2024. július 24. szerda, Kinga és Kincső napja
Brazília rejtett titkai
Révay András
2020.12.17 14:39
Aki járt már bárhol is Dél-Amerikában, jól tudja, számtalan látványosság vár még ott felfedezésre. Így van ez Brazíliával is. Az 1994-ben, Rió de Janeiróban alapított családi vállalkozás, a Del Bianco Travel Experience, az elmúlt több mint húsz év alatt jelentős utazási irodává nőtte ki magát. Ma már európai utasok számára is van érdekes kínálata.

 Jelenleg Brazília a tengerentúli célállomások közül azon kevesek egyike, ahova a turisták ma is korlátozás nélkül léphetnek be amennyiben légi úton érkeznek az országba. Nincs kijárási tilalom, a szállodák és éttermek nagy része változatlanul üzemel és az idegenforgalmilag fontos helyek mind látogathatók. Persze azért érdemes előre tájékozódni (https://www.delbianco.com.br), mert a feltételek változhatnak. A Del Bianco Utazási Iroda ezúttal nem Rióba, hanem attól jóval északabbra, Belém-be invitálja az utazókat. A város Pará szövetségi állam fővárosa. Az Amazonas folyó kapuja, nagy kikötővel és repülőtérrel, 100 km-re az Atlanti-óceántól, a Pará folyó partján, az Amazonas deltájában található. Az első európai gyarmat volt az Amazonas folyó mentén, 1616-ban alapították. Ma már – a külvárosokkal együtt - több mint 2 millió lakosa van. Érdekessége, hogy a városban nagyon sok mangófa van. Modern részében felhőkarcolók épültek. Brazíliában sokszor Belém do Pará (a parái Belém) néven emlegetik, hogy megkülönböztessék a bibliai Betlehemtől, a neve ugyanis portugálul Betlehemet jelent.

A püspökség székhelye, az 1917-ben alapított Igreja da Sé katedrális, egész Brazíliában a legnagyobbak közé tartozik. A legrégebbi temploma, a Santo Alexandre, 1616-ban épült. A Ver-o-Peso (portugálul: „lásd a súlyt”) piac a régi kikötő központjában jelentős turisztikai attrakció. Az Amazonas összes ehető termékének bemutatója egy helyen megtekinthető. Itt tucatnyi halfaj, gyümölcs, zöldség; a manióka összes változata, mint a liszt, a tápióka, a tucupi; szárított garnélarák látható, de szintén kiváló a húspiac és ugyancsak érdemes meglátogatni a gyógynövényeket árusító standokat is. Közben persze egy svédasztalos ebéd is várja az utazókat – jellegzetes helyi ételekkel a La Em Casa étteremben. A város egykori gazdagságát jelzi a Teatro da Paz, az 1878-ban épült színház és az 1909-ben épült Názáreti Szűzanya-bazilika, mintegy tanúvallomások a gazdag korszakról, amikor az Amazonas vidéke volt a világon a növényi kaucsuk egyetlen termelője és exportőre.

 A város korábbi kikötője, az Estação das Docas területén ma kulturális és turisztikai komplexum működik, mely 2000 májusa óta van nyitva a nagyközönség előtt. Itt a régi daruk és gépek láthatók és évszázadokkal ezelőtti időkből származó hangárok. Ma ezekben a hangárokban üzletek, éttermek és bárok működnek, belőlük szép kilátás nyílik az öbölre. A látogatás a folyó partján, a Mangal das garças ökológiai parkban folytatódik, ami 40 000 m² alapterületen a mangrove régiók amazóniai faunájának és növényvilágának szintézisét mutatja be számos madárral, de itt van Brazília legnagyobb pillangóháza, egy orchidárium és egy 47 méteres világítótorony, amely három megfigyelő pontot is kínál.

 Az Atlanti-óceán felé tartva az Amazon sok ágra szakad és számtalan csatornát, folyót és végül két nagy torkolatot alkot. Azon a ponton, ahol a Guamá folyó északra fordul és a Guajara-öblöt alkotja, jött létre az Amazonas folyó legnagyobb kikötője. Belémből rengeteg hajó indul mindenhová, ahova csak el lehet jutni – akár csónakon is - az Amazonason és mellékfolyóin. Ezek a folyam-ágak választják el a szárazföldtől a „kontinens nagyságú szigetet”, a Marajó-szigetet, mely a világ legnagyobb folyóvízi szigete. Belém felfedezése után a Del Bianco Travel által szervezett út itt folytatódik. A Svájc nagyságú sziget az Amazonas és a Tocantins folyók torkolatánál helyezkedik el, a nyugati felét erdők borítják, többnyire érintetlenek, keleti részét pedig rétek és mocsarak, ahol bivalyok és lovak élnek nagy fazendákban – a brazil ültetvényeken.

 Marajó Camara kikötőjébe érkezés után - néhány kilométer következik mikrobusszal a vidéken, majd motorcsónakkal érik el a látogatók a fazenda do Carmo területét, amely a parti erdő öbölének kanyarulatában helyezkedik el. A fazendák hatalmas területein bivaly- és zebucsordák legelnek, este egy gaucho visszatereli őket az istállóba. Az utasoknak ebéd után lehetőségük lesz lovagolni a réteken, lóháton vagy bivalyon megfigyelni a faunát, a növényvilágot és megismerni a brazil cowboyok, a gaucho-k tevékenységét. Vacsora után az éjszakát a fazendában töltik. Másnap tovább ismerkedhetnek - a fazenda ritmusában – a vidéki élettel, következhet egy kis horgászat, madár- és majomnézés, bivalyok és zebuk jelölése, bivalyfejés, megszakítva persze az ebédel. A helyi ételekből álló vacsorát követően, éjszaka - kenuval - az aligátorok és az éjszakai élet megfigyelésére nyílik alkalom. Aki akar, sétálhat napkeltekor, hogy lássa a korai madarakat, reggeli után pedig a mangrovek-ban vagy a szavannán. A kirándulást ebéd zárja majd kenuval, minibusszal és motorcsónakkal jutnak vissza Belem-be.

 Vacsora a szállodában, egy kis szabadidő is jut még esti városi sétára és a másnapi reggelit követően Belémmel szemben, a Guamá folyón, a Combu-sziget meglátogatása van soron. Nevezik az első Amazonas-Galériának is, mert Brazília különböző részeiből származó művészek készítettek itt rengeteg képet. Amazóniai illatok és aromák fogadják a látogatót, ugyanis a sziget számos, igen különleges növényben – açaiban, cupuaçuban, pupunhában gazdag és a híres gyapotfa (Samaumeira) is látható. Lesznek, akik inkább Dona Nena házában, az ökológiai csokoládégyártás otthonában érzik majd jól magukat, ahol a 100%-os organikus csokoládé készül. A csodálatos csokoládé kóstolása után a túra a folyóparton, egy étterem folytatódik ahol helyi módon grillezett halat szolgálnak fel. Marad még idő szundikálásra vagy egy pihentető folyami fürdéshez, de másnap, Belémből már a hazautazás vagy egy másik brazíliai város felkeresése következik. Egy ilyen út egészen más, mint a rohanás naponta, autóbusszal, új helyszínekre. Képet kap a látogató egy Európától távoli, ismeretlen világról és annak szépségeiről.

Kapcsolódó témák