2024. április 16. kedd, Csongor és Joachim napja
A téli szezon a Gerbaudban kezdődik
Révay András
2017.09.04 19:49
Már a kilencedik – tehát joggal hagyományosnak nevezhető - bemutatóját tartotta a Szlovák Turisztikai Képviselet Budapesten, a Gerbaud Házban. Ilyenkor a turisztikai újdonságok, érdekességek mellett a szlovák konyha remekeinek megismertetésére is jó alkalom kínálkozik, és ami legalább ilyen fontos, a magyar szakemberek a szakterület magas rangú szlovák vezetőivel is találkozhatnak.

Az együttműködés sikeres, állapította meg Soňa Jelinková, a Szlovák Turisztikai Képviselet budapesti irodájának vezetője, a találkozó kezdetén. Bizonyíték erre a hivatalos statisztika, ami évről-évre, sőt hónapról hónapra emelkedő számokat mutat, folyamatosan egyre több magyar utazó keresi fel Szlovákiát. Ráadásul tudjuk, hogy ezek a számok nem a valós értéket jelzik, hiszen nagyon sokan utaznak rokonokhoz, barátokhoz, és ők nem vesznek igénybe regisztrált szálláshelyeket. A szezon-eleji bemutatóknál igyekszünk mindig valamilyen, már ismert hellyel kezdeni, ennek a fejlődését felmutatni, és ez így van most is. Ennek a tájékoztatónak a főszereplője Donovaly lesz. Ez az a hely, ahol már a nagyapák és dédnagyapák is jártak, most pedig az unokák tanulnak síelni.

 Nem gondoltam – emlékezett vissza Pintér Katalin, a Gerbaud Ház igazgatója – amikor az első szlovák gasztronómiai hetet szerveztük itt, hogy ebből hagyomány lesz. Azóta bizonyossá vált: a szomszéd főztje finom! Ugyan más, de a másság érdekességet is hordoz. A szlovák konyhában az a jó, hogy bátran mer szlovák lenni, nem akar nemzetköziesedni. A jó söröcske mellé jó ízeket is kínál. Hogy ez mennyire így van, arról bárki maga is meggyőződhet, aki szeptember 4-től 9-ig, minden nap 12 órától este 23 óráig ellátogat a Gerbeaud Bistróba. Ebben az időben itt a Koliba Goral Donovaly konyhafőnöke és csapata a szlovák konyha remekeivel várja a vendégeket. Ez a konyha jóval több, mint a bryndzové halusky, amit nálunk sztrapacskának ismernek. Változatosak a különféle vadhús ételek és érdemes megkóstolni a szlovák palacsintát. Majdnem olyan, mint a mienk – de mégse! Erdei gyümölcsökkel tálalva különösen finom.

 A Donovaly Síközpont két nemzeti park között terül el, az egyik az Alacsony Tátra, a másik pedig a Magas Tátra – mutatta be a területet a Skipark Donovaly marketing igazgatója Miro Dobrota. A központ is két részre oszlik, a tapasztalt síelők és a most tanulók külön kapnak helyet. Összesen tizenegy kilométer lesiklópálya található benne, két lanovka-típusú és 14 más sífelvonó segíti a feljutást. Donovalyban a gyermekek paradicsoma vitathatatlanul a legnépszerűbb hely – legalább is a gyerekek körében. A Fun Parkban kifejezetten a legkisebbek számára hoztak létre egy mini pályát. Szórakozásban a többiek sem szenvednek majd hiányt. A kedvenc mesefigurák táncolnak, ők vonják be a gyerekeket a különféle programokba. A szülők akár egész napra is otthagyhatják a csemetéket és élvezhetik a gondtalan téli szabadságot. A parkot az egész téli szezon alatt egy sí-iskolával közösen működtetik – és a mi a legfontosabb, szülői kíséret mellet a gyerekek nyolc éves korig ingyen síelhetnek!

 A felnőttek körében nagyon népszerű a nyolcórás jegy amivel – a neve szerint – nyolc órát lehet síelni. Aki nem akar egész heti bérletet vásárolni, mert nem kíván egész nap síelni, az ezzel a jeggyel úgy osztja be az idejét, ahogy kedve tartja. Délelőtt síel 2-3 órát, délután a szállodában úszik, pihen, másnap kirándulni megy, harmadnap megint síel valamennyit – ahogy tetszik. Akinek pedig még az is kevés, hogy nappal síel, neki lehetősége van arra, hogy este kilencig, kivilágított pályán élvezze a havat. Ha pedig valaki nem a lesiklást kedveli, őrá a rendszeresen karbantartott sífutó pályák várnak, tizennyolc kilométer hosszan. Donovalyban van még akadálypálya hódeszkásoknak, rajta 12 különféle akadály, itt készül fel a szlovák válogatott akrobata síelők csapata is. Lehetőség van úgynevezett hótalpas túrákra, havas területről induló siklóernyőzésre és kirándulásra kutyafogattal, lovas fogattal, ráadásul még a korcsolyapálya is ingyenesen rendelkezésre áll.

Ne feledkezzünk meg végül arról sem, hogy Donovaly nem csak téli paradicsom. Rendkívül sok látogató keresi fel tavasszal, nyáron és ősszel is. A területen összesen 245 kilométer hosszú kerékpárút található. A lanovka ilyenkor minden nap este hatig működik. A szórakozást szolgálja a tobogán-pálya, a mászófal és ebben az évben nyílt egy újdonság, a gyermek vízi park, a bobpálya közvetlen közelében. A jelszó itt, hogy a víz nyáron nem csak fürdésre való! A különféle eszközökkel a gyerekek játékos módon megtanulhatják még a fizika alapjait is. Már több éve működik viszont a Habakuky gyermek mesepark, ahol naponta egy ismer szlovák meseíró figurái elevenednek meg. A nyári programok már csak hétvégenként, de még szeptember – október folyamán is látogathatók.

 Az évadnyitó rendezvény kiemelkedő jelentőségét jelzi, hogy megjelent a bemutatón Érsek Árpád, a Szlovák Köztársaság közlekedési és építőipari minisztere. Ahogy azt Miro Dobrota úr is elmondta, tavaly Donovaly területén – a Szlovák Közlekedési minisztériummal közösen – bevezették a Szlovák Minőségi Rendszert, a minősítést az országban elsőként szerezték meg. Talán ennek is köszönhető, hogy a tavalyi év statisztikai adatai különösen magyar szempontból impozánsak. Az természetes, hogy a látogatók több, mint fele (51,65%) szlovákiai, 17,51 százalékuk Lengyelországból érkezett, de a harmadik helyet a sorban Magyarország foglalja el, 14,66 százalékkal. Ez a szám nagyobb, mint az utánuk következő másik hét országé együttvéve! Ugyanakkor még ez sem a teljes igazság, hiszen Magyarország nagyon közel van és igen sokan csak egy napra ruccannak át, nem foglalnak szállást, így nem szerepelnek a hivatalos statisztikában. 

Kapcsolódó témák