2024. június 18. kedd, Arnold és Levente napja
A szentek földjén - II. rész: Civitasból modern város
Révay András
2019.10.25 10:14
Aki eljön Szombathelyre, hogy a város sok száz éves múltjával ismerkedjen, meglepve fogja tapasztalni: a közelmúlt évtizedei, sőt még napjaink is szolgálnak figyelemre méltó helyszínekkel. No és persze azt sem szabad elfelejteni, hogy a turista bizony előbb utóbb megéhezik, megszomjazik, esetleg megtetszik neki, amit látott és szeretne egy napnál többet is eltölteni errefelé. Nos, ha így dönt, nem fog csalódni!

A városháza előtti téren áll Körössényi Tamás Munkácsy Mihály-díjas szobrász- és éremművész négyalakos alkotása, a „Szombathelyi polgárok” elnevezésű szoborcsoport, mely két történetet elevenít fel. A középkorban volt szokás, hogy a polgárrá avatáskor a város kútjából inni kellett. Valóban, az egyik alak épp nyúl is a vízért, az álló figurák mögötti negyediknek pedig a vödréből ömlik a víz és teszi mozgalmassá a képet. Utal arra a legendára is, hogy addig lesz Szombathely város, amíg van víz a patakban, ezért ő folyamatosan tölti, hogy ki ne száradjon! Bár a szoboralakok, mindegyike jóval korábbi, római ruhát visel, ez senkit nem zavar, sőt inkább összekapcsolja a város történelmének két korszakát. A legenda másik magyarázata szerint ugyanis azt ábrázolja, amint a római polgárok megérkeznek Savariába.

 Bár szokták ezt a szoborcsoportot szökőkútnak is nevezni, a város főterén van egy másik, sokkal nagyobb szökőkút is, Akik arra járnak, mindig megállnak egy érdekesség előtt. Nem messze a szökőkúttól látható ugyanis James Joyce, a híres Ulysses regény írójának szobra, Veres Gábor szobrászművész roppant érdekes alkotása. A szobor egy ház falából félig kiállva támaszkodik sétabotjára. A világhírű – ezeroldalas – regény egy házaspár életének egyetlen napját írja le. De mi köze van Szombathelyhez? A regénybeli férj rokonsága ebből a házból származik! Az író – a történet szerint - keresgélt a térképen, olyan város után kutatva, aminek a nevét nem tudja kimondani. Rábukkant a Szombathely szóra, ott pedig egy Virág Lipót nevű kereskedőre. Ő lett Leopold Bloom, aki Szombathelyről érkezett Dublinba.

 Szombathely legújabb, négycsillagos szállodája az Artis Boutique Hotel. A főtértől ötven méterre álló épülete eredetileg MATÁV székház volt. Az átalakítás után, 28 tágas, superior besorolású szobával, tavaly decemberben nyitották meg. Van egy fitnesztermük, infra szaunájuk, húszszemélyes konferencia termük és a rendezvényteremként is használható kávézó-bár mellett éttermük is. Főleg azok a külföldi vendégek, üzletemberek kedvelik a szállodát, akik hétfőtől péntekig dolgozni érkeznek a városba. A hétvégeken jönnek a hazai turista vendégek és a sportolók. A városban ugyanis nagyon sok sportrendezvényt tartanak, szinte nincs is olyan sportág, amiben érdekeltek ne lennének. A Boutique Hotel elnevezésnek megfelelően minden szoba egyedi, színvilágában, bútorzatában kicsit más, felszerelése viszont elegáns, korszerű.

 A szálloda épületében működik a mindössze 38 vendég fogadására alkalmas, ám igencsak különleges Daniel & Frére étterem, mely szükség esetén kiegészülhet a hotel bár-kávézójával is. Németh Dániel, a tulajdonos olyan étteremet szeretett volna csinálni, ami a környeztükben még nincs. Álláspontja szerint a minőségi vendéglátásban a döntő a jó alapanyagok és azok frissessége, kiegészítve a minél jobb konyhatechnikai eljárásokkal. Itt kicsit másképp főznek, másképp készítik elő a nyersanyagot, mint az „átlagos” éttermekben. A húsokat például kizárólag faszénen grillezik, olaj és zsiradék kizárásával. Nagyon odafigyelnek a beszerzésre. Csak friss halakat dolgoznak fel, a marhahúst Argentínából vásárolják, a desszertek között saját fagylaltjuk is van! A vendégek belátnak a konyhába és ennek oka, hogy szeretnék őket is bevonni a főzésbe. Szórakoztatja a várakozókat, miközben meggyőződnek arról, hogy valóban minden frissen készül. Kialakulhat a bizalmon alapuló vendég – szakács kapcsolat. A negyvenféle bor mellett kapható náluk guatemalai Zacapa rum, ami eddig már ötször volt a világ legjobbja!

A kilencvenéves Mészáros Cukrászda jóval a város határain túl is híres. Két éve, 2017-ben volt az 1867-es Kiegyezés 150. évfordulója. Az eseményre a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete egy süteménykollekcióval elevenítette fel a Monarchia tradicionális édességeit.  Ez volt az „Édes Kiegyezés” sütemény kollekció, mely komoly érdeklődést keltett Ausztriában és Szlovákiában is. A program egyik mentora a szombathelyi Mészáros Gábor volt. Az általa készített Anna szelet Ludwig Dehne cukrásznak, a bécsi Császári és Királyi udvari cukrászatnak leghíresebb darabja, már 1786-ban ismert volt. A süteménykollekció tagja volt az Arisztokrata kuglóf, a megjelenésében is igazán nőies, rózsaszín, Blaha Lujza szelet, az Eszterházy szelet, melynek keletkezésére mai napig nem derült fény. Szerepelt még az Indiáner és a Rigó Jancsi. Ez utóbbit frissítettek most fel a Mészáros Cukrászdában, meghagyták az eredeti csokoládés lapot az alján, kapott egy ropogós csokoládé ostyás réteget, rá nagyon jó minőségű csokoládé mousse és vaníliával ízesített tejszínhab került. Minden eleme az eredeti Rigó Jancsi, csak a mai kor cukrászatának megfelelő technológiával készült.

A jó ételek, édességek mellett a városban kiváló italokban sincs hiány. Családi vállalkozás a Magyar-Molnár Pálinkaház. A tulajdonos, Magyar József, élelmiszeripari mérnök, pálinkafőzéssel hat éve foglalkozik. A pálinka előállításához egy száz év óta működő német vállalat eredetileg whisky főzésére tervezett, de az itteni viszonyokhoz alakított, legkorszerűbb gépét vásárolták meg. Az elmúlt hat évben több mint százezer liter pálinka készült vele, probléma nem volt, igaz tíz év garancia van rá! A háromszáz literes üstben a cefrét fatüzeléssel főzik, a bevitt energiát gazdaságosan, többszörösen hasznosítják. Minél alacsonyabb hőmérsékleten főznek ugyanis, a pálinka minősége annál jobb lesz. A berendezés leválasztja a főzés során keletkezett, mérgező metilalkoholt – ezt később ellenőrzés mellett megsemmisítik – és külön vezeti el, majd kondenzálja az iható pálinkát. A szétválasztás pillanatának megállapítása a főzőmester szaktudásán alapul. Készül itt alma-, szilva-, kajszibarack-, de még kökény pálinka is, melyekkel már eddig is több aranyérmet nyertek!

(folytatjuk)

Kapcsolódó témák