2024. április 27. szombat, Zita és Mariann napja
Elérhetőbb, mint hinnénk
Révay András
2024.01.06 17:27
Brazíliáról mindenki hallott, de még kevesen látták. Az utazni szeretőket is visszatartja a gondolat, hogy túl messze van, ezért az utazási irodák túl drágán adják, egyénileg megszervezni ide egy utat pedig túlságosan bonyolult lenne. Mindezekben kétségtelenül van igazság, de ezek a problémák megkerülhetők. Kevesen tudnak arról, hogy Rio de Janeiróban létezik egy magyar utazási iroda – már 34 éve!

A Havas Creative Tours rengeteg tapasztalatot halmozott fel a különleges érdeklődésű túrák készítése során Brazíliában és Dél-Amerikában. Amint a nevük is mutatja, a kreativitás a fő jellemzőjük, és szívesen dolgoznak új programok kidolgozásában. Náluk a legjobb szakemberek állnak az érdeklődők rendelkezésére. Látogatásokat, találkozókat szerveznek az üzleti utazók számára, érdeklődési körüknek megfelelő szakértőkkel. Akik pedig csak turista szemmel néznének körül, azoknak érdekes javaslatokat kínálnak ennek a gyönyörű országnak bármelyik vidékén. A tulajdonos, Franciso Havas, bár Brazíliában, São Paolóban született, kitűnően beszél magyarul. Anyai nagyszülei 1922-ben érkeztek Brazíliába, hozták magukkal a kislányukat is. Francisco édesapja, Havas László - bátor ember lehetett - 1926-ban, 19 évesen, egyedül jött Dél-Amerikába! A történet további részét már könnyű kitalálni. Havas úr az idegenforgalom több, különböző területén dolgozott, például a Brazil Turisztikai Hivatalnál is. Most saját cégének van hivatalos képviselete Magyarországon, közel húsz magyar utazásszervező irodával áll kapcsolatban.

Az ajánlatok tárháza roppant bőséges. Ami – időpontját tekintve – hozzánk most a legközelebb esik, az a 2024. február 09. és február 17. között látható világhírű Riói Karnevál. Ez a karnevál az öröm és a sokszínűség szinonimája. A világ minden tájáról érkező jelmezes mulatozók ezrei szórakoznak a táncoló csoportok látványán. Rengeteg színes, élénk csoport vonul fel, a legnépszerűbbek a Bloco Carmelitas és a Céu na Terra. A Bloco Carmelitas tiszteletlenségéről, mulatságosságáról és egy városi legendáról ismert, amelyben karmelita apácák szöknek meg egy kolostorból karnevál idején, hogy csatlakozzanak a rendezvényhez. A Céu na Terra a ritmusok keverékéről ismert, afro-brazil kulturális hatásokat tükröz. Akár Rio de Janeiro központjában, a történelmi épületek között, akár a Santa Teresa városrész lejtőin járva, a csodálatos városban zajló karnevál szinte fertőző energiája mindenkit magával ragad.

Brazíliát úgy ismerik, mint ahol a különböző embercsoportok, vallások és kultúrák keverednek. Az ország gyarmatosítása, majd fejlődése óta sok különböző nemzet tagjai vándoroltak ide és a vallás is nagyon erősen ható tényező. Az utazó Brazíliában megismerheti a főbb vallások és kultúrák történetét; a nagy katolikus hódításokat, a déli jezsuita romoktól a Rio de Janeiro és Sao Paulo közötti nagyvárosig, Aparecidaig, ahol mintegy 200 ezer zarándokot fogadnak október 12-én. Aparecida Szűzanya ugyanis Brazília védőszentje. Minas Gerais, Ouro Preto, Congonhas és Tiradentes történelmi városai adnak otthont a legszebb barokk templomoknak. A Bahia állambeli Salvador városában álló több mint 365 templom mellett itt még más fontos látnivalók is találhatók, így ez az út felejthetetlen élmény.

A zsidó jelenlét is nagyon erős, akárcsak a szomszédos Argentínában. Az iroda olyan programot kínál, amely egyesíti Buenos Airest és a zsidó jelenlét fontosságát ezekben az országban. Átkelve a csodálatos Iguazú-vízesésen, mint kapun Brazíliába, és továbbhaladva São Paulóba, ahol az ország zsidó lakosságának nagy része él. Látogatást tehetünk a híres Bom Retiro negyedbe, a lenyűgöző zsinagógákba és a Country Club Hebraicába, amely a város legnagyobb és legfontosabb vidéki klubja, zsidó közösségi központja. A zsidó kultúra fontos része Pernambuco állam fővárosában, Recifében található, ahol az első brazil zsinagóga épült. Elfogyaszthatunk el egy szombati vacsorát a helyi közösség tagjaival, megismerkedhetünk ennek a vallásnak a történetével és hagyományaival, amely mindenhol elterjedt ebben a nagyszerű országban.

Akit pedig inkább a művészetek érdekelnek, Brazília a barokk művészettől a kortárs művészetig hatalmas repertoárral rendelkezik, beleértve a csodálatos népművészeti alkotásokat is A múzeumokon és művészeti galériákon túl, páratlan magángyűjteményekbe látogatunk el, és egy találkozó vagy vacsora során élvezhetjük a terület szakértőinek társaságát. A művészetek világához a drágakövek is hozzá tartoznak. Rio Grande do Sul északi részén találhatók a világ legnagyobb ametisztjei. E ritka természeti szépségek kialakulása a több millió évvel ezelőtti vulkáni működés következménye. Frederico Westphalen városa fontos drágakőbányászati helyszín. A bányamúzeumban ametisztek, citrinek, kvarcok és achátok ragyognak, a hely számos üzlettel, kiállítással a szenvedélyes gyűjtők paradicsoma.

Brazília lenyűgöző természeti csodákkal büszkélkedhet. Itt van a világ legnagyobb esőerdeje, az Amazonas mentén. A több mint nyolcezer kilométer hosszúságú tengerpart nagy részét az atlanti erdő borítja. A gigantikus Iguazú-vízesésről már sokan hallottak. Rio de Janeiro városának szívében fekszik a Tijuca-erdő, a világ legnagyobb városi erdeje. Növényzete és állatvilága egyaránt védett, az állatok etetése tilos. Az 1800-as években itt kávéültetvények voltak, mígnem a század második felében, az eróziós károk megszüntetése érdekében II. Pedro brazil császár elrendelte az erdő visszatelepítését. Ezek a csodák teszik ezt az országot tökéletes célponttá az ökológia megismeréséhez, melyben jelentős múzeumok is segítségünkre vannak.

Bármennyire is furcsa, mégis sokan hajlanak a miszticizmus felé. Brazília számukra is szolgál meglepetéssel. A fővárostól, Brazíliától nem messze található a Föld Geodéziai Központja, egy különleges energiájú hely. Az elmúlt években sok közösség költözött erre a területre, és gyógyító tevékenységet folytat. Itt található a gyönyörű Vale do Amanhecer és a páratlan Vale de Lua, valamint a 136 km-re fekvő Cristalina kristálybányák, amelyek a drágakövek és féldrágakövek aktív kereskedelméről, valamint kristályos lelőhelyekről ismertek. A kristályoknak gyógyító hatást tulajdonítanak. Látogatásokat tudnak szervezni olyan közösségekbe, mint például a Tia Neiva vallási központja, egy spiritiszta által alapított, mintegy kétezer fős közösség, ahol a médiumokat havonta mintegy ötvenezer ember keresi fel.

(HAVAS Creative Tours, R. da Quitanda, 52 – 7 andar – Centro Rio de Janeiro – RJ, 20011-030

Phone.:+55 21 2546-6951 | +55 21 2546-6952, www.havasbrazil.com.br)

Kapcsolódó témák