2024. április 21. vasárnap, Konrád napja
A pokol 5 földi bejárata
Kiss Kriszta
2015.11.19 12:11
A pokol több vallás és kultúra szerint az örök kárhozat helye, ahová haláluk után jutnak a becstelen lelkek. Sokan azonban úgy tartják, hogy az alvilágnak léteznek bejáratai a Földön is - vulkánok, lávatavak és izzó barlangok, amelyeken keresztül betekintést nyerhetünk az örök tűz és szenvedés birodalmába. A DoQ-n november 21-én képernyőre kerülő A pokol kapui című dokumentumfilm az alvilág öt földi kapujához kalauzolja el a nézőket, miközben bemutatja, hogy változott a pokol koncepciója a történelem folyamán.

Vajon a pokol örök tüze valóban a talpunk alatt ég? Lehetséges eljutni az alvilágba a Földről? Hogy gondolkodtak az ősi kultúrák a másvilágról? A DoQ-n november 21-én A pokol kapui című filmet láthatják a nézők, amelyben szakértők próbálnak választ adni ezekre a kérdésekre.

 

Masaya-vulkán, Nicaragua

A dél-amerikai bennszülöttek már a kezdetek óta földöntúli erőt tulajdonítottak a hatalmas, füstöt okádó Masayának, amelyre a vulkánisten lakhelyeként tekintettek, előtte gyakran emberi áldozatokkal tisztelegtek. A tűzhányót a 16. században ’boca del infiernonak’ keresztelték a spanyol felfedezők, ami annyit tesz, a pokol szája. A felderítők leveleikben tűzről, mérgező füstről és feneketlen sötétségről írnak, így a keresztény spanyoloknak meggyőződése volt, hogy az Újvilágban ráleltek az alvilág földi bejáratára…

 

Helka, Izland

A Helka Izland legaktívabb vulkánja, 874 óta több mint 20 alkalommal tört ki. A középkorban úgy tartották, hogy a hegy a pokol tüzét ontja magából, a kitörést kísérő földrengésről és sikolyokat idéző hangokról pedig arra következtettek, hogy a kráterből gonosz lelkek szabadulnak ki, amelyek a környező falvakban előforduló halálesetekért felelősek. Ezért a vulkán a mai napig a ’Pokol Kapuja’ nevet viseli.

 

Xibalba, a Maja alvilág bejárata, Belize

A maja nép ősi mondavilágában felfedezhető egy, a purgatóriumhoz nagyon hasonló koncepció, a Xibalba (vagy más néven a ’Félelem Helye’), amelyen az lelkeknek keresztül kell menniük, mielőtt a paradicsomba értek. A mítosz szerint a másvilágra induló szellemeknek először egy skorpiókkal és vérrel teli folyón, majd sötét, késekkel szegélyezett termeken kellett átjutniuk, végül pedig denevérekkel és jaguárokkal küzdöttek meg. Kutatók a belizei Tapír-hegység barlangrendszerének egyik bejáratánál emberi áldozatok maradványaira, egy ősi maja oltárra és egy kikövezett útra bukkantak. A régészek szerint a maják úgy hitték, hogy a barlang belseje maga a Xibalba.

 

 

Tainaron, a Tartarosz bejárata, Peloponészoszi- félsziget

Kutatók szerint a görög mitológiából ismert Tartaroszt minden bizonnyal egy dél-görögországi, elárasztott barlangrendszer inspirálhatta, amely keskeny bejárataival, földalatti folyóival, cseppkövekkel csipkézett üregeivel és végtelen sötétségével valóban olyan hangulatot áraszt, mintha a következő sarkon Hádész várna az odalátogatókra...

 

Erta Ale, Etiópia

A világ egyetlen lávatava, az Erta Ale Etiópia és Eritrea határán húzódik, neve a helyi afar nyelven annyit tesz ’Füstölgő hegy’. A vulkán krátere mindössze 85 méter mély, ezért a tűzhányóban fortyogó láva jól látható, sőt néha túl is csordul a peremen. A pokol érzetére tovább erősít a tény, hogy az Erta Ale-nek a világ egyik legforróbb sivataga ad otthont, ráadásul gyakoriak a merényletek is a kelet-afrikai országban.

    


A pokol kapui november 21-én, 21:05-kor a DoQ műsorán!

 

Kapcsolódó témák