2024. április 16. kedd, Csongor és Joachim napja
A turisták kedvenc területe lehetne
Révay András
2018.09.23 10:52
Szerbia Köztársaság idegenforgalmi kínálatának megismertetésére látványos turisztikai fórumot tartottak a Köztársaság budapesti nagykövetségén a témakör magyarországi szakemberei számára. A rendezvényt a belgrádi Szent György Folklór Egyesület tánccsoportjának műsora nyitotta meg.

 Országaink politikai kapcsolatai a lehető legjobbak – állapította meg a találkozó kezdetén őexcellenciája Rade Drobac nagykövet. Most tehát az a cél, hogy a gazdasági, kulturális és más egyéb kapcsolatokat is erre a szintre fejlesszük. Észre kellett vennünk, hogy a gazdasági együttműködésben van egy gyenge pont, ez pedig a turizmus. Országaink közvetlenül szomszédosak, mégis a lehetőségeknél kevesebbet látogatjuk egymást, ennélfogva pedig kevesebbet tudunk egymásról. Ennek a rendezvénynek kifejezetten az a célja, hogy a szakemberek nyugodt körülmények között találkozhassanak, megismerkedhessenek az igényekkel és a kínálattal. Szerbia tele van gazdag látnivalóval, szinte az a rendeltetése, hogy a turisták egyik kedvenc területévé válhasson. Nemcsak a főváros, de az ország egésze képes arra, hogy maradandó élményt nyújtson látogatóinak.

A szabadkai székhelyű Alpha Travel különös figyelmet fordít a Magyarországról érkező turisták mind tökéletesebb kiszolgálására – erősítette meg az igazgató, Dankó Dénes. Olyannyira, hogy kizárólag magyar nyelvű Facebook oldalt is működtetnek. A Szerbia Magyarul oldalon nemcsak ajánlatokat, részletes tájékoztatást adnak, de a nap 24 órájában, bármikor online kapcsolatba lehet velük lépni, hogy segítséget nyújthassanak bárkinek, egyéni vagy csoportos utazóknak. Jelszavuk is ez: „Fedezd fel Szerbiát, mi segítünk!” A kínálatuk között szerepel „Vajdasági kulturális gasztrokaland” éppúgy, mint idehaza a Balkáni Filmklub ajánlata vagy szerb séta Szentendrén, de megtalálható akár még a szerbiai autóbusz és vasúti menetrend is.

A Vajdasági Kereskedelmi Kamara, valamint a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara képviselői egyetértettek abban, hogy az együttműködésük sikeres. A Vajdaságban egyre nő a turisztikai szervezetek száma, szoros kapcsolatuk van Pécs, Villány, Szeged vidékével. A közös munkát két és fél éve kezdték - emlékezett vissza a kezdetekre Bornemissza Miklós, a Budapesti Kamara képviselője. A turisztika kitűnő eszköz egy ország számára, hogy bemutassa a szépségeket, értékeket. Az első magyar turista Szerbiában gróf Széchenyi Miklós volt, aki a fejedelem meghívására járt ott és akkor határozták el közösen a Duna szabályozását. Ez a tény jól mutatja, hogy a turizmus az élet minden területére kihat. Magyarországon százhatvanezer (!) vállalkozás van, ennek egyharmada tartozik a Budapesti Kamarához. Ők az összes olyan infrastrukturális fejlesztést támogatják, ami a turisztikával kapcsolatos.

 Az utolsó hat hónapban a korábbi 10 százalékról 34 százalékra nőtt a magyar turisták száma Szerbiában. Tamara Raskovic, Szerbia Turisztikai Hivatalának képviselője ezt azzal magyarázta, hogy minden korosztály számára képesek vonzó programot kínálni. Az országban öt Nemzeti Parkban 120 védett rezervátum van. Belgrád mindössze 400 kilométere van Budapesttől, egy rövidebb kirándulásra is alkalmas cél. A Száva és a Duna találkozásánál fekvő város sokszínű, 96 szállodájából 54 a négycsillagos. A Kalemegdán, mint szabadtéri, nyitott múzeum érdekes, a 2004-ben megnyílt Szent Száva templom az egyik legnagyobb pravoszláv templom. Megtartotta régi alakját a bohém, éttermekkel teli Skadarska utca, ahol gazdag az éjszakai élet. Újvidék – Novi Sad, ma is több nemzetiség otthona, a Fruska Gora Nemzeti Parkot a közelében találjuk. Az Eurovelo rendszerben hatszáz kilométer kerékpárút halad át az országon. Szerbia télen is gazdag kínálattal várja az érkezőket, de nem feledkezhetünk meg a Vaskapu csodálatos vidékéről sem. A borturizmus is rohamosan fejlődik. Az érdeklődőknek külön borutakat szerveznek és ez már közvetlen kapcsolatot teremt a falusi turizmussal is.

Rasina Közigazgatási Egység területe is sok érdekességet kínál. Felismerve, hogy a gazdaságnak mennyire fontos része a turizmus, támogatják a házi készítésű ételek bemutatást. Kiderült: a vendégek körében a szerb ételek népszerűbbek a nemzetközi konyha fogásainál! A vendéglátást szabályozó törvényeket az idén elkezdik az EU szabályokhoz igazítani. A körzet központja, Krusevác, rövidesen ötcsillagos hotellel gazdagodik. A közelében viszont már most is működik a kifejezetten gyerekbarát Junior Hotel, a hol felnőttek-gyerekek, télen-nyáron egyaránt jól szórakozhatnak. Kruseváctól 25 kilométerre áll Ribarska fürdő, amit egészségügyi, kórházi részlege tesz különlegessé. Sokféle rehabilitációs eljárásra ad lehetőséget: mozgásszervi rendellenességek, csontsérülések, idegrendszeri ártalmak kezelése folyik itt már régóta. Szerb királyok egész sora látogatta. Jelenlegi formájában 1834 óta működik, de már az ókorban is ismert hely volt. Kulturális és egyházi rendezvényein a test mellett a lelket is gyógyítják. Rövidesen egy új aquapark nyílik majd benne. A körzet másik nevezetessége a Belgrádtól mindössze kétórányi autóútra található, és az egész Balkán legerdősebb hegye mellett elterülő a Jastrabec tó. A legenda szerint egy madár csőréből hullott a csúcsra az első mag, ebből származik a hegyet beborító erdő. A vidék kitűnő túrázási, kirándulási lehetőséget kínál, a tóban nyáron úszni is lehet.

A Turisztika Fórumot a Közép-Európai Logisztikai Zóna igazgatójának, Trembeczki Mártának tájékoztatója zárta a kínai utazási irodákkal való együttműködésről. Meglepte a hallgatóságot a tény: Kínából 2017-ben 131 millió turista utazott külföldre és a szám a tapasztalatok szerint évente mintegy öt százalékkal növekszik! Ez hatalmas lehetősége jelent a fogadó országoknak. A kínai turista ugyanis, ha eljön Európába, egy utazás alkalmával mintegy ezer-ezerkétszáz eurót költ és az útja során több országot is felkeres. Nyitott, érdeklődő emberek, szívesen fogyasztják a helyi ételeket, fontos nekik a tiszta, biztonságos környezet. Mindez együtt jól kihasználható lenne Szerbia és Magyarország számára, hogy egymást kölcsönösen ajánló programokat kínáljanak az érkező kínai turistáknak.

 

Kapcsolódó témák