2024. június 18. kedd, Arnold és Levente napja
Bor és művészet
Révay András
2014.11.22 16:47
November 29-én és 30-án ismét a Vajdahunyad várba várják a jó borok kedvelőit. Ők szavazhatnak majd arra is, hogy szerintük kié az év legjobb újbora és kié a legjobb sajt. Bár nem versenyeznek, de jelen lesznek a fesztiválon a különleges húskészítmények, sonkák, kolbászok előállítói is.

 Ferenc Vilmos főszervező elégedett az eddig jelentkezettek számával. Tíz nappal a fesztivál előtt már 25 sajtkészítő és 55 borász nevezte be termékeit, a jelentkezők és a versenyre küldött sajtok, borok száma pedig még tovább emelkedhet. Az idei jelmondatot „Bor és művészet” is már sokkal régebben kitalálták, nem számítva arra, hogy végül aktuálisabbá lett, mint azt eredetileg gondolták volna. Mert az idén valóban művészet bort készíteni. A mértékadó borászok többsége ugyanis egyetért abban, hogy a kedvezőtlen időjárás okán majd most kiderül, kik azok, akik igazán értenek a szőlőhöz és a borhoz, és kik azok, akiket csak a jó évjáratok „tettek naggyá”.

Ami pedig a „valódi” művészetet illeti, idén a vers és a fotó jut szerephez a fesztiválon. Azurák Mihály már két – borversekkel teli – kötetet is magáénak mondhat. Ezekből szemezget majd a fesztiválon, némelyiket megzenésítve, gitárkísérettel is hallhatják a látogatók. Gondolataira érdemes odafigyelni, különösen azért, mert ráadásul még igaza is van. A bor ugyanis elkísér minket a legelsőtől a legutolsó pillanatunkig. Ott van a születésünk örömünnepén és ott van akkor is, amikor végleg eltávozunk. Csak az a baj, hogy a születésünk és távozásunk idején nem mi fogjuk a poharat! Van tehát mit bepótolnunk a közbenső időben. Ez alatt a bor íze, tüze úgy ivódik belénk, mint a csók íze, tüze – ám előnye, hogy a korral sem halványul. Az élet csodálatos adománya, hogy mindig friss, fiatal, de érett bort is ihatunk!

A költészet és a zene mellé a fotóművészet társul a fesztiválon. A Párizsban működő Nemzetközi Szőlő- és Bortermelők Szövetsége minden évben fotópályázatot ír ki egy előre megadott témában. Az 2014-ben „Szüret a világ négy sarkáról” címmel vártak képeket, érkezett is 1500-nál több. A versenyben nincs második és harmadik helyezett, csak első díjat adnak ki, két kategóriában. Egyet a professzionális fotósok közül kaphat valaki, egyet pedig az amatőrök legjobbja nyer el. A sokak szerint a fotósok „Oscar-díjának” is tekinthető rangos elismerést a professzionális kategóriában Dékány Tibor szerezte meg. A siker értékét növeli, hogy magyar korábban még soha nem kapott ilyen díjat. A művész – aki a Magyar Bor Akadémia tagja – a győztes képet, és még több, más alkotását bemutatja az Újbor és Sajt Fesztiválon.

Az elmúlt tíz év bebizonyította, hogy erre a fesztiválra valóban szükség van. Joggal nevezhető hiánypótlónak, az egyetlen olyan rendezvény Magyarországon, ahol egy helyen megjelenhetnek a kistermelők és a komoly, nagy gazdaságok is. A fesztivál mögé szép számban felsorakozott támogatóknak köszönhetően, egészen minimális részvételi díjért lehetnek jelen azok is, akik más, hasonló esemény költségeit nem bírnák el. A tíz év eredményei közé sorolható még, hogy egy új borfogyasztási kultúrát is meghonosított. Akkor még sokan húzódoztak a rosétól, ma már kifejezetten divatossá vált. Hasonló a helyzet a sajttermelőkkel. Megnőtt a kereslet a jó sajtok iránt, „Az év sajttermelője” cím birtokosa büszkén hirdeti, ha elnyerte, és a fogyasztók is elfogadják a címet a minőség garanciájaként.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara újonnan lépett a fesztivál támogatói sorába. Meggyőződésem – mondta ifj. Hubai Imre, a Kamara alelnöke - hogy akik vidéken élnek és dolgoznak, a vidék fejlesztőinek is tekinthetők. A sajt és a bor előállítása nagy szaktudást és odafigyelést igényel, nemcsak a termelőktől, de azoktól is, akik azt piacra viszik. A fesztiválon megjelenő termékek tükrözni fogják ezt a magas szintű tudást, a vásárlók pedig kifejezetten számítanak rá. A termelők és a fogyasztók ily módon való egymásra találása segít a magyar mezőgazdaság életben tartásában, mutatja, hogy érdemes dolgozni, a kisüzemi termelésből jövedelmet lehet csinálni, ebből megélhet egy család – nem is rosszul.

A borosgazda azt mondja, van bor, van jobb bor, meg az én borom. Ám, hogy mit mondanak mások, annak megismerésére jó alkalom ez a fesztivál. A kapukat már tíz órakor megnyitják, elkezdődhet a kóstolás, az összehasonlítás, bár a hivatalos program mindkét napon csak 11 órától veszi kezdetét. Igaz, eltart este hatig. Kóstolhatók lesznek – sok más mellett – a villányi Linnbrunn pincészet borai. Ők a 2010-es megalapítás óta a borversenyek élvonalában szerepelnek. Csak maguk által termelt szőlőt dolgoznak fel, a villányi borkészítés hagyományait a legmodernebb technológiával ötvözve. A Fáncsi Hegyi Pince, Dél-Balatonon, a Balatonboglári Borvidéken, a Hild-díjas Kötcse településen található, Ennek egyik része a Fáncsi-hegy. A pincében itt is a legkorszerűbb technológiával állítják elő a finom fehér-, rosé- és vörösborokat. Vidám, lendületes színükkel is a frissességet sugallják.

Az országos hírű Cserpes Sajtműhely a bemutatón négyféle sajtot kínált, a Mozzarellából natúrt és füstöltet valamint egy Karavánhoz hasonlító és egy Trappista jellegű sajtot. Ez utóbbinak Kapuvári a neve. A fesztiválon ennél lényegesen többet vonultatnak majd fel. Jelen lesz a fesztiválon – mások mellett - az Óvártej is termékeivel. Olyan sajtokat mutat be, melyek még nincsenek is a piacon, de rövidesen megjelennek. Kapható viszont már az olasz típusú Lo stracchino, mely igen széles körű konyhai felhasználásra alkalmas. Különlegességük a kilenchónapos, félkemény Óvári, ezt – ahogy a neve is mutatja – előzetesen kilenc hónapig érlelik.

www.ujboressajtfesztival.hu

Kapcsolódó témák