2025. január 13. hétfő, Veronika és Vera napja
Berner virsli
Révay András
2021.05.28 18:08
Mostanában kezd idehaza ismertté válni egy újabb fajta virsli – a Berner. Ránézésre is más, mint az eddig megszokott, a hentesboltok és élelmiszer áruházak polcain nagy bőséggel sorakozó, sertés-, marha- vagy baromfihúsokból készült társai. Kívül is, belül is más – az ízéről már nem is beszélve. Kívül császárszalonnába öltöztették, belül sajttal töltötték.

 A Berner története 1950 táján kezdődik, ám a virsli maga, ennél jóval régebbi múltra tekint vissza. Ki gondolta volna, hogy már a XIII. században ismerték. Eredetileg Frankfurt am Main városából származik, az 1270-es évek környékén bukkant fel, és Frankfurter Würstchen (röviden: Frankfurter) néven terjedt el. Némely fajtája ma is kapható, Frankfurti néven – nálunk is. Akkor még csakis sertéshúsból készülhetett, juhbélbe töltötték, fogyasztásakor nem főzték, csak melegítették. Ették kenyérrel önmagában, mustárral, tormával, különféle zöldséges és krumplisalátákkal. Magyarországra Bécsen keresztül jutott el, ma használatos neve is a német szó elferdítéséből származik. Kezdetben „bécsi kolbászkák” néven ismerték, a német Wurst (kolbász) kicsinyített würstl, virstl alakjából „magyarítottuk” és lett belőle virsli. Hát persze, hiszen a „kolbász” a magyar embernek tekintélyesebb darab falnivalót jelent! Viszont tudjuk: a Frankfurti levesben mindig virslit találunk.

 A Berner virsli Ausztriából, Salzburg tartományból, a Zell tó partján álló kisvárosból, Zell am See környékéről származik. Egy helyi szakács, Erich Berner ötlete volt, hogy az eredetileg ementáli sajttal töltött virslit baconbe – császárszalonnába - tekerve süti meg. Ott a Berner virslik mellé általában fehér kenyeret és pusztasalátát ettek, amiben paprikaszeletek, zeller, sárgarépa, hagyma és ecetes uborka is volt. A ötlet hamar népszerűvé vált, olyannyira, hogy a családnak ma már szállodája is van a tó partján. Amióta pedig a háztartásokban is elterjedt a grillezés, kiderült, hogy ez a virsli grillpartiknál is kiváló. Ráadásul gyorsan el is készül. Elég mindössze hat-hét percig grillezni, ennyi idő alatt a bacon még nem fog leválni a virsliről, pár forgatás után az egész át is melegszik és máris fogyasztható.

Kapcsolódó témák
2024.12.14 16:43

A bibliai történetet a víz borrá változtatásáról bizonyára sokan ismerik. Ám azt, hogy valami hasonló napjainkban is megesik, valószínűleg jóval kevesebben. Igaz ennek véghezvitele nem egyetlen ember cselekedete, többen vesznek részt benne. Ráadásul nem is éppen csak egyszer, már másodszor vitték véghez! Mert a tavalyi, nagy sikerű Notorious F.I.G. után, idén is elkészült a Magyarország Tortája ihlette kraftsör, amely a Magyar Cukrász Ipartestület és a FIRST Craft Beer közös munkájának gyümölcse. A kiindulási alap ezúttal a váci Édes Vonal cukrászda Mákvirág tortája volt.

2024.12.12 13:52

A világ leginkább mértékadó étteremkalauza, a Michelin Guide, december 10-én nyilvánosságra hozta, kik kapják az idén Magyarországon ezt a rangos elismerést. Nincs okunk a szégyenkezésre, országszerte összesen 78 vendéglátóhely nyerte el valamelyik szintjét vagy ajánlását. A megfizethető, de magas minőségű ételeket kínáló Bib Gourmand vendéglátóhelyek száma 5-tel gyarapodott, így idén immár 11-en szerepelnek e díjazottak között. Az is kiderült, nemcsak megőrizték Michelin-csillagaikat a magyar éttermek, hanem egy újabb, az Őriszentpéteren működő Pajta étterem is csatlakozott hozzájuk.

2024.11.21 21:09

Ez a nagy nyilvánosság előtt elhangzott mondat lehetne akár egy jó bűnügyi történet címe is, szerencsére nem erről van szó. Bár rövidesen ki fog derülni; titok van – és mivel most megosztjuk, már nem sokáig lesz titok. A Magyar Cukrász Ipartestület az idén ötödik alkalommal hirdette meg az Év Bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára. Az Ipartestület szakmai versenyei – az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyek – mellett ennek a megmérettetésnek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre. Megismertesse a kézműves bejglit az igazi minőséget kereső fogyasztók körében.

Ha egy önkiszolgáló étteremben már a megnyitás napján, még este hét órakor is a kiszolgáló pulttól az ajtóig áll bent a sor, az már önmagában jelzi: van érdeklődés az éterem iránt. Nem is alaptalanul. Gyorsan híre ment, hogy egy új, török étterem nyílt Angyalföldön, a Béke utcában. Jó a helye, közel a Vasas pályához, előtte villamos, mellette buszmegálló van, körülötte a kisebb utcákban még parkolni is lehet. Mindez jó dolog, de igazán az a fontos, ami a tányérokba kerül. Nos, az első vélemények szerint azzal sincs hiba!

Az édességeket kedvelők bizonyára örültek annak, amikor tavaly első alkalommal hirdettek meg egy korábban még nem létezett versenyt. „Az Év Pálinkás Bonbonja” verseny nagy sikernek bizonyult, ezért a szervezők, a Gyulai Pálinkafesztivál és a Magyar Cukrász Ipartestület vezetői úgy döntöttek – idén is meghirdetik. A nevezéseket 2024. február 1. és április 12. között fogadják.