2024. május 28. kedd, Emil és Csanád napja

Horvátország egyik legszebb és Magyarországhoz is közeli régiója Isztria, a horvát tengerpart legészakibb szakasza. A félsziget tengerpartjairól és gyönyörű tengerparti városairól sokunk számára már jól ismert, ám belső területe igazi kincseket tartogat, és azok még felfedezésre várnak. Aki hajlandó egy kicsit elkalandozni a parti strandoktól, olyan varázslatos helyekre bukkanhat, ahol a történelem, a kultúra és a természet, egyesülten kínál remek élményeket.

2023.03.03 18:03

Sok évtizedes múltjára visszatekintve, soha ilyen szegényes még nem volt az UTAZÁS Kiállítás. Talán néhányan még emlékszünk rá, de hol van már az idő, amikor az A-pavilont teljesen megtöltötték a külföldi kiállítók és a magyarok is csak szűkösen fértek el mellette a D-ben. Most jó, ha az A egyharmadát kiteszik, közösen, mindketten. A többit a szárazföldi közlekedési eszközök – autó, kerékpár – foglalják el.

Az idegennek Mosonmagyaróváron az is feltűnik, mennyi külföldi autó parkol szerte az egész városban. Egyes házak udvarán közvetlenül egymás mellett áll, német, cseh, osztrák, de még olasz rendszámú kocsi is. A magyarázat igen egyszerű: ezekben a házakban fogorvosi rendelők működnek. A városban összesen százötven fogorvosi szék várja a pácienseket, és noha ez jó hatással van a település gazdaságára, a „fogorvosváros” címkétől azért már szabadulni szeretnének.

Hol van, mi az a Szigetköz és mi a kapuja? Biztos, hogy mindenki tudja a választ ezekre a kérdésekre? Bécs után, Pozsonynál, a Duna ágakra bomlik és vadregényes szigetvilágot hoz létre. Ez a táj – a Duna szíve – Magyarországon a Szigetköz, Szlovákiában a Csallóköz tájegységet foglalja magába. Egy ilyen területnek hivatalosan megnevezett kapuja persze nincs, de a környező települések közül egy mégis kiemelkedik: Mosonmagyaróvár.

Kitűnő rendezés, nagyszerű, fiatal színészek és hozzá zene, zene, zene… szinte percnyi szünet nélkül. Jól ismert, meg talán már el is feledett dallamok, örökéletű slágerek; mindez egyetlen előadásban. Fenyő Miklós legendás musicaljét felújítja és ismét műsorára tűzi a József Attila Színház. Könnyű megjósolni, hogy bizonyára hatalmas siker lesz, a nagypapák az unokákkal ülnek majd együtt a nézőtéren.