2024. április 25. csütörtök, Márk, Márkó és Márkus napja
Algériától Tanzániáig
Révay András
2022.09.26 11:12
Elég csak egy pillantást vetni Afrika térképére, hogy azonnal nyilvánvalóvá váljék, milyen színes az a paletta, amit az Utazz Afrikába utazási iroda programjai kínálnak idén és a jövő esztendőben. Most decembertől, 2023 augusztusáig 12 – rendkívül vonzó - túra szerepel ajánlatukban. Az első helyen persze az évek óta legnépszerűbb útjuk, a Szilveszter Szenegálban áll.

Szenegált, és fővárosát, Dakart nagyon jó közbiztonság, nagyszerű gasztronómia, fergeteges tánc- és zenei kultúra jellemzi. Az Atlanti-óceán mentén az országnak 700 km hosszú partszakasza van, itt egy évben 360 napon át süt a nap. Kötelező oltás és vízum nincs, Budapestről hét és félórás repülőúttal elérhető. A fővárostól harminc kilométerre fekszik a világon szinte egyedülállóan magas sótartalmú Rózsaszín-tó, és 65 kilométerre a Bandia vadrezervátum, ami egy valódi ökológiai ékszer. Itt az óriási majomkenyérfák, a tüskés bozót és a buja növényzet környezetében az antilopok és gazellák csordáinak látványát felejthetetlenné teszi, hogy - ésszerű keretek között - a legtöbb állathoz közel lehet sétálni, megnézni a bokorban megbúvó orrszarvút!

Afrika végtelenül színes, izgalmas kontinens – mondta el az utak bemutatása során Szilasi Ildikó, az iroda ügyvezetője, antropológus, Afrika, azon belül is Kongó szakértő. Az iroda 2013-ban jött létre, az útjaikat a célországot jól ismerő magyar vezető kíséri, szinte összekötő kapocsnak számítanak a szubszaharai Afrika és Magyarország között. Próbálják eloszlatni az Afrikával kapcsolatos tévhiteket. A repülőjegyeket 10-11 hónappal előbb lefoglalják, ezért lényegesen olcsóbbak a mindenkori aktuális árnál. Az érdeklődők mindezekről legkönnyebben a https://www.utazzafrikaba.hu oldalon tájékozódhatnak. A vitathatatlanul legnépszerűbb szenegáli szilveszter mellett a 2023 augusztusáig terjedő kínálatban ugyancsak előkelő helyet foglal el a szafari és üdülés Kenyában, melynek időpontja a „nagy állatvándorlás” idejére esik.

Algéria déli része, a Szahara közepe, a tuaregek által lakott terület szinte ismeretlen a magyar utazók előtt. Ide vezet 2023 áprilisában egy kalandozás a sivatagban és az ókori városokban. Algéria a hatalmas távolságok országa, stabil politikai helyzettel, remek útvonalakkal, jó belső repülőjáratokkal – és fantasztikus konyhával! Budapestről az utazók a fővárosba, Algírba érkeznek és másnap folytatják az utat belföldi menetrendszerinti járatával Djanetba, ahonnan három és fél napos autós túrára indulnak terepjárókkal, 1-2 órás gyalogtúrákkal kombinálva a Taszilin- Ádzser hegység homok- és kősivatagaiba, valamint oázisaiba. Mintegy 15000 barlang- és sziklarajz található itt, amelyek az i.e. 10.000 és i.sz. 100 között készültek, és bizonyítékai a régió éghajlati változásának, az élővilág migrációjának, a társadalmi tevékenység fejlődésének a Szahara térségében. A csoport tagjai felkeresik a híres, 9500 éve készült Síró tehén sziklarajzot is.

Aki jól szeretné kezdeni az Újévet annak jobb nem is ajánlható, mint az évindító szafari Tanzániában és üdülés Zanzibáron. Tanzánia és Zanzibár az állatok kedvelőinek és a szafarik szerelmeseinek páratlan utazási célja. Sehol máshol a Földön nem látható annyi gnú, zebra és antilop, mint itt. A csoport isztambuli átszállással, éjszaka érkezik az országba, másnap reggel indulnak tovább és ismerkednek meg az őslakos maszájok kultúrájával. A nagy kaland a harmadik napon kezdődik a Serengeti Nemzeti Parkban, mely a világ egyik legnagyobb vadrezervátuma. Látható itt zsiráf, orrszarvú, bivaly, oroszlán, leopárd és gepárd is. A következő cél a 2-3 millió évvel ezelőtt keletkezett Ngorongoro-kráter, ahol az előbbiek mellett még elefánt is él. A Tarangire Nemzeti Park felkeresése után már Zanzibár következik, sok-sok színes programmal, kirándulásokkal és tengerparti nyaralással.

A bevezetőben már esett szó Kenyáról, ahová 2023 július 29-én indul az út. Itt a túra csúcspontja a nagy állatvándorlás megtekintése testközelből, egy egész napos szafari a Masai Mara Nemzeti Parkban. Itt figyelhető meg minden évben ebben az időszakban a híres állatvándorlás, amikor növényevők milliói vándorolnak a nedvesebb területek felé, zöld legelőket keresve. A füves szavanna bokros-fás foltjai között oroszlán, leopárd, elefánt, bivaly és orrszarvú is megbújik, ahogyan a Mara és Talek folyókban nílusi krokodilok és vízilovak vadásznak azokra a bátor gnúkra, amelyek megkockáztatják a folyón való átkelést. A programba tartozik még három másik nemzeti park felkeresése, köztük az Amboseli, mely Hemingway-nek kedvenc helye volt, de járt itt Teleki Sámuel, később Kittenberger Kálmán és Széchenyi Zsigmond is. Az út háromnapos nyaralással ér véget az Indiai-óceán partján!

Az Utazz Afrikába iroda útjainak többségén az Ethiopian Airlines járatait veszi igénybe. Kevesen gondolnák róla, hogy ez Afrika vezető légitársasága. Különlegessége, hogy még a járvány sújtotta években is megbízhatóan közlekedett, folyamatosan nyereséges volt – köszönhetően a magas színvonalú szolgáltatásainak és teheráru forgalmának. Magyarországról Bécsben érhető el, kedvező, hogy Afrikába általában este indulnak a gépek. A társaság központja Addis Abeba, a repülőterén külön termináljuk van, ahol évente húszmillió utast szolgálnak ki mindenféle zavar és fennakadás nélkül. Innen Afrika egésze és az Indiai-óceán térsége is könnyen elérhető. Az Ethiopian flottája az egyik legfiatalabb, a 136 gépe között már megtaláljuk a Dreamlinert, az A-350-est és ezek a széles törzsű, nagyon kényelmes gépek közlekednek Bécsből is – érdemes kipróbálni!

Kapcsolódó témák