2024. július 15. hétfő, Henrik, Roland és Vlagyimir napja
2024.07.11 14:15

A Máltára látogatók programjából soha nem maradhat ki a másik két sziget felkeresése. Nem is szabad kihagyni! Gozo (máltaiul Għawdex) a nyugalom szigete, kis falvai, tengerparti tájai vonzzák a turistákat. Itt is egymást váltották a hódítók, nyomaik ma is jól láthatók, nem egyet közülük valóban érdemes meglátogatni. Évszázadokba telt, míg végre békesség köszöntött a két kis szigetre. Comino (máltaiul Kemmuna) – a legkisebb – az utazók számára megmaradt egynapos kirándulások helyszínének, de kár lenne elmulasztani. Ritka szép látványt kínál.

2024.07.10 20:23

Bár szicíliai körutazásunk az Etna szó szerinti FELkeresésével befejeződött, maga az utazás még nem. Egy kellemes vacsora után az Airbus A320-as alig negyven perc alatt átrepített bennünket Máltára. A szigetállam – a partjai körüli sok kisebb mellett – címválasztásunkat indokolva - három fő szigetből áll, nagyság szerinti sorrendben Málta, Gozo és Comino alkotja. Mintegy hatezer év óta lakott. Történelme regényes, valószínűleg nincs még egy másik országa a világnak, melynek az egész lakosságát egyszerre tüntették ki!

2024.06.23 12:24

Van egy hely Szicíliában, ami már az autóbuszok ablakából kitekintve is szinte mindenhonnan látható. A mi útitervünkből sem marad ki, fel is fogjuk keresni – de majd később. Utunk előbb a fővárosba vezet, mely – egyebek között – arról is nevezetes, hogy itt működik Európa legrégebbi parlamentje! A figyelmes szemlélő valami mást is észrevehet, ez viszont főleg magyar szemmel nézve lehet különösen feltűnő – és nem csak itt, Palermóban. Az egész körutazásunk alatt nem láttunk hajléktalant, nem állított meg egyetlen koldus sem!

2024.06.23 11:18

Partjait három tenger mossa, nevének eredetére három magyarázat is akad, lakóinak nyelve három másik keverékéből jöhetett létre. Két háromszög alkotta zászlajában egy háromlábú nő és három búzakalász foglal helyet, területén három működő vulkán található. Aki eddig nem találta volna ki, annak eláruljuk, ez a Földközi-tenger legnagyobb, illetve Európa hetedik legnagyobb szigete. Nevét gyakran emlegetik együtt egy híres bűnszövetkezettel, a Maffiával. Megvan? Igen, Szicíliáról van szó!

2024.05.20 18:55

Brazíliában, a Rio de Janeiróban működő magyar tulajdonú Havas Utazási Iroda, csöppet sem indokolatlanul nevezi magát kreatívnak. A Havas Creative Tours ajánlataiban mindig találunk valami különlegeset. Legújabb kínálatukban kettőt is bemutattak.