2024. április 16. kedd, Csongor és Joachim napja
A természet, a sportok és a fesztiválok városa
Révay András
2016.12.12 17:28
Hozzá még a turistáké, a Vörös-tengeré és a napsütésé, mely az év mind a 365 napján kitart. Kereszteződés három – no jó, legyen négy – ország határán, mert Izrael, Egyiptom, Jordánia közvetlen érintkezési pontján fekszik és Szaud-Arábia is csak egy ugrásra van tőle. Ez a város Eilat, ahová az európai télből is érdemes ellátogatni.

 A téli átlaghőmérséklet ugyanis 25 C fok, és ez érthető, ha meggondoljuk, hogy a nyár nagyon meleg, de január – februárban is inkább a kellemes idő a jellemző, amihez átlagosan 23 fokos vízhőmérséklet is társul! A Vörös-tenger legészakibb pontján elhelyezkedő, majd 64 ezer lakosú város igazi turistaparadicsom. Fel is keresi egy évben körülbelül hárommillió látogató, de ezek többsége a belföldiek közül tevődik ki, külföldről jelenleg csak mintegy félmillióan érkeznek. Eilat nem nevezhető tipikus Izraeli városnak: a történelmi jelentőségű műemlékek helyett itt a pihenésé és a szórakozásé a főszerep. Ide többnyire nem a szent helyek iránt érdeklődő zarándokok jönnek, sokkal inkább azok, akik egyszerűen csak jól akarják érezni magukat. Izrael kis ország, ahol lehetőség van délelőtt a hegyekben síelni, délután pedig a meleg, homokos tengerparton strandolni. Felkereshető Tel-Aviv, Jeruzsálem, Haifa, Akko, Masada, a Negev-sivatag és mindezek után Eilat, mely az egyik legjobb hely egy téli vakációra!

Miért Izrael, miért pont Eilat? – tette fel a kérdést a várost bemutató tájékoztatón őexcellenciája, Yossi Amrani, Izrael Állam új budapesti nagykövete, és mindjárt válaszolt is rá. A város Izraelen belül az egyik legbiztonságosabb hely. Arab lakossága nincs. Magyar állampolgároknak nem kell vízum és Budapestről viszonylag egyszerűen elérhető. Rengeteg érdekesség, szórakozási lehetőség van itt, gyereknek, felnőttnek egyaránt. Ide nem települt ipar, helyette a turisták kiszolgálása a cél. Van elegendő szálloda, mindenki megtalálhatja az ízlésének és pénztárcájának legjobban megfelelőt. Lehet jókat enni-inni, az ár-érték arányra sincs panasz. Az országon belül máshonnan is jól megközelíthető, és aki nem csak strandolni akar, gyorsan eljuthat más látványosságokhoz. Mindössze kétórányi autóútra van innen a híres Petra Jordániában, de ugyanennyi az út a Holt-tengerhez is. Egész évben, szinte mindig zajlik valamilyen fesztivál, jazz, kamarazenei, sör vagy nemzetközi madárleső fesztivál, a sportrendezvények közül elég csak a sivatagi maratonfutást említeni!

 Látnivalóban sincs hiány! Közöttük az egyik legkedveltebb a víz alatti obszervatórium, a The Underwater Observatory Marine Park, amelyben hat méter mélyen, húsz ablakon keresztül gyönyörködhet a látogató a tenger roppant változatos élővilágában. A várostól öt kilométerre, délre a Természetvédelmi Rezervátum területén színes korallstrand van, ahol búvárfelszerelés nélkül, sznorkelezve, a felszínen lebegve csodálhatjuk a vízi világot. Ezerkétszáz halfajta, 250 különféle korall otthona ez a terület. Máshol, a „Delfinzátonynál” a delfinekkel lehet együtt úszni, igaz ez már csak vezető segítségével lehetséges, mert a delfinek szabadon élnek, nem zárt medencében. Szinte minden szállodának van úszómedencéje és elkerített saját strandja, melyet csak a szállóvendégek használhatnak, de a parton azért van szabad strand is.

 Nem csalódik az sem, aki a parttól és a várostól távolabb keres magának szórakozást. Kellő időben érkezve, láthat a turista kivirágzott sivatagot és ebben sincs semmi ellentmondás. A Negev-sivatag – a szó azt jelenti, száraz – Eilattól északra, az egész ország közel hatvan százalékát elfoglalja. Amikor télen és tavasszal bő csapadék hull, a kiszáradt medrek hegyi patakokká változnak, és a sivatag egy rövid időre kivirágzik. A Timna Nemzeti Parkban – Eilattól mindössze 25 kilométerre - olyan rézbányák láthatók, melyeket ötezer évvel ezelőtt használtak. Ebben a parkban van az „izraeli Grand Canyon”, benne a Salamon oszlopai néven emlegetett, núbiai vörös homokkőből kialakult szikla. Nyitott Jeep-eken is tehetünk kirándulást, aki pedig a sivatag hajójának hátán kíván ringatózni, arra is talál lehetőséget a Camel Ranch elnevezésű tevefarmra ellátogatva.

 Magyar szemmel nézve, Eilat nem éppen a legolcsóbb nyaralóhely, de vannak pénzügyi előnyei is: a kereskedelem például adómentes. Nagyon sok dolog – főként műszaki cikkek – forgalmi adó hiányában, itt jóval kedvezőbb áron szerezhetők be. Sokan kifejezetten ezért, vásárolni jönnek ide, mert még így is megéri. Budapestről a Ryanair-nek van közvetlen járata hetente kétszer, szerdán és szombaton. Ovda repülőterétől autóval vagy buszokkal 45 perc alatt lehet a belvárosba eljutni. De elkezdődött már az új repülőtér építése, ami mindössze 15 kilométerre lesz majd a várostól és évente mintegy kétmillió utas fogadására lesz alkalmas. A 2017/18-as téli szezonra tervezett megnyitással az érkezés tehát még kényelmesebbé válik. Az is eldőlt már, hogy az új repülőteret Ilan Ramonról és fiáról Assaf Ramonról nevezik el. A papa Izrael első űrhajósa volt és a Columbia űrsikló tragédiájakor vesztette életét, a fia pedig katonai pilótaként baleset következtében halt meg.

www.redseaeilat.com

Kapcsolódó témák