2024. május 25. szombat, Orbán napja
A söröké a főszerep
Révay András
2015.08.04 23:26
A főváros XVIII. kerülete már évek óta otthon ad különféle gasztronómiai rendezvényeknek. A Bókay-kertben minden szeptember elején nagy bográcsozás folyik, az idén pedig – augusztus 14-én - a Kossuth téren nyílik meg az első Retro Sörfesztivál.

A XVIII. kerület régi, polgári hagyományait kívánják ezzel a rendezvénnyel feléleszteni – mondta el a fesztiválról szólva Ughy Attila, a kerület polgármestere. A két világháború közötti, de még inkább az elsőt megelőző időszakban ez volt a pesti oldal „Rózsadombja”. Vadászkastélyok, villák álltak itt, ahová a művelt fővárosi értelmiség vonult vissza a zajosodó belterületekről. A mai repülőtér helyén tölgyerdő volt, ahol kiválóan lehetett nagyvadra vadászni, az M5 autópálya helyét pedig sós mocsaras nádas foglalta el – telve vízimadarakkal. Sok híres ember költözött ki errefelé. Itt lakott és dolgozott a világhírű fizikus, Eötvös Loránd, a Hoffer-villa gyakori látogatója volt Karády Katalin, Molnár Ferenc és Fedák Sári nászajándékba kapott itt villát a művésznő szüleitől, abban született a regény, a Pál utcai fiúk. Így kapcsolódik a múlt és a szándék, hogy ezen a helyen ismét teret nyerjen a polgári közönség, feléledjenek a másfél évszázados hagyományok.

A rendezvény ötletgazdája, Galgóczy Zoltán a kultúráért is felelős alpolgármester is kiemelte: a kerület már ma is gazdag jó hírű éttermekben. Ám a gasztronómiai kultúra – szerinte – olyan terület, ahol mindig van lehetőség további fejlődésre. Ezért határozták el, hogy a Bókay kertben tartott „Szeptemberi kóstoló” előtt még megszerveznek egy sörfesztivált is, ami, ha jól sikerül, hamarosan az egész város kedvelt szórakozása lehet. Elsősorban magyar sörfőzdéknek szeretnének itt lehetőséget adni arra, hogy különlegességeiket a lehető legszélesebb körben mutathassák be. A rendezvényre a belépés ingyenes lesz és a rendezők egy korsó (4 dl) sör árát legfeljebb 600 forintban állapították meg, azért, hogy a látogatók lehetőleg minél többen lehessenek, és minél többet kóstolhassanak!

Az egyik ilyen főzde a Pilisvörösváron működő Rotburger. A náluk főzött világos és barna, szűrt és szűretlen sör allgäui (bajor) licence és technológia alapján készül, német és magyar alapanyagokból, a Bajor Tisztasági Törvény előírásainak megfelelően. Tartósítószert, segédanyagot nem tartalmaz, kizárólag ivóvíz, maláta, komló és sörélesztő felhasználásával állítják elő. Magas vitamintartalmát megőrzi, ezért kedvező hatással van az emberi szervezetre. Ez utóbbi állítás a szűretlen sörökre még fokozottabban igaz. A főzde 1993-ban kezdett működni, az évek alatt sörözője, kerthelyisége is bővült. Termékeik minőségére jellemző, hogy 2004-ben a Rotburger világos sör Ezüst Diplomát, 2006-ban pedig a világos és a barna sör is Arany Diplomát nyert a Kisüzemi Sörfőzdék Nemzetközi Versenyén.

 A kultúra szép és jó dolog, de nehéz megtalálni azt a módot, amikor ezzel tömegeket is elérünk – állapította meg Császár Bíró Lilla, a Kondor Béla Közösségi Ház igazgatója. A kerület most összefogott a jó cél érdekében. Erre a fesztiválra hosszú válogatás után hívták meg a közreműködő szereplőket. A belvárosban a nyári- őszi időszakban majdnem minden hétvégére tehető valamilyen nyilvános rendezvény, a peremkerületekben ennek híján vagyunk. Ezen a sörfesztiválon az egyik vendégcsalogató, hogy mindhárom napon ingyen kóstolás vár az első ötszáz látogatóra. Bár végig a söröké lesz a főszerep, a színpadon folyamatosan zajlik majd műsor is. Pénteken 16 órától, szombaton és vasárnap 13 órától kezdődik a program, neves szereplők részvételével. Pénteken a Bon Bon együttes koncertje, szombaton Dévényi Tibor retro discója, szombaton pedig Karda Beáta lesz a fő vonzerő, de rajtuk kívül számos fiatal együttes is fellépési lehetőséghez jut.

A „Retro disco” elnevezés 2007. szeptember 27-én született meg Sátoraljaújhelyen és a műsor azóta fogalommá, a retro pedig divatszóvá vált – emlékezett vissza a kezdetekre „Dévényi Tibi bácsi”. Az eredetileg egy órára tervezett programból akkor – a közönség követelésére – négy óra lett, onnan indult útjára az új műfaj. Évtizedekkel ezelőtt a „Lőrinci Ifjúsági Parkban” már nagy siker volt a Dévényi diszkó, most a visszatérés hasonló lehetőséget kínál. A látogatókban valószínűleg nem lesz hiány, mert harmincnál is több sörfőzde vesz majd rész a rendezvényen, száznál is több különféle sört kínálva. A magyarok mellett az egyik külföldi vendég Belgium lesz, onnan is érkeznek különleges sörök.

Alkalom nyílik majd francia sörök kóstolására is – és a franciákról tudjuk; a különleges ételeknek is nagy kedvelői. Ilyenekből ezen a fesztiválon sem lesz hiány. A sörrel készült ételek egyik példája lesz a sörben sült csülök – ez egyébként klasszikus szereplője más sörfesztiváloknak is. Kóstolható lesz a rendezvényen a budapesti Művész kávéház egyik remeke, a malátás tésztán, eperrel és sörrel készült torta. Pénteken, a „Sörömök Napján” 50 százalékos kedvezménnyel vásárolhatók majd a sörök, a söröskorsó kiállításon pedig ezer régi korsó között válogathatnak és vásárolhatnak az érdeklődők. Kedvcsinálónak – előzetes kitekintésre – megjelennek a fesztiválon a III. Oktoberfest Budapest (október 1-4.) képviselői, náluk belépőt lehet nyerni erre az őszi fesztiválra. 

Kapcsolódó témák

Beváltották a szervezők a tavaly – a XII. Újbor és Sajtfesztivál megnyitásán - tett ígéretüket. Persze könnyű dolguk volt, hiszen nem volt művészet előre látni, hogy 2016-ban olimpia lesz. Nos, idén, november 26-27-én, szombaton és vasárnap, a XIII. Újbor és Sajtfesztivált valóban az olimpia jegyében rendezik meg Budapesten, a Vajdahunyad várban.

A magyar borászatban irány- és mértékadó pincészetek munkájának elismerésére a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége 2002-ben megalapította „Az Év Pincészete” kitüntető címet. Olyan bortermelő társaság együttes teljesítményét díjazzák, amely az országban és külföldön a magyar bor, a borkultúra és a kulturált borfogyasztás széles körű népszerűsítéséért a legtöbbet tett az adott évben. A díjat a szakmai körök jelölése és szavazatai alapján idén tizenötödik alkalommal adományozták az arra méltónak tartott pincészetnek.

Lehet bizony, ráadásul nem is akárhol, hanem éppen Egerben. Így nevezte el a legjobb borát Tóth Ferenc egri borász és hogy a döntése helyes volt, arról a látogatók meg is győződhettek a Borháló egyik üzletében tartott bemutatón.

Hírnevéhez méltó érdeklődés mellett, családtagjai, sportvezetők, sok száz tisztelője jelenlétében avatták fel a sportlegenda, Papp László szobrát Budapesten a XIII. kerületben, azon a téren, ami rövidesen az ő nevét fogja viselni.

Már csak egy hét, és kezdetét veszi a 21. Magyar Borok Útja Rallye, melynek száz autóból álló mezőnye idén a Balatoni Borrégiót fedezi fel. Az exkluzív élménytúra a megújulás jegyében – eltérően a korábbi évek gyakorlatától - a nagy borászok mellett kis pincészeteket is meglátogat.