2024. május 26. vasárnap, Fülöp és Evelin napja
A jó munkát elismerik
Révay András
2020.01.05 17:59
Állításunkat mindössze egyetlen mondattal igazolhatnánk, de az a mondat nyomban el is árulná, hogy a téma ennél azért többet érdemel. Egy tizennyolc éve tartó tevékenységről van szó, melyet egyetlen ember, két ország érdekében végez, töretlen szorgalommal.

 A napokban mindössze egy rövid hír jelent meg arról, hogy az új-zélandi Kereskedelmi és Külügyminisztérium megerősítette Sárdi Rezsőt tiszteletbeli konzuli tisztségében Magyarország teljes területén. Az ismert turisztikai és gazdasági szakembernek három éves mandátumát hatodik alkalommal hosszabbították meg, így továbbra is képviselheti a távoli szigetországot hazánkban. Megbízatása alatt számos magas rangú küldöttség járt Magyarországon és megszületett a megállapodás a két ország között a „Working Holiday” vízum bevezetéséről. Ennek keretében 2013 óta évente száz magyar fiatal utazhat Új-Zélandra egyéves vízummal, egy évig tartózkodhatnak ott, tanulhatnak, dolgozhatnak és e speciális vízum birtokában kedvükre utazgathatnak, felfedezhetik az országok rejtett szépségeit. Az új-zélandiak ugyanis szintén ugyanilyen feltételekkel jöhetnek hazánkba. A két ország között a jó kapcsolatok terén mérföldkőnek számít, hogy hazánk nagykövetséget nyitott Wellingtonban, Új-Zéland fővárosában.

Az eddig elért sikerekre visszatekintve a tiszteletbeli konzul elégedettségének adott hangot. Elmondta, hogy a kapcsolatok erősítésében nélkülözhetetlen szerepet játszott Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma, különböző szerveinek segítő útmutatása és hatékony munkavégzése. Különös fontossággal bír, hogy a tiszteletbeli konzulok fő feladata a Magyarországra érkező küldő ország állampolgárai jogainak védelme és szükség esetén segítségnyújtás az országba érkező turistáknak. A nemzetközi kapcsolatokban felértékelődött az állampolgárok és jogi személyek érdekeinek védelmét biztosító konzuli kapcsolatok jelentősége. „Számtalan okból kerülhet bajba valaki egy idegen országban. Megbetegedhet, elveszítheti az okmányait, sőt bűncselekmény áldozatává is válhat. A nemzetközi terrorizmus szomorú aktualitást ad annak a kérdésnek hová fordulhatunk, honnan kaphatunk segítséget külföldön. Ezek mellett fontos, hogy az Új-Zélandra utazó, ott munkát vállalni vagy tanulni kívánó magyar állampolgárok a konzulátus segítségét vehetik igénybe, amennyiben okmányok hitelesítésére van szükség. Így például erkölcsi bizonyítványok, képesítést igazoló okiratok és más hivatalos dokumentumok hitelesítése a konzulátus tevékenységi körébe tartozik” – hangsúlyozta Sárdi Rezső

 A most elmúlt, 2019, kiemelkedően aktív év volt a kétoldalú kapcsolatok területén. Magas szintű parlamenti delegáció látogatott Budapestre, a Kiwi (új-zélandi) Filmnap keretében érdekes filmeket mutattak be és folyamatosan nőtt az Új-Zélandra látogató magyar turisták száma. Wellingtonhoz közel megnyílt az első magyar étterem, ami már most nagy sikert könyvelhet el. Ugyancsak 2019. október 1-től lépett életbe, hogy a magyar állampolgárok, akik vízum mentesen utazhatnak Új-Zélandra, a jövőben egy NZeTA (New Zealand Electronic Authority) előregisztrációt kell végezzenek. Nélküle a légitársaságok, hajóstársaságok az utasokat nem veszik fel. Beszerzését időben kell elkezdeni, mert a NZeTA visszaigazolása minimum 72 órát vesz igénybe. A költsége mobil applikáció használata esetén 9 új-zélandi dollár, a weboldalon igényléskor 12 NZ$-t kell érte fizetni. Akik két éven belül többször is beutaznak, csak egyszer fizetik.

Kapcsolódó témák