyik az Édesmindegy, ahol a Facebookra hivatalosan is kiírták, hogy naálljonmegamenet, akkor mostantól csak előrendelésre lehet gőzgombócot rendelni, nyilván azért, mert különben mindent felzabálnánk egy perc alatt, és nem maradna másoknak. A másik ilyen hely a Másik Bolt a Kós Károly téren, a Wekerle telepen. Tudom, megint róluk írok, biztosan meg is kapom értem a magamét. De mit tegyek, ez a helyzet, törzsvendég lettem annak ellenére, hogy vagy ötven kilométerre lakom tőlük. De egy olyan helyet nem lehet nem szeretni, ahol a dió piros, a cseresznye sárga, a falon pedig ott vannak a történelmi személyek utolsó órái, régi villákkal ábrázolva (nyakazás, vaddisznó ésatöbbi). A gőzgombócról elmondok néhány, és egyáltalán nem evidens dolgot. Az egyik az, hogy lehet házilag fabrikált, kondérra tett szúnyoghálóval, meg az azt lefedő fedővel kísérletezni, de ha nagyban akarod űzni, akkor venned kell egy gombócgőzölőt. Ennek ára 400-500 ezer forint között van, és nem valami kifinomult cucc. Alul egy tálban fő a víz, felül a gőze bejárja az üveggel leválasztott, rácsokkal szabdalt teret. Senki nem tudja, miért 400 ezer forint mindez, hacsak az nem, aki megélt már ilyen gőzgombóc-mániát, mint ami most van a fővárosban. Főleg ha azt nézzük, hogy a gép nem képes minden körülmények között meggőzölni tésztát, simán nyersen hagyja, ha nem ügyeskedünk. Hogy lehet ez? Úgy, hogy az ilyen gépek nagy része fagyasztott, előre elkészített gőzgombócokat melegít csak fel, mint a hütték csemegéit. Fábi, a Másik Bolt tulajdonosa természetesen beszerzett használtan, olcsóbban két ilyen szerkezetet. Eleinte itt is a szúnyoghálós módszerrel kísérleteztek, de egy idő után tudták, hogy ez nem mehet tovább, ha naponta szeretnének ötnél több embert is kiszolgálni (volt is kétfelvonásos botrány is már a boltban, amiért elfogyott a gőzgombóc, mire a város másik feléről odazarándokolók odaértek). “Mennyi idő alatt hozza vissza az árát egy ilyen gép?” - kérdeztem. “Két nap” - válaszolta gondolkozás nélkül Fábi. Vendéglátóiparról beszélünk, a két éves megtérülések birodalmáról. Persze a Másik Boltban nem fagyasztott gombócokat melegítenek, mint minden jó helyen, itt is a jó alapanyagokról és a kísérletezésről szól a dolog. A hagyományos gőzgombócban nagyon sűrű és savas-ízletes szilvalekvár, ráöntve édes, behízelgő vaníliasodó és mák / karamell foglal helyet, a tészta pedig egyszerre nyúlik és tartja magát, baromi jó cucc. 1500-rt az alap verzió, de van többféle édes is. CSAK HÉTVÉGÉN készül, szombat déltől vasárnap este hatig lehet gőzgombócolni, előtte hívjátok fel a boltot, nehogy lyukra fussatok. De jó hír, hogy hétvégén a boltban olyan élet van, olyan jó hangulat, hogy érdemes is ellátogatni ekkor külön, a hely általános hangulatáról itt írtunk. A Másik BoltCím: 1192 Budapest  Kós Károly tér 13.
Városlátogatások Egy nap Splitben – One day in Split
Egy nap Splitben – One day in SplitHorvátország második legnagyobb városa, Közép-Dalmácia igazgatási és gazdasági központja. Az ókori város számos gyönyörű látnivalót kínál az érdeklődők számára.Egy kis történelem:Történészek szerint a település neve a görög aszpalathosz (tüskebokor) szóból származik és némi római hatásra lett az olasz Spalato, végül ez módosult Split-re. A római uralmat megelőzően görögök lakták a helyet, de igazi várossá Diocletianus római császár idején vált. Az uralkodó hatalmas palotát építtetett a tengeröbölhöz, melyet a négy égtáj felől a Tengeri, az Arany, az Ezüst és a Bronz kapun keresztül lehet megközelíteni. Lemondása után a császár ide vonult vissza, itt töltötte „nyugdíjas” éveit. Az impozáns épületerőt sugárzott és biztonságot jelentett, ezért egyre többen telepedtek meg itt.A palota körül alakult ki a későbbi város, melynek fordulatokban gazdag történelme során többször is kapcsolódott a magyar történelemhez. 1105-ben a város behódolt Könyves Kálmán magyar király előtt, aki katonai beavatkozás nélkül szerezte meg az uralmat. A magyar uralkodó esküt tett Split szabadságjogainak a megtartásáról, a város polgárai pedig hűséget fogadtak a magyar királynak.Később Velence foglalta el a várost, majd II. Béla hadjáratát követően közel harminc évig újra magyar fennhatóság alá került Split. A tatárjárás idején ide menekült IV. Béla, itt vannak eltemetve leányai, Katalin és Margit.Látnivalók:Split óvárosa lényegében az egykori Diocletianus-palota falai között található. Az egész történelmi negyed felkerült a Világörökség listájára.A történelmi falak között is eluralkodott a mediterrán hangulat, a belváros szűk, labirintusszerű utcáin és sikátoraiban pezsgő élet zajlik. A kétezer éves műemlékek között számos kiülős étterem, kávézó és pizzéria működik, ahol ki lehet próbálni a helyi ételkülönlegességeket és a hűsítő söröket. A pénztárcánkra nem árt vigyázni, itt nem is annyira zsebtolvajoktól kell tartani, a helyi árak olyanok, hogy az gondolja az ember, hogy a császári palota felújítására gyűjtenek.Apropó, mit gondolsz, hogy Horvátországban miért isznak a turisták szinte kizárólag bort vagy sört? bor – vino - sör – pivo - üdítő - osvježavajuće piće.A kikötő is pazar látvány nyújt, érdemes itt is egy kellemes sétát tenni.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=apUvj5aoipY                                                                                              Készítette: vinpet
Városlátogatások Kefalonia
Kefalonia, az érintetlen természet csodájaKefalonia a Jón tenger legnagyobb szigete, melyet már Homérosz is megemlített az Iliászban. A zöldellő hegyekkel és dombokkal tarkított sziget az elmúlt évszázadokban volt török, velencei, angol, francia uralom alatt, majd 1864-ben csatlakozott Görögországhoz.Szinte minden turisztikai tájékoztató hangsúlyozza, hogy itt forgatták Louis de Bernières angol író regényéből készült, „Corelli kapitány mandolinja” című filmet Nicolas Cage és Penelope Cruz főszereplésével. A forgatási helyszínek Sami város kikötője valamint Komitata falu voltak. A fővárosban látható egy katona szobor, melyet előszeretettel fényképeznek a látogatók, de az nem a híres kapitányt ábrázolja.Kefalonia a csend a béke szigete, még nem árasztották el a turisták, ezért kiválóan alkalmas pihenésre, kikapcsolódásra. A sziget természeti látványosságai a Kathavothres víznyelő a káprázatos Melissani tavasbarlang és a Drogarati cseppkőbarlang is részei a sziget természeti kincseinek.Argostoli:Argostoli, a főváros trópusi hangulatú pálmafákkal övezett főutcáján egymást érik az éttermek, kávézók és ajándékboltok. Itt található a sziget legnagyobb kikötője, mely óceánjáró hajókat is képes fogadni.A kikötő fekete és fehér gyöngykavicsokkal kirakott parti sétánya minden napszakban gyönyörű. A halászok itt kínálják frissen fogott zsákmányukat eladásra.Sétáljunk vagy kis-vonatozzunk a fővárosban:Nézzünk meg egy videót a városról és hallgassuk meg a kikötőből elhajózó óriáshajó búcsúdalát.https://www.youtube.com/watch?v=AoS3lDAToYIhttps://www.youtube.com/watch?v=VQ_jiVA4HR8                                                                                                              By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!