2024. április 25. csütörtök, Márk, Márkó és Márkus napja
Bevándorlóból diplomata
Révay András
2022.12.12 17:13
Egyre szorosabbak a diplomáciai kapcsolatok Magyarország és Új-Zéland között. Erre vonatkozóan Sárdi Rezsőtől, Új-Zéland magyarországi tiszteletbeli konzuljától kaptunk friss híreket, kiegészítve azzal, hogy a tajvani China Airlines is erősíti jelenlétét az európai piacon.

November 19-én kezdte meg működését Új-Zélandon Magyarország második tiszteletbeli konzulja, Lipóth Petra. Működési területe Northland és Auckland régiókra terjed ki, e-mailcíme: hon.consul.hun.akl@gmail.com konzulátusa Aucklandben, a 46 Brown St, Ponsonby, Auckland 1021 címen található. Mintegy másfél évtizeddel ezelőtt, bevándorlóként érkezett IT programozó szakember férjével és pici gyerekével Új-Zélandra. Jogász végzettségű, de az itthon megszerzett tudásnak ott nem sok hasznát vette. Arra viszont elég volt, hogy a „jogászi gondolkodás” elvezette a bevándorlási ügynöknek (tanácsadónak) fordítható Licensed Immigration Adviser munkakörbe. Megszerezte a szükséges képesítéseket és így kezdett dolgozni. Azt az utat követte, amit a mostanában érkezőknek maga is tanácsol: ismerkedjenek, lehetőleg minél gyorsabban szerezzenek ismerősöket, barátokat. Ma már ő segít másoknak!

A magyar nagykövetség 2016-ban nyitotta meg kapuit Wellingtonban, azóta dinamikusan fejlődnek a kétoldalú kapcsolatok gazdasági, politikai, idegenforgalmi, kulturális és tudományos területen. A tiszteletbeli konzulok feladata – egyebek mellett – hogy a Magyarországról kiutazókat utazási- és a vízummal kapcsolatos tájékoztatással lássák el, ott helyben pedig, hogy szükség esetén segítségére legyenek a magyar állampolgároknak, az esetleg hirtelen felmerült problémák megoldásában. Új-Zélandon ma mintegy 3-4 ezer magyar él, szervezett magyar közösség három városban, Aucklandben, Wellingtonban és Christchurchben működik. Már a magyaros ízeket sem kell nélkülözni, a Paraparaumu-i Lendale Village-ben megnyílt az ANZIL étterem, amit egy magyar házaspár üzemeltet. Nagyon sikeres a helybeliek körében és megnyerte az UTAZÓ Magazin által alapított, „Az év legjobb tengerentúli magyar étterme” címet.

Jó hír a Távol-Keletre utazni szándékozóknak, hogy a tajvani China Airlines harminc hónap szünet után ismét beindította a Bécs-Tajpej közvetlen járatát. A CI64-es járat a téli időszakban december végéig heti három alkalommal hétfőn, kedden és szombaton repül Bécsből, a visszaúti CI063 járat pedig hétfőn, pénteken és vasárnaponként közlekedik. Január és március között már heti négy járat köti össze a két fővárost az Airbus 350-es legkorszerűbb gépeivel. A magyar utasok körében is népszerű bécsi indulású járatok Budapestről elérhetők az Austrian Airlines járataival, a Flixbus közvetlen schwechati járatával vagy vonattal. Európából Bécsen kívül jó csatlakozással elérhető a légitársaság napi frankfurti illetve heti négy amszterdami non-stop járata. Külön figyelmet érdemel a jelenleg konkurencia nélküli, prémium economy ülések kínálata, melynek fogadtatása rendkívül kedvező az utasok körében.

November 16-tól a China Airlines heti kettőre növeli járatsűrűségét a Tajvan-Palau útvonalon a teljesen új A321neo típusú utasszállító repülőgéppel. Fontos jellemzője a gépnek, hogy új motortechnológia révén a hajtóművek 16%-kal kevesebb üzemanyagot égetnek el. A kapacitás 180 ülőhely, ebből 12 prémium economy és 168 van a turistaosztályon. Palau a Csendes-óceán nyugati részén található, és gyakran „a szivárvány vége” néven emlegetik. 340 szigetből áll, tengeri erőforrásokban igen gazdag. Számos olyan érdekesség csalogatja a turistákat, amelyek a világ legkülönlegesebb természeti látnivalói közé tartoznak, mint például a Milk Lake, a Big Drop-off, a Clam City és a Soft Coral, ami az utazóknak az ország szürreális, víz alatti szépségét mutatja be. A Tiffany-kék vizű Milk Lake az UNESCO világörökségi listáján is szerepel.

Kapcsolódó témák