2024. április 16. kedd, Csongor és Joachim napja
Éledőben a Szigetköz kapuja - II. rész
Révay András
2022.11.16 19:00
Az idegennek Mosonmagyaróváron az is feltűnik, mennyi külföldi autó parkol szerte az egész városban. Egyes házak udvarán közvetlenül egymás mellett áll, német, cseh, osztrák, de még olasz rendszámú kocsi is. A magyarázat igen egyszerű: ezekben a házakban fogorvosi rendelők működnek. A városban összesen százötven fogorvosi szék várja a pácienseket, és noha ez jó hatással van a település gazdaságára, a „fogorvosváros” címkétől azért már szabadulni szeretnének.

No persze nem úgy, hogy visszafognák ezt a lehetőséget, sokkal inkább úgy, hogy valami mást, de legalább annyira vonzót kínálnak mellé. Azt már régen tudták, hogy a vidék termálvízben gazdag, így azután nem olaj vagy földgáz, hanem kifejezetten meleg víz kutatásába fogtak – nem is eredménytelenül. A fúró 1966. február 24-én érte el a kétezer méteres mélységet, ahonnan 12 méter magasra tört fel a 74 fokos termálvíz! Kezdetben szabadon folyt, abban bárki a helyszínen megfürödhetett, korlátlanul el is vihette otthoni kezelésre. A városi-járási kórházban kezdték el vizsgálni, az eredmény olyan bíztató volt, hogy az egészségügyi miniszter már 1967-ben gyógyvízzé nyilvánította. A termálfürdő építése 1968-ban kezdődött, a hivatalos megnyitásra 1969. május 8-án került sor.

Napjainkban a FLEXUM THERMAL & SPA medencéiben nemzetközileg elismert gyógyvizet találunk, ami – besorolása szerint – Európa TOP 5 legjobb hatásfokú gyógyvizei közé tartozik. Ásványi anyag tartalma világviszonylatban is rendkívül magasnak számít, 3841 mg literenként! Sajátos összetételénél fogva eredményesen használható igen sok ártalom kezelésére. Az általános közérzetjavító hatása mellett betegségek megelőzésében is segít. Gyulladáscsökkentő, kedvezően befolyásolja a csontok anyagcseréjét és az izomműködést. Hatékonyan alkalmazható meszesedés, porckopás, csontritkulás, ízületi gyulladás, ortopédiai műtét- és baleseti utókezelés során. Ivókúraként epe- és májbetegségeknél, fogíny gyulladásnál, gyomorfekélynél is eredményes a vele a kezelés.

Ez olyan hely, ahol a család apraja-nagyja jól érezheti magát. Az összesen 2500 négyzetméteres vízfelületen kilenc, különböző vízhőfokú medence osztozik. Van két gyógymedence, az ezüst és az arany, amelyik a bevezetett víz ásványi anyag tartalmának mennyiségében különbözik. A 33 méteres, hűtött vizű úszómedence fedett, télen is használható, társul hozzá három – különböző hőfokú – élménymedence, pezsgőfürdő, finn szauna. Nyáron pedig, kívül a bébi- és gyermekmedencékben, a verseny- és családi csúszdákon az apróbbak, nagyobbak találnak egész napos szórakozást. Mindezt három és fél hektáros, füves strand veszi körül, ahol hétvégenként változatos programok szórakoztatják a vendégeket. A fürdő körül szállodák és kemping nyújt lehetőséget arra, hogy hosszabb ideig is itt maradhasson, aki azt szeretné. Mindezekkel persze a város nem elégszik meg. A fürdő további bővítését már tervezik, a költségekre nyolcmilliárd forintot szánnak!

Mosonmagyaróvárnak jelenleg komoly problémája, hogy kevés a szálloda. Ami van, az is kicsi és többségében háromcsillagos – ez ma már a hazai vendégeknek sem elég, nem is beszélve a külföldiekről. A fürdővel közvetlen összeköttetésben mindössze három áll, Az Aqua Hotel Termál és Kemping, az Aquasol Resort és a Thermal Hotel Mosonmagyaróvár. Ez utóbbi korábban 3 csillag superior minősítésű volt, a jelenlegi tulajdonosnak és a vezetőségnek célja, hogy magasabb, és mindjárt gyógyhotel minősítést érjenek el. Így a negyvenkettedik gyógyszálloda lehetnének Magyarországon. Máris kínálnak egy-kéthetes, illetve rövidebb, 4-5 napos „gyógycsomagokat” a vendégeknek, valóban minden korosztály számára.

A felújítások már megkezdődtek, a korábbi 47 szoba helyett 59-et alakítottak ki. Közöttük vannak mozgáskorlátozottak számára is használhatóak. A szobák belső felszerelése máris túlmutat a háromcsillagos kívánalmakon. Egyénileg szabályozható légkondicionáló, gyors WIFI, LCD tv van bennük, nagy külföldi csatornaválasztékkal. Természetesen a személyzet nyelvtudása is igazodik a várható vendégkörhöz. Az étterem félpanziós rendszerben működik, de igény szerint ebédet is tudnak adni. Az ételkínálatban a nemzetközi gasztronómia a hazai ízekkel kombinálódik. Noha a fürdő gyógyászati részlege a vendégek rendelkezésére áll, gondolnak azokra is, akik késő délután vagy szombat-vasárnap érkeznek. Ezért a szállodának saját wellness részlege van, masszázzsal, holt-tengeri sószobával, szaunával és jacuzzival.

Áll a városban még egy érdekes épület, mely talán azt a nevet is viselhetné: „A múltból a jövőbe”! Mai nevét egy gabonakereskedő társaságtól örökölte még 1913-ból: FUTURA. Háromszáz évvel ezelőtt épült, gabonaraktár volt az egykori Mosoni Duna partján, és így is működött egészen az 1970-es évekig. Az épület falai és fa tartószerkezete még az eredeti, a korszerű állagmegóvási eljárás után itt nyílt meg Magyarország legnagyobb tudományos játszóháza. A FUTURA név most már inkább a jövőre utal. A 2012-ben megnyílt élményközpontban négy szintet alakítottak ki, mindegyiken helyet kaptak kifejezetten kisgyermekeknek szóló játékok is. Az eszközök túlnyomó többsége mindenki számára elérhető, megfogható, kipróbálható. Az épület klimatizált, akadálymentes, babakocsival is bejárható, lift is van bent, sőt még pelenkázó is.

A négy szint tematikája – víz, föld, levegő, tűz – szerint is elkülönül egymástól. Rajtuk végighaladva olyan természeti jelenségekhez kerülhetünk közel, amelyekért egyébként be kellene utaznunk a Földet. Ebben a játszóházban a felnőtteknek is felszínre törhet a gyermekkori énjük. Az egyik játékot például csak úgy lehet használni, ha hajtja valaki az áramot termelő két szobakerékpárt. A földszinten van a víz szintje. Itt versenyezni lehet abban, ki tud fellőni vízipisztollyal egy labdát az emelkedőn. Áramlatokkal, vízfolyással, hajózással, illetve vizes élőhelyekkel találkozhatunk, megláthatjuk, mire képes egy Archimédeszi-csavar? Az első. emeleten látványosan szemléltetik a legfontosabb fizikai törvényeket, játékosan mutatják be a kőzet- és talajfajtákat, a szigetközi tájat, és itt kapott helyet a „Pocok világ”. Témája a talaj titokzatos és rejtett világa, mászókával, búvóhelyekkel, csúszdával, vakond járattal.

A második emelet a levegő szintje, ahol a légkörrel, időjárással kapcsolatos jelenségeket, a szélerőművek működését teszik érthetőbbé. Aki élőhelyüknek megfelelően rakja egy falra a madarakat, meghallgathatja azok énekét. Kézzel könnyű zongorázni – no de lábbal? Nézzük meg, hátha sikerül! Bátorságpróbára is lehetőség nyílik, kiderül, ki mer átsétálni a mélység fölött egy függőhídon. Az utolsó a tűz szintje, ahol az optikai érdekességekkel, illúziókkal, fényjelenségekkel kapcsolatos eszközökkel várják a látogatókat. A kiállítás egyik különleges eleme a MiniSpaceWorld, melynek terepasztalain a Holdra szállások helyszínei és a jövő tervezett holdbázisai jelennek meg. Végül, aki elfáradt, a planetárium sátra alatt egy űrbeli utazáson vehet részt – virtuálisan.

Mindezek után már csak egyetlen kérdés eldöntése marad hátra: hány napra tervezzük legközelebbi látogatásunkat Mosonmagyaróvárra?

Kapcsolódó témák