2024. június 19. szerda, Gyárfás napja
A jó már nem elég, nagyon jó kell!
Révay András
2019.12.03 19:42
Minden eddigit felülmúló sikerrel zárult az idei – sorrendben már a XVI. Újbor és Sajt Fesztivál. A borversenyre korábban sosem látott mennyiségű, 525 minta érkezett, mutatva ezzel a fesztivál rangjának növekedését a borásztársadalomban. Megrendezésének helye is változott, a Vajdahunyad várból az Erzsébet körútra, az egykor volt Royal, ma Corinthia Hotel díszes termeibe költözött.

 Az Újbor és Sajt Fesztivált már negyedik alkalommal nyitotta meg a Veszprémben működő Pannon Várszínház In Vino Együttesének műsora, először szerepel viszont az erdélyi Torockóról érkezett – fiatalokból álló furulya együttes. A Gyulafehérvártól 60 kilométerre fekvő, 550 lakosú faluban 2004 óta működik a Kis Szent Teréz Gyermekotthon. A Fesztiválra érkezett csapat pásztorfurulyán zenél és népdalokat énekel igen szép stílusban. A gyermekotthon a Böjte Csaba atya által 1994-ben létrehozott Alapítvány támogatásával működik, eddig több mint 6000 nehéz sorsú gyerek élt az összesen 83 helységben fenntartott házakban. Állami, magyar iskolákba járnak, együtt a többi, családban nevelkedő gyerekekkel. A Budapestre érkezett együttesben a legfiatalabb előkészítő osztályos, még csak hatéves, a legidősebb viszont már 19 éves, egyetemre jár, dokumentáció- és információtudományt tanul Kolozsváron. Végzés után szívesen visszamenne valamelyik otthonba dolgozni.

 Ebben az évben a Fesztivál díszvendége Bács-Kiskun Megye volt. Sajnos lépten-nyomon látjuk, hogy az emberek túl sok falat építenek és túl kevés hidat – mondta a rendezvény megnyitásakor Vedelek Norbert, a megyei Önkormányzat alelnöke, majd hozzátette: emberek, települések, országrészek között hidak felépítésének igen kiváló eszköze a bor, a bortermelés. A Duna-borút például kitűnően szolgálja az alföldi borok jó hírének erősítését és egyben a borturizmus fejlesztését is! Ennek keretében például elkészült a magyar-szerb határ környékén a borturizmus élénkítésének terve, Bács-Kiskun Megyében és a Vajdaságban dolgozó borászatok együttműködésének fokozása érdekében. A megyei Bormustrára a Vajdaságból is érkeznek borászok és a mieink is mennek át oda hasonló rendezvényekre.

 Amikor tizenöt évvel ezelőtt – egy fagyos november végén - útjára indítottuk ezt a rendezvényt, az első alkalommal 115 nevezés érkezett a versenyre – emlékezett vissza a kezdetekre Ferenc Vilmos, a fesztivál főszervezője. Most 525 borból választotta ki a zsűri a legkiválóbbakat, ekkora mezőny eddig még soha nem volt. A nevezők nagy száma bizonyítja, hogy a hazai bortermelőknek fontossá vált ez a verseny, büszkék – teljes joggal – az itt elért eredményekre. A bírálók nyolc bizottságban dolgoztak a nemzetközi borversenyek szokásos szabályai szerint. A beküldött minták 60 százaléka fehér-, 32 % rozé és 8 % volt a vörösbor. Ez pontosan megfelel a hazai szőlő-bortermelés sajátosságainak. A verseny magas színvonalát az is jelzi, hogy két olyan pincészet is volt, amelyiknek két bora került a TOP 16 közé.

 Az egyik a Gál Szőlőbirtok és Pincészet – őket a borkedvelő társadalom már jól ismeri. A másikról, a Zalaszabarban, 3,5 hektáron dolgozó Kányaváry Borbirtok Kft.-ről eddig hiányosabbak voltak az ismereteink. 2009 óta dolgoznak, ők úgy gondolják, fiatal borászatként is lehet nagyon jó borokat készíteni! Egyik céljuk, hogy újra visszaállítsák a zalai borok hírnevét. Ennek érdekében, eredményükkel ezen a fesztiválon komoly lépést tettek. Az Olaszrizling Üstökös és a Chardonnay Krónika boruk bekerült a TOP 16 közé, a 2019. év Legjobb Újbora díjat kapta. Az Olaszrizling üde, friss, reduktív eljárással készült, ezért jól érezhetők benne a fajta jellegzetes tulajdonságai. A Chardonnay „ravaszabb”. A 30 százaléka fahordóban erjedt, érlelődött, majd tisztulás és derítés után házasították acéltartályban készült borral. Szeretnék a birtokot még egy hektár területtel növelni és megállni ezen a szinten, hogy a továbbiakban is kézműves borászat maradhassanak, mert így tudják tartósan a legjobb minőséget kínálni.

A Pécsi Borvidéken az egyik legnagyobb a Belward Pincészet. Egy régi nagyüzemi pincészetből jött létre. Jelenlegi formájukban 2013 óta dolgoznak, a Hásságy vidékén, összesen 33 hektáron, időjárási szélsőségektől mentes, szubmediterrán jellegű területen. Errefelé már 1058 óta termelnek szőlőt! A Pincészetnek ez az első bemutatkozása a Fesztiválon – és mindjárt nem várt eredménnyel! Ez a Sauvignon Blanc bekerült a TOP 16 közé, tehát a 2019. év Legjobb Újbora díjat szintén megkapta. A győztes bor szőlőjét 4,6 hektáron termelik és a teljes termést feldolgozzák, reduktív, tehát acéltartályos technológiával. Készül náluk klasszikus, hordóban erjesztett, érlelt bor is, ebbe a csoportba Olaszrizling, Chardonnay, Rajnai Rizling, Hárslevelű kerül.

A 2019. év Legjobb Újbora címet a Paulus Molnár Borház F&C Cserszegi Fűszerese is elnyerte. A borház 2012-ben vált ki a Móri Bor Kft.-ből, a borkészítés mellett rendezvényszervezéssel is foglalkoznak. Azt mondják magukról, hogy ez „Egy borászat, tele élménnyel és szenvedéllyel”. A TOP 16-ba sorolt Cserszegi mellett aranyérmes lett náluk a Chardonnay és Szürkebarát is. A Cserszegi száraz, 12 alkoholfokos fehérbor, szép, kerek savakkal, a fajtára jellemző illat- és zamatvilággal vívta ki magának az elismerést. Annyira friss, hogy kifejezetten erre a bemutatóra szűrtek egy kisebb tételt, még a palackozása sem kezdődött el. Nem ez az első nagy sikerük. A Magyar Bormustrán 2015-ben a Paulus Brut pezsgőjük az „Év Csúcspezsgője” lett, a 2018-ban rendezett Országos Borversenyen pedig a Paulus Rosé az „Ország Legjobb Rosé bora” díjat nyerte.

A kezdetektől jelen volt a Fesztiválon a Birkás Bor- és Pálinkaház, mert tulajdonosa, Birkás Zoltán mindig is fontosnak tartotta, hogy a Kunsági Borvidék képviseltesse magát ezen a rendezvényen a gyümölcsös, lendületes, friss, üde, fehér és rozé boraikkal. Náluk a nagypapája kezdett borászkodni, ezért ő most már harmadik generációs borásznak mondhatja magát. A nagypapa 1950-ben telepítette az első – Magyarországon különleges fajtának mondható – Sárfehér szőlőtőkéket, a terület ma is a birtokukban van. A Fesztiválra Irsai Olivért, Kékfrankos rozét és természetesen a zászlós borukat az Aranysárfehért hozták, ezzel nyertek is egy ezüstérmet. Tapasztalják, hogy egyre nagyobb a verseny, ma már nem elég jó bort készíteni, nagyon jót kell! Hagyománya van náluk a pálinkafőzésnek is, már a kezdetektől készült törkölypálinka, ez ma is „vendégváró” azok számára, akik ellátogatnak hozzájuk Izsákra.

A sajtverseny győztese, a Szarvasi Agrár Zrt. az idén ünnepli jogelődei – és önmaga – megalakulásának hetvenéves évfordulóját! Mindig állami cég volt, hét évtizedes múltja meglehetősen zavarosnak mondható. A privatizációra 2001-ben került sor, ma is ugyanazon magántulajdonosok birtokában van. Foglalkoznak növénytermesztéssel, állattenyésztéssel, ipari termékfeldolgozással és a vállalkozás – ebben az évben - most már egy sajtkészítő üzemi részleggel is bővült. A közel egymilliárd forint értékű beruházásra azért szánták el magukat, mert a tejtermelés az elmúlt tíz évben csak veszteséget hozott. A tejárak ingadozásából jelentkező mínuszt csak úgy lehet kivédeni, ha a tejet olyan termékké dolgozzák át, ahol ezek a külső hatások nem érvényesülnek. A legelső sajtjaik szeptember elején készültek el, olasz recept alapján, félkemény sajtokat gyártanak. Hogy milyen minőségben, azt a mostani eredményük a Fesztiválon mindennél jobban bizonyítja. Exportra is gondolnak, bíznak abban, hogy a magyar mellett az olasz és közel-keleti piacokon is sikeresek lesznek.

Kapcsolódó témák