2024. június 13. csütörtök, Antal és Anett napja
Autómentes sziget
Révay András
2024.05.20 18:55
Brazíliában, a Rio de Janeiróban működő magyar tulajdonú Havas Utazási Iroda, csöppet sem indokolatlanul nevezi magát kreatívnak. A Havas Creative Tours ajánlataiban mindig találunk valami különlegeset. Legújabb kínálatukban kettőt is bemutattak.

Aki már rászánta magát arra, hogy elutazik Brazíliába, annak – jól tudjuk – Rió kihagyhatatlan. A Karnevál városa minden időben érdekes látnivalók egész sorát nyújtja. Ám aki a Rio de Janeiróban tapasztalt nagy nyüzsgés után igazán pihenésre és kikapcsolódásra vágyik, annak való a legalább háromnapos „Zöld Tenger” nevű túra, mely a Rio de Janeiro-tól mindössze 111 km-re található Mangaratiba városából indul, hogy aztán másfélórás komp utat követően  átkeljen a varázslatos Ilha Grande-re, vagyis a Nagy Szigetre. Ilha Grande a természet kedvelőinek igazi paradicsoma. A - mintegy 193 km²-es - sziget az 1502. január 6-án felfedezett, gyönyörű Angra dos Reis-i öbölben fekszik. Védett területként számos lenyűgöző látnivalót kínál.

Megcsodálhatjuk a szép strandokat, a kristálytiszta folyókat, a varázslatos vízeséseket és az izgalmas túraösvényeket, melyek lélegzetelállító kilátópontokhoz vezetnek. A sziget fővárosa a bájos Vila do Abraão, egy nyugodt menedék a mindennapi nyüzsgés elől. Macskaköves utcái és autómentessége teszik ideálissá a pihenést és a feltöltődést. A Lopes Mendes és Aventureiro strandok tökéletesek azok számára, akik szeretik a szörfözést és a tenger hullámait. A Praia do Abraãozinho pedig ideális helyszín a csendes víz szerelmeseinek, ahol bár- és éttermi szolgáltatások, valamint kajak- és stand-up paddle-kölcsönzés várja a vendégeket. A sziget legnépszerűbb látnivalói közé tartoznak a Lagoa Verde és Lagoa Azul, melyek kristálytiszta vizeikkel és gazdag élővilágukkal tökéletesek a sznorkelezésre és a fürdőzésre.

Ilha Grande gazdag történelmi hagyományokra tekint vissza. Számos történelmi emlékhelyet kínál, mint például a Preta strand és kilátó, az Aqueduto vízesés, vagy a Praia da Freguesia de Santana, ahol a 1796-ban épült Santana-templom található. Ezek közül kiemelkedik a 19. század végén épített vízvezeték, mely az európai bevándorlóknak szállított vizet. A sziget része egy különleges tengeröböl a Saco do Céu, vagyis az Égi-öböl. Nevét onnan kapta, hogy éjszaka csodálatosan tükröződnek a csillagok az óceán felszínén, ami igazán lélegzetelállító látványt nyújt. Az új „Zöld Tenger” program lehetőséget nyújt a turistáknak, hogy felfedezzék, átéljék a brazil természet és kultúra páratlan szépségét, gazdagságát.  A sziget népszerű szabadtéri úti cél. Nagyrészt beépítetlen, mivel a terület legnagyobb része az Ilha Grande Állami Parkba esik.

Ennél fogva a sziget többi részére szigorú fejlesztési korlátozások vonatkoznak. A természeti környezet megőrzése érdekében járműveket nem engednek be, utak pedig gyakorlatilag nem léteznek. A látogatók számára egy órás, előre fizetett hajókirándulás az egyetlen módja a sziget elérésének. Számos kis villa és falu szolgálja ki a kutatókat, a turistákat és a természet szerelmeseit, és körülbelül 2000 ember él a sziget legnagyobb városában, Villa do Abrão-ban. Az Ilha Grande Brazília veszélyeztetett atlanti őserdei élőhelyének egyik legérintetlenebb példája. Számos növény és állatfaj othona. A biodiverzitás és megőrzés gócpontja, legalább 110 állandó és vándorló madárfajnak ad otthont. Ilyenek a Magellán pingvinek, a vörösbordás gyümölcsvarjú és a vörös szemű amazonpapagáj.

Legalább 20 emlősfaj is él itt, mint például a közönséges és a fekete selyemmajmok vagy a barna üvöltőmajmok. A kisebb állatok, például a rágcsálók és a húsevők közé tartoznak a szürke, karcsú és nagy fülű oposszumok, a brazil mókus. a vörös, rücskös aguti és a szőrös, törpe disznó. A sziget barlangjaiban számos denevérfaj lakik, amelyek naplementekor bukkannak elő, hogy repülő rovarrajokkal táplálkoznak, de él itt legalább 40-50 hüllő és kétéltűfaj is. Vannak kígyók, gekkók, a gerinctelenek és ízeltlábúak száma több százra tehető. Összességében az Ilha Grandén legalább 400-500 fajt azonosítottak. A szigetet körülvevő tengerek, amelyek egyben védett tengeri rezervátumok is, a trópusi egyenlítői, szubtrópusi és mérsékelt övi áramlatok egyedülálló konvergenciáját jelenítik meg, lehetővé téve a korallok, trópusi halak, teknősök, cápák, bálnák delfinek megtekintését is.

A Havas Iroda ajánlatában szereplő másik helyszín Brazília egyik legjobb ökoturisztikai célpontja, Jalapão az érintetlen tájak, az izgalmas kalandok és a gazdag helyi kultúra egyedülálló keverékét kínálja. Ameddig a szem ellát aranydűnék, kristálytiszta folyók, a buja növényzet között megbúvó vízesések és az idő által faragott sziklaképződmények autentikus és lélegzetelállító környezetet nyújtanak minden látogatónak. A 34 000 km2-es megőrzött területével Jalapão számos látnivalót rejt, mint például Cachoeira da Formiga, Povoado Mumbuca, Prainha da Cachoeira Velha, Serra do Espírito Santo, Rio Novo. Ez a felsorolás valójában egy nyolcnapos rafting túra, mely izgalmas zuhatagokban gazdag. Az út része a híres fervedouros, egy ritka jelenség. A forrása egy földalatti folyó, mely átlátszó kék vizű medencét alkot, ahol lehetetlen elsüllyedni.

A rafting során bejárásokra is sor kerül, hogy az utazó érdekes pontokat látogathasson meg. Útközben elhaladnak a Catedral's Hill mellett, és megállnak úszni a Sono folyó kristályos vizében. A látogatás a Mumbucas közösséghez azért érdekes, mert ők a „capim dourado”-val – egyfajta fűvel - igazán különleges ebédet készítenek az érkezőknek. Ebéd után a Jalapão dűnékhez indulnak, hogy megcsodálják a naplementét, majd éjszakai tábort ütnek a Rio Novo folyó mellett. A vidék természeti szépsége mellett a régió a Quilombola közösségeknek is otthont ad. Hagyományaik megtapasztalása, az egyedi ízekben bővelkedő helyi konyha felfedezése és a jalapóiak meleg vendégszeretete teszi teljessé az élményt. Az utazások részleteiről Sárdi Rezső a HAVAS Creative Tours DMC magyarországi képviselője (aviationgsa@t-online.hu) ad pontosabb tájékoztatást.

Kapcsolódó témák