2024. április 21. vasárnap, Konrád napja
A világ legkisebb magashegysége
Révay András
2016.11.22 22:15
Ha tél, akkor irány a Tátra! Ezzel a felszólítással sokan egyetértenek, mert a Magas és az Alacsony Tátra nemcsak a közelsége miatt vonzó célpont. Elsősorban a síelők keresik fel, de sokan vannak, akik a természeti szépségekért utaznak a hegyek közé.

Az utazással foglakozó szakemberek számára évtizedek óta nyilvánvaló, hogy a magyar közönség szereti a Tátrát. Azt talán már mások is tudják, hogy az Alacsony- és a Magas Tátra együtt a világ legkisebb magashegysége. A gerinc teljes hossza összesen 26 kilométer és ez a nyári időben könnyűszerrel bejárható. A gerinctúra útvonalát télen lezárják. Ezen a távon tíz csúcs is 2600 méter fölé emelkedik és közöttük több elérhető idegenvezető nélkül is. Persze megfelelő felszerelés és erőnlét azért kell hozzá! A csúcsokon kívül van még húsz tengerszem vagy tavacska is, melyek gyönyörű látványt kínálnak. Télen viszont ugyanitt a síelés kerül előtérbe, melynek a Magas Tátrában két fő területe van. Az egyik a Lomninci-csúcs környéke, a másik a Csorba-tó vidéke, de mellettük még sok más kellemes helyszín is van.

A turizmus, az idegenforgalom a Magas Tátrában idősebb ötszáz évesnél. Egészségügyi jelentőségét már korán felfedezték. Persze igazi jelentőségét azóta nyerte el, amióta a síelés tömegsporttá vált. Jelenleg három síközpont működik, mindegyiknek más a nehézségi foka. A lesiklók mellett nagyon jók a sífutó-pályák, ezek összessége 80 kilométert tesz ki. Az utóbbi években a pályákon jelentős felújításokat végeztek, az Alacsony és a Magas Tátrában együtt százmillió(!) euró értékben. A Magas Tátra kapuja Poprád városa. Nemzetközi repülőtere a hegységtől 15 kilométerre épült fel. Kijev, London, Prága már elérhető innen és várhatóan rövidesen Debrecenből is lesznek ide járatok. Gépkocsival Budapestről négy óra alatt ott lehet lenni! A síközpontokban minden hétvégén legalább 3-4 rendezvényt tartanak, így a nem síelők is megtalálják a szórakozásukat.

Az egyik legkedveltebb látványosság a jégház. Vonzerejére jellemző, hogy 2015-ben kétszázezer turista kereste fel. Kétszáznyolcvan darab, összesen 28 tonna súlyú jégtömbből készül. Az Ótátrafüred (Stary Smokovec) feletti Tarajka (Hrebienok) részen található, siklóval is megközelíthető. A szezonban a belépés ingyenes. A Tarajkáról éjjel kivilágított pályán lehet leszánkózni, kutyaszán-utazásra is lehetőség van. A környéken több új, négycsillagos szálloda is épült. Minden olyan vendég, aki bejelentet szálláshelyre érkezik, megkapja a Tátra-kártyát, mellyel rengeteg kedvezményre jogosult. Ingyen utazhat a villanyvonaton, ingyenes a biztosítása és sok szolgáltató ad árengedményt a kártyatulajdonosoknak. Azok, akik nem síelnek, a síjeggyel meglátogathatják Szlovákia legnagyobb élményfürdőjét.

Az AquaCity Poprád komplexumhoz négy szálloda és tizenhárom termálvizes medence tartozik. A Budapesttől 300 km-re található fürdőtől pár perc alatt megközelíthetünk gépkocsival néhány kisebb sípályát, de érdemes ellátogatni a Csorba-tó vagy Tátralomnic viszonylag nagyobb sípályáira is. A Magas-Tátra pedig télen-nyáron ideális célpont a túrázni vágyók számára is. Az egész évben nyitva tartó „fürdővárosnak” hat szórakoztató részlege van. A gyógyulni vágyókat a 2006-ban megnyílt kryoterápia-centrum várja, ahol a kezelés során a pácienseket először egy -60, majd egy -120 C fokos hideg terembe vezetik, utána pedig erőnléti edzés következik. Ez a bevált kezelés nemcsak bizonyos betegségekre jó ellenszer, hanem – sokak szerint - boldogsághormonokat is szabadít fel, melynek hatása mintegy 6 órán át érezhető.

 Az Alacsony Tátra egyik legszebb része, a Garam-vidék, Szlovákia közepe táján helyezkedik el. Ide tartozik a „Szlovák Paradicsom” és az Érchegység. A kultúra, a történelem, a gasztronómia nevezetességei egyaránt megtalálhatók erre, no meg persze a síelés! Három síközpont működik itt: a Chopok, Jasna és Tale, együttesen 70 kilométer hosszú, különböző nehézségi fokú sípálya várja az érkezőket. Jól előkészített, harminc kilométer hosszú sífutó-pálya is van a területen. Jasna Budapesttől mindössze 230 kilométerre fekszik, szolgáltatásai már valóban európai színvonalúak. Erre talán a legjobb bizonyíték, hogy jövőre itt rendezik a női világ síkupa versenyeit is. Elkészült egy 15 személy szállítására alkalmas, kabinos felvonó Chopok-Észak és Chopok-Dél között. A síközpont megnyitó ünnepségét december 3-án tartják, ez mindig nagyszabású esemény. A Skí Resort Tale játszóházában magyarul beszélő munkatársak tanítják síelni a gyerekeket.

 Februártól kinyitják a barlangokat, látogatható lesz a híres „halott denevérek barlangja”. Itt kővé vált denevérek láthatók. A régióban két vár is áll: Murány és Lupča (Zólyomlipcse), ez utóbbiban van „Mátyás király hársfája” is. A közeli Padkóci (Podkonice) Szlovák Símúzeum régi sílécek egyedülálló múzeuma, ahol 100 évnél is régebbi sítalpak sorakoznak. Hasonló múzeum csak az Amerikai Egyesült Államokban és Finnországban létezik, tehát a maga nemében ez a harmadik a világon. II. János Pál pápa sítalpait is itt őrzik. A vidék szlovák ételkülönlegességeiről is híres. Természetesen itt is vannak kedvezmények, melyeket az ingyenes Felsőgarammenti Kártya segítségével lehet igénybe venni. Tulajdonosainak ingyenes a síbusz, olcsóbb a síbérlet és még sok más szolgáltatás. Szilveszter és Karácsony táján rengeteg rendezvényt tartanak, minden este lehetőség lesz éjszakai síelésre is.

 Donovalyban napjaink egyik érdekessége, hogy ide már a nagypapák és nagymamák viszik és tanítják síelni az unokákat. Persze könnyű dolguk van, mert fiatalon ők is odajártak. A magyarok növekvő érdeklődése érthető, ha figyelembe vesszük, hogy Donovaly közelebb van Budapesthez (200 km), mint mondjuk Nagykanizsa! Annak ellenére, hogy Magyarország 10, Lengyelország pedig negyvenmillió lakosú, a látogatók listáján a szlovákok után a második helyen a magyarok állnak és csak a harmadikok a lengyelek! Az elmúlt évben százezer euró értékben újították fel a hóágyúzás technikai felszereléseit. Van itt 14 kötélpálya, két kabinos felvonó. Donovalyban Karácsonyig 10 euróért lehet síelni, ráadásul 8 éves korig ingyen síelhetnek a gyerekek, ha a kísérő felnőtt 3-7 napos síbérletet vásárol. Népszerű a 8-órás bérlet. Azok számára alkalmas, akik nem szeretik lekötni magukat egy szezonbérlet megvásárlásával. Bár gyakori látogatói a síközpontnak, de nem síelnek egész nap. A nyolc óra ugyanis megosztható, több részletben lehet igénybe venni, akár még este is. Átruházható, sem név sem fotó nincs rajta.

A Park Snow elnevezés egy kétnyelvű szójátékot is magában rejt. A „snow” és a snívať nagyon hasonlít egymáshoz, ez utóbbi viszont szlovákul azt jelenti: álom. Valóban, szinte álomszerű, mert itt működik Közép-Európa legnagyobb gyermek FUNPARK-ja. Ideális hely a síelés megtanulására. A FUNPARK-ban 9 Sunkid varázsszőnyeg (futószalagos gyermek sífelvonó) segíti, hogy a gyermekek sokkal gyorsabban, félelem nélkül, játékosan tanuljanak síelni. Továbbá van egy motoros síkörhinta, ami szintén nagy segítség a síoktatásban. A gyerekek a síoviban már 3 éves kortól tanulhatnak síelni, és főleg nekik, illetve a teljesen kezdőknek nyújt jelentős segítséget a két játékos eszköz. Nem panaszkodhatnak a sífutók sem, mert őket pedig majdnem 19 kilométer hosszú, folyamatosan karbantartott pálya várja.

Kapcsolódó témák